Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (září 2024)

Příprava na Czech Consim Con a následná týdenní dovolená na Slovensku způsobily, že se na novinky dostalo až v půlce měsíce. Co však je horší, že můj válečný stůl zeje prázdnotou už víc jak 2 měsíce! Konečně snad nastane čas, kdy začnu pořádně hrát. Prvním adeptem bude The African Campaign od Compass Games, protože se mi stále nechce věřit, že mé dojmy z Consim Conu odpovídají reálnému stavu. Musím dát hře druhou šanci... 

Zpět k novinkám. Sešel se dnes pěkný počet novinek. Tentokrát jim nedominuje 2 .světová válka, ale o primát se dělí hypotetické konflikty z 80. let minulého století a bitvy z 1. světové války. a opět si myslím, že je z čeho vybírat.

IN A DARK WOOD (Thin Red Line Games)

Firma Thin Red Line Games je známá tím, že produkuje velké hry z období studené války. Jde vesměs o hypotetické střety armád NATO a Varšavské smlouvy v 80. letech v rámci série C3. Dosud tato série měla tři zástupce - Less Than 60 Miles, Dogs of War a Die Festung Hamburg. Čtvrtý díl, za nímž stojí Fabrizio Vianello (autor i dalších her od TRL), je zasazen do roku 1985. Pomyslným startovním výstřelem je zde překročení vnitřních německých hranic silami Varšavské smlouvy 24. června 1985. Následnému útoku na pozice NATO v Západním Německu čelí americký VII. armádní sbor. Zajímavostí je, že součástí vojska VS bude mj. i početné, ale trochu zastaralé československé dělostřelectvo.

Hra čerpá základy z velmi starých her, které vyšly pod hlavičkou SPI.  V první řadě jde o sérii Central Front, která zahrnuje 5 her. Dalším zdrojem pak je monster hra NATO Division Commander, která vyšla v roce 1980 (tedy v době vydání šlo vlastně o hypotetický konflikt v budoucnu). Pro hráče budou připraveny 2 kampaně a čtyři menší scénáře, matná plastifikovaná mapa a více než 1200 žetonků.

Luxusní komponenty jsou pro tuto sérii typické.

Designér: Fabrizio Vianello
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/430205/in-a-dark-wood

GUADALCANAL DIARY: The Battle For Henderson Field (Compass Games)

Příští rok budou minimálně dvě hry bojovat o přízeň hráčů na téma bojů o ovládnutí Hendersonova letiště na ostrově Guadalcanal. Vedle pátého dílu série Valiant Defense od DVG hází pomyslnou rukavici do ringu i Compass Games. Na rozdíl od čistě taktické akce od DVG, se v případě Guadalcanal Diary má jednat o stupínek vyšší škálu. Navíc půjde o zcela novou sérii, která se má odehrávat v jihozápadním Pacifiku v době WWII. První díl časově pokrývá periodu od úvodního vylodění až po konec listopadu 1942, kdy efektivní odpor Japonců skončil. Taktickou část prezentují pozemní boje, operační úroveň nabízí vzdušné a námořní akce. Kombinace obojího z mého pohledu vypadá hodně zajímavě. Počet hráčů je zde uveden 1-2, ale jednička bude skoro určitě znamenat pouze vhodnost pro sólo hru za obě strany.

Mapa pro operační část
Další rozdíl v obou připravovaných hrách bude v komplexitě. Dnešní novinka bude jednoznačně patřit mezi ty velké hry. Devět archů žetonů je docela ohromující číslo. Mapy mají být 3, z toho jedna pro operační část, zbylé dvě pro pozemní akce. Uvidíme, jak se hře povede, protože autor James Stier vlastně nemá dosud žádnou vydanou větší hru.

Mapa východní části ostrova včetně letiště
Designér: James Stier
Link: https://www.compassgames.com/product/guadalcanal-diary-pay-later/

WORLD WAR 3: 1989, East Asia Front (Compass Games)

Před 2 lety vyšla designérská edice hry Third World War od Frank Chadwicka, která zaznamenala velmi pozitivní ohlas u hráčů. V době psaní tohoto článku měla hra průměrné hodnocení 8.7 na BGG! Compassu se povedlo skvěle "remasterovat" 4 původní hry od GDW z poloviny 80. let (The Third World War: Battle for Germany, Southern Front: Race for the Turkish Straits, Persian Gulf: Battle for the Middle East a Arctic Front: Battle for Norway) do jedné obrovské megahry. Ač to není úplně zřejmé, ve všech 4 hrách šlo o hypotetický střet armád NATO a Varšavské smlouvy na různých frontách v roce 1989 před pádem sovětského impéria. Pro úplnost ještě doplním, že hra zvítězila v kategorii Best Hypothetical Wargame za rok 2022 v rámci Charles S. Roberts Awards.

Jedna ze 6 map
A teď k naší novince. Název hry mě trochu mate. Nejprve jsem myslel, že půjde o nějakou expanzi k remasteru, ale informaci, že je potřeba vlastnit původní hru, jsem na produktové stránce nenašel. Beru to tedy tak, že Thir World War je vlastně série a East Asia Front je další díl, stojící na základech remasterované verze. Nasvědčuje tomu i obsah hry, který je nadmíru štědrý (více než 1400 žetonů, 4 velké a 2 menší mapy). Nová jsou nejen bojiště (Korea, ostrov Hokkaido, Mandžusko a Tchajwan), ale i herní prvky. Mezi ně se řadí 84 karet s událostmi, železniční transporty, pevnosti, průmyslové oblasti nebo třeba metropole, které jsou tak velké a hustě zalidněné, že omezují přesuny jednotek a zabírají celý her (hexy jinak symbolizují 45 km!). Podobně jako v remasteru bude možné hrát ve více lidech (maximálně 4 v případě kampaně), ale i sólo za obě strany, protože je zde minimum skrytých informací. Ale pořád mi vrtá hlavou, proč ten jinak poskládaný, významově identický název?

Nedat obrázky žetonků by byl hřích...

Designéři: Eric Farago, Ian Raine, Greg Warren
Link: https://www.compassgames.com/product/world-war-3-1989-east-asia-front-pay-later/

THE BATTLE OF COWPENS (GMT Games)

Asi většina z vás zná sérii Battles of the American Revolution Series od Marka Miklose. Ta má dosud 10 dílů a simulují se v ní bitvy z války o nezávislost USA. Bitva u Cowpens z roku 1781 patří mezi ty menší, jenž se odehrála až ke konci americké revoluce, ale měla kritický dopad na další událost, kterou byla kapitulace Britů v Yorktownu. Tato bitva možná nezapadala úplně do rámce pravidel známé série, takže se v GMT rozhodli vytvořit zcela novou minisérii s názvem Small Battles of the American Revolution. Novou sérii už nemá na svědomí Mark Miklos, ale nový autor Bruno Sinigaglio. Asi není překvapením, že nová série si z té známější bere řadu herních prvků (např. morálku armád, podobný je i přehled kola), ale zároveň přidává o nějaké novinky. Artilérie budou mít větší dosah a budou moci pálit i při obraně. Muškety a další pušky budou mít větší dopad na ztráty jednotek. Každého, kdo četl historii americké revoluce, potěší, že ve hře bude přítomna obávaná jezdecká jednotka britského generála Banastre Tarletona, která byla pověstná tím, že zásadně nebrala zajatce. Dalším důvodem pro vytvoření jiné série byl výsledek střelby. V sérii BoAR jsou jednotky Disrupted nebo Shattered, ale v bitvě u Cowpens se jednotky mohou dostat i do stavu Shocked z důvodů zcela náhlých a překvapivých útoků na bodáky. Historik Babits charakterizoval jako jednu z příčin náhlého zhroucení Britů tzv. "bojový šok", přivozený kombinací vyčerpání, hladu a demoralizace. A právě tento "šok" Bruno do nové série zakomponoval. Ještě doplním, že součástí krabice bude pevná mapa o velikosti 22x34".

Designér: Bruno Sinigaglio
Link: https://www.gmtgames.com/p-1140-the-battle-of-cowpens.aspx

CAPORETTO 1917 (Europa Simulazioni)

Není příliš mnoho ztvárněných bitev na italské frontě během první světové války. Italský vydavatel se na tyto bitvy zaměřuje a Caporetto je již třetím dílem v rámci série The Great War (předchozí jsou Strafexpedition 1916 a Gorizia 1916). Bitva u Caporetta byla významnou bitvou WWI. Německé a rakousko-uherské síly v ní porazily italská vojska a posunuly frontu hluboko do italského území, až k řece Piavě. Jedním z těch, kteří se v této bitvě vyznamenali, byl Erwin Rommel. 

Velikost bitvy se promítne do rozsahu hry. Některé menší scénáře bude možné odehrát na jediné mapě, ale pro kampaň a větší scénáře bude potřeba 2 map. Svým pojetím půjde, stejně jako v předchozích dílech, o klasickou hex & counter wargame.

Pohled na herní plán složený ze dvou map
Designér: Andrea Brusati
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/343942/caporetto-1917

MUD & BLOOD (Three Crowns Games)

Tento kousek je sice už od začátku října v prodeji na Hexasimu, ale do předchozích novinek se nedostal. Činím tedy nápravu v dnešním článku. Jedná se o další hru od Stefana Ekströma, o němž jsem už krátce informoval v reportu z Czech Consim Conu. Název toho moc nenapovídá, ale jedná se o zpracování bitvy o Lodž během 1. světové války. Tato bitva se řadí k těm velkým a složitým střetům WWI a oba autoři (tentokrát si Ekström přizval na spolupráci Magnuse Nordlöfa) se snažili do hry začlenit všechny její aspekty - hloubkové operace, křídelní manévry, obklíčení v drsných podmínkách nebo chaotické velení. Pro sólo hraní je povzbudivé využití chit-pull mechanismu. A protože pravidla mají 16 stran, mělo by být jejich zvládnutí bezproblémové i z časového hlediska. Navíc na Hexasimu je aktuální cena 45 eur, což mi přijde velmi ucházející. Autoři také slibují dobrou znovu hratelnost.

Přehled komponent
Designéři: Stefan Ekström a Magnus Nordlöf
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/428626/mud-and-blood

STRUČNĚ

Důkazem, jak ten čas letí, je oznámení nové speciální edice Twilight Struggle k 20. výročí. Kromě nové podoby ilustrace na krabici se fanoušci mohou těšit na oboustrannou mapu (původní Simonitchova na jedné straně a nová od Terryho Leedse na té druhé), nový hypotetický scénář "Red Sun Rising" včetně nových karet, brožurku obsahující retrospektivní pohledy designérů a také promo karty z Kickstarteru. 

GMT také oznámilo reprint her Salerno '43, Plum Island Horror a Downfall. V příštích měsících se můžeme těšit na oznámení nové strategické hry z období 1. světové války, na prequel jedné z 10 nejprodávanějších her GMT, na novou hru ze série Combat Commander a pak tak na nový díl populární série ICS (Irregular Conflict Series).

Mezi nově ohlášenými tituly jsou i dva "gamebookové" solitéry. Prvním z nich je Rifle Squad US At Omaha Beach od Mikea Lamba, jenž už dle názvu naznačuje taktické boje při vylodění v Normandii. Druhým je sada 20 napolenských bitev ve Španělsku s příznačným názvem Napoleonic Battles in the Peninsula od Draco Games.


Komentáře