Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (prosinec 2023 - leden 2024)

Přestože jsme si dopřál jeden měsíc novinkovou pauzu, nemělo to na množství novinek valný dopad. A nebýt newsletteru z GMT, asi by to bylo hodně tristní. Na druhou stranu to má jeden pozitivní efekt. Naše peněženky by neměly utrpět větší průvan díky novým hrám. Samozřejmě mám teď na mysli novinky, které mají nějakým způsobem ošetřené sólo hraní, ale řekl bych, že i těch wargames bez podpory sóla nevychází nějaké extrémní množství. Přísun nových her je v podstatě konstantní. Tím pádem nehrozí, že se dostaví lehce negativní pocity ze zaplavení trhu jako tomu skutečně je v případě nových deskovek od českých vydavatelů. Ano, mám na mysli to, co aktuálně "hýbe" segmentem českých a slovenských influencerů, s nimiž do jisté míry souhlasím. Kdybych byl tím hráčem deskovek, jakým jsem býval někdy před 15 lety, asi bych na tom byl stejně. Buďme tedy rádi, že válečné deskové hry nezažívají žádný boom, ale jde o stabilní, důstojné odvětví bez větší lapsusů (mimochodem jeden z námětů na tématický článek v mé hlavě se týkal právě porovnávní situace na trhu s wargames před 30-50 lety s dneškem, musím to někdy dát dohromady...). 

ROMMEL'S WAR (Worthington Publishing)

Autor loni vydané hry Archie's War: The Battle for Guadalcanal se rozhodl využít základní herní principy do nové hry, kterou zasadil do bojů v severní Africe a to do období od března do prosince 1941. Hráči, kteří mají v oblibě méně komplexní tituly, asi zbystří, protože pravidla se vejdou na pouhých 8 stran a celou hru bude možné odehrát do 60 minut. Ačkoliv jde o hru 2 hráčů a jde vlastně o blokovku, autor pamatuje, podobně jako v Archie's War, i na hru v jednom. Pěkným bonusem je určitě pevná mapa. Naopak trochu méně atraktivně vypadají karty. O případném úspěchu asi rozhodne i konečná cena, pokud bude příznivá, určitě si najde své fanoušky.

Bližší pohled na západní část mapy s dřevěnými bloky


Východní část mapy včetně ukázky jedné z karet

Designér: Derek Croxton
KS Link: https://www.kickstarter.com/projects/1456271622/rommels-war
BGG Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/407575/rommels-war

VIKINGS: BECOME THE LEGEND (DVG)

Souboj vikingských klanů o nadvládu si vybral jako námět pro svou hru plukovník Wayne Appleby. Klíčovou složkou hry má být plánování akcí a jejich následné úspěšné provedení. Hráči jako klanoví vůdci budou rozhodovat o tom, co vybudovat (lodě, vojsko, různé struktury osídlení) a kdy. K expanzi klanu budou sloužit nájezdy. Nepůjde však vždy jen o násilí. Bude možné také obchodovat s ostatními klany. Pro bitvy je určena samostatná herní deska a také unikátní kostky. V boji se uplatní tradiční vikingská schopnost válčit ve stavu blížícím se berserku. Další klasickou komponentou budou karty, které budou vnášet do hry různé události.

Hra vychází rovnou se 4 expanzemi, které přidávají několik pravidel a také možnost hrát až v 6 lidech. Součástí základní hry je i automa, která řídí akce nepřátelských klanů.

Fotky fyzických komponent zatím nejsou k dispozici, takže alespoň pohled na digitální podobu.

Herní deska určená pro bitvy

Designér: Wayne Appleby
KS Link: https://www.kickstarter.com/projects/danverssengames/dvg-vikings

CONGRESS OF VIENNA (GMT Games)

Vím, že Vídeňský kongres není žádná novinka. Pravdou ale je, že na blogu jsem hru ze záhadných důvodů v žádných novinkách nepropagoval. V posledním newsletteru z GTM se objevily obrázky komponent s novou grafikou a já se rozhodl ještě před vydáním hru trochu přiblížit. Jde o kousek, který vychází ze stejného základu, jaký mají hry Churchill, Pericles nebo Versailles 1919 ze série Great Statesmen. Což znamená, že půjde o diplomatickou strategickou CDG pro 1-4 hráče zasazenou do období po Napoleonově ústupu z Moskvy (1812) až po rok 1814. Děj se odehrává na abstraktní mapě dost podobné té v Churchillovi a zahrnuje Evropu od Pyrenejského poloostrova až po hranice mezi Polskem a Pruskem. 

Cílem hráčů je stát se hlavní evropskou mocností na konci éry napoleonských válek pomocí diplomatických akcí, jednání a správným využitím zdrojů. Ve hře bude několik balíčků karet včetně tzv. handicapového, který by měl zajistit vybalancovanost hry pro méně zkušené hráče. Zmínil jsem, že hru bude možné hrát až ve 4 hráčích. Jejich role bude zastupovat zájmy Rakouska, Británie, Ruska a Francie. U každé z těchto mocnosti by měla fungovat trochu jiná vítězná taktika.

Téměř finální verze ústřední herní desky

Pro zájemce o sólo hraní budou k dispozici pravidla pro 1 hráče. Nehrál jsem Churchilla, ale z různých komentářů jsem nabyl dojmu, že sólo mód je dost zjednodušený. Toho jsou si prý autoři, kteří připravují sólo mód pro Congress of Vienna, vědomi. Po mnoha hodinách vývoje, dle jejich slov, mají připraveno chování bota/botů v takové kvalitě, že předčí i hraní průměrně dobrého lidského hráče. To zní dobře, protože osobně mám vždy obavu o AI ve hře, kde je základem diplomacie mezi hráči. Hra se tak dostala konečně i do mého hledáčku, protože téma bylo atraktivní od počátku.

Ukázka karet

Designér: Frank Esparrago
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/296578/congress-vienna

STRUČNĚ

GMT ohlásili také jednu novinku, která nemá sólo variantu, nicméně díky absencí skrytých informací se dá velmi dobře hrát sólo za obě strany. Jedná se o druhý dual pack ze série Musket & Pike. Ten první jsem si pořídil v loňském roce a musím uznat, že obsah krabice je luxusní, napěchovaný až po okraj. Systém Musket & Pike je uznávaný, respektovaný hráči, a když k tomu připočtu, že v novém balení jsou 2 nejlépe hodnocené hry série - Under Lily Banners a Gustav Adolph the Great, pak není v mém případě nad čím váhat. Navíc téma třicetileté války v případě prvním a doba vzestupu Švédska pod králem Gustavem II. ve druhém případě jsou samy o sobě dostatečně lákavé.

Do programu P500 byl zařazen druhý dotisk skvělé hry At Any Cost: Metz 1870. Tuto hru, která staví na základech systému Blind Swords, jsem představil na blogu a zveřejnil i report z hraní. Je to hra na dlouhé zimní večery (v případě těch nejdelších scénářů), ale zážitek je to ohromný. V původní verzi se téměř žádné chyby nevyskytovaly, takže ta nová potěší spíše nové zájemce.

Blíží se také doba, kdy se bude expedovat ryze solitérní I, Napoleon od Teda Raicera. A protože už je známá zadní strana krabice, musím se o ní podělit s vámi. Na toto válečné "rpg" se hodně těším. 



Komentáře

  1. Ten Prime Minister vyzera dobre a to solo tiez. Je pravda ze v Churchillovi , vdaka pozeraniu do kariet botom, je to take onake. Ale chapem zas snahu, hrat tie karty strategicky. Mozno,keby to bolo jak v Labyrinthe,bolo by to napinavejsie...

    OdpovědětVymazat
  2. Chyba, Congress of Wienna, nie Prime Minister.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat