Přeskočit na hlavní obsah

CHARLES S. ROBERTS AWARDS 2022 - nominace

Loňská změna ve vedení organizace, pořádající Charles S. Roberts Awards (dále jen CSR), přinesla další novinku. Nominace nejlepších válečných her za rok 2022 přišla letos o několik měsíců dříve. Fanoušci tak mohli hlasovat pouze do konce června. V době psaní článku už je tedy hlasování ukončeno, ale výsledky ještě nejsou známé. Jestli je to dobře nebo ne, ukáže čas. Osobně jsem neměl problém s pozdějším termínem, protože na některé hry z konce předchozího roku se kolikrát dostane až mnohem později. Ale 6 měsíců asi bude docela dobrý kompromis. Pokud se o CSR Awards dozvídáte poprvé, doporučuji přečíst krátkou kapitolu Krátce z historie v loňském představení nominací.

NOMINACE V JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍCH

Jako každý rok v článku o nominovaných hrách se nebudu věnovat každé z her detailně, protože to není v mých silách. Zaměřím se především na kategorii nejlepších sólo válečných her, kde popíšu každou nominaci. Z ostatních kategorií vyberu ty, které jsou z mého pohledu nejzajímavější. V podstatě půjde o stejné kategorie, které jsem nastínil i v minulých letech.

NEJLEPŠÍ SOLITÉRNÍ NEBO KOOPERAČNÍ HRA

Letošní nominace jsou dle mého nabité skvělými tituly a já jsem hodně zvědavý, jak dopadne hlasování. Zajímavé je, že pouze v jednom případě jde o hru, která není součástí nějaké oficiální či neoficiální série. Osobně mě těší, že všechny hry v této kategorii prošly sítem mých novinkových článků.

AMERICAN TANK ACE: 1944-1945 (Compass Games)

Gregory M. Smith je notoricky známý autor sólo simulací ponorek ze série Hunters. Jeho záběr je však širší. Loni se mu povedlo dotáhnout do konce taktickou hru, kde hráč ovládá jediný tank v nejrůznějších misích v Evropě během posledních 2 let druhé světové války (v podstatě od vylodění v Normandii). Začátek se však odehrává v tankové škole, kde si hráč "připravuje" svůj budoucí tank i posádku. Jako drtivá většina her tohoto autora, má i American Tank Ace větší podíl náhody v podobě kostek, ale to nám, fanouškům jeho her nevadí, protože jsme jednak na to zvyklí, a pak také nám jde o to, "prožít" příběh v rámci celé kampaně.

Let's play v českém jazyce vyrobila Deskofobie, za což má DF ode mě velkou pochvalu!

ENEMY ACTION: KHARKOV (Compass Games)

Série Enemy Action Johna Butterfielda má svůj počátek v díle věnovaném bojům v Ardénách. Druhé pokračování přenáší hráče na východní frontu do okolí ukrajinského města Charkov. I tentokrát hra nabízí možnost zahrát si sólo za obě strany, ale pro zájemce je tu i mód pro dva hráče. Jde tak o 3 hry v jedné krabici, protože jsou zde zvláštní pravidla i mapa pro každý ze tří způsobů. Oproti prvnímu dílu by se mělo jednat o malinko jednodušší (pokud to tak lze vůbec nazvat) hru, ale i tak mají pravidla přes 60 stran. Na hráče opět čekají boje řešené pomocí chit-pull žetonů (tedy bez kostek) a provádění akcí pomocí karet. Na BGG má hra průměrné hodnocení 8.9, což je téměř po roce od vydání výborné číslo. Relativně vyšší cena je asi jediné negativum.

LANZERATH RIDGE (DVG Games)

Série Valiant Defense je na blogu docela často zmiňována v různých článcích, ale dosud se mi nepodařilo žádnou hru z této série pořádně zahrát a představit (mám to ale v plánu na příští rok!). Aktuálně poslední, již čtvrtý díl série autora Davida Thompsona, nabízí opět boje na úrovni malých skupin vojáků proti velké přesile, a přenáší dějiště do ardénských lesů během 2. světové války. Hra je rozdělena do 4 fází, v nichž dochází k útokům nepřátel, přičemž každá z fází má svůj vlastní balíček karet.

Pro mě akorát zůstává záhadou, že hru není dosud možné koupit v retailových obchodech (české eshopy nebo třeba Hexasim). Ale možná se jen špatně dívám...

RESIST! (Salt & Pepper Games)

Když jsem psal o této hře v loňských únorových novinkách, absolutně mě nenapadlo, že hra bude mít takový úspěch. Karetní hra o odboji makistů proti frankistickému režimu ve Španělsku si však své příznivce získala. Dokonce zaujala i českého vydavatele Fox in the Box, který v letošním roce hru pod názvem Vzdor! nabídl českým hráčům. Resist! je rozdělen do misí, v nichž je cílem hráče získat co nejvíce vítězných bodů, protože teprve po dokončení všech misí rozhoduje o úspěchu celkový počet těchto bodů. 

Osobně jsem rád, že mezi nominované se dostala i relativně jednodušší wargame a dokonce si i myslím, že má slušnou šanci na vítězství v této kategorii. A jak jsem psal v úvodu, je to vlastně jediný zástupce her mimo nějakou sérii (American Tank Ace přeci jen počítám do velké rodiny her od Gregoryho M. Smithe, protože mají vysoký podíl velmi podobných herních mechanik).

SKIES ABOVE BRITAIN (GMT Games)

O této hře jsem psal už krátce po založení blogu v rámci souhrnných novinek připravovaných GMT Games. Po velkém úspěchu her Skies above Reich a Storm above the Reich se pustil Jeremy White do letecké bitvy o Británii. Extrémně příběhová hra, kde si hráč užije spoustu dogfihtů při obraně jihovýchodu Anglie v roce 1940, vyšla s nabušeným obsahem. Výborně napsaná pravidla, pevná mapa a pěkné komponenty jsou dalším bonusem k již tak skvělé hře. 

Cover ke hře považuji za jeden z nejhezčích vůbec a jsem strašně rád, že mám hru ve své sbírce, i když její čas asi nepřijde dříve než v příštím roce.

Tip: Enemy Action: Kharkov

OD STAROVĚKU PO STŘEDOVĚK

Stejně jako v předchozí kategorii, i zde je nominována hra, kterou letos přineslo na trh české vydavatelství. Caesar! Seize Rome in 20 Minutes vydal u nás MindOK pod názvem Caesar! Ovládněte Řím ve 20 minutách. Jedná se o jednoduchou hru, kde je hlavní mechanikou area control. * Mezi jednodušší hry je možno počítat i 414 BC: Siege of Syracuse. Ta nabízí i solitérní mód (hra byla dokonce vyvíjena primárně jako sólo). Worthington Publishing vydal i další 2 hry na stejném pravidlovém základě. Tématem je boj Atéňanů s obránci Syrakúz, jimž pomáhal mj. i Archimédes. * Éru úpadku západořímské říše zachycuje kartami řízená hra pro dva hráče Barbarians at the Gates. Dějištěm je point-to-point mapa, po níž hráči přesunují jednotky generálů aktivovaných pomocí karet. * V loňském roce se v GMT Games rozhodli udělat reprint dvou starších klasik z roku 1994 (Caesar: The Civil Wars) a 1996 (Caesar: Conquest of Gaul) do podoby monumentální deluxe edice pod názvem Great Battles of Julius Caesar. Navíc se jim povedlo vše sloučit do jedněch pravidel. Scénáře umožňují odehrát až 20 bitev. Ve své podstatě jde o ryzí hex & counter hru. * Poslední nominovaná hra The Punic Wars je pro mě neznámou hrou. Japonský designér Yasushi Nakaguro vytvořil spíše lehčí válečnou hru pro 2 hráče. Nejde přitom o zobrazení konkrétních bitev punských válek, hra je primárně strategická a zahrnuje období od vylodění Římanů na Sicílii v roce 264 před n.l. až po dobytí Kartága o 82 let později. Jádrem celé hry jsou body zdrojů, které představují schopnost Říma a Kartága vyhrát válku.

Tip: Barbarians at the Gates






STŘEDOVĚK (1500 - 1800)

1212: Navas de Tolosa je malá taktická válečná hra pro dva, kde hráči představují na jedné straně křesťanské vojáky (zástupce 3 království - Kastilského, Aragonského a Navarského) a na straně druhé vojenské síly muslimských Almohadů. Centrálním bodem hry je mapa bojiště, na níž hráči přesouvají své jednotky a svádějí bitvy s využitím akčních bodů. Ve hře jsou také používány karty. * Série Levy & Campaign nastartovaná hrou Nevsky, si získala ihned velkou fanouškovskou základnu a GTM se v poslední době snaží přinášet další zástupce. Almoravid: Reconquista and Riposte in Spain 1085-1086 je v pořadí druhou hrou ze série. Námětem je tažení leónského krále Alfonse VI. proti muslimským státům Taifa v 11. století v rámci španělské reconquisty. Hra je určena primárně pro dva hráče, ale pravidla pamatují i na hru v jednom. * Mike Lambo je mezi sólo hráči válečných her velmi známé jméno. Chrlí do světa velké množství jednoduchých "gamebookových" her (včetně PnP). Battles of Medieval Britain je jednou z nich. Zachycuje hned několik bitev napříč obdobím mezi lety 937 a 1403. V té době nešlo o střety velkých armád, mnohdy rozhodoval terén, někdy lepší vybavení vojáků nebo jejich um. V každém případě jde o velice přístupnou hru a to včetně ceny. * V roce 1341 umírá Jan III. Bretaňský bez svého následníka. Na titul vévody vznáší nárok Jan z Montfortu, francouzský král podporuje pro změnu nárok Karla z Blois. Vypuká válka o bretaňské dědictví. Breizh 1341 je kartami řízená hra pro dva hráče, kde hráči představují obě znesvářené strany. Zajímavé téma ve velmi přístupné válečné hře, která hodně vzdáleně může připomínat Twilight Struggle. * Je to skoro až neuvěřitelné, ale i v této kategorii získala nominaci hra, kterou vydá Fox in the Box v češtině! Saladin je duelovka, úvodní díl z připravované série En Ordre de Bataille, která nabízí 2 bitvy mezi Saladinovými vojsky a křižáky, tj., u Hattínu a také bitvu u Arsúfu, kde se postavil Saladinovi Richard Lví srdce.

Tip: Almoravid






RANNÁ ÉRA STŘELNÉHO PRACHU (1500 - 1800)

Ke hře 1565: Siege of Malta je možné napsat to samé, co o 414 BC: Syracuse. V podstatě stejná pravidla, jen zasazení je jiné. Jde o stejnou sérii Great Sieges. Opět se jedná o hru vhodnou pro sólo hraní, kde bojují proti sobě křesťanští rytíři a muslimští Turci. * Také Fire & Stone: Siege of Vienna 1683 bychom mohli zařadit mezi hry, kde je v hlavní roli proces obléhání, tentokrát města Vídeň. Historické město čelilo ohromné stotisícové armádě otomanské říše, přičemž na straně obránců města bylo pouhých 12 tisíc. Každý ze dvou hráčů má k dispozici velmi odlišné balíčky karet, pomocí nichž lze provádět různé akce včetně kopání tunelů plných výbušnin, podnikání zoufalých útok ve snaze zdržet nepřítele apod. * Období Sengoku je nazývána éra od 15.století až do počátku 17. století v Japonsku, kdy docházelo téměř nepřetržitě k válečným konfliktům uvnitř Japonska. Hra Nagashino 1575 & Shizugatake 1583 je první díl série, která se Sengoku Jidai věnuje. Válečná hra pro 2 hráče, která má jako hlavní herní mechanismus tzv. area movement, obsahuje krásně ilustrované žetony bojovníků a samurajů pro obě bitvy. * No Peace Without Honor! The Dutch War 1672-1678 vychází ze stejného systému, který byl použit ve hře No Peace Without Spain. I tato hra je určena pouze pro 2 hráče a věnuje se ranným evropským válkám Ludvíka XIV. Mezi žetony s vojevůdci je možné najít třeba Williama Oranžského. Díky kartám je možné zažít události jako byla válka mezi Holandskem a Anglií nebo ohrožení Rakouska ze strany Turků. * Téma náboženských válek mezi katolíky a hugenoty ve Francii zpracovává Wars of Religion, France 1562-1598. Dle popisu hry jde částečně o hru válečnou, zčásti o diplomatickou (ačkoliv počet hráčů 1-3 k tomu úplně nenahrává, dle mého bude ideální počet hráčů 3).

Tip: No Peace Without Honor!






RANNÝ NOVOVĚK (1800 - 1910)

Součástí jubilejního 100. čísla časopisu Paper Wars, který publikuje firma Compass Games, byla hra Bloody Retribution: The Battle of Inkerman. Ač to z názvu možná nevypadá, v hlavní roli je ruská ofenzíva během Krymské války v roce 1854. Hra je určena pro 2 hráče, ale je bez problémů možné hrát sólo za obě strany. * Další nominovaná hra je určitě známá českým hráčům. I když v případě John Company jde u druhou edici (Fox in the Box vydali první edici), která vyšla v loňském roce. Hra o britské Východoindické společnosti, kterou se snaží využít ve svůj prospěch hráči, kteří představují vlivné rodiny. Druhá edice byla významně revidovaná, takže se nejedná o reprint a proto mohla být zařazena do nominace. * Indiánské války v 19.století zpracovává Plain Indian Wars. Kartami řízená hra pro 1-4 hráče (v pravidlech je i varianta pro sólo hraní) používá dřevěné komponenty pro pohyb a ovládání území na krásném pevném herním plánu. Svou roli ve hře hraje i stavba transkontinentální železnice. * The Red Burnoose: Algeria 1857 je zajímavě pojatá hra o boji proti invazní armádě Francie v alžírském regionu Kabylie. Lídrem antikoloniálního hnutí byla berberská žena - Lalla Fatma N'Soumer. Jde o hru kooperační, protože kroky francouzských jednotek řídí automa. Do bojů se mohou zapojit až 4 hráči a samozřejmostí je i sólo varianta. * Boj za ženská politická práva v USA je námětem hry Votes for Women. Ta disponuje i sólo módem, i když je možné hrát i ve dvou nebo třech hráčích. Pro výhru hráče za sufražetky je potřeba, aby americký kongres schválil 19. dodatek ústavy, který ženám dává právo volit. Naopak, pokud alespoň 13 států ze 48 odmítne ratifikovat tento dodatek, vítězí hráč za druhou stranu. Ještě doplním, že jde o CDG hru, kdy každé ze 6 kol má svůj vlastní balíček karet.

Tip: Plain Indian Wars






NAPOLEONSKÁ ÉRA

Napoleonská kategorie je skoro každý rok o hrách, které nejsou moc známé. Ani letošní rok není výjimkou. Výčet ale zahájím hrou, o které vím, že se docela hodně hraje i v ČR/SR. 1815 Scum of the Earth je karetní hra pro 1-2 hráče simulující bitvu u Waterloo. Jde o třetí díl série Epic Battle System. K úspěchu dle mého přispěly nádherně ilustrované karty, rozmanité taktické možnosti, i to, že jde o asymetrickou hru. Hru navíc je možné dohrát do 60 minut. * Zatímco karetní Waterloo patří mezi ty lehčí válečné hry, následující titul už je notný pořízek. Bonaparte in the Quadrilateral nabízí hned 5 bitev (nebo také 8 scénářů, které je možné spojit do minikampaní) v rámci Napoleonova tažení z Rakouska do Itálie. Jde o dalšího zástupce série The Library of Napoleonic Battles. Musím přiznat, že se mi hodně líbí hexové mapy, které vypadají hodně reálně. * V časopise Agains the Odds vyšla loni hra A Crowning Glory: Austerlitz 1805. Bitva u Slavkova byla převedena do podoby deskové hry opravdu mnohokrát. Toto časopisové provedení patří mezi ty jednodušší (pravidla na 12 stran, i když délka jedné partie se může protáhnout až na 4 hodiny). Téměř klasická hex-and-counter hra pro 2 hráče. * Další dvě nominované hry patří mezi blokové hry. Obě tak nejsou vhodné pro sólo hraní. Napoléon 1815 je už třetí díl série The Conquerors od autora Denise Sauvage, který se mimochodem narodil v den bitvy u Waterloo, byť o skoro 200 později. Hru mohou hrát až tři hráči, coz pro třetího znamená hrát za Blüchera. * Ve hře Siege of Mantua pohybují hráči bloky na mapě, aby buď ohrozili nebo naopak oklamali svého soupeře s cílem přivést ho k rozhodující bitvě (jak napovídá název hry - bitva u Mantovy).

Tip: 1815 Scum of the Earth






AMERICKÁ OBČANSKÁ VÁLKA

V rámci tažení v oblasti kolem Chancellorsville došlo ke střetům mezi potomackou armádou, které nově velel generál Hooker, a severovirginskou armádou generála Roberta E. Lee. Hra Give Us Victory je právě o tomto tažení. Díky chit-pull žetonům je možné bez problémů hrát tuto dvojkovku i v jednom hráči. Ba co víc, můžete hrát i proti AI, která bude vést kroky potomacké armády. Pravidlově jde o středně komplexní záležitost a tak možná jediným problémem je velikost hry na stole. Základem totiž jsou hned 2 mapy. Zajímavostí pro mě je fakt, že autorem je v Turíně narozený Sergio Schiavi a vydavatelem italská firma. * Brothers at War: 1862 je pro změnu rychlá taktická wargame pokrývající hned 4 bitvy z roku 1862, včetně Antietamu. Každá z bitev má svou vlastní mapu standardní velikosti. Ve hře se například nepoužívají klasické CRT tabulky, hod kostkou vše rozhodne. Výsledek 1-4 je selhání, 5-6 úspěch. Bitevní karty zase přináší prvek nejistoty a chaosu. * V roce 1861 krátce po začátku americké občanské války bylo 5 států, u nichž nebylo jasné, na kterou stranu se přidají. Jednalo se o Kentucky, Delaware, Maryland, Missouri a Západní Virginii. Cílem hráčů ve hře Border States je získat tyto státy pro ideje Severu nebo Jihu. Svou rozlohou malá, trochu abstraktní hra (asi ne úplně wargame), se dá odehrát do 45 minut a rozhodně vypadá originálně. * Loni vyšel osmý díl dlouholeté a oceňované série Great Battles of the American Civil War (GBACW) a tak asi nikoho nepřekvapí, že byl nominován. Into the Woods: The Battle of Shiloh, April 6-7, 1862 je klasická hex-and-counter hra (cokoliv jiného by byl smrtelný hřích), která nabízí celkem 10 scénářů, které se všechny váží k jedné z nejdůležitějších bitev americké občanské války (Shiloh). Nejde však o žádné monstrózní střety, zkušení hráči dají během večera i víc scénářů naráz. Sám jsem překvapen, že dosud nemám žádnou hru z této série. * Jako poslední jsem si nechal montrum. Hra A Most Fearful Sacrifice: The Three Days of Gettysburg je úžasná hra nejen hratelností, ale také produkcí. Ohromná krabice, fantastická mapa (bohužel na můj stůl se nevejde ani náhodou) a nádherné žetonky. Navíc je systém hry podobný základu v Blind Swords hrách, což hru činí hratelnou i v sólu. Jedno z nejlepších zpodobnění bitvy u Gettysburgu má určitě velké šance na vítězství, navíc se připravuje další díl z této série.

Tip: A Most Fearful Sacrifice







OBDOBÍ KOLEM I. SVĚTOVÉ VÁLKY (1910 - začátek WWII)

VUCA Simulations dělají po produkční stránce parádní hry. Mám jednu hru od nich a při unboxingu jsem se opravdu kochal komponenty. Platí to i pro hru 1914: Nach Paris. Simulace bojů ve Francii v prvních šesti týdnech od zahájení první světové války, ztvárněná do podoby hex-and-counter hry, působí vizuálně krásným dojmem. Hrát je možné kratší scénáře nebo velkou kampaň, která vyžaduje víc jak 20 hodin. * Death of an Army, Ypres 1914 je simulací první bitvy u Ypres. I v tomto případě jde o další H&C wargame pro dva hráče hratelnou v sólu díky absenci skrytých informací. * Imperial Tide je důkazem, že Gregory M. Smith umí udělat i jiný typ her než jen ponorkové/tankové/letadlové simulace pro 1 hráče. Povedlo se mu vytvořit hru, která obsahuje celou Velkou válku, dohratelnou během jednoho večera. Hra sdílí systém z Pacific Tide, tedy kartami řízené mechaniky a obecně spíše jednodušší pravidla. Sólo hráči jistě ocení sólo bota pro hru v jednom. * Mám velkou radost, že i letos je nominována hra využívající systém States of Siege. Kaiserkrieg! je strategická sólo hra od Bena Madisona, která díky zvláštním žetonů nabízí zažít řadu událostí 1. světové války z pozice Centrálních mocností. Autor přistoupil v této hře k dlouholetému systému trochu jinak. Není zde totiž přítomný zažitý systém, kdy se nepřátelské síly soustředí na jedno hráčovo "centrum" a postupují po několika trasách směrem k tomuto ústřednímu bodu. Nový, spíše "vertikální" přístup, je trochu jiný. Nepřátelské jednotky jsou rozmístěné v sousedních regionech, kde nabírají na síle a ohrožují hráčovy pozice.

Tip: Kaiserkrieg!







DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA

V loňském ročníku neuspěl zástupce série Battalion Combat Series s názvem Panzer Last Stand. Uvidíme, zda letos promění nominaci ve vítězství mnohem skromnější představitel BCS. Arracourt je první hrou ze série, která se odehrává celá na jediné mapě standardní velikosti. Dle hodnocení na BGG to ale nemělo na kvalitu pražádný vliv. Navíc je titul nyní doporučován jako skvělá vstupní hra do série. * Na druhé vydání hry Barbarossa: Army Group Center, 1941 čekalo mnoho fanoušků (podobné to je i se zbývajícími tituly této "série" - Army Group North a Army Group South). Legendární H&C monstrum o bojích na východní frontě je určena pro dva hráče, ale mnozí ji hrají sólo za obě strany. * Třetí nominovanou hrou je Enemy Action: Kharkov, která byla již zmíněna v kategorii sólo her. * Barbarossa ale není jediný titul v nominaci, který se dočkal po dlouhých letech nového vydání. I Pacific War je obrovská legenda. GMT Games pojalo reedici opravdu důkladně a majitelé se mohli těšit ze 4" krabice, v níž dřímala skutečně těžkotonážní hra. Válka v Pacifiku nabízí desítky až stovky hodin zábavy pro opravdové wargamery (jen to množství žetonků!). * Poslední zástupce je o dost jiný než ostatní. Undaunted: Stalingrad je jednoduchá (i když obsah krabice rozhodně malá není!) deckbuildingová hra ze série, která zaznamenala v poslední době velký úspěch. První dva díly Normandy a North Africa vydal v ČR/SR MindOK a Stalingrad přijde na český trh také. Osobně jsem velmi zvědav, jak dopadne jeho souboj s behemoty v této kategorii.

Tip: Enemy Action: Kharkov






MODERNÍ ÉRA

Studená válka v letech 1946-1991 je námětem hry 2 Minutes to Midnight. Ambiciózní projekt, který pokrývá detailně velké množství aspektů studené války, a to po celou dobu jejího trvání. Extrémně asymetrická hra pro 1-2 hráče, kde mohou sólo hráči hrát za obě strany proti AI hry. Některé scénáře je možné dohrát za večer, většina ale je na 6-7 hodin. * Jihočínské moře je v současné době místem, kde dochází k růstu napětí. Čína se snaží zvýšit svůj vliv (a uplatnit své nároky) a logicky k tomu nechtějí nečinně přihlížet Spojené státy. Flashpoint: South China Sea reflektuje tento konflikt v přístupné podobě pro 2 hráče s pravidly pro hru v jednom. Hlavním herním mechanismem je používání karet na několik způsobů. * Resist! si vysloužil druhou nominaci a řekl bych, že není úplně bez šancí. * Základ veleúspěšné hry Twilight Struggle posloužil k tvorbě hry Twilight Struggle: Red Sea - Conflict in the Horn of Africa. Jde tedy o dalšího zástupce CDG her, který se odehrává během studené války, konkrétně v roce 1974 kolem tzv. Afrického rohu. Podle všeho by hra měla být o něco jednodušší než slavný předchůdce. * Název hry Zurmat: Small Scale Counterinsurgency odkazuje na paštunský region v Afghánistánu, kde měla tehdejší afghánská vláda téměř nulovou kontrolu. Talibánské jednotky se tam v noci volně pohybovaly a vyhrožovaly lidem, kteří spolupracovali s vládou. V této hře dva hráči představují koalici (tedy afghánskou vládu podporovanou USA) a Talibán v boji o ovládnutí této oblasti. Svým zpracováním i námětem jde o velmi originální malou hru, kterou ale jen tak rychle (do hodinky) neodehrajete.

Tip: 2 Minutes to Midnight






HYPOTETICKÉ KONFLIKTY

Časopis Paper Wars (a také autor Ty Bomba) získává další nominaci. Case Geld: The Axis Invasion of North America, 1945-46 je hra, vtahující 1-2 hráče do hypotetické invaze Němců a Japonců do severní Ameriky v letech 1945-1946. Hex-and-counter hra vyžaduje hned 2 mapy. Severní Amerika je jediné území, které Japonsko s Německem během 2. světové války neobsadily. * Hra CO-OPS byla navržena třemi absolventy speciální vojenské školy v Saint-Cyr jako součást simulačních kurzů pro potřeby budoucích velitelů oddílů. Klade důraz na spolupráci mezi hráči pro nepříteli, kterého představuje samotná hra. Každý z hráčů se ujímá vedení pěší čety, tankové čety nebo vrtulníkové letky francouzské armády v boji proti teroristickým skupinám. Hráčů může být 1-4 a ačkoliv to tak nevypadá, nemělo by jít o příliš komplexní hru. Hrát je možné některý z 10 scénářů nebo rozehrát kampaň. * Thin Red Line Games měli loni v této kategorii hned dvě želízka v ohni. V obou případech šlo o velmi ambiciózní a složité hry. Neuspěli a tak letos dostali další šanci. A znovu jde o ohromnou a propracovanou hru. Zjednodušeně řečeno, Die Festung Hamburg simuluje střet armád Varšavské smlouvy s NATO v severním Německu. Základy hry jsou převzaty z hodně starých her Central Front a NATO: Division Commander, které vydala legendární a dnes již neexistující firma SPI. Jde v zásadě o H&C žetonkovku, ale slovo zde mají i karty událostí. * I letos je mezi nominovanými hra ze série Leader od DVG. Spruance Leader láká na střety námořních svazů, jejichž součástí jsou letadlové lodě. Scénáře jsou smyšlené a zasazené do období studené války, notně inspirované počítačovou hrou Red Storm Rising od kultovních MicroProse. Asi nejdůležitější je kampaň a celé to dění mezi jednotlivými misemi, kdy přichází na řadu management posádek. Ke hře vyšlo spousta dodatečného materiálu v podobě expanzí. * The Third World War, Designer Signature Edition je reedice stejnojmenné hry Franka Chadwicka z roku 1984 (mimochodem tato hra má stále skvělé hodnocení 7.8 na BGG). Opět tu máme hypotetický střet Západu a Východu v době studené války. Původní hra se odehrávala na německém území. Nová verze přidává další 3 menší hry (frontové linie), protože umožňuje bojovat i na jižní frontě (Turecko, Bulharsko a Rumunsko), na arktické frontě (Norsko) a v Perském zálivu. Na komponenty bohatá hra, kterou můžete bez problémů hrát sólo za obě strany, saturuje každého wargamera na řadu hodin (u kampaně je předpoklad až 36 hodin).

Tip: Spruance Leader






NEJLEPŠÍ VÁLEČNÁ HRA ROKU

K ostatním kategoriím asi nemá smysl něco dodávat, bude stačit uvést vítěze, až budou vyhlášeny výsledky. Zbývá tedy už "jen" kategorie nejlepší válečná hra roku, do níž nebyly vpuštěny reprinty a různé deluxe verze. Protože jsem už u každé hry utratil nějako to slovo v rámci jednotlivých kategorií, uvedu zde už jen výčet nominovaných:

  • Almoravid: Reconquista and Riposte in Spain 1085-1086
  • Into the Woods: The Battle of Shiloh, April 6-7, 1862
  • A Most Fearful Sacrifice: The Three Days of Gettysburg
  • Napoléon 1815
  • Undaunted: Stalingrad

Tip: A Most Fearful Sacrifice


Odkaz: 
https://charlessrobertsawards.com/2022-charles-s-roberts-awards-nominees-and-final-ballot/

Komentáře

  1. Pri hladani vhodneho darceka k meninam som tuzobne pokukoval po Spruance Leaderovi,zial vsade bol v ten cas vypredany. Tak som siel do Blue Water Navy od Compassu .. a samozrejme Spruance vsade na sklade.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám hned několik podobných nákupů :) Chci něco, oni to nemají, vezmu tedy jinou věc a za chvíli mi cinkne notifikace, že první věc naskladnili. Ale jinak Blue Water Navy ! Wow!

      Vymazat
    2. Zdravím, posílám odkaz na dostupnou hru v ČR Lanzerath Ridge: https://www.svet-deskovych-her.cz/produkty/11709/lanzerath-ridge

      Vymazat

Okomentovat