Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (duben 2023)

Spousta času stráveného nad stručným průvodcem Leader série způsobila zpoždění novinkového článku a víc jak týden. Musím říct, že dubnové novinky sice nemají žádného "blockbustera", pokud bych měl použít filmovou hantýrku, ale přesto jde o poměrně zajímavé tituly. Radost mi udělal newsletter od GMT Games, protože oznámil jedno rozšíření, které jsem si přál od té doby, co jsem dohrál základní hru (a to obecně moc rozšíření nemusím). 

COCKLESHELL HEROES: Operation Frankton (High Flying Dice Games)

Cílem operace Frankton, která je součástí podtitulu hry, bylo zničit lodě v Němci okupovaném francouzském přístavu Bordeaux. Nájezd komanda v provedení malé jednotky britské královské námořních pěchoty se odehrál 11. prosince 1942, a High Flying Dice Games nám umožní si celou operaci vyzkoušet na herním stole. Poté, co komando opustí ponorku HMS Tuna, která je na určené místo dopravila, se 12 mužů pokusí dopádlovat během noci do přístavu. V přístavu pak se muži snaží připevnit miny k trupům lodí a následně se dostat do bezpečí přes okupovanou Francii do Španělska.

Půjde o solitérní hru (navíc s pěknou ilustrací na krabici!), k níž budou přidána i pravidla pro 2 hráče. Přiznivě vypadá cena hry, HFD Games avizují 21 dolarů, avšak pokud chcete žetony z pevnějšího materiálu, je třeba připlatit dalších 8 dolarů.

Detail na část hlavní herní mapy. Není vidět celý prostor přístavu, kde kotví další lodě, ani vstup do přístavu. Naopak jsou zde pěkně zobrazené karty členů komanda.


Designér: Amos Burke
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/378885/cockleshell-heroes-operation-frankton-december-11

THIRD OPTION: Global Clandestine Operations (DVG)

V této hře bude možné převzít kontrolu nad utajenou divizí Special Activities Center (SAC) v rámci americké tajné služby, která je známá také jako "Third Option" (tedy Třetí možnost). Hráč bude plánovat a provádět mise v nebezpečných, nestabilních a nepředvídatelných oblastech po celém světě. Mise se odehrávají na hlavní herní desce, která je rozdělena do 6 geografických oblastí. Charakter mise nebude vždy stejný, může jít o záchranu rukojmí, sabotáže, nájezd, zajímání osob apod. Navíc bude hra obsahovat generátor misí, takže by se žádné mise neměly opakovat.

Systém řídí celkem 3 fáze. Jednotliví členové týmu jsou reprezentování pomocí karet a žetonků umístěných na mapě. Pravidlově půjde spíš o lehčí hru, pouze 15 stran by mělo být věnováno pravidlům samotným. 

Bohužel asi jediný známý obrázek komponent, který navíc není na 100% potvrzen.

Designér: Joe Fernandez
Link: 
https://boardgamegeek.com/boardgame/385835/third-option-global-clandestine-operations

SOE: LYSANDER (Historic Wings)

Do válečných "gamebookových" sólo her se pouští i další vydavatel - Historic Wings. SOE: Lysander je první z připravované série "Special Missions". Úlohou hráče je sloužit v britské RAF jako pilot a to rovnou v letce "A" 161. perutě, tedy té nejtajnější v rámci RAF ve druhé světové válce. Ve svém letounu Westlander Lysander Mk. IIA (SD) bude hráč převážet agenty Special Operations Executive, sabotéry, atentátníky, operátory bezdrátových sítí, vedoucí představitele francouzského odboje a další politiky do Němci okupované Francie. Tam na posádku bude čekat pestrá paleta nebezpečí od protivzdušné obrany, nočních stíhaček Luftwaffe až po německé hlídky a střelbu z ručních zbraní.

Mise začínají v dubnu 1943 a pokračují až do Dne D. Autor avizuje snadnou přípravu hry i samotné hraní. Přestože půjde o "gamebookovou" záležitost, budou se ve hře používat i žetonky stavů. Potřebovat budete obligátní tužku a hrací kostky.


Ačkoliv to nebylo striktně uvedeno, předpokládám, že toto budou dvoustránky jednotlivých misí s tím, že žetony bude hráč pokládat dle situace ve hře.

Designér: Thomas Van Hare
Link:https://boardgamegeek.com/image/7458092/soe-lysander

CUBA LIBRE: RESISTING REVOLUTION (GMT Games)

Cuba Libre se konečně dočká rozšíření! V roce 2015 byla avizována expanze s názvem Invierno Cubano - Castro's Counterinsrugency 1959-1965. Autorem měl být Adam Zahm. Jenže hra postupně z programu P500 zmizela. Proto bylo pro mě trochu překvapením, když byla v posledním newsletteru od GMT informace, že se pracuje na jiné expanzi, u níž navíc je jiný designér. Trochu údernější název této nové expanze v podstatě zahrnuje stejné události po kubánské revoluci (byť tato expanze končí rokem 1962 na rozdíl od původně připravované). Postupný příklon Castra k Sovětském svazu a naopak eskalace konfliktu s USA, kubánský disent a vylodění v Zátoce sviní jsou hlavními událostmi, které formují toto rozšíření. 

V balení bude také 16 nových karet událostí pro základní hru, které mají lépe dokreslit události před revolucí. Ačkoliv je Cuba Libre určena primárně pro 4 hráče, v datadisku bude možné hrát jak sólo, tak zde bude i menší "scénář" pro dva hráče (Days of Pigs) a jedna varianta pro hru ve třech.

Designér: Joe Dewhurst
Link: 
https://boardgamegeek.com/boardgameexpansion/385784/resisting-revolution-cuba-libre-expansion

LETEM SVĚTEM

Worthington Publishing chystá CDG hru s názvem CRISIS 1914 od autora Maurice Sucklinga. Pokud jsem správně vyvodil z informací na webu, půjde o solitérní válečnou hru, v níž je děj zasazen v předvečer 1. světové války, kdy je zabit arcivévoda Ferdinand. Cílem hráče bude zabránit vypuknutí této války. Bohužel víc informací zatím není k dispozici.

Z jediného obrázku těžkou soudit, pokud bude později více informací k dispozici, objeví se podrobnější článek v novinkách




Komentáře