Přeskočit na hlavní obsah

Americká občanská válka (1. část)

Když jsem poslouchal květnový díl podcastu Deskoherní inkvizice věnovaný dubnovým novinkám, zaujal mě Tomášův komentář k nové hře od GMT Battle of White Plains z období americké revoluce. Tomáš se vyjádřil, že hry věnované tomuto tématu u nás zřejmě nikdo nehraje. V době, kdy jsem podcast poslouchal, jsem shodou náhod dočítal knihu Válka severu proti Jihu od Opatrného. Samozřejmě jde o dvě časové úplně odlišná období v historii jednoho národa, nicméně jak americká občanská válka, tak i americká revoluce mě až donedávna absolutně nepřitahovala a přišly mi obě témata extrémně nezajímavá. Tedy až donedávna... Od chvíle, kdy jsem se konečně vrhnul na válečné hry a začal se více zajímat o nabídku těchto her na trhu, mi sem tam spočinul zrak na titulech, které ať už z popisu mechanismů nebo z komponent (mapy, jednotky) byly překvapivě atraktivní. Nějaké informace z historie USA jsem měl (četl jsem Dějiny USA a několik dalších knih), ale do hloubky jsem nikdy nešel. To jsem chtěl napravit a tak jsem si pořídil zmíněnou knihu o občanské válce, která se mi skvěle četla, ale přeci jen samotným bitvám se autor nevěnoval přiliš podrobně. Po dočtení jsem zjistil, že mám v TV archívu 7 dílů docela detailního a informacemi nabitého dokumentárního seriálu Ultimate Civil War Series z roku 2016. Ten se naopak bitvám věnuje dost a přišlo mi to jako skvělý doplněk knížky od Opatrného. A výsledek byl, že jsem se rozhodl udělat si takovou rešerši toho, co dnes trh na téma americké občanské války nabízí pro solitérního hráče. A protože ten průzkum přinesl řadu zajímavých titulů, napadlo mě, že bych to mohl zároveň umístit na blog pro případné další zájemce, ať nás je trochu víc. Téma americké revoluce tedy tentokrát opustím, ale pevně doufám, že v budoucnu udělám podobný článek i na toto téma.

Stručná historie

V žádném případě bych nechtěl suplovat odborné weby zabývající se historií americké občanské války. Na to nemám znalosti. Ale nějak cítím, že by bylo dobré alespoň ve stručnosti připomenout základní fakta o tomto konfliktu. Válka probíhala v letech 1861 až 1865 a soupeřícími stranami byly státy Unie a státy Konfederace (kterou tvořilo 11 jižanských států). Jedním z hlavním důvodu války byl přístup k otroctví, ale nebyl rozhodně jediný (centralismus vs. větší autonomie např.). Za tu dobu došlo k řadě bitev, z nichž nejznámější jsou určitě bitvy u Gettysburgu, Antietamu, Shilohu, Bull Runu (ty byly dokonce dvě) nebo třeba vůbec první bitva o pevnost Fort Sumter. Válka dala vyniknout některým generálům jako byli např. Robert Lee a "Stonewall" Jackson na straně Konfederace nebo Ulysses Grant a William T. Sherman na straně Unie. Celkově padlo přes 600 000 vojáků, což mi přijde jako opravdu děsivé číslo. Bitvy to byly skutečně kruté a drsné. Válka skončila kapitulací vojsk Konfederace. Co mě osobně překvapilo, že nešlo jen o pozemní bitvy, ale došlo i k námořním bitvám (koneckonců součástí války byly i různé námořní blokády), kde se začaly používat opancéřované lodě, ale svou roli sehrály i vzdušné síly v podobě pátracích balónů. Protože válka trvala víc jak 4 roky, měl vývoj techniky dopad na používané zbraně i zbroj. I z tohoto pohledu je pak zajímavé sledovat, jak některé drobné i velké vynálezy a vylepšení ovlivnily řadu bitev. Pojďme se ale už vrhnout do výsledku mého hledání!

Cíl hledání

Pro svůj průzkum trhu jsem si stanovil následující 2 podmínky:
  • musí jít o solitér nebo o hru, kterou je možné hrát v jednom bez problémů (tedy žádné skryté informace)
  • hra vydaná v posledních cca 10 letech, která je relativně dostupná nebo se chystá její reprint (tady jsem opravdu bral těch 10 let jako velmi volné omezení)

Následně jsem výsledek hledání rozdělil na hry, které se zabývají konfliktem na globální úrovni a hry, které zobrazují jednotlivé bitvy (i formou scénářů). V první chvíli jsem myslel, že dostanu velmi malý seznam her, jenže pak mi došlo, že největší vydavatelé válečných deskových her jsou z USA, takže mi bylo jasné, že  po těchto hrách byla, je a stále bude velká poptávka. A jak jsem zjistil ve finále, že ty hry jsou často neskutečně propracované do nejmenších detailů, takže zájemce skoro určitě nemůže šlápnout vedle. Co mě ale překvapilo nepříjemně, byl pouze jediný nalezený zástupce čistě solitérní hry. Samozřejmě je možné, že mi něco uteklo nebo prostě tohle téma nepřitahuje autory sólo her. Anebo takové hry vyšly před nějakou dobou. Rozsah článku postupně nabýval na délce až jsem se rozhodl jej rozdělit na dva.

GLOBÁLNÍ STRATEGICKÉ HRY

1. FOR THE PEOPLE (GMT Games)

Asi nelze začít žádnou jinou hrou, než touto kultovní klasikou. Autor Mark Hermann s ní přišel na trh již v roce 1998 a představil světu princip tzv. CDG hry, tedy kartami řízené hry. Mapa USA je zde zobrazena pomocí tzv. point-to-point systému. Zahrnuje celé období války od prvních výstřelů na pevnost Fort Sumter až po závěrečné bitvy u řeky Apomattox ve Virginii, po nichž následovala kapitulace Leeovy armády. Hráči berou na sebe úlohu prezidentů Abrahama Lincolna a Jeffersona Davise a snaží se posílit armády, povyšovat generály, přesouvat jednotky a svádět bitvy, ale také řešit politickou situaci. Karty pak dodávají hře zajímavé historické události. Dočkáme se zde námořních blokád, výstavby ocelových parníků, prohlášení o emancipaci atd. Možná se ale divíte, proč sem zařazuji hru, která má skryté informace v podobě karet v držení obou hráčů (hra je primárně určena pro 2 hráče). A máte pravdu, za normálních okolností bych hru zklamaně ze seznamu vyřadil. Jenže oznámený balíček CDG Solo System od GMT situaci mění. For the People je jednou ze 6 CDG her, které bude systém podporovat. A protože CDG Solo mám už předobjednané, tak pro mě bylo ctí přihodit i objednávku této hry v rámci programu P500 (zatím aktuálně 343 objednávek).

Ukázka části pevné herní mapy

2. U.S. CIVIL WAR (GMT Games)

Další monumentální hra z dílny GMT. Tentokrát je autorem můj oblíbenec Mark Simonitch (autor válečné "čtyřicítkové" série - Normandy '44, Ardennes '44 atd.) a jde o klasickou žetonkovku na mapě tvořenou hexy. A nutno podotknout, že ta mapa je naprosto dechberoucí. Jednak je pevná a navíc ilustrace samotného Simonitche mám strašně rád. Ve skutečnost se jedná o 2 mapy o velikosti 30x44", což dohromady tedy dává pořádně zabrat běžným stolům na deskovky. Hra vyšla poprvé v roce 2016 a měla okamžitý úspěch. Stejně jako For the People pokrývá celé období války. Ve hře si lze užít i námořní bitvy železných lodí. Všichni alespoň trochu známí generálové tu mají svůj žetonek. Kromě celé kampaně je možné si zahrát i scénáře, které se odehrávají jen v rámci jednoho roku (1861, 1862 a 1863). I když to není CDG hra, jsou zde přítomné akční karty. Hra je určena pro 2 hráče (v jednom ale je možné si hru zahrát bez problémů střídáním stran).

Monumentální mapa USA tvořená ze 2 dílů

Situace u Richmondu


 

3. LINCOLN'S WAR (MMP)

Asi je logické, že v rodině velkých (grand) strategií z americké občanské války má svůj příspěvek i vydavatelství Multiman Publishing. Hra je určena pro 1-4 hráče (nicméně nemá žádná zvláštní pravidla pro sólo hru, pouze je malinko jiná práce s otáčením karet, které má hráč "v ruce") a jejím autorem je John Poniske. Jde o trochu starší hru, vyšla poprvé již v roce 2013. Hru pohání mechanismus CDG, kdy karty aktivují generály, nicméně aktivační čísla jsou zároveň jistou politickou "měnou". Umožňuje totiž povyšovat generály, nakupovat válečný materiál, donutit nerozhodné velitele k akcím a obecně představují podporu války. Souboje jsou zde zpracované bez použití kostek. Autor se hodně věnoval detailům války a především historickým postavám, s nimiž bude možné se prostřednictvím karet seznámit. Papírová herní mapa vypadá docela zajímavě i přestože základem jsou opět hexy. Ještě víc mě ale zaujaly karty, které jsou pěkně stylizované.

Ukázka karty
Herní mapa včetně karet ve slotu

Tolik ke hrám, které se snaží pokrýt konflikt na globální úrovni. Pouhé tři tituly se zdají být možná pouhou troškou, ale já jsem docela spokojený, protože se vesměs jedná o povedené hry, nabízející dlouhou zábavu. Možná jsem čekal nějaký titul od Compass Games, ale žádný jsem nenašel (tedy takový, který by splňoval výše uvedené podmínky). Objevil jsem řadu dalších her, které ale hrát v jednom hráči  by bylo asi nesmyslné nebo dokonce nemožné. Je tedy čas zaměřit se na hry, které zpracovávají jednotlivé bitvy! Tato část bude značně rozsáhlejší, tak si možná dejte klidně odpočinek :)

BITVY AMERICKÉ OBČANSKÉ VÁLKY

V této části jsem se rozhodl provést ještě jedno dělení. Nejprve se zaměřím na série, které dosud vychází a v nich uvedu hry vydané v poslední době. Jde většinou o hodně staré série a ty nejstarší kousky už nejsou k mání. Na konci druhé části článku pak bude seznam samostatných her od spousty vydavatelů. 

Série GREAT CAMPAIGNS OF THE AMERICAN CIVIL WAR (MMP)

Tato série sahá až do roku 1992, kdy vyšla ještě pod Avalon Hill hra Stonewall Jackson's Way simulující druhou bitvu u Manassas. Hra byla určena pro 1-2 hráče a už tenkrát vynikala překrásnou mapou bojiště tvořenou hexy. V hlavní roli byl samozřejmě generál Konferederace "Stonewall" Jackson a ve hře bylo hned několik scénářů, které pokrývaly bitvy, kterých se generál zúčastnil. Avalon Hill stihl vydat ještě další 4 tituly v sérii, než došlo v roce 1998 k jeho uzavření. Poté získala licenci firma MMP a ta pokračovala ve vydávání dalších her v sérii. Obecně je série považována za maniakální co se týče nároků na historické detaily včetně např. počasí.

My se ale podíváme ve zkratce na posledních 5 titulů z této série, které MMP pro nás připravil. U první z nich tedy uděláme výjimku, protože se jedná o hru z roku 2010, což tedy překračuje náš limit. A ten důvod samozřejmě uvedu.

4. BATTLE ABOVE CLOUDS

V pořadí osmý díl v rámci série, který přináší sérii bitev, které se odehrávaly v roce 1863 poblíž Chattanoogy a Chitamaugy. Jedno kolo = jeden den, herní mapa překreslená z dobových map, 9 scénářů od jednodenních bitev po velké kampaně, které pokrývají až 40 kol (např. Obléhání Chattanoogy). To jsou hlavní charakteristiky této hry, tak silně spjaté s tématem hry. Autoři Ed Beach a Mike Belles poprvé v rámci série přenesli bojiště do západní části USA. Pokud vás ani tyto informace nepřesvědčily o kvalitách hry, doporučuji nahlédnout na Zatrolené hry, kde v době vydání hry proběhla nadšená diskuse nad hrou. Po jejím přečtení budete možná rádi, že hra už se skoro nedá koupit :) A to je vlasně i ten důvod, proč jsem tuto hru do seznamu zařadil. Bylo mi líto ji prostě vynechat.

Detail mapy

5. STONEWALL JACKSON'S WAY II : Battles of Bull Run

Římská číslice II odkazuje na první díl, o kterém byla řeč v představení série. MMP totiž tuto stařičkou, avšak vylepšenou hru, přidala do krabice a spolu s ní i nový modul, který se zabývá tažením kolem bitvy u Bull Runu s názvem All Green Alike. K dispozici jsou tedy moduly dva. Jako autoři jsou kromě tradičních (Ed Beach a Mike Belles) uvedeni i autoři původní hry - Joseph Balkoski a Chris Withers. Časově se odehrává jako první nový modul, konkrétně hned v roce 1861, kdy došlo ke střetům u Manassas (nebo chcete-li první Bull Run) a v údolí Shenandoah. Původní hra pak představuje konflikty v průběhu roku 1862 poblíž Manassas (tzv. druhá bitva u Manassas). Ve hře jsou tedy k dispozici 2 svazky pravidel a dvě mapy. Hra měla svou premiéru v roce 2013.

Jedna vítězná bitva generála Jacksona

6. ATLANTA IS OURS

Na v pořadí desátém díle série se podíleli hned tři osvědčení autoři - Ed Beach, Mike Belles a Chris Withers. A na mušku si vzali válečné operace ve státě Georgia. Útrap války totiž nebyla ušetřena ani Atlanta v období mezi květnem a říjnem 1864. Hra nabízí neuvěřitelných 19 scénářů nejrůznější délky od 1 dne po několik měsíců. I v této hře, jako v celé sérii, je kladen důraz na historické detaily, skutečné mapy (ty jsou zde 2 a je možné je dokonce propojit s těmi ve hře Battle above Clouds). Kromě obligátních pravidel série (24 stran) jsou v balení obsažena i pravidla specifická pro hru samotnou, jenž mají 96 stran! Je ale pravda, že součástí jsou i barevně ilustrované scénáře, historické informace a spousta doprovodného textu. Pokud můžete, podívejte se na nějaký unboxing, protože tahle "příručka" stojí za to.

Ukázka žetonů generálů

7. ROADS TO GETTYSBURG II: Lee Strikes North

Co by to bylo za sérii z americké občanské války bez zpracování bitvy u Gettysburgu! Velkorysé vydání hry (cena bohužel tomu odpovídá) obsahující 3 kampaně (tažení na Antietam 1862, na Gettysburg 1863 a útok na Washington 1864), což je vlastně přepracovaná a notně vylepšená stejnojmená hra Road to Gettysburg, která vyšla ještě pod křídly Avalon Hill. Autoři jsou stejní jako v případě Stonewall Jackson's Way II. Mapy jsou dokonce 4 a k tomu dva svazky pravidel. Celkový počet scénářů se vyšplhal na 23. Majitelé hry Stonewall Jackson's Way II potěší, že některé scénáře počítají s propojením map obou her. Jinak platí vše, co bylo řečeno o sérii ve všech předchozích hrách. Hra vyšla ve stejném roce (2018) jako Atlanta is Ours.

Luxusní obsah hry

8. HOOD STRIKES NORTH: The Tennessee Campaign, Fall 1864

Nejnovější (vyšlo v roce 2021), již 12. přírůstek do série, patří k těm nejvíce přístupným. Autoři Joseph Balkoski, Ed Beach a Chris Withers připravili tentokrát střídmější pokrm. Jediná mapa, méně obsáhlá pravidla, pouze 2 archy žetonů, 8 scénářů a jediná kampaň - to vše by mohlo přilákat nové zájemce o sérii. V tomto díle je ohnisko bojů přeneseno do státu Tennesse v roce 1864. A jak je z názvu hry zřejmé, půjde o zoufalou ofenzívu generála Konfederace Johna B. Hooda ve snaze převzít kontrolu na jednotkami Federace bránící Nashville. I tato hra používá základní pravidla celé série, což dokazuje, že autoři připravili perfektní základy pro úspěšnou sérii, která stále vychází a vypadá to, že jen tak neskončí.

Jednotky Federálů v akci

Série LINE OF BATTLES (MMP)

Další série věnovaná americké občanské válce a opět z dílny MMP. Tentokrát jde o poměrně novou značku, jejíž první hra vyšla v roce 2011. Autorem všech dosud vydaných her v sérii je známý Dean Essig, jenž má na svědomí řadu jiných a skvělých sérií, z nichž nejslavnější je určitě Operational Combat Series (OCS). Všechny hry ze série jsou určeny pro 2 hráče a podle očekávání jsou naprosto v pohodě hratelné i v jednom hráči, protože vše je otevřené. Podobně jako u předchozí série jde o klasické žetonkovky. Série se chlubí tím, že jde o výrazně nový směr zpracování bojů v americké občanské válce. Veškeré předchozí seznamy jednotek a zapisování na papír, které celý boj zpomalovaly, už v této sérii nenajdete. Klasické a časově náročné palebné fáze boje byly přímo implementovány do pohybu jednotek, takže na hráče čeká téměř neustálá akce.

9. NONE BUT HEROES

První hra série vyšla v roce 2011 a umožnila hráčům převzít role generálů obou armád v bojích u Antietamu v roce 1862. A na obou stranách generálové, jejichž jména jsou dostatečně známá: generál Robert E. Lee na straně Konfederace a generál McClellan na straně Unie. Unijní generál je historiky chválen za to, jak skvěle připravil a dal dohromady potomackou armádu. Ovšem podstatně hůře už to bylo s jeho velitelskými a strategickými schopnostmi v bitvě. Tento generál byl tako znám svou extrémní opatrností. Autor hry se při tvorbě snažil zaznamenat a vtělit do hry skutečně vše možné. Pokud většina toho, co je o hře napsáno na zadní straně krabice, skutečně ve hře je a navíc to i funguje, pak se musí jednat o extrémně zajímavou hru! Historické jednotky ukazují skutečný boj kombinované armády (pěchota, jezdectvo, dělostřelectvo), jsou tu "zelenáči", tedy jednotky, které nemají za sebou žádnou bitvu a v podstatě ani pořádný výcvik. Antietam je znám velkým počtem obětí, takže lze očekávat velké ztráty i ve hře. V krabici nalezneme 2 mapy a 4 scénáře z 8 používají obě dvě. Hra získala po vydání cenu Charlese Robertse za nejlepší válečnou hru z éry po Napoleonovi a před WWII.

Celkový pohled na bojiště

10. LAST CHANCE FOR VICTORY : The Battle of Gettysburg

Ve druhé hře v sérii se Dean Essig pustil do zpracování bitvy u Gettysburgu, která trvala několik dní. Z popisu hry jde mrazení, do jaké hloubky autor při zpracování šel. Pomocí scénářů je možné si zahrát i jen části, jednotlivé fragmenty slavné bitvy. Hloubka hry a jednotlivé zanesené historické detaily dávají hráčům do rukou stejné možnosti jako tehdejším velitelům, což ještě žádná z her, zaměřená na tuto bitvu, neumožnila. Neuvěřitelný počet 6 barevných map, přes 2200 žetonů a 22 scénářů zajišťuje zábavu na hodně dlouhou dobu. Dost možná jde o nejlepší zpracování Gettysburgu vůbec. A tak asi jediným nedostatkem, vcelku ale logickým, bude cena hry, která se přehoupla přes 5 tisíc Kč. Hra spatřila světlo světa v roce 2014. A dnes, 7 let po vydání, má na serveru BGG stále skvělé hodnocení 8,8!

Rozsah bitvy - den 2 kampaňového scénáře

11. TO TAKE WASHINGTON: Jubal Early's Summer 1864 Campaign

Pět let po vydání Last Chance for Victory, přichází Dean Essig se třetím dílem série Line of Battles. Jak podtitul hry napovídá, přeneseme se na závěrečné období války, kdy se armáda konfederačního generála Jubala Earlyho pokusila dobýt Washington. Hráči nejprve vybojují bitvu u Monocacy. Její výsledek určí podmínky pro další střet, tentokrát na mapě s pevností Fort Stevens. První bitva se odehrává na 2 spojených mapách, třetí mapa s pevností pak patří bitvě u Fort Stevens a najdeme na ni i kousek Washingtonu. A protože tuto hru jsem si právě nedávno pořídil, mohu poskytnou alespoň pro tentokrát i fotku z obsahu krabice (ostatní fotky logicky musí být z jiných zdrojů, což je mi líto, normálně to vůbec nedělám).

Obsah hry

Závěr první části

Na tomto místě jsem se rozhodl článek přerušit. Zbývá totiž stále více jak 10 her! V tomto úvodním článku se vlastně dostalo jen na 2 firmy, které ale asi nejvíce přispěly k tomu, že na trhu je takové množství titulů. Příště sice ještě bude jedna série od GMT, ale hlavní slovo už budou mít jiní vydavatelé. A doufám, že tahle první část potvrdila alespoň můj dojem, že téma americké občanské války je v deskoherním světě zastoupeno skutečně výbornými tituly a že je z čeho vybírat.

Komentáře

  1. Když jsi zmínil námořní bitvy během občanské války, přidám jednu zajímavost pro fanoušky ponorek.
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/CSS_H._L._Hunley

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za zajímavé informace! Mně tedy zrovna ty části týkající se námořních bojů bavily fest. To, jak se Konfederaci podařilo získat poškozený Merrimac, největší námořní zbraň Unie, opravit ho a následně vyslat do bojů, kde měl velké úspěchy. Nebo jak vývoj podivné pancéřované lodi Monitor, které se řada expertů vysmívala.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat

Okomentovat