Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (říjen 2022)

Po krátké pauze jsou tu znovu novinky! Loni jsem do těch říjnových vměstnal i nominace na ceny Charlese S. Robertse. Letos jsem se rozhodl udělat o CSR Awards nominacích samostatný článek, který doufám vyjde ještě tento měsíc. Říjnových novinek sice ani letos není mnoho, ale já si myslím, že si taková událost jako CSR Awards Nominees zaslouží vlastní rozbor. Co napsat k vybraným hrám oznámeným v minulém měsíci? Trend spíše jednodušších sólo her se potvrzuje. Osobně sice vyhledávám ty komplexnější tituly, ale třeba hru, o níž píšu na samotném konci článku, si koupím na 100% (tedy přesněji na 99%, protože je malinká pravděpodobnost, že se to zvrtne).

1. CAMPAIGN: FALL BLAU (Catastrophe Games)

Fall Blau je solitérní válečná hra, odehrávající se v jižním Rusku roku 1942, kde právě probíhá letní ofenzíva Německa pod kódovým označením "Operace Fall Blau". Hráč řídí útoky Němců pomocí výběru svých generálů. Pravidlově jednoduchá hra (pouhých 8 stran pravidel) se hraje na kola, přičemž jedno kolo představuje 10 dní. 

Hráč má k dispozici 3 generály z 5. Své generály v podobě karet umístí na herní plán, kde proti nim bude stavět kampaňové karty. Každý generál má přidělen určitý počet zdrojů v podobě šedých kostiček, které pak hráč spotřebovává při vydávání příkazů. Jsou celkem 3 druhy příkazů. První z nich umožňuje postavit před generála kampaňovou kartu, za což hráč inkasuje body. Druhý typ příkazu je útok, což znamená boj mezi armádou vybraného generála a vojskem kampaňové karty. Při útoku se hází kostkami a ztráty na obou stranách se řeší eliminací kostiček (na sovětské straně jsou pochopitelně červené kostičky). Posledním typem příkazu je konsolidace, což znamená doplnění kostiček na kartě generála. Na konci tahu probíhají sovětské protiútoky, kdy pro změnu útočí druhá strana. Generál může být zabit, pokud nebude mít na své kartě žádnou kostičku.

Detail kampaňové karty Rostov

Detail karty generála Pauluse

Prvek překvapení přidávají karty událostí, které je možné zahrát ihned nebo si je nechat na později. Hráč navíc může v průběhu hry provést reorganizaci fronty výměnou karet generálů.

Naznačená reorganizace fronty. V dolní polovině jsou 3 generálové Německa. Každý má stále k dispozici šedé kostky zdrojů. Proti prostřednímu generálovi stojí kampaňová karta Groznyj se 2 zdroji. 

Na konci hry je potřeba mít dostatečný počet vítězných bodů. Obsahem balení je mimo jiné i 9 kostek, takže dobrá zpráv pro ty, co rádi poslouchají zvuk vrhaných kostek!

Designér: Martin Melbardis
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/367819/campaign-fall-blau

2. GUADALCANAL SOLITAIRE (Worthington Publishing)

Série brožurových válečných sólo her od Worthingtonu získává dalšího člena. Zřejmě úspěšný formát lze aplikovat na nejrůznější významné konflikty v historii. Tentokrát zavítáme do Pacifiku, kde 1. námořní divize má za úkol ubránit Guadalcanal proti japonským útokům. Mariňáci jsou sice tvrdí hoši, ale jsou na ostrově izolovaní. Díky Hendersonovu letišti je možné během dne ovládat pobřeží. Horší je to v noci, kdy se Japonci přibližují na člunech a zásobují své druhy na ostrově a přivádí nové posily. Za tmy také hrozí bombardování. 

Jako ve všech dílech série, i zde je ke hraní potřeba tužka, šestistěnná kostka a smysl pro dobrodružství. V brožurce je celkem 24 map s misemi, jejichž obtížnost postupně roste. Herní dobou do 30 minut se hodí i na dovolenou. 

Výřez ze zadní strany bookgame. Kdo sleduje novinky, určitě mu to připomene některé další tituly série (snad kromě Bismarcka, který má trochu jiný systém)

Designéři: Sean Cooke, Derek Croxton, Mike Wylie a Grant Wylie
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/373705/guadalcanal-solitaire

3. LA GUERRA DE THATCHER: MALVINAS 1982

Na Kickstarteru se objevil pravděpodobně remake hry od Bena Madisona, což je autor, který má na svědomí mnoho solitérních her postavených na systému State of Siege (viz např. hra Jeff Davis, kterou jsem na blogu představoval včetně ukázkové hry). Že jde o remake je pouze můj odhad, protože kickstarterová kampaň je pouze ve španělštině a obrázky ze hry jsou trochu jiné, vylepšené než má původní verze od White Dog Games. Španělštinu neovládám, takže mi zde musel pomoct DeepL... Původní hra má v angličtině navíc stejný název - Mrs. Thatcher War: Falklands 1982. Netuším, jestli to je titul určený pouze pro země španělský mluvící. Klidně mi napiště do komentářů, pokud znáte pozadí.  

Detail části mapy

Detal na pozemní bojiště

Co tedy nám přeložená kampaň říká o hře samotné? Bitva o Falklandy prověří válečné schopnosti hráče, který bude velet námořním silám Jejího Veličenstva. Největší silou budou 2 letadlové lodě HMS Hermes a HMS Invincible s Harriery na palubě. Cílem je samozřejmě získání vzdušné převahy nad ostrovem. Od 7. kola je navíc možné vyloďovat pozemní jednotky, které se budou střetávat s nepřítelem přímo na ostrově. Proti hráči bude v některých fázích i počasí a světové mínění.

Designér: Ben R. Madison
Link: https://www.kickstarter.com/projects/headquartergames/la-guerra-de-thatcher-malvinas-1982

4. STOUT HEARTS: Battle in the Hedgerows (Tiny Battle Publishing)

Je tu další solitérní válečný kousek. Jeho autor Jay Ward uloží na naše bedra tíhu velení brigádního generála, který musí se svou brigádu prodírat přes nepřítele a neprostupný terén (bocage). Jeho jednotka je po dvouměsíčních bojích unavená a posily přicházejí ze zbytků rozpuštěných jednotek a také z řad nováčků z Velké Británie. K dispozici ale bude mít také tankovou brigádu. Navíc pěchota může použít různí protitankové zbraně. Přesto čekají generála a jeho vojáky tvrdé boje. S kým se utkají? Budou to jednotky SS nebo dokonce snad obávané Tigery? Budou proti nim zuživě bojovat nebou ustoupí? 

Pokud někdo máte hru Battle of Ramadi z roku 2018 od stejného autora, bude pro vás načtení pravidel hračkou, protože Stout Hearts mají hodně podobný systém. Kvalitní komponenty by měly být samozřejmostí. Vydavatel slibuje 140 krásných žetonů o velikosti 1 palce. Boje se budou odehrávat na mapě o velikosti 17x22". 


Detail mapy s žeton obou bojujících stran


Designér:Jay Ward
Link: https://tinybattlepublishing.com/products/stout-hearts

5. GALAXY FORCE: Battles of the Fallen Stars (Compass Games)

Ač se na svém blogu věnuji primárně historickým válečným hrám, udělám zase jednou výjimku a přidám titul, který s historií nemá vůbec nic společného. Solitérní hru o vesmírných bitvách v naší galaxii bych skutečně od tohoto vydavatele nečekal. Ale vlastně proč ne? 

Hra se odehrává nějakých 40 000 let po odvrácení strašlivé hrozby Xenských bojovníků, kteří se snažili zničit vše živé v galaxii. Postupně byl obnoven řád, na jehož udržení nyní dohlíží Imperátor z umělé obří planety Sol. V poslední době došlo k velkému růstu vlivu Obchodní gildy, která na svou stranu získala také řadu spojenců z různých systémů. situaci zkomplikoval záhadný výbuch na jedné obchodní lodi gildy, který rychle svalila vinu na své nepřátele. Systémy se začaly bouřit a oddělovat. Postupně se rozhořívá občanská válka...

Herní plán, kde každý hex představuje vzdálenost asi 2500 světelných let

Pozadí hry tedy známe, ale o herních mechanismech zatím nevíme vůbec nic. Autor slibuje propracovaný systém událostí, mnoho mimozemských ras, různé větve příběhu a řadu akcí. Herním na pevné desce je velkým příslibem, vypadá opravdu atraktivně a alespoň ve mně evokuje vesmírné dobrodružství. Ač to možná tak nevypadá, mělo by jít spíše o lehčí hru, která bude odsýpat. Jeden scénář by mělo být možné dohrát za 2-3 hodiny. Na webu Compassu není žádné ani přibližné datum vydání, takže hra určitě nevyjde letos.

Žetonky! Jsem rád, že na té krásné mapě se budou přesouvat právě žetonky.

Designér: Steffen Beck
Link: https://www.compassgames.com/product/galaxy-force-battles-of-the-fallen-stars-pay-later/


Komentáře