Přeskočit na hlavní obsah

Ukázková hra: JEFF DAVIS

Ačkoliv v pravidlech není zmínka o scénářích, autor po vydání hry přidal jeden na BGG. Jmenuje se Turning Point (Bod obratu) a jedná se o kratší scénář. Začíná až v dubnu 1863, tedy 2 roky po začátku války. Chvíli jsem zvažoval, že pro ukázkovou hru zvolím tento scénář, ale nakonec vyhrála opatrnost, tedy základní scénář. Obával jsem se, že díky krutosti hry bych mohl prohrát předčasně a to se mi nechtělo. Úvodní pasáž základní hry je přeci jen o dost lehčí a snad se mi povede zahrát dostatečný počet kol. Jako vždy v ukázkové hře přidám odkaz na představení hry, kde jsou vysvětleny základní mechanismy. V ukázkové hře se už budu pravidly zabývat jen výjimečně.

PŘÍPRAVA HRY

Kalendář

Hru začínám s nulou na kontě celkových financí i rozpočtu na tažení (někdy budu psát o kampaních, někd o taženích, ale jde vesměs o to samé). Mám aktivní jednu loď, která se bude snažit proniknout blokádou a prodat v přístavech bavlnu. Naopak přístup k přístavům se bude snažit blokovat (zatím) jediná fregata Unie. Ukazatele francouzské a britské ochoty intervenovat ve prospěch Konfederace jsou zatím nulové, takže sdílejí na kalendáři políčko s dubnem 1861. Na úvodní 4 kalendářních polí jsou rozmístěny úvodní žetony instrukcí. Zbylých 40 je vhozeno do misky společně se 3 žetony fregat Unie, žetony blokací přístavů, žetonem ponorky Konfederace a zbylých generálů Konfederace.

Kalendář po ukončení přípravě hry

Mapa

Instrukce pro úvodní rozmístění komponent mi dávají jen omezenou možnost něco ovlivnit. Jde pouze o to, které generály umístím do pevně daných regionů. Mezi jednotlivými generály je pouze jediný rozdíl. Malá množina má na svém žetonu písmeno "V", které znamená, že pokud je generál aktivní na jedné ze 3 virginských tras, má bonus +1 při soubojích. Já se rozhodl pro následující rozmístění dle tras:

  • Trasa 1 (Manassas) - generál Stonewall Jackson (2 žetony)
  • Trasa 2 (Harper's Ferry) - generála J. Johnston
  • Trasa 3 (Yorktown) - generál Bragg
  • Trasa 4 (Nashville) - generál Beauregard
  • Trasa 5 (Cairo) - generál A.P. Hill
  • Trasa 6 (New Orleans) - generál A.S. Johnston

Zbylý generál Van Dorn a obě kavalérie (mohou přinést bonus v boji) zůstávají v poolu. Vládní kabitent tvoří plný počet 12 politiků včetně samotného Jeffersona Davise. Generálové nebo armády Unie mají své pevné určení. Jediná trasa 6 (region Ship Island) zůstává bez těchto žetonů. 

Všechny tři ekonomické ukazatele jsou na úrovni 5, což dává možnost využít bonus při posunu na poslední šestou úroveň. Ukazatel na nejbližší tažení směřuje na New Mexico. V platnosti je také žeton States Rights! s nehorázným postihem -1 na všechny souboje. Uprostřed herního plánu je plný počet žetonů otroků.

Bližší pohled na obrázek s úvodním rozestavením odhalí i lokace plantáží, továren a železnic. Doporučuji se také podívat na 3 regiony v Kentucky obsahující žeton neutrality. Tyto žetony v úvodní fázi zabraňují útoku unionistických armád.

Herní plán připravený na první akce

Duben 1861

Ještě než otočím žeton na kalendáři, zkusím popsat svou situaci. Díky pouhé jediné unionistické fregatě je velká naděje, že příjem peněz by mohl být nějakou dobu bezproblémový. Proto se pokusím z počátku příjem z prodeje bavlny částečně směrovat do budgetu pro tažení. Prvním tažením, které se bude vyhodnocovat, má být Nové Mexiko. Pro úspěch bude potřeba hodit 12 a více s možností použít peníze v rozpočtu na tažení na zvýšení výsledného hodu. První 4 měsíce je jisté, že se tažení vyhodnocovat nebude.

Kromě tras 4 a 5 (regiony neutrálního Kentucky) jsou mé armády v těsném sousedství těch unionistických. A protože nelze útočit na jejich pozice ve výchozích regionech tras (jsou to tzv. U.S. základny), budu se snažit, pokud to půjde, posílit své pozice. 

Otáčím tedy první žeton na poli April 1861. Je zde pouze jediná instrukce a to symbol britské a francouzské intervence. Házím kostkou pro Angličany (6) a Francouze (3) a oba žetony posouvám o daný počet pozic. Svou jedinou loď pokládám na přístav č.4, který může poskytnout 4$. Unie má zatím jedinou loď pro blokádu, takže šance získat peníze je veliká. Padla 4, což znamená blokaci přístavu č.3. Prodej se zdařil, částka v pokladně se zvýší o 4, ale já se rozhoduji 1 dolar převést do rozpočtu na tažení.

Nyní jsou na řadě mé akce. Asi logickou aktivitou je pokusit se získat některou z bonusových ekonomických úrovní. Nejsnáze dosažitelnou se jeví zemědělství. Utrácím 1$ a házím kostkou. Dvojka znamená neúspěch, je potřeba alespoň čtyřka. Nevzdávám to a pokouším své štěstí znovu. Padá konečně 4 a já můžu posunout ukazatel zemědělství na pozici 6 a otočit jej o 90 stupňů. Zároveň snižuji úroveň pokladny na 1$. Dalších pokusů zanechám a využiju bonusu k získání žetonu Defensive Works, tedy jakýchsi obranných překážek proti nepříteli. Ten ihned umisťuji do regionu Maryland & Pennsylvania k armádě Middle Department. Účinek se projeví, jakmile bude aktivována tato armáda. Žeton dočasně zabrání jejímu pohybu (armáda bude muset trávit čas odstraňováním překážek). 

Budování obranných překážek v Marylandu

Otáčím ukazatel zemědělství zpět o 90 stupňů. Jako poslední svůj krok provedu zvýšení daní, což v praxi je posunutí žetonu zemědělství o pozici zpět na úroveň 5, čímž získám 1$ do pokladny. 
Ve fázi konce kola utrácím poslední 2 dolary a nakupuji z loděnic další loď. Nic jiného není potřeba na konci kola provádět. 

V prvním kole se nejvíc událostí týkalo kalendáře. Nové pozice ukazatelů zahraniční intervence, druhá loď schopná převozu bavlny do přístavů. První dolar v rozpočtu na tažení a kampaně.

Květen 1861

Mé 2 lodě se pokouší prodat bavlnu na přístavech 2a a 4. A mají štěstí, protože součet na kostkách (4) ukazuje na přístav 3. Celkem to přináší výdělek 6$, z nichž 2rovnou přesouvám do rozpočtu kampaní/tažení. V pokladně tedy jsou nyní 4$, v rozpočtu kampaní 3$.

Květen 1861 je bez události, takže otáčím zelený žeton na tomto poli. Jsou na něm 2 symboly. První na řadě je opět hod kostkou na intervence. Padá 2x dvojka, takže posouvám oba žetony zahraniční intervence o 2 pole. Druhá instrukce je ekonomická ztráta v zemědělství (symbol bavlny). Posouvám tedy ukazatel zemědělství o pozici vlevo na úroveň 4.

Mým záměrem je koupit další loď, takže musím mít v záverečné fázi kola alespoň 2$. Stále nemá smysl útočit, takže zkusím štěstí s ekonomickými ukazateli. Tentokrát volím výrobu. Hod kostkou (1) je neúspěšný. Druhý hod (5) už znamená úspěch. Na poslední chvíli! Nejprve snížím stav pokladny na 2$. Ukazatel úrovně výroby přemisťuji na bonusovou úroveň a protože už další pokus nebudu riskovat, můžu rovnou využít bonus (nemusím tedy otáčet žeton). Bonus přináší žeton artilérie, který pokládám do oblasti Corinth, kde je armáda generála A.P. Hilla. Mým cílem je posílit jeho ofenzivní možnosti v blízké budoucnosti, až se pohne nejlepší generál Unie Grant. Následně opět zvyšuji daně, získám 1$ a ukazatel výroby snižuji na úroveň 5.

Posílená armáda generála A.P. Hilla

Ve fázi konce kola toho stále není moc co dělat. Mohl bych zdarma nasadit generála Van Dorna, který je stále v poolu, ale protože se žádná z armád Unie dosud nepohla, vyčkávám až bude někde vážnější situace. Zbývá už jen můj nákup třetí lodě za 2
$.

Stav ekonomických ukazatelů na konci kola

Uchovaný dolar a hlavně 3 lodě slibují slušný příjem (doufám)

Červen 1861

Třetí žeton v pořadí na kalendáři ukazuje po otočení hned 3 symboly. Nejprve ale musí být provedena námořní fáze. Zkouším tentokrát přístavy 2a, 2c a 3. Bohužel na kostkách padá součet 6, takže přístav 3 je blokován. Moje příjmy z prodeje tak činí 4$. Protože bych rád ještě přikoupil poslední čtvrtou loď, dám celý výtěžek do pokladny. Ani v červnu 1861 nedochází k žádné události na kalendáří a proto následuje vyhodnocení všech 3 symbolů.

Prvním je symbol M0, což je pokus guvernéra státu Missouri vymanit se z Unie a přejít ke Konfederaci. V praxi to znamená hodit kostkou a umístit žetony rebelů Missouri do regionu Cairo (kde stále sídlí armáda generála Granta) v takovém počtu, aby počet teček na žetonech odpovídal hodu kostkou. K mému rozčarování padá 1, takže pokládám žeton s jednou tečkou vedle generála Granta. Funkcí žetonu rebelů Missouri je ta, že zabraňuje pohybu armády Unie, pokud se tato armáda má pohnout. Ovšem poté se ze hry odstraní. Získal jsem tedy je minimální odklad.

Druhý symbol už představuje pohyb armády Unie, konkrétně na trase 2, tedy z Marylandu. Tam ale mám šikovně umístěný žeton Defensive Works, takže se pouze odstraní tento žeton a unionistická armáda zůstane na svém místě. Třetí symbol označuje pohyb armády generála McClellana na trase 3. Přesouvám tedy jeho žeton do regionu Yorktown, kde už čeká můj generál Bragg. 

Nyní je řada na mé akce. V první řadě musím vyřešit konflikt v Yorktownu. Protože unionistická armáda má sílu 2, stačí mi hodit 3 a více pro úspěšné zatlačení nepřítele zpět o 1 pole. Je totiž třeba vzít v potaz postih -1 díky žetonu States Rights! Nejprve otáčím žeton generála Bragga (spotřebovávám hvězdičku). Bohužel mi padá 1, což znamená neúspěch. Mám nyní několik možností, jak tuto zapeklitou situaci řešit. Můžu použít žeton Trains v Richmondu a okamžitě doplnit hvězdičku u generála Bragga a poté hned znovu zaútočit. Mohu také ponechat svou armádu v Yorktownu, aby ve fázi konce kola ustoupila do Williamsburgu. Nebo můžu zaútočit znovu ihned, ale bude to znamenat i v případě úspěchu, že definitivně ztrácím generála Bragga. Což rozhodně nechci. Protože v Yorktownu není žádný žeton bavlny, továrny nebo železnice, můžu si dovolit taktický ústup. Ponechávám tedy armádu v Yorktownu.

Jako další svou akci volím ekonomický vzestup ve výrobě. Spotřebovávám 1$ a házím 3. Další neúspěch. Protože už mám jen 4$, nebudu už dál provádět nic. Ve fázi konce kola nejprve musím posunout generála Bragga do Williamsburgu. Poté kupuji čtvrtou loď za 2$. V kroku zásobování generálů spotřebovávám 1$ a otáčím Bragga tak, aby měl zase 2 hvězdičky. No a protože nechci nic riskovat, posílám z poolu generála Van Dorna na trasu 3 rovnou k Braggovi. Nyní tedy ve Williamsburgu operují 2 generálové, což zvyšuje četnost útoků v jednom kole.

Maximální počet 4 lodí, a ušetřené 2$

Situace na konci června 1861. Posílená fronta na trase 3 a rebélie v Missouri 

Červenec 1861

Otáčím v pořadí již čtvrtý žeton, na němž jsou hned 4 symboly. Než dojde k jejich vyhodnocení, je třeba odehrá námořní fázi a poté ještě vyhodnotit událost z července 1861, což jsou volby v Kentucky, které sloužily zároveň jako referendum pro orientaci Kentucky v této válce. Pokládám všechny své žetony na přístavy (4,3,2b a 1b). Na kostkách padá celkem 8, což je blokáda přístavu 4. Celkový příjem z prodeje činí 6$. Z této částky přesouvám 1$ do rozpočtu kampaní. V pokladně tak je k dispozici celkem 7$.

Nyní vyhodnotím událost Kentucky Vote. Podle pravidel hodím kostkou a pokud padne 1-5, zůstane Kentucky neutrální, v případě šestky se připojí ke Konfederaci. Poté, co padá 2, se nic nemění a Kentucky je stále nezávislým státem. 

Na kalendářním políčku je také symbol pro ověření typu ofenzívy Unie. Jelikož na otočeném žetonu je symbol žluté kostky s trasou 1, znamená to, že Unie na trase 1 zastává trvalou ofenzívu a tudíž bude na této trase útočit 2x. Pokládám žeton Sustained Offense na červencové kalendářní pole.

Prvním symbolem je přerušení zásob (Line Cut). Házím postupně 4 a 2, čímž je určen region Savannah na trase 4. Protože to je region pod mou kontrolou, musím tam položit žeton LC s modifikátorem -1. Pokud bude bitva na této trase, budu muset odčítat z hodu kostkou jedničku (a protože stále platí žeton States Rights!, celkově bych na této trase odečítal 2!).

Druhým symbolem je pohyb armády Unie na trase 1. Přesouvám žeton generála McClellana do Manassasu, kde na něj čeká druhý nejslavnější generál Konfederace Andrew "Stonewall" Jackson. Třetí instrukce je pohyb armády na trase 2. Do Harper's Ferry dorazila armáda Middle Department a střetne se s generálem J. Johnstonem. Posledním symbolem je pohyb unionistické armády na trase 5. Zde sice Grantovi v pohybu brání neutrální Kentucky, ale protože zároveň je v Cairo žeton Rebel Missouri, je díky aktivaci trasy odstraněn ze hry. Moc mi tedy nepomohl.

Peníze se nyní budou hodit, protože musím nejméně 3x zaútočit. Než začnu řešit bitvy, pokusím se o posun na ukazateli infrastuktury. Bohužel padá 2, 1 a 3, což nepřináší žádný posun a já přicházím o 3$. To se mi tedy nepovedlo. Zkouším si zchladit žáhu útokem armády generála Jacksona. Ten má na svém žetonu "V", indikující bonus +1 v soubojích, které se odehrávají ve Virginii, což je i tento případ. Padá 4, což znamená i po modifikacích (+1 a -1), že jde o hodnotu převyšující sílu armády Unie. McClellan je zatlačen zpět do Washingtonu DC. V Harper's Ferry útočí generál J.Johnston. Ten však úspěšný není, padá 2, což by za normálních okolností stačilo (síla armády Middle Department je 2), jenž je tu stále ten zpropadený postih -1 za žeton States Rights! Tentokrát jde o dost nebezpečnou situaci, protože ústup by znamenal, že případný další postup Unie na této trase by odstranil žeton plantáže v Shenandoah Valley a tudíž i prvního osvobozeného otroka. Proto zariskuji a používám žeton Trains v Richmondu (je odstraněn ze hry). Generál J. Johnston má opět 2 hvězdičky a může znovu útočit. Napodruhé padá 4 a armáda Unie je zatlačena zpět do Marylandu. 

Ve fázi konce kola díky trvalé ofenzíve útočí na trase 1 opět McClellan! A já musím využít druhého žetonu Jacksona a jít do bitvy. Padá 5 a útok je znovu odražen. Nemám dostatek financí na obnovení všech hvězdiček (dozásobení virginského generála stojí 2$ či 2 otroky). Risknu to a ponechám si jeden žeton Jacksona pouze s 1 hvězdičkou.

Vida! Stačil jediný měsíc a už začíná být horko. Ještě stále můžu klidně dýchat na trasách 4 a 5, ale to se asi brzy změní.  Peněz je stále nedostatek a je otázkou času, kdy bude potřeba ustupovat víc a víc.

Prázdná pokladna

Odražené útoky na virginských trasách

Srpen 1861

Tentokrát už musím tahat žeton náhodně z lízacího hrnku. Je to žeton generála Jubala Earlyho. Skvělé! Pokládám žeton do poolu a musím znovu lovit z hrnku. Je to žeton #21, na němž jsou hned 4 symboly tras! V námořní fázi získávám 8$ (blokován byl pouze přístav 3), načež předouvám 2$ rozpočtu kampaní, kde je nyní už 6$.

Protože není v srpnu 1861 žádná událost, přistupuji k řešení žetonu se 4 trasami. Jako první řeším trasu 1. McLellanova armáda se přesouvá do Manassasu, kde bude čelit vojsku generála Jacskona. Na trase 2 pochoduje armáda Middle Department do Harper's Ferry, kde na ni čeká generál J. Johnstone. Na trase 5 se generál Grant nemůže pohnout díky neutralitě Kentucky. Poslední je trasa 6, kde ale není žádný unionistický generál a tudíž se nic nestane a ke slovu přichází mé akce.

Určitě nepříjemný je nedostatek žetonů vlaků v Richmondu. Chtěl bych mít alespoň jeden pro naléhavý případ doplnění hvězdiček generálů. Takže se pokusím zvýšit úroveň infrastruktury. Nejprve ale se vrhnu na obě unionistické armády. Začínám útokem Stonewall Jacksona. Zde mi stačí hodit 2+, jenže padá 1 a tudíž je bitva prohraná. K zatlačení armády Middle Department je potřeba alespoň výsledek hodu kostkou 3. To se mi daří (5) a Harper's Ferry je uhájeno. K obnovení hvězdiček u obou generálu je potřeba 5$, což asi nebude možné, pokud se mi nepodaří na první pokus zvýšit infrastrukturu. To se také opravdu nedaří, nevyšel ani jeden ze 3 pokusů (3,2,1) a já přicházím o 3$. 

Ve fázi konce tahu musím armáda generála Jacskona ustoupit do Rappahannocku. Za 3$ provádím dozásobení obou generálu (v případě Jacksona pouze jednoho z obou žetonů). V dalším kroku posílám nově získaného generála Earlyho na trasu 2 k J. Johnstonovi. Je to dosud nejčastěji využíváná trasa a já chci mít možnost útočit zde 2x. Tím končí další měsíc, který moc dobře nedopadl. Peníze přišly skoro všechny vniveč a na trase 1 jsem musel dokonce přenechat Manassas nepříteli.

Ústup na trase 2

Kampaňový rozpočet utěšeně roste

Září 1861

Z hrnku tentokrát vybírám žeton #37 (2x Line Cut, trasy 5 a 6). Podobně jako v srpnu i tentokrát byly úspěšné prodeje bavlny v přístavech. Znovu byl zablokován přístav 3, ale do ostatních (4, 2b a 2c) se mé lodi dostaly. Z celkového příjmu 8$ přesouvám 1$ do rozpočtu kampaní.

Září 1861 je spojeno s klíčovou událostí. A tou je Kentucky Raid. Protože je Kentucky stále ještě neutrálním státem, bude se rozhodovat, zda generál Konfederace Leonidas Polk naruší neutralitu Kentucky (hod kostkou 1-4) nebo zůstane Kentucky neutrální. Kostka rozhoduje, padá 5 a neutralita je zachována. Od této chvíle, jakmile některá ze stran naruší neutralitu vstupem armády, přidá se stát Kentucky k opačné straně. V této chvíli asi není útok z mé strany na pořadu dne. Ponechám tedy narušení neutrality na Unii.

První žeton Line Cut pokládám do regionu Manassas (hody kostkou 1 a 5), kde nedávno zvítězila Unie. A protože region ovládá nepřítel, otáčím žeton stranou  +1 nahoru. Na této trase tedy budu mít při souboji +1 DRM. Hody kostkou (5 a 5) určují region Corinth, kde dlí armáda generála A.P. Hilla jako cíl další žetonu LC. Takže na trase 5 budu mít postih -1. A právě na trase 5 dochází k pohybu generála Granta. Jeho přesun do regionu Paducah narušuje neutralitu Kentucky a tento stát se tak přidává ke Konfederaci! Žetony neutrality se odstraňují z herního plánu a do přihrádky tažení Heartland Offensive pokládám žeton +1 Rebel Kentucky. Posledním symbolem na žetonu je červená šestka na kostce. Protože na trase 6 není dosud žádný generál Unie, je právě na tuto trasu vyslána Army of the Gulf o síle 3, konkrétně do regionu Ship Island. Od této chvíle se může i na trase 6 pohybovat nepřátelská armáda.

Tentokrát sice nemusím řešit konflikt v žádném regionu, ale zkusím vrátit porážku na trase 1. Generála Jacksona přesouvám do Manassas a útočím na McClellana. Padá dvojka, navíc po aplikaci tří modifikátorů (-1 Civil Rights, +1 Line Cut, +1 virginský generál) je výsledné skore 3. Zaháním tedy McClellana do Washingtonu DC. Ovšem žeton Line Cut musím otočit stranou s -1 nahoru, protože region Manassas je nyní pod mou kontrolou. Stejný agresivní útok bych mohl provést i proti Grantovi na trase 5, ale tady je postih v souboji -2 díky žetonu LC, což znamená, že úspěch by přinesla pouze pětka (díky artilérii) nebo šestka. To je příliš velké riziko. Proto se pokusím konečně uspět při rozvoji infrastruktury. Až druhý pokus přináší úspěch (hody 3 a 5). Přicházím tedy o 2$ a posouvám žeton infrastruktury na bonusové pole. Tím získávám možnost odebrat jeden libovolný žeton Line Cut. Nejvíce mě trápí trasa 5, takže odstraňuji žeton z regionu Corinth. Využívám bonusovou úroveň infrastruktury a získávám žeton Trains, který pokládám do Richmondu. Zkouším ještě své štěstí při pokusu o zvýšení ukazatele výroby a díky hozené šestce získávám bonusovou úroveň 6. Hned ji využívám a žeton artilérie pokládám na trasu 6 do New Orleans, kde je generál A.S. Johnston. Trasa 6 totiž je hodně krátká a navíc síla armády Unie je 3, což může dělat velké problémy. Na závěr využívám možnosti snížit úroveň infrastruktury na hodnotu 5 a získat tím 1$. 

Ve fázi konce kola za 4$ obracím oba žetony generála Jacksona v Manassasu na 2 hvězdičky.

Pohled na větší část mapy na konci září 1861.

Stav financí

Říjen 1861

Pro říjnové políčko vybírám z hrnku žeton #15, kde jsou hned 4 symboly tras (1,2,4 a 5). V námořní fází získávám rekordních 9$, blokován byl přístav 2b. Protože očekávám velkou spotřebu dolarů při dozásobení generálů, převádím pouze 2$ do rozpočtu kampaní, čímž jej naplňuji vrchovatě, více peněz nyní nemá cenu do něj převádět.

Postupně přesouvám armády Unie na trasách 1, 2, 4 a 5 do sousedních regionů. Tady musím zmínit jednu chybu, kterou jsem udělal při řešení události Kentucky Raid.  Po odstranění žetonů nezávislosti bylo ještě potřeba přesunout žeton konfederačního generála Beauregarda z Nashville do Lousiville a armádu generála Hilla z Corinthu do Paducah. Cumberlandská armáda na trase 3 se nyní po pohybu ocitá v Louisville v kontaktu s mými silami a stejné to je po pohybu Grantovy armády do Paducah.

Čelím nyní hned 4 bitvám.Nejprve se vrhám na ty (doufám) jednodušší. Na trase 1 bohatě stačí 4 na hozené kostce k zahnání nepřitele (celkový modifikátor -1). Na trase 2 už bylo potřeba uplatnit otočení obou generálů, protože první hod (1) znamenal neúspěch. Druhý hod (5) pak přinesl kýžený ústup armády Unie. Na trase 4 leží žeton -1 LC, což znamená, že potřebuji hodit alespoň 5 pro úspěch v bitvě. To je dost riskantní a proto využívám žetonu kavalérie v poolu (otáčím jej na stranu s jednou hvězdičkou) a ještě před hodem získávám +1 DRM. Stačí mi teď 4. A čtyřka nakonec padá a cumberlandská armáda se vrací zpět do Cincinnati. Zbývá poslední souboj. Hozená jednička je automaticky porážka. Mohl bych nyní využít žetonu Trains a znovu zaútočit, ale nakonec nechám svou armádu ustoupit. Ještě zkusím za 1$ zvýšit úroveň infrastuktury, ale padá 3 a to nestačí. 

Ve fázi konce kola tedy ustupuje generál Hill s žetonem artilérie do Corinthu. Za 6$ provádím zásobování všech generálů, takže mají 2 hvězdičky každý jeden.

Grantův postup na trase 4 mi dělá velké vrásky na tváři

Naplněný rozpočet kampaní

Listopad 1861

Z hrnku vybírám žeton generála Longstreeta, který pokládám do poolu. Jako další tahám žeton #13 se symbolem LC a trasami 2, 5 a 6. V námořní fázi se mi povedlo prodat zboží na všech 4 lodích, nicméně maximum je 9$, takže ukazatel financí v pokladně přesouvám na tuto hodnotu.

V listopadu 1861 probíhají ve státech Konfederace volby. Na jejich výsledek má dopad to, jak jsem si dosud jako prezident vedl. A protože nedošlo ke ztrátě žádného z žetonů plantáží, továren a železnic na mapě, dopadají volby dobře (jinak bych musel za každý ztracený žeton "zaplatit" v podobě ztráty hvězdičky generála nebo 1$ nebo jednoho otroka.

Jako první symbol je vyhodnocen LC. Bohužel hody kostkou (5 a 1) mě nutí položit žeton -1 LC do regionu Jackson na trase 5. Poté přesouvám generály Unie s jejich armádami na trasách 2, 5 a 6. Protože mám plnou pokladnu a dozásobení generálů bude stát maximálně 4$, zkusím nejprve získat bonusovou úroveň v infrastruktuře. A na druhý pokus (1 a 6) se to daří. Výsledkem zvýšení úrovně je, že mohu odstranit žeton LC a asi logicky to je z regionu Jackson na trase 5. Bonus šesté úrovně využívám k zisku druhého žetonu Trains. Nyní samotné bitvy. Na trase 5 otáčím žeton generála Earlyho a po hodu kostkou (5) je armáda Unie zatlačena zpět do Marylandu. Poprvé se odehrávají boje na trase 6. Házím 4, což mi stačí i při započtení -1 DRM. Jako poslední zůstává konflikt v Corinthu. Zde mi hozená dvojka nestačí. Artilérie sice může zvednout výsledek o 1, ale ani to by nestačilo na Granta se sílou 4, navíc je tu stále ještě -1 DRM za žeton States Rights. Co teď? Využívám žetonu Trains a posílám do Corinthu generála Longsreeta. Ten může ihned zaútočit. Jenže výsledek hodu kostkou je 3 a to opět nestačí. Jako svou poslední akci ještě snižuji úroveň infrastruktury o 1 (zvýšení daní) a získávám 1$.

Ve fázi konce tahu ustupuje armáda s generály Longstreetem a A.P. Hillem do Memphisu. Žeton železnice je otočen a nyní se z něj stala základna Unie (U.S. Base). To znamená, že na tento region už nebudu moci do konce hry zaútočit. Zároveň dochází ke snížení úrovně infrastuktury o 1 level. Za cenu 4$ doplňuji zásoby u všech generálů, kteří se účastnili bitev. Za další 3$ pak obnovuji hvězdičku u kavalérie v poolu.

Generál Grant utahuje smyčku, Vicksburg v ohrožení.

Finanční situace na konci listopadu 1861

Prosinec 1861

Nejprve lovím z hrnku žeton fregaty Unie. Ten přikládám do přihrádky Union Frigates, kde jsou nyní už dvě, což značí, že časy finanční hojnosti končí. Dalším vytaženým žetonem je #18, který nemá žádný symbol trasy. V námořní fázi se projevuje existence 2 lodí Unie. Výsledný hod 2 kostek (celkem 5) vyřazuje z provozu mou loď v přístavu 4. Musím ji tedy poslat do anglických doků na opravu. Zbylé tři lodě přináší zisk 7$. Celkově tedy příjem je stále vysoký, ale pokud chci zpět poškozenou loď, musím ve fázi konce kola zaplatit 2$.

Tento měsíc je bez události, takže se vrhám na postupné vyhodnocení symbolů na žetonu. Prvním je symbol intervence. Házím kostkou pro britskou (3) a francouzskou (6) intervenci a posouvám žetony obou zemí na společné pole na kalendáři (březen 1862). Dalším symbolem je ekonomická ztráta a to konkrétně infrastruktury. Ukazatel tak padá až na hodnotu 3. Třetí symbol LC naopak přináší pozitivum. Kostky totiž určují region Yorktown na trase 3, kde je momentálně armáda Unie. Na této trase tak získávám bonus +1 DRM. Posledním symbolem je kampaň. 

Pole s informacemi pro kampaň New Mexico

Ukazatel kampaně směřuje na New Mexico. Tato kampaň (nebo tažení) má na speciálním poli hodnotu 12. To znamená, že aby kampaň byla úspěšná, je nutné mít součet po hodu obou kostek 12 a více. Je možné utratit z rozpočtu na kampaně a zvýšit tak výsledek. Kampaň New Mexico nabízí ještě jednu podmínku. Pokud se mi podaří hodit 11 nebo 12 (bez modifikace), mohu umístit žeton Mormon Rebels do přihrádky pro tuto kampaň a na konci hry (pokud ovšem neprohraju dříve) mi přinese tento žeton 1 bod. To se mě ale netýká, protože součet kostek dává pouhých 7. Je tu dilema. Mám utratit 5$, abych dorovnal 12 a uspěl v této kampani? Nebo tuto kampaň prohrát a peníze pošetřit na některou z dalších kampaní? Neúspěšná kampaň New Mexico znamená i ekonomickou ztrátu v odvětví infrastruktury, takže to by znamenalo snížení úrovně až na hodnotu 3. Riskuji a těch 5$ do kampaně vkládám. Mohu tak položit žeton Campaing Success! do přihrádky pro kampaň New Mexico. Ten bude znamenat bod do závěrečného počítání na konci hry. Nakonec posouvám žeton ukazatele kampaní o jedno pole doprava, čímž se aktuální kampaní stává Peninsula Campaign.

Jaké akce teď provést? Tentokrát není nutné utrácet za zásobování generálů, ale musím ušetřit 2$ na opravu lodi. Jednoznačně volím zvýšení infrastruktury. Zvýšení úrovně se daří na první pokus (4). Odstraňuji žeton LC ze Savannah na trase 4. Další hod (5) má za následek posun úrovně na hodnotu 5 a odstranění žetonu LC z Manassas. Tím končím se svými akcemi. Ve fázi konce kola platím za opravu své lodi 2$.

Vstup do roku 1862 není úplně marný po finanční stránce

Ekonomické ukazatele stále v kondici

Relativně příznivá situace na konci roku 1861

VÝHLED NA DALŠÍ ROKY

Uplynutím kalendářního roku 1861 také končí ukázková hra. Už tak dlouhý článek bych nerad natahoval. Je to ale škoda, protože první rok ve hře je docela snadný. Přívod peněz je dostatečně hojný, takže se vše dá napravit (dozásobení generálů nebo posun ekonomických úrovní). Přesto vím, že mi hra začne brzy klást obrovské překážky. To, že jsem nemusel těmto překážkám v ukázkové hře čelitm je její největší mínus. V situaci, kdy přijdou do hry další fregaty Unie a začne se aplikovat plán Anaconda, začne být každý dolar znát. Možná jste si všimli, že jsem od nějaké doby nevolil posun na zemědělství. Důvodem bylo, že jsem tak trochu čekal, že některý z žetonů tažených z hrnku bude mít symbol plantáže, což by znamenalo sestup úrovně na hodnotu 3. To by mi umožnilo umístit žeton Bushwacker o hodnotě 4 na pole s generálem Grantem. Jeho vlastností je, že po aktivaci jeho armády by se nemohla pohnout, pokud by nehodila vyšší číslo než je hodnota žetonu! Výborný prostředek pro udržení silné armády na jednom místě. V roce 1862 přijdou volby v rámci USA. Ty potvrdí Lincolna jako prezidenta země a ten se konečně rozhodne odvolat váhavého generála McClellana. Oba žetony jeho armád se otočí a vytvoří se tak 2 silnější armády. Dosud jsem nemusel použít otroky míst peněz. V okamžiku, kdy bude blokáda účinnější, k tomuto kroku bude nutné sáhnout, což bude mít negativní dopad na zahraniční intervenci. Docela jsem musel hluboko sáhnout do naplněného rozpočtu na kampaně a to mám za sebou pouze tu první. A protože už nebude tak jednoduché konvertovat příjmy z prodeje bavlny do tohoto budgetu, je úspěšnost kampaní ve hvězdách. Přesto si myslím, že rozehráno to není vůbec zle, ale má zkušenost z první dohrané hry je taková, že obtížnost hry roste do nebes zejména v posledním roce hry, kdy doslova nevíte, které z mnoha ohnisek požáru hasit dříve.

Doufám, že ukázková hra dostatečně předvedla alespoň základní prvky hry, která se stala mou oblíbenou díky svému zpracování i tématu. A také doufám, že to není poslední ukázková hra od White Dog Games!

Komentáře