Přeskočit na hlavní obsah

AAR: At Any Cost: Metz 1870 (Twilight of the Guards)

Mám velkou radost, že mohu sdílet své zážitky z hraní scénáře hry At Any Cost: Metz 1870. Tenhle typ článku (AAR = After action report) mám totiž osobně velmi rád. Nejen jako čtenář, ale i jako autor. Umožňuje trochu jiný styl než volím v ukázkových hrách. Při volbě scénáře jsem moc dlouho neváhal. Druhý scénář z Playbooku Twilight of the Guards mi přišel časově tak akorát. Navíc skýtal potenciál velkých zážitků, o nichž jsem psal při představení hry. Jde o část bitvy o Gravelotte-St. Privat, kde Prusové dobývali za cenu ohromných ztrát velmi dobrá obranná postavení Francouzů. Moc mě zajímalo, jak si obě strany s touto situací poradí. 

V článku vás tedy nejprve seznámím s parametry scénáře a zevrubně si projdeme, jaké pozice mají obě armády na počátku bitvy. Pokud to půjde, budu vás zevrubně informovat a každém odehraném kole se všemi důležitými momenty.

Jen pro úplnost doplním, že v článcích typu AAR už nevysvětluji pravidla, takže pokud chcete mít alespoň základní vhled do pravidel, doporučuji přečíst článek, v němž tuto hru představuji.

PARAMETRY SCÉNÁŘE

Délka scénáře Twilight of the Guards je stanovena na dobu od 14. do 20. hodiny večerní 18. srpna 1870, což představuje 7 kompletních kol. Přísně je omezena herní mapa, protože jednotky nemohou dobrovolně překročit hexy xx12 směrem na jih. Tím se vylučují jakékoliv obchvaty, půjde skutečně o přímé střety na malém území. Žetonů událostí má každá strana 6 a v plánovací fázi každého kola se náhodně vyberou 3 z nich, které se vhodí do misky. Dalším specifikem je, že žetony událostí mohou být zahrány pouze jako událost. Hráč tedy nemá možnost je umísťovat na stupnici na kartě scénáře.

Pro mě nejzajímavější prvek scénáře je nutnost zvolit pro Canrobertův VI. a Ladmiraultův IV. sbor pouze defenzivní postoj. Zjevně to odráží historická fakt, kdy Bazaine požadoval za každou cenu, aby oba sbory setrvaly na svých "position magnifique" a v žádné případě nepodnikaly protiútoky. Defenzivní postoj ve hře znamená, že aktivní jednotky sboru nemohou provádět útok na sousední nepřátelské jednotky. Mohou však pálit ve fázi střelby. Díky žetonu Commander-in-chief (CIC) je stále možnost aktivovat libovolnou jednotku či seskupené jednotky jedné divize a takovém případě je možné určit libovolný postoj, tedy i útok.

Do počáteční fáze bitvy zasáhnou tyto sbory:

FRANCIE

Canrobertův VI. sbor (St. Privat a okolí)
Ladmiraultův IV. sbor (Amanvillers a okolí)
1. záložní jízdní divize generála Du Barail (oblast mezi výše uvedenými sbory)

PRUSKO

Gardové sbory (vesnice Habonville a východ od ní)
Malá část (předvoj) XII. sboru prince Alberta (SV od St. Marie aux Chenes)
Mansteinův IX. sbor (lesní úsek na severu od Verneville)

Fatální roli v bitvě mohou hrát posily. Zatímco Prusům by mohl pomoci skoro celý XII. sbor, na Francouze bude čekat císařská garda pod velením samotného Bourbakiho. Výchozí čas příchodu XII. sboru je nastaven na 16:00, zatímco francouzské posily mají příjít do hry o hodinu později v 17:00. Jenže... Příchod posil je náhodný jev. Aby se povedl, je třeba hodit kostkou správný výsledek. Pravděpodobnost úspěchu se postupně zvyšuje, ale klidně se může stát, že posily přijdou pozdě nebo vůbec nedorazí.

Vítězné podmínky jsou docela jednoduché. Ve hře se hraje o celkem 8 měst/vesnice/farem: St. Marie aux Chenes, St. Privat, Roncourt, Jerusalem, Marengo, Amanvillers, Champenois a Montigny. Pokud obě strany obsadí 4 z nich, skončí bitva remízou. Ovládnutí pěti míst znamená okrajové/marginální vítězství, šest už je menší vítězství a 7+ značí velké vítězství. Na začátku patří všech 8 lokací do francouzského vlivu a to i Champenois, které jako jediná lokace neobsahuje žádnou jednotku (umístil jsem proto na ni žeton francouzské kontroly).

Karta scénáře se všemi důležitými informacemi

ZHODNOCENÍ POČÁTEČNÍ SITUACE

Až dosud jsem používal přítomný, případně budoucí čas. Od této chvíle ale přecházím na čas minulý, aby to odpovídalo duchu AAR. Jaké tedy byly moje pocity při pečlivém pohledu na bitevní rozestavení jednotek (viz fotka na konci této kapitoly)?

První dojem byl jednoznačný - francouzské jednotky mají tak skvělé postavení, že nemohou prohrát! Prusové by mohli rychle obsadit pouze Champenois a v případě úspěšné bitvy i St. Marie aux Chenes, ale zbytek se zdál být nedobytný. Všechny francouzské jednotky navíc stály na nejvyšších terénech, takže útočit bez postihu bylo lze pouze z jihu. To bylo důležité i pro posily, které by měly přicházet ze severu. Útočit by musely do kopce. I kvantita byla na straně obránců, celkem 11 artilérií stálo proti 8 pruským dělostřeleckým jednotkám. Předpokládal jsem také, že francouzské jednotky budou těžit z toho, že jsou těsně u sebe, což přinese inzenzivní obrannou palbu. 

Očekával jsem, že Prusové se pokusí s jednotkami XII. sboru vytlačit odloučené jednotky divize generála d'Villierse z obce St. Marie aux Chenes. Otázkou ale bylo, kam nasměrovat jejich další postup. Nabízelo se spojit částečně síly s gardovým sborem a pokusit se zatlačit na severní postavení VI. Canrobertova sboru. Naopak Mansteinův IX. sbor mohl usilovat o výpad severovýchodním směrem proti jednotkám IV. Ladmiraultova sboru. Těžit by mohl z faktu, že jeho jednotky byly na stejné elevaci jako obránci. Jednu z klíčových rolí by měl sehrát včasný přísun posil.

Omezení rozhodovacích procesů francouzských generálů (pouze obranné pokyny) by němělo být zásadním faktorem. Čas by naopak v tomto případě měl hrát pro Francouze. Těm by mohlo stačit zůstat ve výhodné obranné pozici a oslabovat útočníky artilérií a v případě, že se nepřátelské jednotky přiblíží na sousední hexy, využít defenzivní palby. Ačkoliv francouzské posily by neměly být tak toužebně očekávané, mohla by se situace vyvinout tak, že jejich oddálený přísun by mohl být fatální. Zdánlivě marginálním problém se zdála skutečnost, že některé žetony francouzských jednotek začínaly ve slabším stavu (otočený žeton). Případný soustředěný útok na tyto jednotky by mohl způsobit průlom.

Detail všech jednotek po úvodním rozmístění sil

BITVA ZAČALA (14 -15 HOD.)

Iniciativu vzali do svých rukou Francouzi. Jednotky VI. sboru generála Canroberta poblíž St. Privat se úspěšně zakopali, avšak problém nastal u jednotek dlících ve vesnici St. Marie-aux-Chenes. Protože tyto jednotky byly bez dosahu velení, musely díky otočenému žetonu Out of Command provést ústup o 2 hexy směrem ke svému HQ. Mnohem více se dělo na jihu. Jednotky IV. Ladmiraultova sboru už byly dobře zakopané a neměly v úmyslu se pohnout. Takže pouze pálily na nejbližší pruské jednotky Mansteinova sboru. A střelba to byla docela úspěšná, čímž Prusové trochu ztratili především palebnou sílu. Žeton General Prussian Staff využili Francouzi pro přesun izolovaných jednotek d'Villersovy divize směrem k velení. Velké množství akcí přinesla až aktivace Mansteinova IX. sboru. Cíl obsadit opuštěné městečko Champenois nebyl žádný problém. Generál Manstein také rozhodl o trochu sebevražedném přesunu svých jednotek směrem k francouzské obraně, což ale znamenalo urputnou obrannou palbu, kterou odnesla především Wrangelova divize (žetony Disrupted). Dopad obranné střelby způsobil, že se nikdo nepokusil o útok na blízko. 


Sled chit-pull žetonů v 1. kole

Menší útěchou pro Prusy bylo následné obsazení vesnice St. Marie-aux-Chenes a to překvapivě dělostřeleckou divizí XII. sboru prince Alberta. To se povedlo díky Out of Command žetonu, jenž umožnil regulérní přesun. Směrem vpřed zavelel také generál princ Württemberský se svou gardou. Neobešlo se to však beze ztrát. Díky využitému žetonu Beaten Zone byla úspěšná příležitostná střelba a artilérie z Buddenbrockovy divize utrpěla ztrátu (žeton byl otočen). Pro Prusy přišel také vhod žeton Inspirational Leadership, který umožnil odstranit Disrupted žeton z 50. bridády divize prince Louise, která sehrála důležitou roli o chvíli později. Závěr dne byl v režii Prusů. Pomocí žetonů Krupp's Guns a Auftragstaktik napadli vojáci 50. brigády (nyní bez žetonu Disrupted) obranné postavení 1. brigády Grenierovy divize včetně francouzského dělostřelectva. Výsledkem byly ztráty dělostřelectva (artilérie i mitrailleusy). Poslední aktem úvodního dějství byl přesun předtím znehybněné pěchoty XII. sboru. St. Marie-aux-Chenes tak bylo nejen obsazeno, ale také byla posílena jeho obrana.

Na konci první hodiny sice získali Prusové kontrolu na 2 vesnicemi, ale to byly skutečně ty nejsnáze dosažitelné lokace. Všechny další už bude nutné těžce dobývat. Francouzská obrana se příliš nezapotila. Jedinou kaňkou je tak menší oslabení v jižní části, kde Grenierovy divize čelily tlaku dorazivších pruských jednotek. 

Stav po 1. kole

HODINA STŘELBY (15 - 16 HOD.)

Hned poté, co se povedlo Francouzům (díky žetonu Beaton Zone) uštědřit žeton Shaken dělostřelecké jednotce Buddenbrockovi divize byl vytažen žeton Fog of War, který rozhodl o osudu zbylého kola. Padla totiž desítka a to mělo za následek, že po zbytek kola byly ignorovány všechny žetony událostí. Navíc aktivační žetony umožnovaly pouze střelbu, žádný pohyb nebo útok. Střílelo se tedy pouze při aktivaci jednotek v rámci zvoleného sboru. Podobně jako v prvním kole se i nyní vyznamenala 50. brigáda IX. sboru. Přesná střelba z jehlovek rozprášila celou 1. brigádu Grenierovy divize IV. sboru včetně dělostřelecké baterie (tedy i s Mitrailleusou). První eliminované jednotky! Uvolněný hex zůstal neobsazený, ale nešlo o žádnou vesnici či farmu. Nepříjemností pro 50. brigádu se stala munice, přesněji její nedostatek.

Chit žetony ve druhém kole

Na konci 15. hodiny se do chassepotek opřela pěchota z divize generála de Cissey, podpořená palbou z mitrailleuse. Cílem byla už několikrát zmíněná hrdinná 50. brigáda. Jednotky sice ustály střelbu, ale byly tu ztráty a navíc jednotka byla kompletě Disrupted. K dovršení všeho byla eliminována Buddenbrockova artilérie, která již byla oslabena v první hodině bojů.

Situace po 2 kole. Všimnětě si žetonu menšího opevnění na hexu, uvolněného po zničených jednotkách. Žeton zde zůstává, dokud na něj nevkročí nepřátelská jednotka.

Celé kolo proběhlo díky žetonu Fog of War docela rychle. Ztráty Francouzů byly větší než ty pruské, jenže stále jim hrál do karet čas. Navíc pozice pruských gardových jednotek byly stále relativně daleko od bojů a při přesunu by musely překonávat terénní komplikace (stoupání). V dalším kole už se očekávalo, že by mohly dorazit pruské posily.

GARDA ÚTOČÍ (16 - 17 HOD.)

Jednotky IX. Mansteinova sboru, které byly v kontaktu s nepřítelem, se stáhli o 1 pole a díky defenzivnímu postoji velení, se zbavily drtivé většiny žetonů Shaken/Disrupted a také doplnily zásobu munice. Útok na Montigny se tak odložil. Toho využil generál Ladmirault, který také nechal své jednotky odpočívat, aby se zbavily žetonů s postihy. Navíc střelba některých jednotek významně narušila konzistenci obou artilérií v lese poblíže Mansteinova štábu. 

Sled chit žetonů ve 3. kole

Díky přesné střelbě chassepotek 2. bridády d'Villersovy divize ze VI. sboru byla zničena 47. brigáda Holderburgovy divize XII. sboru. St. Marie-aux-Chenes tak bráníly už jen 2 dělostřelecké brigády, zoufale čekající na posily. Prusy toužebně očekávaný útok gardových jednotek konečně nastal. Díky žetonu Prussion General Staff útočila nejprve Papeho divize a později celý sbor. Cílem byly jednotky v Jerusalemu. Ač to byl útok vedený velkou přesilou, obránci vydrželi, byť za cenu ztrát a získání maximálních postihů. Neustoupili ani o píď. Přesto se zde rýsoval možný průlom. Ztráta vesnice je vždy bolestná, protože hex s městem/vesnicí přináší obráncům vždy maximální výhodu. 

Situace po 3. kole

Nastal čas očekávaného příchodu pruských posil. Jenže nestalo se nic. Pravděpodobnost byla nízká (20%) a nenaplnila se (místo hodů 1 nebo 2 padla 10). Příchod se tak odložil minimálně o 1 kolo. To už ale budou ve hře i možné posily v podobě Bourbakiho jednotek. Bitva se v dalším kole měla přehoupnout do druhé poloviny. Zatím se Francouzi bez větších problémů drželi svého skvělého postavení.

JERUSALEM PADL (17 - 18 HOD.)

Hned u třetího taženého žetonu Auftragstaktik zaútočila úspěšně 1. pěší brigáda Papeho divize na obránce Jerusalemu a již oslabená 2. brigáda divize generála Levassor-Sorvala utrpěla ztrátu a musela ustoupit. 1.bridádě se tak dostalo výsady vesnici Jerusalem obsadit beze ztrát. již třetí získaná lokace navíc přinesla výrazný bonus pro případ obrany. Navíc tato již slavná brigáda podnikla další útok na další jednotku divizního generála  Levassor-Sorvala v rámci aktivace gardovéh sboru. Obrana vydržela, ale došlo ke ztrátám. 

Sled žetonů ve 4. kole

Hned po jednotkách Augusta Württemberského přišel na řadu sbor generála von Mansteina. Tomu výrazně pomohl odpočinek v minulém kole. Poté, co artilérie neúspěšně pálila na jednotky generála Ladmiraulta, rozhodl se Manstein k riskantnímu kroku. Vyslal 36. brigádu genpor. von Wrangela s cílem zaujmout postavení u Montigny! Defenzivní palbu z města jednotky přestály a proto byla vyslána vpřed i 35. brigáda ze stejné divize. Protože opakovaná defenzivní střelba má výrazný postih, povedlo se zaujmout pozici beze ztrát. Von Manstein tak dosáhl toho, že na město Montigny mohou zaútočit 2 uskupení jednotek ze dvou směrů, což přináší bonus v podobě posunu o 2 sloupce na CRT. Přesto se útok nekonal. Díky řadě bonusů ve prospěch obránce (město, zákopy) by nemusel být úspěšný. Útok s nějakým speciální žetonem v příštím kole skýtal větší naděje. 

Ve zbytku kola se už mnoho neudálo. 2. brigáda d'Villersovy divize se přesunula blížek St. Privat. Artilérie Mansteinova sboru pak úspěšně ostřelovala 2. brigádu divize generála Latrille de Lorencez. Ani v tomto kole se nepovedlo žádné ze stran přivést posily.  Celkově ale Prusové zaznamenali skvělý úspěch a Francouzům zřejmě nezbyde než aktivovat záložní jednotky, které dosud stály za přední linií obrany.

Stav po 4. kole

JSOU TU PRUSKÉ POSILY! (18 - 19 HOD.)

Protože se do hry jako první dostal von Mansteinův sbor, nenastaly vhodné podmínky pro útok na Montigny. Zklamala totiž střelba, od níž se očekávalo, že obráncům pořádně zatopí. Útok ale měl přijít, protože horší už to s Wrangelovou divizí být nemohlo. Grenierova divize totiž zasypala střelbou 36. brigádu a způsobila jí jednu ztrátu. Poté, co se Canrobertův sbor díky defenzivnímu postoji především zbavoval žetonů Shaken/Disrupted a Low Armor, udeřila díky žetonu Beaton Zone znovu pěchota Grenierovy divize. Smrtonosná palba přivodila zničení 36. brigády. Dílo zkázy dokonala další střelba z chassepotek, tentokrát z Ladmiraultova sboru. Odnesla to 35. bridáda z Wrangelovy divize. Uvolněného prostoru tak využila 1. Lorenzezova brigáda, která zaujala navíc postavení v zákopech. 

Pořadí chit žetonů v 5.kole

Prusové vkládali velké naděje do útoku gardových jednotek na St. Privat. Ač měli Prusové velkou převahu, obránci útok ustáli, byť to znamenalo ztrátu (otočení žetonu) a inkasování žetonu DisruptedKdyž už to vypadalo v tomto kole pro Prusy nedobře, povedlo se konečně přivést posily! Zbytek XII. sboru prince Alberta se shromáždil v severní části poblíž vstupních hexů, dychtiv pomoci v příštím kole zkoušeným kamarádům. Francii se naopak nedařilo a Bourbaki tak musel počkat minimálně další hodinu.

Situace na konci 5. kola

Jednotky XII. sboru připravené na útok ze severu.

ST.PRIVAT V PRUSKÝCH RUKOU (19 - 20 HOD.)

Že přijde pruský útok na St. Privat bylo jasné už v minulém kole. A proto, když byl vylosován žeton pruského generálního štábu, zbavila se 2. brigáda Papeho divize žetonu Disrupted. Následovalo ostřelování z pruských kanónů Mansteinova sboru, které ale nezaznamenalo větší úspěch. Vzhledem k vývoji na severní části fronty, dostal generál von Manstein pokyn neútočit bezhlavě a pouze vázat Ladmiraultův sbor a neustálou střelbou ho oslabovat. Prvním významným momentem tak bylo dobrání žetonu Auftragstaktik. Ten umožnil nejprve přesun 2. brigády Papeho divize o jedno o pole na sever do kontaktu s Canrobertovým sborem. Defenzivní střelbu přestála brigáda bez škrábnutí. Hned poté zaútočila na hex v sousedství městečka St. Privat, který bránila 2. brigáda d'Villersovy divize. A útok to byl zdrcující, jednotky byly úplně eliminovány. Francouzům se poté naskytla příležitost v podobě žetonu Marshall Bazaine. Výběr de Cisseyho divize se ukázal jako správná volba. Střelba pěchoty a dělostřelectva téměř vyřadila 3. brigádu Buddenbrockovy divize (ztráta a žeton Disrupted). 

Pořsdí žetonů v 6. kole

XII. sbor prince Alberta se konečně dostal do hry. Zatím se jen přesouval blíže k jednotkám Canrobertova sboru. Problém totiž způsobila řeka, přes níž byl jediný most. Prusové tedy měli zdánlivě skvěle rozjeté kolo. Následně jim však trochu trochu spadl hřebínek. A postaraly se o to mitrailleusy z Bissonovy divize Canrobertova sboru. Nejprve díky žetonu Beaten Zone způsobily přidělení žetonu Disrupted 48. brigádě Holderburgovy divize. Stejná brigáda pak v rámci aktivace Canrobertova sboru obrátila mlýnky na maso na 45. brigádu genpor. prince Georga von Sachsen a tentokrát z toho byl žeton Shaken. Takové tedy bylo přivítání čerstvých posil! Poslední slovo v této hodině měly 1. a 2. brigáda Papeho divize. Jejich koordinovaný útok na obránce v St. Privat nemohl dopadnout jinak než úspěšně. Kromě ztrát musely všechny jednotky ustoupit o 2 hexy, takže 2. brigáda vítězoslavně vstoupila do St. Privat. Počet obsazených měst byl před posledním kolem 4:4. Na konci kola se Francouzům znovu nepovedlo přivést posily.

Stav na konci předposledního kola

ZÁVĚREČNÁ BITVA O ST. PRIVAT A RONCOURT (20-21 HOD.)

Scénář se blížil ke svému konci. V poslední hodině se však událo ještě dost zajímavých událostí, než se na bojišti rozhostilo sténání raněných. Doslova neuvěřitelné mistrovství i nadále předváděli dělostřelci z Bissonovy divize. Jejich cílem byla oslabená 48. brigáda Holdenburgovy divize a výsledkem byly 2 ztráty a naprosto nepoužitelné jednotky pro případný útok na Roncourt. Francouzům senzačně nahrál žeton Fog of Fortune. Umožnil totiž "donutit" vybranou pruskou jednotkou o 1 hex libovolným směrem. Bez váhání byla zvolena 2. brigáda Papeho divize, která tak opustila St. Privat! Francouzům se naskytla velká příležitost. Bezprostředně poté byl totiž na řadě Canrobertův VI. sbor! Nejprve se už poněkolikáté vyznamenala artilerie Bissonovy divize, když způsobila palbou otřes v 45. brigádě Holdenburgovy divize. Ačkoliv pruské jednotky vyklidili St. Privat, stále patřilo pod jejich kontrolu. Canrobert tam vyslal nejprve 2. brigádu d'Villersovy divize a poté ještě 2. brigádu divize generála Tixiera. Obě byly postupně zlikvidovány smrští střel z jehlovek. St. Privat se ocitl dočasně znovu ve francouzských rukách, přestože městečko nedokázála žádná jednotka udržet. Ale pruské gardové jednotky nenechaly nikoho na pochybách, že si vezmou St. Privat zpět. Postarala se o to 4. brigáda Buddenbrockovy divize.

Pořadí žetonů v posledním kole

Na jihu Mansteinovy jednotky jen pojistily kontrolu nad Champenois předsunutím pěchoty před vesnici tak, aby případný výpad (pomocí žetonu Marschall Bazaine) nemohl při velkém štěstí vyhnat artilérii ven. Předtím se několik pruských artilérii IX. sboru pokusilo oslabit jednotky v Montigny, ale bez úspěchu. Úplné finále se tak odehrálo na úplném severu, kde se aktivovaly jednotky XII. sboru prince Alberta. Protože čelní jednotky byly notně oslabené, ustoupily, aby ponechaly jedinou cestu na Roncourt čerstvé pěchotě a artilerii 46. brigády divize generála Georga von Sachsen. Čekala na ně stále netknutá Bissonova divize. Pravděpodobnost, že by všechny jednotky ustoupily z města, byla pramalá. A Prusové moc štěstí neměli. Výsledek útoku byl nakonec nerozhodný, částečně oslabil obránce i útočnika, ale Roncourt zůstal pevně ve francouzských rukách.

Pohled na bojiště kolem deváté hodiny večerní (žeton Ladmiraultova má být správně položený na hexu 3508, byl odložen mimo kvůli prozkoumání jednotek pod ním a už nebyl vrácen zpět)

Bitva tak skončila s výsledkem 4:4, což i podle definice scénáře znamenalo nerozhodný boj. Francouzi drželi Montigny, Roncourt, Amanvillers a Marengo. Prusové se zmocnili Champenois, St. Privat, Jerusalemu a St. Marie-aux-Chenes. Kdo by to řekl na začátku bitvy? 

ZHODNOCENÍ

Dalo se udělat něco jinak Určitě! Jako Francouz jsem skoro pořád měl problém se du Barailovým sborem. Ač ten neměl omezení a mohl si vybírat postoj, nenašel jsem nikdy nějaké smysluplné využití jeho kavalérie. Také jednotky v zadních pozicích jsem nepochopitelně ponechal po celou bitvu v nečinnosti.

Na pruské straně jsem byl také příliš opatrný a nepouštěl se do zuřivějších bojů na blízko, protože obrana francouzských jednotek mi přišla až moc výhodná. Bitva ale přinesla některé obzvlášť pamětihodné momenty. Asi největším pro mě byla neskutečná úspěšnost dělostřecké jednotky z Bissonovy divize. Dost možná zachránila pro Francouze městečko Roncourt, protože sbor Prince Alberta musel přes jediný most poslat do útoku zadní voj. S tímto sborem pak se váže dle mého názoru jedna má podstatná chyba a to při organizaci přesunu jednotek těsně po příchodu na bojiště. Přesun měl být odváznější a už v 6.kole se měla některá z jednotek pokusit ustát svou pozici v sousedství s Roncourt. 

Ač se jednalo o druhý scénář, který rozhodně patří mezi ty kratší, trvalo mi odehrát všech 7 kol něco přes 11 hodin, nepočítaje čas strávený průběžným psaním AAR. Docela dlouhá doba, že? Je třeba vzít v potaz, že hra neukázala spoustu svých kladů! Odehrávala se pouze na malém prostoru a byla svázána pravidly, která nutila 2 francouzské divize lpět na obranných pozicích. U jednodenních bitev či kampani je obsazení úplně jiné. Obě strany tak řeší mnohem více problémy s přesuny divizí. V tomto scenáři jsem také nemusel řešit přenocování, které je takovou malou hrou ve hře. Omezený byl počet chit pull žetonů. Prostě nešlo o plnohodnotný scénář. Já však Twilight of Guards vybral záměrně z časových důvodů. Strávil jsem s At any Cost: Metz 1870 téměř měsíc a za tu dobu mi hra hodně přirostla k srdci. Je to opravdový klenot mezi válečnými hrami. Pevně doufám, že v budoucnu se mi povede přidat ještě nějaký AAR zápis z hraní třeba celé jednodenní bitvy.

Komentáře

Okomentovat