Přeskočit na hlavní obsah

CHARLES S. ROBERTS AWARDS 2021 - nominace

Vždycky jsem trochu překvapen, když se vyhlašují nejlepší hry (nebo filmy/knihy) uplynulého roku v prvních 3 měsících roku následujícího. Vždyť hry, které vyšly v listopadu nebo prosinci, jen těžko někdo zvládne pořádně zahrát tak, aby je mohl porovnávat s ostatními, dříve vydanými hrami! Příkladem, který vybočuje z tradice, je udílení cen Charlese S. Robertse (dále CSR Awards). Nominace se uzavírá na přelomu října a listopadu následujícího roku a teprve v tuto dobu se spouští hlasování pro vybrané tituly v nejrůznějších kategoriích.

KRÁTCE Z HISTORIE

První oceněná hra v roce 1975

CSR Awards je každoroční vyhlášení cen pro válečné deskové hry v řadě kategorií pojmenované po zakladateli firmy Avalon Hill, který byl také označován jako "otec wargamingu". Historie CSR Awards sahá až do roku 1975 (tenkrát ještě pod názvem Origins Awars), kdy byli oznámeni první vítězové. Charles S. Roberts souhlasil s použitím svého jména v roce 1988. Kromě her jsou pravidelně uváděni do síně slávy také osobnosti wargamingu. 

Letos byl do vedení kooptován známý (a mnou oblíbený) dlouholetý blogger/youtouber Gery Mengle (Ardwulf) a konečně také byly vytvořeny webové stránky. 

NOMINACE V JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍCH

Trochu jsem bojoval s tím, v jakém formátu mám k nominacím přistoupit. Vzhledem k tomu, že nominace jsou vždy po 4-5 hrách, a protože kategorií je opravdu hodně, není možné rozepisovat se o každé hře. Uvedu tedy seznam jen těch nejdůležitějších kategorií a nominovaných her, a připíšu k tomu svůj komentář především ke hrám, které buď mají pravidla pro 1 hráče, nebo jsou vyloženě solo friendly. 

NEJLEPŠÍ SOLITÉRNÍ NEBO KOOPERAČNÍ HRA

Jednoznačně nejvýznamnější kategorie ze všech má z mého pohledu překvapivé zástupce hned z několika důvodů. Není mezi nimi můj kandidát - Hill of Doves! Vysvětluji si to tím, že jde o remake hry z roku 2010. Dalším překvapením pro mě je úspěch hry, která vyšla jako součást časopisu, a jako jediná z pětice unikla mému hledáčku a tudíž se neobjevila v žádných novinkách na blogu. Třetí překvapení zřejmě souvisí s mým chápáním samotné kategorie. Čekal bych, že zde budou čisté solitéry nebo čistě kooperační hry. Jeden z nominovaných kandidátů je hra určená primárně pro 2 hráče, byť má některé scénáře čistě solitérní. 

ATLANTIC CHASE (GMT Games)

Asi nejsem sám, kdo očekával, že bude Atlantic Chase sbírat nejedno ocenění. Vždyť jde o hru s naprosto ojedinělými mechanismy, která se nepodobá žádné jiné hře. Autor Jeremy White zpracoval i za pomoci dřevěných komponent dramatické osudy konvojů během 2. světové války v Atlantiku. Naprosto luxusní provedení, skvěle sepsaná pravidla a scénáře pro sólo hraní zapříčinila rychlý výprodej hry hned po vydání. Aktuálně se blíží první reprint hry. Připomenu pouze své pozvednuté obočí nad nominací hry právě v této kategorii.

ROME, INC (Against the Odds)

Hra s podtitulem "From Augustus to Diocletian" vyšla v časopise Against the Odds. A rozhodně nešlo o nějakou "méněcennou" hru. Mapa o standardní velikosti 22x34" a 280 žetonů přísluší spíše k samostatně vydávaným titulům. Osobně mě nejvíce zaujalo, že hra se snaží zobrazit Řím jako korporátní firmu. Hráč tedy funguje podobně jako CEO, akorát že v římských podmínkách. Jmenuje konzuly, stanovuje daně, rozmisťuje legie v provinciích a vyvolává války, vše s cílem co nejvíce expandovat.

SOLDIERS IN POSTMEN'S UNIFORMS (DVG Games)

Třetí díl série Valiant Defense možná ještě nedosáhl věhlasu prvních dvou dílů, ale stále se jedná o výborný kousek, kteří někteří známí hráči považují dokonce za díl nejlepší / nejoblíbenější. Třetí díl je zasazený do Gdaňska prvních dnů 2. světové války. Hráč ovládá obránce poštovního úřadu, kteří se brání útokům Němců. Útoky přicházejí ve 3 vlnách dle denních fází (ranní hodiny, poledne  a večer). Vítězné skóre se odvíjí od počtu přeživších poštovní zaměstnanců a dalších nebojujících postav.

TARAWA 1943 (Worthington Publishing)

Firma Worthington se v roce 2021 zaměřila na sérii solitérních válečných "gamebooků". Přesto stihli vydat i klasickou deskovku. Tarawa 1943 je kartami řízená hra o dobývání známého atolu. Hráčovou snahou je kromě obsazení ostrova také zmírnit ztráty, kterým se nejde vyhnout. Na BGG má hra velmi dobré průměrné hodnocení navzdory tomu, že vyhrát v ní je velmi obtížné.

ZERO LEADER (DVG Games)

Již druhý kandidát DVG Games v této kategorii, a i v tomto případě jde o pokračování série. Zjednodušeně by šlo napsat, že autoři vzali dřívější hru Corsair Leader, provedli některé menší či větší změny, a změnili bojující strany. Ale to by nebylo spravedlivé. Herní systém musel reflektovat mimo jiné ducha japonských letců, jejich odhodlání, kamikadze nálety, stejně tak letové vlastnosti japonských stíhaček (např. lepší manévrovatelnost). Opravdu výpravná hra, k níž už vyšlo několik rozšíření, bude žhavým kandidátem na vítězství v kategorii. 

Můj tip: Atlantic Chase nebo Zero Leader. 

OD STAROVĚKU AŽ PO STŘEDOVĚK

Z této kategorie je čistá sólovka pouze jediná hra - Rome, Inc., kterou jsem popsal v přechozí kategorii. Nicméně zbylé hry je možné hrát sólo, i když jen ve formě střídání stran. Cradle of Civilization je zajímavá tím, že jde v podstatě o 2 hry v jedné krabici. První z nich From Sumeria to Persia je zasazena do doby bronzové a železné, tedy na samý úsvit dějin naší civilizace. Ve druhé hře Alexander vs. Darius: The Fall of the Persian Empires už je tématem dobytí perské říše Alexandrovým vojskem. Naproti tomu Dawn of Battle je klasická hex & counter wargame, kde si hráči mohou vyzkoušet v několika bitvách role známých vojevůdců (Xerxes, Alexander Veliká, Julius Caesar, Saladin nebo William Wallace). Mediterranean Empires je další hra z časopisu (Strategy & Tactics) určena pro 2 hráče, simulující boje v oblasti kolem Středozemního moře. Poslední hra z nominovaných je Grass Crown. Relativně jednodušší hra, která ale nabízí řadu zajímavých herních prvků. Obsahem hry je 10 bitev napříč římskou historií.

Můj tip: The Grass Crown





RANNÁ ÉRA STŘELNÉHO PRACHU (1453 - 1793)

Zde se sešla hodně pestrá společnost válečných her. Začnu hrou, která má k sólo hraní nejblíže. Samurai Battles ze série Command & Colors je zařazena do připravovaného druhého balíčku CDG Solo System. Jak asi víte, tento systém sice neumožňuje hrát proti AI, stále musíte hrát za obě strany, ale jak jsem si vyzkoušel u Paths of Glory, je to metoda, které alespoň u mně funguje velmi dobře. Série C&C má už hezkou řádku titulů a samurajské bitvy do ní přinesly kromě exotického prostředí i některé nové mechanismy. Podporu hry v jednom má i další zástupce GMT. Bayonets & Tomahawks je podobně jako Samurai Battles CDG hra pro 2 hráče z období indiánských válek. Na rozdíl od většiny CDG her však hráči nedrží karty v ruce. Mezi hráči měla velký úspěch i díky krásně vyvedené mapě. Pro nás je také důležité, že pravidla obsahují sekci pro sólo hraní. Velkým překvapením pro mě je nominace hry Lepanto 1571: A Sea Turned Red by Blood od nepříliš známého vydavatele Acies. Zobrazuje poslední námořní bitvu, v níž hrály hlavní roli vesly poháněné lodě. Střetla se zde flotila osmanské říše proti lodím Svaté ligy zorganizované papežem Piem V. V reálné bitvě jasné zvítězili křesťané, ale ve hře je možné vyhrát i za Turky. Boje se odehrávají na hexové mapě. Poslední zástupce v kategorii je Granada: Last Stand of the Moors – 1482-1492. Hra je určena pro 2 hráče a vzhledem k tomu, že ve hře jsou skryté informace v podobě bloků, není valná šance si ji zahrát sólo. Nicméně téma rekonquisty a zasazení do Granady zní rozhodně atraktivně. 

Můj tip: Bayonets & Tomahawks





NAPOLEONSKÁ ÉRA

Jak je vidět z informací o vydavatelích nominovaných her v této kategorii, zde pšenka mocným firmám příliš nekvetla. Velké domy zastupuje pouze Compass Games s hrou Coalition: The Napoleonic Wars, 1805-1815. Ke hře může zasednout až 6 hráčů (minimum 2) a proti Napoleonovi usiluje o zničení Francie koalice několika států, které mohou zastupovat další hráči (v případě 2 hraje druhý hráč za Británii). La Bataille de Berlin 1813 je docela neznámá hra (na BGG pouze 10 hodnocení) pro 2-6 hráčů zachycující období, kdy se Napoleon snažil obsadit Berlín v létě 1813. Majitelé hry mohou svést 3 různé bitvy. Předpokládám, že je možné střídat bez problémů obě strany v případě sólo hraní. La Bataille de Hanau je další zástupce s francouzským názvem. Jde o remake klasické hex & counter hry stejného názvu z roku 1989. I Bitvu u Hanau beru jako sólo friendly záležitost. Vpádem Napoleona do Španělska se zabývá další hex&counter hra Napoleon invades Spain. Zahrát si můžete hned 4 bitvy na pěkně ilustrovaných mapách. Three Das of Glory je název série postupně vydávané ve francouzském časopise Vae Victis. V roce 2021 bylo vše znovu vydáno v v jednom kompaktním balení. 3 bitvy (včetně bitvy u Slavkova), 3 hexové mapy a spousta žetonků. Asi nemá cenu nic dalšího dodávat.

Můj tip: La Bataille de Hanau




AMERICKÁ OBČANSKÁ VÁLKA

Moje nejoblíbenější kategorie! Původně jsem chtěl napsat, že všechny hry v kategorii jsou klasické hex & counter hry pro 2 hráče, které je možné hrát sólo za obě strany a které se liší akorát tím, jaké bitvy nabízejí. To ale není až tak úplně pravda. The Day Was Ours a Thunder At Dawn (tedy obě hry od Revolution Games) totiž mají implementovaný Blind Sword systém, díky němuž jsou jednotky (resp. jejich generálové) aktivovány náhodně, což přispívá k chaosu v bitvě a sólo hraní je pak mnohem zábavnější. Obě hry navíc mají nádherné mapy. Ve hře Our God Was My Shield se na rozdíl od ostatních her v kategorii používají karty, které představují různé události. Atlanta Campaign: The Death of Dixie zachycuje několik bitev v severní Georgii, kde se snaží armáda Unie obsadit Atlantu. Na konec jsem si nechal první nominovanou hru firmy MMP. Hood Strikes North je poslední díl dlouholeté série Great Campaigns of the American Civil War. Měl jsem za to, že hra vyšla v roce 2020, takže jsem překvapen její nominací. Hráči ale hru vnímají velmi pozitivně, průměrné hodnocení na BGG (8,7) činí ze hry velkého favorita na vítězství. Je to také hra, kterou mám v plánu si pořídit, protože si vystačí s mapu o standardních rozměrech.

Můj tip: Hood Strikes North




POZDĚJŠÍ ÉRA STŘELNÉHO PRACHU

První dva zástupci v kategorii jsou hry z časopisů. First Blood in the Crimea sice vypadá jako klasická H&C wargame, ale autor Ty Bomba upozorňuje, že ve hře je kladen důraz na zvládnutí celkového operačního velení spíše než na dílčích taktikách. Fanouška z ČR určitě zaujme hra Nachod and Skalitz 1866. Je to první díl nové série Battles in the era of Napoleon III a vypadá to, že celá série bude o bitvách v českých zemích. Na úvod tu máme bitvy u Náchoda a u Skalice, které se odhrály ve dvou dnech po sobě. V dalším díle série bude bitva u Trutnova a celou sérii by měla završit bitva u Sadové. Zpracování žetonků se mi hodně líbí a také hexová mapa je moc pěkná. Red Flag Over Paris tak trochu vyčnívá ze seznamu her. Duchovní nástupce Fort Sumter byl na blogu zmíněn již několikrát, takže jen připomenu, že hra obsahuje i pravidla pro 1 hráče. War of the Triple Alliance je spíše jednodušší hra pro 2, která obsahuje mapu Jižní Ameriky. Nenajdete na ní žádné hexy, nýbrž cestami propojená políčka. Námětem je nepříliš často zpracovávaný, nejkrvavější konflikt Latinské Ameriky, v němž se Paraguay brání trojkoalici Brazílie, Argentiny  Uruguaye.

Můj tip: Red Flag Over Paris





PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA

Všechny hry v této kategorii mají (kromě tématu) jedno společné. Jsou to vesměs jednodušší hry, které by navíc měly být dohratelné během jednoho večera. 1914: Fureur à l'Est je už několikátým zástupcem francouzského časopisu Vae Victis. H&C válečná hra s pravidly na 8 stranách a menší mapou simuluje boje na východní frontě od srpna do prosince 1914. Decisive Victory 1918: Soissons je prvním dílem nové série bitev 1. světové války, kterou připravují v Legion Wargames. Hexová mapa, velmi rigidní ZOC, brutální systém ztrát a malý počet žetonů slibují zajímavou bitvu dohratelnou na jedno sezení, navíc velmi sólo friendly. Naopak Hollandspiele jako obvykle má zástupce, který trochu vybočuje herními mechanismy. Empire at Sunrise se zabývá vzestupem japonského císařství v Asii od roku 1914 a jeho snahu o ovládnutí Pacifiku. Děj se odehrává na třech třech herních plánech s rozdílným měřítkem. MacGowan & Lombardy's The Great War má v názvu oba designéry hry a jde o rychle odsýpající, jednoduchou záležitost. Klíčové jsou ve hře karty, z nichž některé díky symbolům tak trochu připomínají žolíky. Ilustrace jsou ale opravdu nádherné a každý hráč má svůj balíček karet. Poslední zástupce Trench Club je válečná hra s miniaturami, což znamená, že jde úplně mimo můj zájem.

Můj tip: MacGowan & Lombardy's The Great War





DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA

Dvě nominované hry byly rozebrány v kategorii solitérních her. Na zbývající kandidáty se podíváme trochu blíže. Panzer Last Stand je další díl oceňované série Batallion Combat Series. Jde o pořádně nadupanou krabici plnou map a především žetonků (těch je víc jak 1600). Podtitul naznačuje, že líté boje se odehrávají v Maďarsku v prvních 3 měsících roku 1945. Další kandidát MMP The Third Winter je co do obsahu ještě o něco štědřejší (žetonků je přes 2 tisíce). Vášniví fanoušci série OCS (Operational Combat Series) už hru jistě mají, i když museli sáhnout hodně hluboko do peněženky. Absolute War je úplný opak dvou předchozích her. Relativně jednoduchá hra s minimem žetonů na mapě a kartami řešené souboje připívají k tomu, že jde o doporučovaný titul pro nové zájemce o válečné deskové hry. Conquest & Consequence je nástupce hry Triumph & Tragedy, zasazený do Pacifiku v průběhu let 1936 až 1945.

Můj tip: Panzer Last Stand





MODERNÍ ÉRA A HYPOTETICKÉ KONFLIKTY

Hned pvní nominovaná hra je monstrum. 1985: Sacred Oil totiž obsahuje 7 map (6 operačních map plus 1 strategickou) a více než 2000 žetonů. Herní doba na obalu krabice naznačuje 5 až 50 hodin! Rozhodně zajímavé je i zpracované téma, kterým je sovětská ofenzíva v Perském zálivu v roce 1985. Jde o třetí hru v sérii s názvem 1985 a nutno poznamenat, že všechny díly mají skvělé hodnocení na BGG. Zůstaneme ještě u Thin Red Line Games. Další titul The Dogs of War sice není tak opulentní, ale stále jde o výživný kousek s více než tisícovkou žetonů. Stále zůstáváme v roce 1985, ale přesuneme se do Evropy. Vojska Varšavské smlouvy totiž překročila hranici se Západním Německem, a to do míst, kde sídlí britská rýnská armáda NATO. Ač se vše odehrává na jediné mapě, je koncentrace žetonů jednotek obrovská. Ve hře jsou k dispozici i zbraně hromadného ničení (jaderné/chemické zbraně) a karty událostí přináší do hry klasický chaos. Ve hře Indian Ocean Region soupeří dokonce 5 frakcí o vliv v Jihočínském moři. Hra je určena pro 1-3 hráče, a kdo ovládá jakou frakci (je tedy jasné, že někdy hráč hraje za více než jednu), je stanoveno dle počtu hráčů, kteří se sejdou u stolu. NATO: The Cold War Goes Hot jako řada dalších her nabízí hypotetický konflikt NATO a zemí Varšavské smlouvy ve střední a východní Evropě a ve své podstatě je klasickou H&C hrou. Všechny tituly je možné hrát bez problémů sólo za obě strany.

Můj tip: NATO: The Cold War Goes Hot





OSTATNÍ KATEGORIE

CSR Awards nabízí ještě řadu dalších kategorií, které ale už i z důvodu nepřiměřené délky článku proberu jen okrajově. V kategorii válečných her ze světa scifi/fantasy mě překvapila nominace hry Oath: Chronicles of Empire and Exile, kterou vydává v češtině Fox in the Box. Snad nejvíce nominací získala hra Atlantic Chase, jenž se protlačila i do kategorií pro hry s nejlepšími komponentami a do kategorie s nejlépe napsanými pravidly. Podobně na tom je i hra NATO: The Cold War Goes Hot, jejíž mapa byla nominována do kategorie nejhezčích map a titulní obrázek na krabici pro změnu mezi nejlepší covery. Určitě doporučuji si projít všechny kategorie. V prosinci by mělo být vyhlášení výsledků, tak si můžete zatipovat se mnou (klidně do komentářů) a pak si ověřit, jak moc jsme se zmýlili. Samozřejmě na blogu budu výsledcích informovat.

Odkaz: https://charlessrobertsawards.com/2021-nominees/

Komentáře