Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (říjen 2021) / Charles S. Roberts Award (nominace)

Dnešní díl novinek bude výjimečný tím, že nebude čistě jen o novinkách. Ono totiž solitérních válečných novinek za říjen mnoho není a tak jsem se rozhodl zbylé místo vyplnit menším povídáním o nominovaných hrách na cenu Charlese S. Robertse pro válečné hry. Tato nominace byla zveřejněna 1. října 2021 a týká se docela velkého množství kategorií a protože jsou mezi nimi hry, které jsou solitérní nebo sólo friendly, byla by škoda si je nepřipomenout. Jakmile budou známí vítězové jednotlivých kategorií, dáme se o nich samostatný článek. Nejdřív ale si prosvištíme novinky.

FULCRUM LEADER (DVG)

Máme tu další příspěvek do série Leader do DVG. Tato hra měla být zmíněna v novinkách už minulý měsíc, ale unikla mé pozornosti a já tímto děkuji Pavlovi za připomenutí v diskusi. Ve hře se vrátíme do období studené války mezi 70. a 90. léty 20. století. A jak můžete soudit z titulního obrázky na krabici, budeme řídit konvenční leteckou kampaň proti armádám NATO v Evropě. Fanoušky Leader série určitě zajímá, jaké stroje budou k mání. Z informací na BGG se můžeme dočíst, že půjde o MiG-29 Fulcrum (podle něj byl zvolen i název hry), MiG-23/27 Flogger, obávaný Mig-21, MiG-25, legendární Su-27 Flanker, Su-24 či Su-17. Podobně jako v jiných leteckých dílech Leader série bude potřeba najít tu správnou kombinaci letadel a pilotů pro splnění různých misí v rámci kampaně. Fulcrum Leader by měl nabídnout některé nové herní prvky jako je například GCI (Ground controlled intercepts), což je typ pozemní protiletecké obrany, kdy jsou radary propojené s řídícím centrem pro lepší zachycení nepřátelských letadel nebo rozšířená forma radiových "soubojů", tedy třeba snaha vyřadit radar protivníka. Novinkou je i přítomnost politického důstojníka (politruka), který bude na hráče dohlížet. Jinak asi nebude pro zkušené hráče Leader her problém do hry proniknout po prvním přečtení pravidel.

Designéři: Benjamin Chee,  Doug Glover
Vydavatel: DVG
Odhad: 1. čtvrtletí 2022 na Kickstarteru

EAGLE LEADER (DVG)

O Eagle Leaderu moc informací není, půjde dle mého o dost podobnou hru jako zmíněný Fulcrum Leader, jen budeme hrát za opačnou stranu barikády ve studené válce. Tedy obrana demokracie pomocí převážně amerických letadel. Vývoj hry by měl mít na starosti stejný tým jako v případě Fulcrum Leadera. Víc informací se mi nepovedlo najít, tedy ani výčet letadel nebo případně nové herní prvky. Pokud máte zájem o novinky u těchto dvou her, sledujte facebookovou skupinu Cold War Leader, kterou spravují přímo vývojáři obou her.

 

 

 

BISMARCK SOLITAIRE (WORTHINGTON)

V současné době je možno objednat si čistě solitérní hru od Worthington Publishing, která má charakter gamebooků, pokud je znáte. Jediné co ke hře potřebujete (kromě dodaného gamebooku), je tužka a 2 kostky. V gamebooku je k dispozici 8 misí s různými cíly a také s různou obtížností. Navíc má hráč možnost si vyzkoušet 2 tréninkové plavby. Každá mise umožňuje 3 pokusy. Některé mise vyžadují nalezení spojeneckých konvojů, jiné očekávají, že potopíte pár britských válečných lodí. No a pak jsou mise, kde se budete pouze držet naděje, že vaše lodě přežíjí útoky nepřátel. Z popisu vyplývá, že budeme mít pod kontrolou německé lodě a to hned ty nejznámější - Bismarck a Prinz Eugen. A k tomu navíc podporu německých ponorek.

Jak vypadá "běžné" kolo? Hodí se 2 kostky a zjistí se událost. Tato událost se vyřeší a poté následují bitvy. Následně se naplánuje (nakreslí) pohyby lodí na mapě. Každá mise má vítězné podmínky. Jakmile jsou tyto podmínky splněny, hra končí. 

Detail na stránku v "knize" s mapou, do níž je možné zakreslovat pohyby lodí.
 
Ukázka z průběhu hry (zakreslený pohyb i další ukazatele)

Pěkný pohled na otevřený gamebook

Designéři: Sean Cooke, Mike Wylie, Grant Wylie
Vydavatel: Worthington Publishing
Link: https://www.worthingtonpublishing.com/bismarck-solitaire
Dovolil jsem si vložit fotky z hry, které jsem našel na facebooku od hráčů.

NOMINACE NA CENU CHARLESE S. ROBERTSE

Probereme si jednotlivé kategorie a vypíchneme ty hry, které mohou mít pro nás solitérní hráče zásadnější přínos. Půjdeme pěkně historicky od nejstaršího období až po moderní a hypotetické konflikty v současnosti či blízké budoucnosti. Nepůjdeme do detailů, protože to by znamenalo nafouknout článek na neúnosnou délku. Spíš mi jde o to připomenout si vybrané tituly, které vyšly v nedávné době a které si vysloužily ocenění v podobě nominace.

I. Od starověku až po středověk

První kategorie a hned se tu sešlo několik solitaire friendly her! Ceasar: Rome vs. Gaul je sice hra pro 2 hráče, navíc kartami řízená, což by mělo hru úplně vyloučit z našeho hledáčku, ale jak asi víte, hra byla zařazena do připravovaného balíku pravidel pro jednoho hráče od Joe Stuky - CDG Solo System (aktuálně je stále v P500). Tím pádem bude možné si připomenout galské války i v jednom hráči. Nedávné obří vydání 3 her pod jedním názvem Men of Iron Battles Tri-Pack neušlo mé pozornost a toto monstrum jsem musel zakoupit. Ač nejde primárně o sólovku, dá se hrát v jednom skvěle, někteří dokonce tvrdí, že je sólo lepší. Deskovku si určitě v budoucnu představíme včetně ukázkové hry, takže budete moci posoudit, zda si svou nominaci zasloužila. Stilicho : Last of the Romans je naopak čistá sólovka. V roli Flavia Stilicha se snažíte zabránit rozpadu západořímské říše před útoky barbarů. I další titul The First Jihad je menší solitérní hra zasazená do období chalífátů. A do třetice solitérní hra. The Mission je originální "grand strategy" hra, pokrývající 1200 let vývoje křesťanství a odehrávající se na mapě zahrnující oblast kolem Středozemního moře, Blízký východ, Evropu a Afriku.


II. Ranná éra střelného prachu

Z her v této kategorii si dovolím vyzvednout jedinou hru a tou je The Conquistadors. Je to proto, že hra obsahuje solitérní modul. Děj je situován do roku 1520 do teprve nedávno objevené Ameriky, kde je cílem hráče najít říše a města indiánů a začít získávat zlato. Mapa využívá point-to-point systém. Ostatní hry jsou buď v sólu nehratelné anebo je možné hrát je v jednom, ale nejsou pro sólo hraní žádná pravidla.






III. Napoleonská éra

Z tohoto přehledu musím určitě vyzdvihnout velmi úspěšnou hru The Shores of Tripoli od Fort Circle. Jde sice o kartami řízenou hru pro dva hráče, ale součástí pravidel je i možnost hrát sólo za USA, přičemž berberské státy řídí bot. Cílem hráče je získat vojenskou nadvládu nad sevefoafrickým pobřežím v období tzv. berberské války. Hra už nyní posbírala velké množství jiných ocenění a nominací.






IV. Pozdější éra střelného prachu

I z této kategorie je možné vybírat. Všechny hry je možné hrát sólo střídáním stran, ale jedna hra má i pravidla pro sólo hraní. La Belle Epoque se odehrává v období po prusko-francouzské válce až do začátku první světové války. Evropské mocnosti se dávají na nebezpečnou cestu plnou konfiktů a bojů o moc. Ve hře jsou zastoupeny mocnosti jako carské Rusko, Velká Británie, Francie a Rakousko-Uhersko. Ač obrázek na krabici tak nepůsobí, jde o docela komplexní hru, jejíž pravidla mají 40 stran.





V. Americká občanská válka

Téma americké občanské války jsem nedávno zpracovával poměrně detailně ve dvoudílné sérii článků. V ní můžete najít bližší informace o prvních dvou titulech. Shiloh: First je pouze expanze a Cedar Mountan 1862 vyšla v rámci časopisu Vae Victis.

VI. První světová válka

V této kategorii se toho urodilo více. Ted. Racier přišel loni s hrou 1918/1919: Storm in the West. Jde o klasickou hex&counter hru pro 2 hráče. Neměl bych ji vyzdvihovat. Jde ale také o hru, kterou jsem si pořídil a kterou budu určitě představovat v budoucnu, takže mě těší, že se do nominace dostala. Jasným kandidátem na vypíchnutí je nejnovější hra ze série COIN - All Bridges Burning, která pochopitelně obsahuje pravidla pro sólo hru. Finský autor V.P.J. Varponen se zaměřil na povstalecké boje v rámci sovětského útoku na Finsko v letech 1917-1918. Třetí vyzdvihnutou hrou je Versailles 1919 od GMT. V této hře se postavíte do role jednoho z vůdců Velké čtyřky a budete tak mít možnost přetvořit si tehdejší mocenské rozdělení světa. Hra má pravidla pro sólo hraní, ale na BGG není zrovna tato varianta příliš dobře hodnocena.






VII. Druhá světová válka

I když ani jedna hra z této kategorie nemá pravidlo pro sólo hraní, ve všech případech (snad kromě From Salerno to Rome) je možné naprosto bez problémů hrát stylem IGOUGO. Snad jen u A Time for Trumpets bude překážkou obrovská rozloha hry.

VIII. Moderní éra a hypotetické konflikty

Zde bych mohl napsat to samé, co o hrách z předchozí kategorie. Dodám ještě, že Iron Curtain jsem blíže popisoval v rámci 3.dílu o sérii Standard Combat Series.

 

 

 

 

 
Tolik tedy k nominacím na respektované ocenění Charles S. Robertse. Na výsledky jsem zvědav (mám v některých kategoriích své favority) a určitě se o nich na blogu objeví článek, jakmile budou ceny rozdány.

Komentáře

  1. Zdravím:
    pár novinek z americké občanské od firmy Revolution games:
    - Thunder at Dawn,
    - The Day was Ours.
    Od DVG běží aktuálně Kickstarter na další pokračování sólových her Warfighter:
    - Warfighter WWII North Africa,
    - Warfighter WWII North Africa Mediterranean,
    - + další expanze k Warfighter.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taktéž zdravím. Díky za tipy především na ty dvě hry od Revolution Games. Vypadají úžasně a hodně zapřemýšlím, zda-li si je nepořídit (alespoň jednu z nich). Ale do novinek jsem se už od začátku rozhodl nedávat hry, které sice jdou bez problémů hrát v jednom (protože nemají skryté informace), ale jinak nemají žádná pravidla (tedy např. chybí bot apod.) Co se týče expanzí na Warfightera, tohle jsem už řešil v diskusi na zářijových novinkách. Těch expanzí už je tolik, až mě to děsí :) Takže je vlastně nepokrývám, i když bych asi měl.

      Vymazat
  2. Warfighter + expanze jsou LCG jak vyšité, kdo neodolá, tak se prohne.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat