Přeskočit na hlavní obsah

Letmý pohled: GTS BRIEFINGS (Volume One)

Rubrika Letmý pohled měla až dosud jediného zástupce na blogu a to CDG Solo System od GMT. Jsem rád, že mohu provést letmý pohled na čerstvého člena mé sbírky. Předtím si dovolím malou odbočku. Když jsem v prosinci loňského roku dával dohromady vánoční tipy, protlačila se mi tam hra No Question of Surrender ze série Grand Tactical Series od MMP. O vánoční dovolené jsem se o sérii zajímal ještě víc a nakonec se mi povedlo do série GTS naskočit na konci letošního února. Svůj vlastní tip jsem ale nezhodnotil, emoce totiž zahořely pro pekelně drahý Race of Bastogne. Pár týdnů na to MMP oznámilo, že pro fanoušky vydá časopis GTS Briefings, který umožní pomocí série článků ulehčený vstup do série, a jako bonus k tomu přidá hru, která bude sloužit jako "gateway". Kdyby MMP neměla šílené dopravné, asi bych okamžitě předobjednal. Takto jsem musel čekat, až časopis naskladní Hexasim a ihned poté si jej objednat.

GRAND TACTICAL SERIES

MMP má aktuálně hned několik sérií, k nimž stále přidává nové tituly. Série GTS patří k těm nejmladším. První hra The Devil's Cauldron vyšla až v roce 2008 a ukázala, odkud vzala série své jméno. Herní systém pokrývá bitvy 2. světové války velkého rozsahu (odtud termín Grand) a v systému velení jde až na úroveň rot (odtud Tactical). Jinými slovy, nejčastějšími jednotkami jsou zde roty o velikosti zhruba 100 mužů. Přestože jsou hry vždy určeny pro 2 hráče, využívají aktivační chit-pull žetony, které činí sólo hraní o mnoho zábavnější. 

Zajímavá je grafická podoba. Hexové mapy totiž neobsahují spojnice mezi jednotlivými hexy, hranice mezi nimi je pouze naznačena ve vrcholech hexů. Někteří hráči tak mohou mít, zejména zpočátku, problém s rozlišením jednotlivých polí. Dalším vizuálním prvkem, kterým se série pyšní, jsou žetony jednotek. Díky důrazu na menší vojenské jednotky se na žetony dostaly NATO symboly, které se běžně ve válečných hrách nepoužívají (towed flak, mortars, armored mortars, medium artillery a řada dalších). Navíc se grafici nebáli použít barvy, které se také často na žetoncích nevyskytují (např. různé odstíny růžové).

Ukázka žetonů i části hexové mapy ze hry Race for Bastogne

Bohužel většina dílů série má bitvy na mnoha mapách. Přesto se najdou mezi nimi i ty, které mají scénáře na jedné mapě. Důvod, proč jsem si např. já pořídil Race for Bastogne, byl ten, že drtivá většina scénářů využívá vždy jen jednu ze 4 obsažených map. Není ale cílem článku popsat detailně herní mechanismy série, to už by nebyl letmý pohled. Smysl ale určitě má uvést všechny zástupce série:

ČASOPIS GTS BRIFIENGS

Když se časopis objevil v nabídce na Hexasimu, trochu mi vyrazila dech jeho cena. 68 euro (bez poštovného) je suma, kterou často platím za plnohodnotnou hru v pevné krabici! Pro porovnání máme příklad posledního vydání časopisu C3i s hrou Desert Victory, které stojí na stejném eshopu 46 eur. Z mého pohledu je to však docela opodstatněné. Časopis totiž má skvělou úroveň! Obsahuje celkem 44 stran výborných článků na kvalitním papíru. Články jsou sepsány tak, aby pomohly především nováčkům v sérii. 

Kompletní časopis po stržení fólie

Skvělé je, že psaný text je zhusta doplněn o ilustrativní příklady na hexové mapě, navíc v takovém rozlišení, že je vše krásně vidět a není potřeba lupou hledat detaily. Po přečtení prvního článku Getting Started With The Grand Tactical Series jsem ihned nabyl přesvědčení, že tenhle časopis dělali s láskou. Pojďme se tedy podívat, co vše časopis nabízí. Nejprve si projdeme samotné články.

Obsah časopisu a začátek úvodního článku

Název prvního článku (Getting Started With The Grand Tactical Series) je jednoznačný. Autor ve zkratce (6 stran) přibližuje hlavní znaky série na příkladu bojů u známého mostu Pegasus Bridge. Následuje rozbor mechanismu aktivací jednotek v článku GTS Activation Checklist se 6 doporučeními pro tuto fázi hry. Systém velení je představen v kapitole Command Concepts in GTS. Útok je v GTS poměrně komplexní věc a proto najdete ke každé hře flowcharty, které hráčům mají usnadnit jejich provedení. Kapitola Up Close and Personal: Assaults in GTS se pokouší přiblížit způsob exekuce bojů pomocí několika užitečných rad. Důležitost dělostřelectva osvětluje Chris Hall v článku King of Battle: Making Artillery rule the Battlefield. Autor přiložené hry Strike: Counter Strike Joe Chacon rozebírá v kapitole SAAR Battle Summary pozadí bitvy, kterou si můžete zahrát, pokud časopis vlastníte. Ti, kdo vlastní hru Operation Mercury, ocení rozbor útoku na letiště Maleme v článku Operation Mercury: Assaulting Maleme airfield od stejného autora. Pro sólo hráče je určen článek Operation Mercury Solitaire od DG Pattersona. Ten se zamýšlí nad důvody, proč hrát sólo (obecně) a zda je na to série připravená. Předposlední kapitola Day of Tiger playthrough je popis průběhu části scénáře Day of Tiger ze hry Greatest Day: SJG v podání Andrew Malyho. V závěrečné kapitole Digital GTS: Introducing the Wizard je popsán pomocník, který byl zakomponován do VASSAL modulů her z této série. Na poslední straně pak MMP avizuje nový díl o vylodění v Normandii.



Vybrané dvojstránky z časopisu


PŘÍLOHY ČASOPISU

Obsahu balení dominují komponenty, určené pro hru Strike: Counter Strike. Papírová hexová mapa má standardní rozměry 22x34" a našlo se na ní také místo pro karty velitelů, které jinak jsou vytištěné na samostatných kartách. Mapa je dle mého skvělá po grafické stránce a to píšu i přesto, že u některých zalesněných polí jsem měl trochu problém s identifikací hexů. 

Kompletní mapa


Detail mapy, kde je možné vidět i elevaci terénu

Pro hraní budete potřeboval 2 plata žetonů. Karton je dostatečně silný, takže jde o velmi kvalitní dílky, které něco vydrží. Barevně dominuje žlutá, světle zelená a šedivá.

Žeton pro hru Strike: Counter Strike


Exkluzivní pravidla pro samotnou hru mají 24 stran vytištěných na křídovém papíru. Drtivou většinu ale zabírá popis scénářů, takže samotných pravidel pro hru moc není, což je velká výhoda. Tady je třeba uvést důležitou informaci, že součástí balení časopisu nejsou pravidla série! Ty je možné stáhnout ze stránek MMP (totéž platí i kostky, které hráč bude muset vzít ze svých zásob).

Pravidla a scénáře pro samotnou hru


Součástí každé hry ze série jsou pomocné karty s přehledem dopadů jednotlivých terénů na pohyb a boj a pak nejrůznější tabulky pro vyhodnocení soubojů, střelby a řadu dalších herních situací. Protože jde o hru pro 2 hráče, jsou zde 2 totožné  oboustranné A4. Stejné najdete ve všech hrách série.



MMP myslelo i na majitele her ze série, u nichž došlo k chybám při vydání hry. V balení časopisu jsou opravené žetony ke hrám Operation Mercury, Race for Bastogne a The Greatest Day. Na archu s těmito žetony jsou navíc různé stavové žetony, které je možné využít ve všech hrách série.


STRIKE: COUNTER STRIKE

Název hry, která je bonusem k časopisu, není celý. Podtitul zní 4th Armored Division vs Panzer Lehr along the Saar. Autor hry Joe Chacon vybral oblast bojů kolem řeky Sáry záměrně. Chtěl převést bitvu obou divizí do světa GTS tak, aby hra fungovala jako vstupní a neodradila nováčky v sérii. Hra simuluje útok Panzer Lehr divize na bok amerického XV. armádního sboru a následný protiútok 4. obrněné divize. To vše během 4 dnů v listopadu 1944. K dispozici je celkem 6 scénářů, což je myslím na tak malou hru dostatečné množství.

ZÁVĚR

Nemohu soudit kvalitu samotné hry, ale obsah mě hodně potěšil. Vstup do série plánuji na příští rok a zcela logicky začnu u této hry. Vím, že vydávat časopis věnovaný jedné sérii není originální, takových časopisů už dnes je více. Ale GTS Briefing na to jde moc pěkně. Na jedné stránce časopisu je "inzerát" hledající zájemce o psaní do toho časopisu. To znamená, že chtějí zapojit i hráče, což je skvělé. Druhý díl doufám přijde relativně brzy. Z mého pohledu by ani nemusel mít přiloženou hru. Mě teď čeká dilema, zda si pořídit ten mnou doporučovaný titul No Question of Surrender...

Komentáře