Přeskočit na hlavní obsah

Ukázková hra: CUBA LIBRE

Když jsem dopisoval představení hry Cuba Libre, měl jsem za sebou 2 partie, pokaždé hrané v sólu jiným způsobem. Oba způsoby mě zaujaly, pocit z hraní byl vždy trochu jiný. Pro účely výukové hry jsem se nakonec rozhodl zvolit solitérní systém s pomocí flowchartů. Bude to pro mě sice těžší (s potenciálem na vytvoření více chyb), ale doufám, že zároveň i užitečnější pro případné zájemce, kterým nebude stačit výuková hra v playbooku od GMT. Další klíčovou otázkou bylo rozhodnout se, za jakou frakci budu hrát. Jak jsem avizoval v představení, zkusím znovu své štěstí v Castrově hnutí 26. července. Můj záměr odehrát celkem 2 karty propagandy vzal brzy za své. Díky popisu krok za krokem by nestačily ani 2 obří články. Proto jsem se rozhodl po první kartě propagandy ukázkovou hru ukončit. I tak je to spousta materiálu ke čtení.

STARTOVNÍ POZICE

Úvodní rozestavění netrvalo dlouho (užitečný přehled je na poslední straně pravidel), i v tom velké plus hry. Ukázková hra bude s celým balíčkem karet a bez volitelných pravidel. 

Pohled na mapu po rozmístění komponent

Balíček karet jsem podle oka setřídil do 4 hromádek a do každé z nich vmíchal karty propagandy. Z takto sestaveného balíčku jsem odkryl první kartu - Operation Fisherman a také kartu následující - Fauré Chomón. Tím je dané pořadí frakcí. Zahajovat budu tedy já.

Odkryté karty pro první kolo

Pojďme se podívat na výchozí situaci. Pohled na bodovací stupnici říká jasně, že vládní síly jsou velmi blízko vítězství. Celková podpora Batistova režimu je aktuálně na úrovni 16, přičemž k vítězství je potřeba mít 19. K dosažení podmínek by klidně mohlo stačit zvýšit podporu režimu v provincii Las Villas, které vláda kontroluje. Aktivní podpora zde by přinesla celkem 4 body. Naneštěstí pro vládu se vítězné podmínky kontrolují až při provádění karty propagandy. Pozice Syndikátu je trochu jiná. Celkový počet otevřených kasin je zatím malý (3), je potřeba jich otevřít ještě 5, což rozhodně nebude hned, navíc musí nashromáždit značný počet zdrojů (31+). Syndikát se na začátku hry orientuje především na západní část ostrova. Directorio je na tom relativně nejhůře. Má dosud jen jediný bod za ovládnutí provincie Camagüey. Nemá dosud umístěnou žádnou základnu, za níž také získává body. Dá se ale očekávat, že během počáteční fáze Directorio získá další body, protože má k dispozici velké množství gerilových jednotek. Moje situace není vůbec špatná. Na bodovací stupnici je můj žeton na čísle 7, přičemž pro výhru je potřeba 17. Důležité je, že je odkud začít revoluci. Provincii Sierra Maestra plně ovládám, je tu základna i gerilové jednotky a obyvatelstvo vyjadřuje aktivní opozici vůči vládě.

Bližší pohled na bodovací stupnici

Pro akce ostatních frakcí mám po ruce 2 rozevírací flowcharty, které snad zvládnu rozklíčovat. 

Flowchart pro vládní frakci

Flowcharty pro Directorio a Syndikát

1. OPERATION FISHERMAN

HNUTÍ 26.ČERVENCE

Událost na kartě zní docela dobře. Potřebuji uvést do akce základnu a také skryté gerilové jednotky. Umístěním obou komponent ovládnu provincii Pinar del Río s potenciálem změnit později náladu obyvatelstva. Svůj váleček tedy přesouvám v přihrádce Sequence of Play na políčko 1st Faction Event a do provincie Pinar del Río umisťuji základnu a 1 gerilovou jednotku. V provincii mám nyní nejvíce komponent a tudíž odstraním žeton kontroly Syndikátu a nahradím jej vlastním. To samo o sobě nemá žádný dopad na bodovací stupnici. Dopad ale má umístění základny, takže posouvám žeton Oppose+Bases z pozice 7 na 8.

Ovládnutí provincie Pinar del Río

BATISTŮV REŽIM

Protože událost na kartě již nemůže být zahrána, bude se hledat operace a případně i zvláštní akce na flowchartu. Na mapě není žádná základna a všechny města jsou pod kontrolou vlády včetně přítomnosti jednotek a policie, takže operace Train se neprovede a posouvám se v diagramu na další podmínku. Ani tato podmínka není splněna. V ekonomických centrech není žádná skrytá gerilová jednotka Direktoria nebo mého hnutí, ani zde není převaha geril nad vládními jednotkami. Operace Garrison se také neprovede. A protože nelze provést operaci Assault, která by znamenala získání kontroly nad provincií či městem nebo odstranění základny či 3 a více gerilových jednotek, dostávám se v diagramu na operaci Sweep

Náklady na operaci Sweep mohou dosáhnout maximálně 8 zdrojů. Nelze totiž překročit spotřebu více než 9 zdrojů. Cena za lokaci, kde má Sweep proběhnout, je v tuto chvíli 2 zdroje (odvisí od úrovně americké podpory), z čehož vyplývá, že je možné provést operaci Sweep až ve 4 lokacích. Podstatou této operace je odhalování skrytých gerilových jednotek s možností přesunout za tímto účelem jednotky do sousedních provincií nebo měst. Priority dané pro výběr lokací jsou uvedené na flowchartu a já budu dle něj postupovat. Nejprve to budou lokace, kde již má vláda jednotky a jsou zde gerilové jednotky M26 (tedy mé) nebo Direktoria. Tuto podmínku splňuje pouze město Havana.

Druhým kandidátem je provincie La Habana, kde je také skrytá gerilová jednotka M26 a provincie má podporu obyvatelstva. Z Havany je možné sem přesunout 3 jednotky, které mohou zapříčinit ovládnutí této provincie, aniž by Batista přišel o kontrolu nad Havanou. 

Třetí lokací dle prioritizace se stává město Santiago de Cuba. Určení čtvrté lokace je trochu složitější. Stále zbývají totiž dvě provincie, kde jsou skryté gerilové jednotky (bez podpory). Jde o Camagüey a Sierra Maestra. Do Camagüey je možné přesunout jednotky z Las Villas, do Sierra Maestra zase z města Santiago de Cuba. Má skrytá gerilová jednotka v Las Villas je v bezpečí, protože není odkud přesunout vládní jednotky. Rozhodne tedy náhoda. Kostka určila provincii Sierra Maestra. Po určení lokací musím celou operaci dokončit. V Havaně otáčím 2 gerilové jednotky Directoria. Do provincie La Habana přesouvám 3 jednotky (tmavě modré kostky) a odhaluji gerilovou jednotku. Zároveň tím získává vláda kontrolu nad provincií. Ve městě Santiago de Cuba také otáčím červený váleček. Nakonec do provincie Sierra Maestra přesouvám 2 vojenské jednotky ze Santiago de Cuba s následným otočením obou gerilových jednotek. Celkem bylo spotřebováno 8 zdrojů, takže modrý váleček na bodovací stupnici přemisťuji z políčka 15 na 7.

Dopad operace Sweep na západní část

Odhalené gerilové jednotky v Sierra Maestra a v Santiagu de Cuba

Ačkoliv operace Sweep neměla žádný dopad na bodovací stupnici, přesto pro Batistův režim byla úspěšná. Odhalení velkého počtu gerilových jednotek hned na 4 lokacích odvrátilo zcela určitě velké nebezpečí. 

Karta Fauré Chomón se stává aktivní kartou. Jako následující je odhalena karta US Speaking Tour. Červený a modrý váleček se přesouvají do přihrádky Ineligible Factions.

2. FAURÉ CHOMÓN

DIRECTORIO

Událost na kartě nemá žádnou speciální výjimku na flowchartu, takže bude zahrána. Do provincie Las Villas tedy umístím základnu a 2 gerilové jednotky Direktoria. Tím dochází ke ztrátě kontroly provincie vládou a provincie nyní je neutrální. Žeton DR Pop+Bases se díky základně posouvá na bodovací stupnici na pole 2.

Ztráta kontroly vládou nad provincií Las Villas

SYNDIKÁT

První podmínka na flowchartu pro akci Rally je splněna. Syndikát má hned ve 3 lokacích otevřené kasino bez geril. Do Havany a do provincií Pinar del Río a La Habana umisťuji po 1 gerilové jednotce. Cena za umístění je 3 zdroje, takže zelený váleček na bodové stupnici posouvám dozadu na pole 12. Umístěním geril došlo ke změně kontroly na provinciemi Pinar del Río a La Habana. Obě se staly neutrální. Syndikát nyní může provést zvláštní akci Profit. Všechny 3 lokace s kasiny mají rovné podmínky pro umístění žetonu s bankovkami. Náhodný hod kostkou určuje první lokaci - Pinar del Río. Další hod kostkou znamená, že příjemcem je provincie La Habana. Pod gerily Syndikátu umisťuji žetony bankovek.

Aktivní kartou se nyní stává US Speaking Tour a jako následují je odkryta karta Rodriguez Loeches.

Syndikát zvyšuje ochranu kasin

Aktuální stav karet

3. US SPEAKING TOUR

BATISTŮV REŽIM

Protože obě frakce Directorio a Syndikát jsou nyní nezpůsobilé, jako první přichází na řadu kubánská vláda. Vystínovanou událost je možné zahrát, takže přidávám 8 bodů zdrojů vládě (modrý váleček je nyní na pozici 15). Navíc posouvám žeton pomoci (Aid) z pole 15 na 23. Moc pěkná finanční pomoc ze strany USA!

HNUTÍ 26. ČERVENCE

Největší starost mi nyní dělá má "domovská" provincie Sierra Maestra, kam se přesunuly 2 vládní vojenské jednotky. Ty nelze jednoduše eliminovat, když jsou mé gerilové jednotky odhalené. Proto zvolím operaci Rally. Kromě Sierra Maestry volím jako cíl operace také provincie Matanzas a Oriente a navíc i město Santiago de Cuba. Všechny splňují podmínku, že v nich není podporu vlády obyvatelstvem. 

Cenou za operaci jsou 4 zdroje, takže červený váleček na bodovací stupnici vracím až na pole 6. Do provincie Sierra Maestra umisťuji 4 gerilové jednotky (díky základně). Do provincií Matanzas a Orienta po 1 gerilové jednotce. Obě provincie díky tomu ovládám. Na konec přidávám 1 gerilovou jednotku do města Santiago de Cuba, čímž se stává provincie neutrální. Jako doprovodnou zvláštní akci mohu zvolit Infiltrate na políčku bez podpory, kde je vládní vojenská jednotka nebo policie a také má gerilová jednotka (nebo v sousedství). Volím Sierra Maestra a jednu kostku nahrazuji svou gerilou. 

Posílení pozice v Sierra Maestra

Aktivní kartou se stává Rodriguez Loeches a následující Alberto Bayo.

4. RODRIGUEZ LOECHES

DIRECTORIO

Karta Rodriguez Loeches se v tomto případě nebude zahrávat jako událost. Na flowchartu je totiž uvedeno, že pokud Directorio nemá žádnou komponentu v Havaně, umístí právě sem své gerily a provede následně akci Ambush. Jenže DR v Havaně již má 2 odhalené gerilové jednotky. Takže se bude provádět operace s následnou zvláštní akcí. 

Protože DR nemůže provést operaci Terror (není žádná lokace bez aktivní podpory/opozice, kde by DR mělo skryté gerilové jednotky a vláda nemá dosud žádnou základnu pro akci Assasinate), přecházím na další podmínku v diagramu. A protože DR má k dispozici více než 6 gerilových jednotek, provede se operace Rally. První dvě možnosti z flowchartu pro operaci Rally uplatnit nelze. DR sice má 2 aktivní gerilové jednotky v Havaně, ale nemá tam základnu, takže není možné je otočit. DR také nemá nikde 3 a více gerilových jednotek pro umístění základny. Provede se tedy pouze poslední odstavec z flowchartu.

Nejprve umístím 3 gerilové jednotky do provincie Las Villas (počet 3 určuje populace provincie plus 1 základna zde umístěná). Zbývá ještě umístit 1 gerilovou jednotku do náhodně zvolené lokace (provincie či město). K tomu slouží 2 kostky (zelená a žlutá). Výsledek hodu se pak porovná s tabulkou/grafem na pomocné kartě. Padá 4 a 6, což znamená provincii Oriente. Ta splňuje podmínku neutrality nebo pasivní podpory/opozice. V obou provinciích došlo ke změně kontroly nad nimi. DR ovládá nyní Las Villas, zatímco Oriente přešla do neutrality. Změna kontroly v Las Villas znamená, že žeton DR Pop+Bases se posune o 2 pole na hodnotu 4 na bodové stupnici. Operace spotřebovala 2 zdroje, takže žlutý váleček se vrací až na pole 3.

Navazující akcí je Subvert. Z provincií, které DR ovládá je dle priorit zvolena čerstvě ovládnutá provincie Las Villas. DR z ní získává 2 zdroje (váleček se tedy vrací zpět na hodnotu 6).

Plně ovládnutá provincie Las Villas

SYNDIKÁT

Událost na kartě může být zahrána. To znamená náhodně určit 1 gerilovou jednotku DR a odstranit ji. Protože přednost mají skryté gerilové jednotky, spadají do náhodného výběru provincie Las Villas, Camagüey a Oriente. Hod kostky rozhodl o provincii Las Villas. Odstranění gerily nemá žádný dopad na ovládnutí provincie.

Odkrývám další kartu - Coup. Aktivní kartou se stává Aberto Bayo.

Připravené karty pro další kola

5. ALBERTO BAYO

HNUTÍ 26. ČERVENCE

Původně jsem měl v plánu trochu přesunout gerilové jednotky pomocí operace March po Kubě. Jenže v tom případě by následně kubánská vláda zahrála událost, která by měla devastující účinky na mé gerilové jednotky. Všechny by totiž byly odhaleny! K tomu nesmí dojít, takže jsem nucen zahrát událost. Znamená to zdarma operaci Rally v každé lokaci s mou základnou. To se týká provincií Sierra Maestra a Pinar del Río. Událost umožňuje Rally i když jde o provincii s podporou, takže vlastně to vůbec není špatné. V Sierra Maestra umístím základnu výměnou za 2 gerilové jednotky. Do provincie Pinar del Río pak pokládám 3 gerilové jednotky (mohl bych 4, ale chci si jednu nechat na zvláštní akci Infiltrate), čímž provincie přechází pod mou kontrolu. Umístění základny způsobilo, že se žeton Oppose+Bases posouvá o 1 pole na hodnotu 9. Ještě mi zbývá zvláštní akce Infiltrate. Volím město Santiago de Cuba, kde nahrazuji jednu kostičku policie svou gerilovou jednotkou. I zde přechází město pod mou kontrolu. 

Převzetí kontroly v Pinar del Río


Konečně mi patří i nějaké to město!

BATISTŮV REŽIM

I díky mé zvláštní akci Infiltrate je město Santiago de Cuba bez vládní kontroly. Určenou operací tedy bude Train. Do města umístím 2 vojenské jednotky a 2 kostičky policie. Tím se město dostává pod kontrolu kubánské vlády. Následně v rámci operace Train vláda umístím 1 základnu místo 2 vojenských jednotek. Zde jsou 2 kandidátské provincie - Las Villas a La Habana. Protože obě provincie mají stejnou prioritu, rozhodne kostka. A ta určuje provincii Las Villas. 

Na operaci Train navazuje zvláštní akce Transport. Nejprve je potřeba určit z jakého města se budou přesouvat (max 3) vojenské jednotky. Je to Havana, která může postrádat 2 vojenské jednotky aniž by došlo ke ztrátě kontroly nad městem. U zbylých dvou měst je to pouze 1 postradatelná jednotka. Druhým krokem je určení cílové provincie. Není žádná, kde by byly policejní jednotky bez vojenských jednotek. Také neexistuje provincie, kde by aktivní gerilové jednotky převyšovaly vojenské jednotky. Zbývá poslední hledisko - provincie, kterou ovládá jiná frakce a přesunem by došlo ke změně kontroly. To jsou 2 provincie: Matanzas a Camagüey. Hod kostky ukázal na Matanzas. Přesouvám tedy 2 tmavě modré kostičky z Havany do Matanzas a současně měním žeton frakce ovládající tuto provincii. 

Dopad řady změn v režii kubánské vlády

Rozšíření přítomnosti vojska a policie v Santiagu de Cuba

Aktivní kartou se stává Coup. Jako následující odkrývám Turismo.

6. COUP

SYNDIKÁT

Protože je možné splnit podmínky pro zahrání události (v Havaně jsou gerilové jednotky a současně i vojenské jednotky vlády), bude vláda provádět zdarma operaci Assault. Jednoduše odstraním 2 aktivní gerilové jednotky DR.

DIRECTORIO

DR nemůže provést operaci Terror v žádné lokaci s aktivní podporou/opozicí, ani nelze díky zvláštní akci Assassinate odstranit základnu vlády. Má však více než 6 gerilových jednotek k dispozici, takže je na řadě operace Rally. Do provincie Las Villas už nelze umístit základnu, takže bude platit pouze poslední priorita z flowchartu. Celkem 3 gerilové jednotky umístím do Las Villas. Do provincií Oriente a Camagüey pokládám po 1 gerilové jednotce. Nakonec vybírám náhodně jednu další provincii bez geril. Hod zelenou a žlutou kostkou (5 + 6) ukazuje na Oriente, což ale je lokace, kterou jsem použil. Směrové šipky v tabulce pro určení náhodné lokace mě dále směrují do Havany. Tam tedy umístím poslední gerilovou jednotku v rámci operace Rally. Celkem tedy byly umístěné gerily do 4 lokací, což znamená spotřebu 4 zdrojů. Žlutý váleček se posouvá dozadu na pole 1. Operace Rally měla ale dopad na kontrolu provincie Oriente. Directorio ji nyní ovládá, takže žeton DR Pop+Bases se posouvá o 2 pole na hodnotu 6. 

Zvláštní akce Subvert se týká provincie Las Villas, protože má ze dvou kontrolovaných provincií Directoriem větší hodnotu populace. Posouvám tedy žlutý váleček na bodovací stupnici o 2 pole na hodnotu 3.

Aktivní kartou se stává Turismo. Jako následující otáčím kartu Carlos Prio.

Situace po zvláštní akci Subvert
Nově připravené karty

7. TURISMO

BATISTŮV REŽIM

Díky události získávají kubánská vláda a Syndikát po 3 zdrojích, protože v Havaně je otevřené kasino i přítomnost policie. Modrý váleček se posouvá na pole 18, zelený váleček na pole 15.

HNUTÍ 26. ČERVENCE

Je na čase přidat body a provést nějaký ten únos. Volím operaci Terror. Cílové lokace jsou provincie Pinar del Río a město Santiago de Cuba. Posouvám červený váleček (ukazatel zdrojů) na bodovací stupnici na pole 4. V obou zmíněných lokacích otáčím (aktivuji) jednu gerilovou jednotku a umisťuji žeton teroru. Zároveň měním postoj obyvatelstva. V provincii Pinar del Río na pasivní podporu, v Santiago de Cuba na pasivní opozici. To má dopad na bodovací stupnici. Žeton Total Support se posouvá o 1 pole zpět na hodnotu 15, žeton Oppose+Bases o 1 pole dopředu na hodnotu 10. 

Zvláštní akci Kidnap mohu provést v provincii Pinar del Río, protože byly splněny všechny podmínky (je tam kasino, byla zde provedena operace Terror a mé gerily převyšují policii). V této provincii navíc má Syndikát žeton bankovek, takže ten si jednoduše ukradnu a vložím jej pod jednu z mých gerilových jednotek. 

Úspěšný únos v Pinar del Río
Teror v ulicích Santiaga de Cuba

Aktivní kartou se stává Carlos Prío a jako následující odkrývám Eulogio Cantillo.

8. CARLOS PRÍO

DIRECTORIO

Zde není co řešit. Událost přihrává DR celkem 5 zdrojů, čímž se žlutý váleček posouvá na bodovací stupnici na pole 8. 

SYNDIKÁT

Protože na mapě není žádná lokace s otevřeným kasinem bez přítomnosti geril Syndikátu, provede se operace March. Cílem je tabákové ekonomické centrum. Lokace, odkud se gerilová jednotka přesune, musím určit náhodným výběrem mezi provinciemi Pinar del Río a La Habana. Kostka určila Pinar del Río. Přesouvám tedy 1 gerilovou jednotku, která zůstává skrytá. Ačkoliv jsou zbylá ekonomická centra prázdná, nelze tam už přesouvat žádnou gerilovou jednotku, protože Syndikát nemá žádnou v sousedství. 

Provedení zvláštní akce Profit znamená umístění žetonu bankovek do Havany.

Aktivní kartou se stává Eulogio Cantillo a jako následující je odkryta karta Propagandy!

Syndikát přesouvá své jednotky...
Odhalena karta Propagandy!

9. EULOGIO CANTILLO

BATISTŮV REŽIM

Flowchart přikazuje provést událost. To znamená zdarma operaci Sweep s následnou zvláštní akcí Assault. Avšak prioritně se má určit lokace (provincie či město), kde má nejvíce geril k aktivaci lidský hráč, tedy M26. Takové lokace jsou 3. Město Santiago de Cuba a provincie Matanzas a Sierra Maestra. Náhodný výběr určuje Matanzas. Aktivuji zde jedinou gerilovou jednotku. 

Dle popisu události se nyní provede operace Assault a opět zdarma. Prvním cílem je Santiago de Cuba, kde je možné zlikvidovat 2 aktivní gerilové jednotky. Následuje likvidace aktivní gerilové jednotky v provinciích Matanzas a La Habana. To se Batistovi rozhodně povedlo, navíc vše zdarma!

HNUTÍ 26. ČERVENCE

Protože v Sierra Maestra je velká koncentrace připravených gerilových jednotek, volím operaci March. Přesouvám odtud 1 gerilovou jednotku do ekonomického centra s cukrovou třtinou. Další gerilovou jednotku přesouvám do provincie Oriente, čímž nad provincií ztrácí kontrolu Directorio a žeton DR Pop+Bases se posouvá zpět o 2 pole na hodnotu 4. Nakonec posílám jednu gerilovou jednotku z Pinar del Río do ekonomického centra s tabákem. Celkem jsem spotřeboval 1 zdroj, takže červený váleček se posouvá o 1 pole zpět na hodnotu 3.

V rámci zvláštní akce Infiltrate nahrazuji vojenskou jednotku v Sierra Maestra svou gerilovou jednotkou. 

Aktivní se stává karta Propaganda!, jako následující je odkryta karta Pact of Miami.

Situace před vyhodnocením karty Propagandy.

10. PROPAGANDA!

Vyhodnocení vítězných podmínek:

Žádná z frakcí nesplnila vítězné podmínky.

Zdroje:

Nejprve položím žeton Sabotage do ekonomických center s cukrovou třtinou a tabákem. Následně přidám zdroje pro jednotlivé frakce:

BATISTŮV REŽIM - celkem 26 zdrojů (3 za jediné nesabotované ekonomické centrum + 23 dle ukazatelů žeton pomoci (Aid)). Modrý váleček zdrojů je nyní na hodnotě 44.

M26 - celkem 3 zdroje za umístěné základny. Červený váleček je nyní na hodnotě 6 (jaký to rozdíl oproti vládním zdrojům!).

DIRECTORIO - celkem 4 zdroje za počet lokací, kde má DR herní dílek. Žlutý váleček je nyní na hodnotě 12.

SYNDIKÁT - celkem 6 zdrojů za 3 otevřená kasina. Zelený váleček je nyní na hodnotě 21. 

V rámci procedury Skim musí Syndikát přesunout své 4 zdroje dvěma frakcím, které kontrolují provincie s otevřeným kasinem. 2 zdroje obdrží M26 a 2 kubánská vláda. Zelený váleček je nyní na hodnotě 17, modrý na 46 a červený na 8.

Na herní mapě jsou celkem 3 žetony bankovek. Jeden z nich patří mému Hnutí 26. července. Nemohu jej proměnit na základnu (porušení pravidla o max. počtu 2 základen v lokaci), takže získávám 6 zdrojů a žeton bankovek vracím do zásoby (červený váleček je nyní na hodnotě 14!). Syndikát naopak může proměnit oba žetony bankovek za otevřená kasina v Havaně a provincii La Habana. Tím pádem se žeton Open Casinos posouvá na hodnotu 5 na bodovací stupnici.

PODPORA:

Protože žeton Total Support je na pozici 16, snižuje se americká podpora o 1 pole dolů na hodnotu 3. Žeton pomoci (Aid) se vrací o 10 polí nazpět na hodnotu 13. V rámci procedury Civic Action musí kubánská vláda provádět v lokacích, kde má kontrolu + vojenské jednotky + policii, akce pro změnu postoje obyvatelstva a to dokud to nebude znamenat snížení zdrojů pod 9. V úvahu přicházejí pouze 2 lokace - města Santiago de Cuba a  Camagüey. V případě Camagüey je zapotřebí pouze 1 akce (4 zdroje) na zvýšení postoje na aktivní podporu. Naopak v Santiagu de Cuba je nejprve nutné odstranit žeton Terror a následně 3x změnit postoj obyvatelstva než bude aktivní podpora. Celkem tedy bylo spotřebováno 20 zdrojů a modrý váleček je nyní na hodnotě 24. Vše má dopad na bodovací stupnici. Žeton Opposes+Bases se vrací o 1 pole na hodnotu 9, žeton Total Support se významně posouvá na hodnotu 18.

Procedura Agitation mi umožnuje utratit zdroje za účelem změny postoje obyvatelstva v lokacích, které ovládám. V provincii Pinar del Río se nejprve zbavuji žetonu Terror a poté 3x změním postoj obyvatelstva až na aktivní opozici. Náklady ve zdrojích jsou sice velké (4), ale je to potřeba. Červený váleček zdrojů je nyní na hodnotě 10. Žeton Opposes+Bases se posouvá na pole 10, žeton Total Support se vrací na hodnotu 17.

Directorio nyní může provést zdarma operaci Rally v lokaci, kde není aktivní podpora/opozice a kterou ovládá (případně je neutrální). Ze čtyř kandidátů rozhoduje kostka o tom, že Rally se provede v provincii Camagüey. Umisťuji do ní 1 gerilovou jednotku.

REDISLOKACE:

Speciální pravidla pro hru v jednom stanoví, že se musí nejprve přesunout policejní jednotky do ekonomických center, kde jsou gerilové jednotky M26. Policejní jednotky beru z města Santiago de Cuba. Tím pádem je už možné přesunout pouze 1 další policii z města Camagüey, aniž by šlo o poslední policejní jednotku. Cílovou lokací bude provincie Matanzas, odkud se budou redislokovat vojenské jednotky a hrozí ztráta kontroly nad provincií.

Nyní se provede samotná redislokace vojenských jednotek. Cílové lokace budou všechna 3 města pod vládní kontrolou. Aby bylo dodrženo pravidlo o zachování pokud možno stejného počtu jednotek po redislokaci, přesouvám 2 jednotky do Havany a Camagüey a 1 jednotku do Santiaga de Cuba. Provincie La Habana je nyní ovládána Syndikátem. 

RESET

Všechny frakce jsou nyní způsobilé pro provedení operace či zahrání události. Všechny aktivní gerilové jednotky přechází do stavu inkognito. Odstraňuji žetony Terror a Sabotage.

Jak tedy vypadá stav po první kartě propagandy?

Vláda (Total Support) = 17 (nutno 19)
Hnutí 26. července (Opposes+Bases) = 11 (nutno 16)
Direktorio (DR Pop+Bases) = 4 (nutno 10)
Syndikát (Open Casinos) = 5 (nutno 8 plus je potřeba mít 31+ zdrojů)

Stále je asi nejblíže k výhře vládní režim. Syndikát díky kartě propagandy otevřel 2 další kasina a tak mu chybí už jen tři k výhře, pokud zároveň bude mít dostatek zdrojů. Direktorio začínalo s 1 ovládnutou provincií, ale docela se vzpamatovalo, nicméně stále mu toho chybí docela dost. Změnit se to ale může docela brzo, protože v Las Villas číhá spousta gerilových jednotek! Moje pozice není moc dobrá. De facto jsem se trochu zaseknul na bojích s vládním juntou na východě ostrova. Vůbec jsem neměl možnost se uchytit v Havaně, která zdá se bude klíčem k úspěchu. Hřeje mě alespoň povedená investice v podobě únosu, který přinesl hodně zdrojů. S tím se dá docela dobře plánovat revoluce v dalším období!

Stav po první kartě propagandy (bílé figurky sloužily pro označení lokací pro provedení operace Rally DR)

Ukazatel skóre a zdrojů

A mně opět nezbývá než si přát, aby tato step by step ukázka pomohla možným zájemcům o hru s rozjetím sólo varianty. Ukázková hra v playbooku je sice skvělá, ale tady zas je to alespoň v češtině :)


Komentáře

  1. A to som si myslel, ze temou ma to dajak nezaujme. A jak to tak citam, aj ine clanky, tak asi zmenim nazor. I ked je pravda,ze AA ma asi laka viac. Ale clanok pekny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téma je náhodou pro mě docela atraktivní. Je to fakt bitka na malém prostoru, ten tlak tam je velký a nedá se moc dopředu plánovat. A mile mě překvapila AI, kde až na drobné výjimky, dělala celkem "logické" věci.

      Vymazat

Okomentovat