Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (duben 2022)

Vítejte u dubnových novinek! Jako vždy utekl měsíc jako voda a duben nám přinesl pár oznámených válečných her s podporou sólo hraní. Je jich však maloučko a tak jsem se rozhodl přidat ještě hry, které vyšly v dubnu, ale můj radar je předtím nezachytil vůbec nebo jsem o nich psal jen kusé informace. Musím se přiznat, že novinkovou sekci mám děsně rád. Baví mě hledat nové věci, baví mě o nich psát. Horši je, že téměř u každé hry si říkám, že bych ji chtěl. Když se ale podívám, o kolika hrách jsem psal, a porovnám to s počtem zakoupených her, je to ukrutný nepoměr. Ale asi je to tak v pořádku. Nežiji sám, nemám nafukovací prostory a nejsem ani rentiér :) Přesto všechno mně psaní novinek přináší nějaký těžko definovatelný pozitivní pocit, že se stále bude na co těšit a že je z čeho vybírat. Dost planého lkaní, jdeme na prvního zástupce.

DEPTHS OF COURAGE: The Raid on Alexandria, December 19, 1941

A začneme titulem, který už vyšel před pár týdny pod křídly High Flying Dice Games. Podtitul hry říká jasně, že jde o simulaci útoku italské ponorky na přístav Alexandria v prosinci 1941. Tato mini hra pouze pro 1 hráče nás vrhne do velení 3 italských miniponorek (S.L.C neboli Siluro a Lenta Corsa, což v překladu je pomalu se pohybující torpédo), osazených dvoučlennou posádkou. Možná si vzpomenete na tento typ "lidských torpéd", psal jsem o nich při představení hry Beneath the Med. Úkolem posádky S.L.C bylo přiblížit se k cíli (většinou loď), připevnit torpédo k trupu lodi a rychle zmizet kvůli časované spoušti. V této hře hrozí, že posádka bude detekována, hrozí zabití nebo zajmutí, vše navíc bude komplikovat skutečnost, že útok se odehrává v noci. 

Ač to tak nevypadá, Depths of Courage je název celé série a útok na Alexandrii je již jejím 9. dílem. S hrou získáte papírovou mapu menších rozměrů (11x17"), 20 žetonů a pouze šestistránková pravidla.

Jednoduchý herní plán s point-to-point systémem

Ukázka žetonů

Designér: Paul Rohrbaugh
Link: 
http://www.hfdgames.com/alex.html

CUBA LIBRE CALIXTO BOT UPDATE PACK

Výbornou Cubu Libre jsem probíral v únorovém představení. Ke hře jsem sepsal i ukázkovou hru. Ač to možná při čtení nebylo zřejmé, hraní dle flowchartů nebylo hlavně zpočátku vůbec jednoduché. Musel jsem každou chvíli konzultovat pravidla. Přesto jsem si hru maximálně užil. Lidé v GMT One logicky usoudili, že tento způsob ovládání ostatních frakcí může být pro některé překážkou a rozhodli se implementovat karetní systém pro ovládání botů, použitý ve hrách Ghándí nebo Fall of Saigon. Pro každou frakci bude k dispozici 6 karet, které budou určovat podle aktuální situace, jakou operaci a zvláštní akci má frakce vykonat (případně zda zahrát událost). Bude možné hrát sólo za jakoukoliv frakci. 

Kromě 24 karet bude v balíčku ještě speciální pomocná karta pro vyhodnocení propagandy a také rozvíratelný booklet se souhrnem informací. Mimochodem název Calixto je zvolen podle kubánského generála Calixta Garcíi, jenž bojoval za kubánskou svobodu proti Španělům.

Prototyp některých karet

Designér: Kevin Crooks (autorem systému Jacquard je Bruce Mansfield)
Link: https://www.gmtgames.com/p-981-cuba-libre-calixto-bot-update-pack.aspx

GETTYSBURG SOLITAIRE

Ani dubnové novinky se neobejdou bez gamebooku od Worthington Publishing. Gettysburg jsem zmínil v únorových novinkách, ale tehdy nebylo dost informací. Hra vyšla v dubnu na Amazonu a nadešel čas ji trochu rozebrat. I v tomto případě jde o sešit o cca 40-50 stranách, který svou povahou malinko připomíná gamebooky. Pokud si hru objednáte, dostanete pouze tento sešit, nic víc. Ke hraní potřebujete navíc pouze kostku a tužku. Všechny herní události zapisujete přímo do sešitu. Bojující jednotky mají své "chlívečky", kam se zaznamenávají tužkou ztráty. Velmi podobnou hru Bismarck Solitaire jsem představoval minulý měsíc.

Stejná trojice autorů, která připravuje všechny gameboky pro Worthington, umožní hráčům zakusit nejslavnější bitvu americké občanské války a možná překvapivě v roli velitele armády Konfederace. K dispozici je 12 bitev z prvního a 12 z druhého červencového dne. Podobně jako u Bismarcka i zde mají scénáře postupně zvyšující se obtížnost.

Zadní strana sešitu s typickým rozložením sil před bitvou

Designéři: Sean Cooke, Mike Wylie a Grant Wylie
Link: https://www.amazon.com/Gettysburg-Solitaire-Original-Mike-Wylie/dp/B09X5MPDTS/ref=sr_1_1

ROMAN DISASTER AT TEUTOBURG

Do novinek jsem se rozhodl zařadit i jednu horkou novinku. Součástí nového 35. čísla časopisu C3i jsou totiž výjimečně 2 hry. První z nich je Burma: The Forgoten War, 1943-1944 od Marka Hermana. Ta ale bohužel není sólo friendly, protože jde o koncept ze hry Empire of the Sun a na rozdíl od EotS zde není žádný Erasmus systém pro sólo hraní. Ale druhá maličká hra v časopise už je čistý solitér. A co nás v ní čeka? V roli Publiuse Quinctiliuse Varuse, který má na starost provincii Germánia, budete čelit germánským kmenům. Ti totiž útočí na 3 římské legie a tak nebude snadné se jim ubránit. Nemá jít v žádném případě o přesnou simulaci, důležitá je zábava, jednoduchost systému a krátká herní doba (20-30 minut). Hra samotná je vlastně rozevírací booklet, kde na jedné vnitřní straně jsou pravidla a druhou vnitřní stranu tvoří herní plán. Na vnější stranách bookletu pak je titulní obrázek a také historické informace o bitvě v Teutonburském lese. Nicméně nejde o roll & write hru. Sice házíte kostkou, ale nic se nezapisuje, hra totiž obsahuje klasické žetonky s jednotkami.

Kompletní sada žetonků pro hru

Ještě doplním informaci, že jde o druhý díl minisérie Good to Go. První díl Firebase Vietnam byl součástí čísla 34 časopisu C3i.

Designér: Pascal Toupy
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/361600/roman-disaster-teutoburg

NA ZÁVĚR

Dlouho jsem zvažoval, zda do novinek dát i nově připravovanou sólovku Halls of Hegra. Jde o worker placement, který je zasazen do pevnosti, v níž norští vojáci čelí německému útoku v počátcích druhé světové války. Herní systém je adaptací enginu použitého ve hrách Robinson Crusoe nebo This War of Mine. Nakonec jsem se rozhodl hru pouze zmínit s odkazem. Přeci jen jde pouze o historické téma, neřekl bych, že půjde o válečnou hru.

Dále tu máme oznámenou hru od úspěšného autora sólovek - Gregory W. Smithe. Blood and Sand vydá Compass Games a v současné době o ní já nevím skoro nic. Pouze pravděpodobný cover krabice. Autor série ponorkových a leteckých simulací tentokrát zabrousí do trochu jiného období. Na stránkách Compassu hra ještě není a stejně tak BGG ji neeviduje.



Na úplná závěr jeden můj postřeh ke hře, o níž jsem psal tuším ve druhých novinkách od vzniku blogu. Jde o hru Enemy Action: Kharkov. Hra by měla být k mání už v srpnu, nyní jde na Kickstarter. Protože předchozí díl z Ardén zbožňuji, koupím si pochopitelně i tento díl. Na stránkách KS jsou ke shlédnutí celá pravidla pro hru 2 hráčů. A vězte, že mají "pouhých" 28 stran (srovnejte s 68 stranami prvního dílu)! Pokud je moje úvaha správná, měla by pravidla pro sólo za obě strany mít podstatně méně stran než v případě Ardén. Což je určitě pozitivní zpráva. V každém případě ale půjde o další hru, která bude povinností každého sólo wargamera! Ovšem ta cena...

Komentáře

  1. K tomu Depths of courage ... Nebolo nieco aj podobne aj od DVG ? By stealth and sea ? Ta Halls of hegra vyzera zaujimavo. This war ... som akurat dohral, a nieco na podobne tema by som uvital.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. By Stealth and sea bych řekl, že je o dost komplexnější hra. DoC je fakt rychlovka.

      Vymazat

Okomentovat