Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (listopad 2021) / Charles S. Roberts Award (vítězové)

Nových her je v posledním letošním článku o novinkách opět málo, navíc u dvou z nich zatím nejsou k dispozici žádné obrázky, pouze kusé informace. Proto je v článku zmíním v samostatné kapitole a jakmile o nich bude možné zjistit více, dočkají se regulérního uvedení v některém z dalších novinkových článků. Druhá část článku bude podobně jako v říjnových novinkách věnována vítězům vybraných kategorií ocenění Charlese S. Robertse pro válečné hry. Výsledky v některých kategoriích mě docela překvapily. Nejprve ale slíbené novinky!

 A GLORIOUS CHANGE (Legion Wargames)

V tomto solitéru se hráč ujme role velení námořní flotily s níž bude operovat na jezeře Ontario během války mezi USA a Velkou Británií v roce 1813. Bude možné si dokonce vybrat stranu konfliktu. Hra se bude odehrávat zhruba ve 4 měsíčném období. Kartami řízená AI bude přidělovat nové lodě pro nájezdy na zásobovací trasy a také pro útoky na pobřeží. Celá hra je rozdělena do 8 kol, což zabere zhruba 4 hodiny hraní. V každém kole hráč lodě na nejrůznější mise - hlídkování, eskortování konvojů, vyloďovací operace nebo útočné mise s cílem napadnou nepřátelské lodě. Oblast jezera je rozdělena do 6 zón. Souboje jsou řešeny na zvláštní tabulce za použití vybraných či náhodně vylosobaných žetonů taktiky. Výsledkem souboje může být zničení lodě či její zajetí. Ve hře jsou ještě další prvky jako je třeba blokádat přístavů.Cílem je ovládnutí jezera bez ztráty flotily. V administrativní části hry jsou totiž udělovány vítězné body za ovládnutí jednotlivých zón.

Soubojová tabulka
Mapa jezrera rozděleného na 6 zón

Myslím, že válečných her, které se zaměřují na námořní konflikty z tohoto období, moc není. Téma sice není moc atraktivní pro našince, ale pokud bude AI dobře vybalancovaná, mohlo by jít o unikátní hru ve sbírce.

Designér: Gina Willis
Link: https://www.legionwargames.com/legion_AGC.html

I, NAPOLEON (GMT Games)

Mám radost, že po delším čase mohu zmínit čistě solitérní novinku také od GMT. To, že budeme v roli Napoleona Bonaparte, asi díky názvu nikoho nepřekvapí. Ale skutečnost, že hra je řazena do kategorie RPG karetních her, mě přiměla významně zvednout obě obočí. Tahle kombinace přeci jen není úplně standardní na poli válečných her. Karty by měly být velikosti těch pokerových a bude jich celkem 220 rozdělených do 3 balíčků, které budou odpovídat fázím vývoje, jímž Napoleon prošel (velitel, první konzul, císař). I když půjde o hru karetní, bude k dispozici herní plán, jemuž bude dominovat Evropa 19. století s přihrádkami pro zahrané karty. Prostřednictvím karet bude hráč ovlivňovat politiku (domácí i zahraniční), vojenská tažení, ale také osudy své rodiny (manželky, děti atd.). Událostí, které mohou hráče překvapit bude spousta a bude mezi ně patřit i pokus o vraždu, morové rány nebo bídné úrody na polích. Setkáme se se známými jmény té doby - Kutozov, Nelson, Blücher nebo na domácí scéně slizký Tallyerand (jinak můj velký oblíbenec!) či všehoschopný Fouché. A ta dilemata! Plavit se do Egypta nebo Irska? Prodat Lousianu nebo tam poslat armádu, aby ji udržela? Přiženit se k Habsburkům nebo Romanovcům? Vytvořit vévodství varšavské nebo restaurovat království polské? Provést invazi do Ruska nebo se snažit o nastolení míru s carem? 

Zní to vše moc pěkně, ale z popisu jsem se moc nedozvěděl, v čem bude spočívat ten role-playing. Také cena v P500 není úplně nejmenší, což možná bude způsobeno produkční kvalitou karet. Autorem je můj oblíbenec Ted. S Racier (Paths of Glory, Dark série). Herní doba se uvádí od 1 do 4 hodin v závislosti na scénáři.

Prototyp karet
Prototyp herního plánu

Autor: Ted. S. Racier
Link: https://www.gmtgames.com/p-959-i-napoleon.aspx

POSBÍRANÉ STŘÍPKY

Kromě výše uvedených her do mého podvědomí vstoupily i informace o některých dalších titulech, o nichž bude možné uvést detaily v některém z dalších dílů novinek. Jako první bych chtěl uvést již 4. díl série Davida Thompsona - Valiant Defense (Pavlov's House, Castle Itter a Soldiers of Postmen's Uniforms) s trochu delším názvem Lanzerath Ridge: Battle of the Bulge. Hra vyjde opět pod DVG Games a kickstarterová kampaň by měla být zahájena v blízké době. Pro mě je překvapivá změna prostředí. Všechny tři předchozí díly se odehrávaly v lokacích, kde více nebo méně byla zástavba (budovy). Zasazení do známé bitvy o výběžek docela mění tuto "tradici". Zde nás čekají především lesy.

GMT One oznámilo záměr, který potěší ty, kteří stále odolávají k předobjednávce CDG Solo System balíčku pro 6 CDG her. Dají totiž k dispozici print&play verzi, takže bude možné si je vytisknout dle libosti. Na druhou stranu cena v rámci P500 není přehnaná (14 USD), takže možná to má smysl pro lidi, kteří budou chtít třeba jen podklady pro jednu nebo dvě podporované hry.

Další oznámená (byť neoficiálně) novinka potěší příznivce veleúspěšné hry Atlantic Chase (GMT). Autor Jeremy White se totiž nechal slyšet, že pracuje na nové hře, která by měla mít společné základy s Atlantic Chase. Neoficiální název je Battle of Coral Sea. Což znamená, že tam budou letadlovky!

CENY CHARLESE S. ROBERTSE - VÍTĚZOVÉ

K nominacím jsem své postřehy poskytl v minulém díle novinek, takže kdo si je chce připomenout, stačí kliknout na odkaz. V dnešních novinkách se budeme věnovat pouze vítězům.

I. Od starověku až po středověk

Dle mého v této konkurenci byla opravdu velká tlačenice. Osobně jsem čekal vítěze jednoho z dvojice The Mission vs. Stilicho. Nakonec se jím stala CDG hra Caesar: Rome vs. Gaul. Pro jistotu znovu připomenu, že ač jde o CDG hru pro dva hráče, tak součástí chystaného CDG Solo System balíčků bude i podpora sólo módu pro tuto hru.

 

Další hry v nominaci:

  • Men of Iron Battles Tri-pack: Men of Iron, Infidel, Blood & Roses (GMT) 
  • Stilicho: Last of the Romans (Hollanspiele) 
  • The First Jihad: The Rise of Islam 632-750 (White Dog Games) 
  • The Mission: Early Christianity from the Crucifixion to the Crusades (White Dog Games)

II. Ranná éra střelného prachu

Kategorie měla velkého favorita a tento favorit také nakonec cenu získal. Imperial Struggle vyhrál i jiná ocenění a já osobně mu přeju úspěch i v ČR, pokud se některý vydavatel rozhodne hru do ČR lokalizovat :) Bohužel sólo hru hrát prakticky nejde a nepředpokládám, že by někdo přišel s nějakým modulem, jenž by to smysluplně zvládl.


Další hry v nominaci:

  • Commands & Colors Tricorne: Jacobite Rising (Compass) 
  • The Conquistadors: The Spanish Conquest of the Americas 1518-1548 (Compass) 
  • The Great Crisis of Frederick II (VUCA Simulations) 
  • This War Without an Enemy (Nuts! Publishing)

III. Napoleonská éra

Výpravnost, relativně jednoduchá pravidla, zajímavé historické období a povedené herní mechanismy. To vše je možné přiřadit vítězi kategorií z napoleonského období. Shores of Tripoli sbírají také ocenění jinde a dle mého si výhru zaslouží. Výhodou hry je i možnost hrát sólo za USA.

 

Další hry v nominaci:

  • Dawn’s Early Light: The War of 1812 (Compass) 
  • Napoleon 1807 (Shakos) 
  • Napoleon’s Wheel (OSG) 
  • War & Peace: A Game of the Napoleonic Wars (One Small Step)

IV. Pozdější éra střelného prachu

V kategorii, kde nebylo mnoho známějších her, zvítězila válečná hra Freedom! od vydavatelství Phalanx o dobývání řeckého města Messolonghi osmanskou armádou. Jde o asymetrickou hru, kde obléhatelé se snaží dostat do vnitřních částí města nebo donutit občany města k útěku (pomocí ukazatele morálky. Obránci pochopitelně také útočí na morálku nepřítele, čímž dosáhnou toho, že útočníci se vzdají dalších útoků.

Další hry v nominaci:

  • Dawn of Empire: The Spanish American Naval War in the Atlantic, 1898 (Compass) 
  • Into the Lion’s Mouth: The Second Anglo-Sikh War 1848-1849 (White Dog Games) 
  • La Belle Epoque (Aleph Games Studio) 
  • Red Sun, Blue Cross (Bonsai Games)

V. Americká občanská válka

V minulém díle novinek, kde jsem komentoval nominace, jsem nesprávně u hry Chancellorsville uvedl, že se o ní můžete dočíst v mém traktátu o americké občanské válce. Přitom ale o hře nepíšu ani v jednom ze dvou článků! A nikdo mi to nepřimenul :) Ono je to totiž logické. Jde o kartami řízenou hru pro 2 hráče, kde sólo hraní není ideální díky skrytým informacím. No a právě Chancellorsville zvítězilo v kategorii American Civil War.


Další hry v nominaci:

  • Shiloh 1862 (Worthington) 
  • Shiloh: First (Day Lumaca) 
  • Cedar Mountain 1862 (Vae Victis)

VI. První světová válka

Ačkoliv měli GMT Games v této kategorii hned 3 želízka v ohni, nejvyššího ocenění se dočkala hra od menšího vydavatele Fellowship of Simulations. Verdun 1916: Steel Inferno je kartami řízená hra pro 2 hráče. Nejde však o hex&counter válečnou hru. Mapa je rozdělena do několika oblastí, které se hráči snaží ovládnout. Místo žetonků jsou zde přítomné dřevěné komponenty. Hru zdobí velmi vysoké hodnocení na BGG.


Další hry v nominaci:

  • 1918/1919: Storm in the West (GMT) 
  • All Bridges Burning: Red Revolt and White Guard in Finland 1917-1918 (GMT) 
  • An Attrition of Souls (Compass) 
  • Verdun 1916: Steel Inferno (Fellowship of Simulations) 
  • Versailles 1919 (GMT)

VII. Druhá světová válka

Očekávaný souboj titánů (GMT vs. MMP) nakonec dopadl úplně jinak. Vavříny si totiž odnáší The Jaws of Victory: The Battle of Korsun-Cherkassy Pocket. Jde o klasickou válečnou žetonkovku větších rozměrů, v níž máme možnost zopakovat si bitvu o Korsun-Čerkasskou kapsu na Ukrajině v lednu a únoru 1944. O tom, že jde o vskutku výbornou hru, svědčí i hodnocení hráčů na BGG (aktuálně 8.7!).


Další hry v nominaci:

  • A Time for Trumpets (GMT) 
  • From Salerno to Rome (Dissimula Edizioni) 
  • Hungarian Rhapsody: The Eastern Front in Hungary (MMP) 
  • White Eagle Defiant: Poland 1919 (Hollandspiele)

VIII. Moderní éra a hypotetické konflikty

Brotherhood & Unity byla mým tajným favoritem navzdory nesporným kvalitám ostatních her. Premiéra autora Tomislava Cipciče, která se dle vyjádření hráčů BGG hraje nejlépe ve 3 hráčích, staví na mechamismu CDG a zprostředkovává krvavý balkánský konflikt v první půlce 90. let. Dalším herním prvkem je point-to-point systém. Hra není příliš složitá a má celkem rychlý gameplay (např. souboje jsou řešeny bez CRT tabulky).

 

Další hry v nominaci:

  • 1985: Deadly Northern Lights (Thin Red Line Games
  • Brief Border Wars (Compass) 
  • Iron Curtain: Central Europe, 1945-1989 (MMP) 
  • Next War: Vietnam (GMT)

IX. Ostatní kategorie

Z dalších kategorií (je jich opravdu hodně a zahrnují i válečné hry na PC) bych zmínil ještě ocenění za nejlepší rozšíření/expanzi, které získal Labyrinth: The Forever War, 2015-? od GMT. To, že nejlepší časopis je C3i asi těžko někdo zpochybňuje, a tento fakt podtrhlo i číslo #34 tohoto GMT časopisu s hrou Battle of Kursk, když zvítězilo v kategorii Nejlepší válečná hra, jenž je součástí časopisu. Složitý název kategorie pro nejlepší web/podcast/kanál o válečných hrách nezabránil mé oblíbené dvojici (Alexander a Grant) z The Player's Aid v získání prvního místa.

Komentáře

  1. No teda... Díky tomuhle blogu jsem si zásadně rozšířil obzory. Já neměl ponětí, že válečné deskovky pro 1 hráče vůbec existují, natož abych tušil, že jde o takhle živý a dynamický obor! Já si svého vnitřního maršála pěstuji především na PC, konkrétně hraním War in the Pacific: Admiral´s Edition. Výhodou téhle hry je, že jí při mém tempu a jejím bezprecedentním rozsahu dohraju někdy v roce 2200 (jinými slovy je to podmíněno nějakým zásadním průlomem v medicíně, třeba vynálezem lektvaru nesmrtelnosti :) ). Ale tohle mě rozhodně zaujalo a asi nějakou solitérní deskovku taky zkusím. Skvělý blog!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) War in the Pacific je taky moje modla. I když já zkoušel hrát tu DOS verzi, která je zdarma ke stažení. Předtím jsem dokonce i četl pravidla. Proto věřím, že ta admirálská edice je výstavní a de facto stačí do konce života :) Pacific Theatre je moje oblíbené bojiště (pokud to tak lze vůbec nazvat), protože jsem vždy hltala Hubáčkovy knihy a tak jsem si koupil i Uncommon Valor, který nebylo jednoduchí rozchodit na moderních strojích. Ale ta hra taky vypadá skvěle a je to takový WitP Lite. Solitérní válečnou deskovku určitě zkus ( i když ty ceny...). Do vánoc tu bude článek, který bude s WitP mít velkou spojitost a půjde o parádní sólo! :)

      Vymazat

Okomentovat