Přeskočit na hlavní obsah

CHARLES S. ROBERTS AWARDS 2021 - vítězové

Jak organizátoři slíbili, tak také učinili, a na Štědrý den zveřejnili vítěze jednotlivých kategorií. Což znamená, že se můžeme podívat, jak to dopadlo v těch hlavních kategoriích. A také porovnat mé tipy na vítěze se skutečností. Pro jistotu ještě přidám odkaz na listopadový článek o nominacích: https://valkyvjednom.blogspot.com/2022/11/charles-s-roberts-awards-2021-nominace.html. Musím pochválit nové vedení organizátora soutěže. Hráče v dostatečném předstihu informovali, kde a jak mohou hlasovat. Všechny slibované termíny byly splněny včas. Doufám, že to zvedne prestiž CSR Awards, protože to je pořád pro mě nejvýznamnější wargame událost roku. Úvod máme za sebou, následují jednotlivé kategorie a jejich vítězové.

NEJLEPŠÍ SOLITÉRNÍ NEBO KOOPERAČNÍ HRA

Pro sólo hráče asi nejdůležitější kategorie nepřekvapila. Vítězem se stal Atlantic Chase od GTM Games. Hodně inovativní hra, která není přímo určeno k sólo hraní, ale má řadu scénářů pro hru v jednom a k tomu všemu luxusní komponenty. O úspěchu svědčí i rychlý výprodej první edice a velký zájem o reprint. Osobně jsem zvědav, zda se některé herní mechanismy objeví ve hrách od jiných autorů. Nemohu ale smlčet svůj drobný nesouhlas s nominací hry v této kategorii. Opravdu bych hru nebral jako sólitérní, ale sólo friendly.

Další nominované hry:

  • Rome, Inc. (Against the Odds)
  • Soldiers in Postmen’s Uniforms (DVG)
  • Tarawa 1943 (Worthington Publishing)
  • Zero Leader (DVG)

Tip: Atlantic Chase / Zero Leader

OD STAROVĚKU AŽ PO STŘEDOVĚK

Vítězství hry Rome, Inc. v této kategorii mi udělalo velkou radost, protože jako jediná hra z nominovaných je čístým solitérem. Výhra je alespoň pro mne o to překvapivější, že jde o hru z časopisu (Vae Victis), byť s komponentami, které se mohou měřit s "běžnými" hrami. Rome, Inc. mě zaujal při psaní článku s nominacemi svým netradičním uchopením správy Říma jako korporátní firmy. Zdá se, že to u hráčů mělo úspěch, protože o výhře v CSR rozhoduje počet hlasů hráčů, nikoliv hlasy poroty.

Další nominované hry:

  • Cradle of Civilization (Compass Games)
  • Dawn of Battle (Worthington Publishing)
  • Mediterranean Empires (Decision Games)
  • The Grass Crown (Hollandspiele)

Tip: The Grass Crown

RANNÁ ÉRA STŘELNÉHO PRACHU (1453 - 1793)

Můj velký favorit na výhru nakonec proměnil nominaci v zisk ocenění. Bayonets & Tomahawks od GMT Games totiž nabízí kromě krásné mapy a dalších komponent, také atraktivní téma francouzsko-indiánských válek, a pro nás sólohráče i možnost hrát dle pravidel pro jednoho hráče, což není u CDG her běžné. Navíc jde o cenově velmi dostupnou hru. O úspěchu GMT Games svědčí i to, že zde mělo v této kategorii 50% zastoupení. 

Další nominované hry:

  • Commands and Colors : Samurai Battles (GMT Games)
  • Granada: Last Stand of the Moors – 1482-1492 (Compass Games)
  • Lepanto 1571: A Sea Turned Red by Blood (Acies)

Tip: Bayonets & Tomahawks

NAPOLEONSKÁ ÉRA

V této kategorii se sešlo asi nejvíce méně známých vydavatelů válečných her. Kategorie tak dle mého neměla výrazného favorita. Vítězem se nakonec stala hra Napoleon Invades Spain: Peninsular War I autora Kevina Zuckera, kterou vydala firma OSG. Jde o klasickou hex & counter hru pro 2 hráče, kterou je možné hrát sólo za obě strany. Celkem jsou k dispozici 4 velké bitvy z Napoleonova tažení do Španělska. Z podtitulu se dá předpokládat, že budou následovat další díly.

Další nominované hry:

  • Coalition: The Napoleonic Wars, 1805-1815 (Compass Games)
  • La Bataille de Berlin 1813 (Marshal Enterprises)
  • La Bataille de Hanau (Legion Wargames)
  • Three days of Glory (Vae Victis)

Tip: La Bataille de Hanau

AMERICKÁ OBČANSKÁ VÁLKA

V této kategorii jsem očekával vyrovnanou bitvu všech kandidátů. Revolution Games nepomohlo ani dvojnásobné zastoupení v nominaci. Vítězství si nakonec odnesla hra Hood Strikes North od MMP. Aktuálně poslední díl série Great Campaigns of the American Civil War přišel po letech s "normální" velikostí mapy. Sami autoři označují tento díl jako ideální vstup pro nováčky série. Hru jsem doporučoval i v rámci mých tipů pod vánoční stromeček

Další nominované hry:

  • Atlanta Campaign: The Death of Dixie (Lock'n Load Publishing)
  • The Day Was Ours: First Bull Run (Revolution Games)
  • Our God Was My Shield: Jackson's Valley Campaign (Hollandspiele)
  • Thunder At Dawn: The Battle of Wilson's Creek (August 10, 1861) (Revolution Games)

Tip: Hood Strikes North

POZDĚJŠÍ ÉRA STŘELNÉHO PRACHU

Ačkoliv jsem mohutně držel palce bitvám u Náchoda, resp. u Skalice, bylo téměř jisté, že si výhru odnese Red Flag Over Paris od GMT Games. Téma Pařížské komuny vystavěné na základech CDG hry Fort Sumter je sice určena pro 2 hráče, ale díky GMT One je možné hrát hru sólo. Asi nemusím připomínat, že na podobném herním enignu vydá GMT Games hru The Bell of Treason: 1938 Munich Crisis in Czechoslovakia od Petra Mojžíše (také s podporou sólo hraní).

Další nominované hry:

  • First Blood in the Crimea: Battle of the Alma (Compass Games)
  • Nachod and Skalitz 1866 (Vae Victis)
  • War of the Triple Alliance (Ediciones MasQueOca, NAC Wargames)

Tip: Red Flag Over Paris

PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA

Legion Wargames se nakonec dočkali ocenění. Bitva u Soissons v posledním roce první světové války, ztvárněná ve hře Decisive Victory 1918: Volume One - Soissons, je klasická hex & counter válečná hra, v níž se aplikují klasické prvky jako například ZOC nebo povinné útoky na větší množství hexů. Charakteristickým rysem prvního dílu z připravované trilogie, je systém značných ztrát v soubojích. Druhým dílem má být bitva u Chateau Thierry.

Další nominované hry:

  • 1914: Fureur à l'Est (Vae Victis)
  • Empire at Sunrise (Hollandspiele)
  • MacGowan & Lombardy's The Great War (Lombardy Studios)
  • Trench Club (PKB Games)

 Tip: MacGowan & Lombardy's The Great War

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA

Tradičně nejprestižnější kategorii (a také kategorii s největším počtem nominovaných her) ovládlo GMT Games. Atlantic Chase tak má další zářez na pažbě a ani zdaleka to není poslední (mohu zmínit i vítězství v kategoriích Nejlepší komponenty nebo Nejlépe napsaná pravidla). Vítězství je o to cennější, když se podíváme na ostatní nominované hry. Kupříkladu obě hry od MMP bych i já pokládal za velké favority. Ale nakonec se žádná hex & counter hra na první místo nepropracovala, což je pro mě docela překvapení.

Další nominované hry:

  • Panzer Last Stand: Battles for Budapest, 1945 (MMP)
  • The Third Winter: The Battle for the Ukraine September 1943-April 1944 (MMP)
  • Absolute War: The Russian Front 1941-1945 (GMT Games)
  • Conquest & Consequence (GMT Games)
  • Zero Leader (DVG Games)

 Tip: Panzer Last Stand

MODERNÍ ÉRA A HYPOTETICKÉ KONFLIKTY

Už to vypadalo, že Compass Games v letošních CSR Awards ostrouhají, ale nakonec se jim povedlo vyhrát alespoň jednu kategorii. NATO: The Cold War Goes Hot je sice "jen" reprint starší verze, ale tzv. Designer Signature Edition se natolik povedla, že ji hlasy hráčů vyzdvihly na pomyslný trůn v kategorii, která sahá do nedávné minulosti, přítomnosti, ale i do budoucnosti včetně fiktivních konfliktů. V této hře se hráči střetávají ve střední a východní Evropě 80.let minulého století, aby rozhodli, zda tato oblast bude doménou západní aliance nebo zemí Varšavské smlouvy.

Další nominované hry:

  • 1985: Sacred Oil (Thin Red Line Games)
  • Indian Ocean Region: South China Sea (Compass Games)
  • The Dogs of War (Thin Red Line Games)

Tip: NATO: Cold War Goes Hot

WARGAME ROKU A DALŠÍ KATEGORIE

Nejlepší válečnou hrou za rok 2021 se stal Atlantic Chase. Po té smršti ocenění se to asi dalo čekat. K dalším kategoriím už jen ve stručnosti. Ocenění za nejhezčí herní mapu si odnesla hra Bayonets & Tomahawks. Nejkrásnější cover má na krabici hra Storm Above the Reich od GMT. Zajímavého vítěze má kategorie Nejlepší wargame z časopisu, kde bych očekával hru Rome, Inc. Vítězem ale je hra Hannut: France 1940 firmy Desicion Games. Nejkvalitnějším časopisem je asi podle očekávání C3i, který vydádá RBM Studios, ale je to takový vlastně domovský časopis GMT Games.

ČESKÁ STOPA

Pro české hráče má zajímavou příchuť ocenění pro nejlepší válečnou hru s tématem fantasy nebo scifi. Tu totiž vyhrála hra Oath: Chronicles of Empire & Exile, kterou nedávno v ČR vydala firma Fox in the Box pod názvem Oath: Kroniky říše a vyhnanství. Gratulujeme!

ÚSPĚŠNOST V TIPOVÁNÍ

Pokud jsem počítal správně, uhádl jsem vítěze v 5 z 9 kategorií. Aspoň že tak...Některé z nominovaných her jsem si už pořídil (např. Soldiers in Postmen's Uniforms), na některé čekám v rámci program P500 (Atlantic Chase), a pro některé další se možná rozhodnu v příštím roce, kdy ale zase budou nové a zajímavé hry. No a v příštím roce (listopad) také uvidíme, jako budou nominované hry za rok 2022.

Odkaz na stránku s vyhlášením výsledků:
https://charlessrobertsawards.com/2021-ballot/

Komentáře