Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (červen 2024)

Prázdniny jsou v plném proudu, vedro je skoro k nepřežití a mě čeká dovolená až v půlce srpna. Červenec a srpen jsou měsíce, kdy na hraní deskovek není tolik času, přeci jen vzít si na dovolenou wargame je minimálně nepraktické, pokud to není třeba nějaká bookgame. A tak doufám, že při tom válení se u moře (nebo pokud jste aktivní jedince, tak při přespání na horské chatě), vezměte zavděk přehledem červnových novinek. Pokud tedy překousnete archaický formát tohoto webu... Novinková nálož je tentokrát výjimečně silná, což mě přivádí k otázce, jak zvládáte ten nápor nových her? Vím, že u euroher to je ještě markantnější, ale ty zase mají tu výhodu, že jsou většinou levnější. Kde má na to člověk pořád brát peníze a prostor? Jaké další nové výmluvy si připravit pro svou manželku? Život wargamera, který hry hraje i kupuje, není vůbec jednoduchý.  Ta dilemata! Kterou hru vynechat a nepořídit si ji? V této těžké době mně třeba pomáhá vědomí, že jsou i další lidé, kteří tomuto koníčku propadli, věnují tomu své finance i čas. Že v tom nejsem sám. Když navštívím nějaký stream, tak mi vykouzlí úsměv na rtech komentáře v chatu, které řeší úplně stejné problémy, jako já. Já si myslím, že to je dobře. Žijeme ve zlaté době historických válečných her, važme si toho!

FORWARD DEFENSE '85 (Strategist's Den Games)

Novinky musím zahájit hrou, kterou jsem opomněl zmínit minulý měsíc, a která je v současné době už v prodeji. Jde o solitérní kousek, kde hráč vede jednotku NATO o velikosti roty v hypotetické 3. světové válce. Herní mechanismy jsou navrhnuty tak, aby fungovaly dle tehdejší sovětské vojenské doktríny, kterou ve hře ovládá hra. Hráč za NATO bude samozřejmě čelit velké přesile. Jednotky v bitvách získávají zkušenosti, které se hodí v průběhu kampaně. Ba co víc, podmínky každé další bitvy mají odrážet situaci, která odpovídá výsledkům přechozích střetnutí. Pokud jednotky zaznamenají ztráty, bude těžší je doplňovat. Navíc nováčci budou bez zkušeností a ty hrají ve hře primární roli. Souboje jsou založené na hodu D20 kostky. V bitvách zřejmě bude možné zažít některé taktické prvky ze současné války na Ukrajině, kdy ruské síly, ve snaze dobýt pozice nepřítele, vrhají jednu lidskou vlnu za druhou bez ohledu na ztráty. Mimochodem, neevokuje vám cover hry sérii BCS od MMP?

Bohužel lepší obrázek není...

Designér: Ethan Redrup
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/411438/forward-defense-85

SICILIA 1943 - OPERATION HUSKY (Dissimula Edizioni)

Další válečná hra o operaci Husky, která je krycím názvem pro vylodění spojenců na Sicílii v roce 1943. Půjde standardní H&C hru pro 2 hráče odehrávající se na docela velké mapě (ve skutečnosti to budou 4 standardní mapy a 2 menší pro dílčí scénáře). Dokonce obsahem není jedna, nýbrž dvě kampaně. Jsem hodně zvědavý na systém, v němž hráči ve fázi příkazů na počátku kola přidělí konkrétní operaci (útok, obrana, manévrování, odpočinek) jednotlivým formacím, přičemž se provedení realizuje později až po vzdušné fázi (letecké útoky, bombardování). Musí to vnášet do hry prvek nejistoty, což není běžné pro tento typ her. 

Ti, kdo už hráli nějakou hru s touto tématikou, určitě vědí, jak složitý a členitý terén je na Sicílii. Ten samozřejmě bude mít dopad na operace jednotek včetně jejich zásobování. Psal jsem o dvou kampaních. První z nich je historická, ta druhá je typu what-if. Jedno herní kolo představuje jeden reálný den. Italský autor Andrea Brusati už má na svém kontě 10 her, takže nejde o žádného nováčka. Jeho poslední hra s krkolomným názvem Inferno sull'Isonzo, Bainsizza 1917 dokonce získala nominaci na CSR Awards za rok 2023.

Na mapu (nebo spíš mapy) se vešla celá Sicílie


Protože zatím nejsou k dispozici jiné obrázky, tak alespoň ukázka žetonků

Designér: Andrea Brusati
Link: https://www.dsimula.com/sicily-eng

AIR & ARMOR: V CORPS (Compass Games)

Sotva se začala dostávat mezi fanoušky nová edice hry Air & Armor: Würzburg (a já bych měl tu svou obdržet někdy koncem července), dostali hráči další pobídku na výdej ze svých peněženek. Zatímco Würzburg byl notně vylepšený původní titul, V Corps je čistokrevným druhým dílem série. Znovu čeká na hráče velmi realistický herní systém, který detailně simuluje moderní válku v hypotetickém konfliktu 80. let minulého století. Podtitul hry V Corps odkazuje na americký sektor, v němž se nachází oblast zvaná Fulda Gap, která bývala vnitroněmeckou hranicí, a kde se očekávalo v době studené války, že by tudy Sověti a země Varšavské smlouvy mohli provést překvapivý tankový úder. Pro mě je trochu překvapením, že autorem není Bruce Maxwell, ale Frederick Schwarz. 

Z map jsem vystřihnul část, kde je Frankfurt

Přestože jde o o hru primárně pro 2 hráče, je možné hrát naprosto bez problémů sólo za obě strany díky systému hidden intelligence, takže nikdy nebudete s jistotou vědět, na co při provádění operací narazíte. Nevím, zda budou pravidla série a k tomu specifická pravidla pro V Corps. Ale určitě to bude opět těžký oříšek pro nastudování, protože Würzburg má 143 stran... Celkem bude k dispozici 12 scénářů, 3 mapy a 7 archů s žetony. Já jen doufám, že to zase tak brzy nevyjde, abych si mohl předtím ještě zahrát ten první díl.

Opět jen výřez části archu, který ale poslouží jako ukázka tehdejší moderní vojenské techniky

Designér: Frederick Schwarz
Link: https://www.compassgames.com/product/air-armor-v-corps-tactical-armored-warfare-in-europe-pay-later/ 

GRAND ARMY OF THE REPUBLIC (Compass Games)

A máme tu další návrat hodně staré klasiky. Designérská edice původní strategické Grand Army of the Republic z období války Jihu proti Severu bude obsahovat kromě notně vylepšené grafiky komponent i vytuněná pravidla. Přeci jen původní titul vyšel už v roce 1988 a především na grafice je to znát. Kromě bojů budou řešit hráči i ekonomickou stránku (především výrobu). Počet hráčů uvedený v profilu hry je 2-4 a znamená to, že je možné hrát i týmově. 

Hra bude mít 2 zajímavé bonusy. Tím prvním je pevná mapa standardní velikosti 22x34". No a k mému velkému překvapení bude vyvinut i sólo mód, což znamená spoustu tabulek. Délka scénářů se odhaduje na 2-5 hodin, kampaň se může protáhnout i přes 8 hodin. Pro vyhodnocení bitev se budou používat karty. Už jsem to psal minulý měsíc u hry Jutland 2.0. Mám velkou radost, že se řada firem vrací k prastarým hrám a snaží se je modernizovat a nabídnout je dnešním hráčům.

Herní plán, který mi přijde naprosto funkční


Ukázka karet, samozřejmě vybráni dva klíčoví muži

Designér: Roger Nord
Link: https://www.compassgames.com/product/grand-army-of-the-republic-designer-signature-edition-pay-later/?sfw=pass1720806952

SHATTERED SWORDS (Compass Games)

Adama Starkweathera mám spojeného především se sérií CSS o bitvách moderních armád během studené války. Tentokrát se ale pouští společně s Tomoki Kondem do unikátní karetní hry zobrazující námořní bitvy v Pacifiku v roce 1942. Hráči budou vysílat průzkumná letadla a vyhledávat protivníka dříve než to samé udělá druhá strana. Scénáře pokrývají známé bitvy v Korálovém moři, u Šalamounových ostrovů, u Santa Cruz a samozřejmě zastoupena je slavná bitva u Midway. Scénáře bude možné spojit do jedné velké kampaně. 

Hra je určena pro 2 hráče, ale sólo hra za obě strany má být bezproblémová, byť si to moc nedovedu představit. Ve hře nebude mapa Pacifiku, oba hráči budou mít vlastní herní plán víceméně abstraktního charakteru.

Ukázkové karty letadel

Karty lodí



Herní deska hráče za USA
Designéři: Adam Starkweather a Tomoki Kondo
Link: https://www.compassgames.com/product/shattered-swords-pay-later/

FALLING CRESCENT (Compass Games)

Roger Nord má dnes druhého zástupce! Tentokrát jde o hru na operační úrovni odehrávající se v Palestině, kde Britové v roce 1918 spustili ofenzívu proti Turkům. Očekávám, že všichni fanoušci filmu Lawrence z Arábie teď zvýší svou pozornost. Hra dle mapy vypadá na klasickou hex & counter hru, ale každá strana bude mít vlastní balíček karet. Není tak úplně zřejmě, jakým způsobem se budou používat (pouze víme rozdělení na strategické a operační karty). Podporována je hra ve 2-3 hráčích, případný třetí hráč ovládá Araby. Boje na této frontě by se měly lišit od té západní, především ve využití jezdectva a letectva. Autor se také snažil zachytit atmosféru obklíčení a kapitulace, útočících kavalérií a nepolapitelných arabských guerillových jednotek. Solitérní hodnocení se uvádí "pouze" Medium, což je asi logické vzhledem k používání karet.
Karty z balíčku karet britského hráče

Herní plán včetně Jeruzaléma

Designér: Roger Nord
Link: https://www.compassgames.com/product/falling-crescent-pay-later/

TRENCH RAID (Compass Games)

U první světové války zůstáváme, pouze se přesuneme na západní frontu. Trench Raid je solitérní taktická hra, v níž se hráč bude snažit se svou skupinou 10 vojáků provádět výpady směrem k nepřátelským pozicím přes území nikoho. Každý z 10 vojáků má vlastní statistiky a schopnosti. Mapa bojiště vypadá neutrálně, takže bude možné na ní odehrát všechny mise. Hra pamatuje i na rpg prvky, protože v případě kampaně se mohou jednotliví vojáci zlepšovat v závislosti na úspěších v minulých misích. Přesto by mělo jít o hru s nízkou komplexitou. Zajímavostí je, že autorem hry je žena Lisa Smedman, která má na kontě třeba hry z fantasy prostředí nebo z prehistorického období.

Terénní prvky ideální pro bezpočet taktických rozhodnutí
Herní deska se 2 účastníky bojů

Designér: Lisa Smedman
Link: https://www.compassgames.com/product/trench-raid-solitaire-patrol-command-on-the-ww1-western-front-pay-later/

MONS, 1914: THE MAD MINUTE (Compass Games)

Možná jste někteří hráli velmi dobře hodnocenou hru Gallipoli, 1915: Churchills Greatest Gamble. Hra vyšla pod křídly GMT Games v roce 2018. Geoffrey Phipps se rozhodl pro druhý díl série nazvané Rifle and Spade, ale tentokrát přešel ke Compass Games. Máme tu do třetice WWI. Jestli bylo něco vytýkáno prvnímu dílu, byla to pravidla a velmi strmá učící křivka. Autor slibuje pozitivní změny. Např. část pravidel, která byla jen zřídka používaná, byla kompletně vyjmuta. Přesto půjde o opravdu velkou hru odehrávající se na 2 mapách. 

Dvoudenní bitva u Mons (23. - 24.8. 1914) se zapsala do kroniky britské armády zlatým písmem. Byla to první velká akce Britského expedičního sboru během WWI. V nabídce jsou výukové scénáře, 6 historických scénářů, ale také 3 hypotetické. Své si užijí i zastřihovače žetonků, v krabici jich bude čekat na posvátný obřad více jak 1500. 

Jedna ze dvou map
Designér: Geoffrey Phipps
Link: https://www.compassgames.com/product/mons-1914-the-mad-minute-pay-later/

WARRIORS OF POLITICS (Compass Games)

Roger Nord není jediný autor, který má v dnešním článku dvojí zastoupení. Warriors of Politics navazuje na titul Warriors of God, který vyšel pod hlavičkou MMP v roce 2008 a Starkweather se podílel na anglickém vydání (hlavním autorem je Makoto Nakajima). WoG patří mezi nejlepší tituly z období tzv. Stoleté války, odehrávající se ve Francii. Aktuální novinka se ovšem posouvá v čase o notný kus. Jde o období, které začíná vítězstvím Johna F. Kennedyho v prezidentských volbách roku 1960 nad republikánem Nixonem. 2 hráči si rozdělí strany (republikáni a demokrati) a půjdou si v politických půtkách po krku. Ameriku čekají debaty, skandály, zdravotní problémy a souboje s příznivci. Uvidíme, jak si hra povede ve srovnání s jiným titulem, který zpracovával slavné tyto známé volby - 1960: The Making of the President. Opět se nabízí otázka, jak to bude s hrou v jednom hráči. Compass Games na své škále uvádí High, stejně tak i počet hráčů je 1-2. Ale o nějakém botu či automě se web nezmiňuje.

Celkem "jednoduchý" herní plán, na němž nejsou všechny státy; některé jsou sloučené do jednoho volebního území.

Některé žetony nabízejí zajímavá témata
Designér: Adam Starkweather
Link: https://www.compassgames.com/product/warriors-of-politics-pay-later/

BOOTS ON THE GROUND DELUXE (Worthington Publishing)

Po 14 letech se ve Worthington Publishing rozhodli vydat deluxe verzi velmi přístupné hry Boots on the Ground. Hráči se ujímají rolí tým lídrů skupiny elitních operátorů. Do této skupiny patří experti na těžké zbraně, medikové, průzkumníci, snajpři a další specializované profese nutné pro boje v moderní době. Jejich úkolem budou různé operace proti teroristům, různým gangům či povstaleckým skupinám. Boje budou probíhat především v městské zástavbě. Je na hráči, aby zvážil využití specializace jeho expertů pro co největší úspěch mise. 

Oproti původní verzi bude deluxe verze obsahovat pevnou mapu a karty pokerového formátu. Také grafické zpracování dojde vylepšení. Hra je určena pro 1-3 hráče a pro každý počet budou zvláštní pravidla. 

Všimněte si grafiky karet sladěné s coverem!

Zatím jen počítačové zpracování herního plánu

Designéři: Sean Cooke

BATTLE COMMMANDER VOL. I: NAPOLEON'S ITALIAN CAMPAIGNS (Sound of Drums)

Německé vydavatelství dalo o sobě vědět letos, kdy připravilo pro fanoušky napoleonských bitev luxusní vydání hry EYLAU 1807 v rámci nové série Battles of Napoleon. Tentokrát přichází s další sérií, která už nemá takové velké ambice jako zpracování bitvy u Jílového. Společným jmenovatelem však zůstává Napoleon, i když série Battle Commander má v budoucnu obsahovat i jiné bitvy z 18. a 19. století (v plánu jsou bitvy z americké občanské války). První díl se zabývá Bonapartovým tažením v Itálii a zahrnuje celkem 6 bitev. Jak je vidět z obrázků, půjde o velmi zajímavé pojetí, kdy herní plán netvoří hexy a místo žetonků jsou zde barevné dřevěné komponenty. Dokonce sám Napoleon má vlastního meepla. 

Ač bezvýhradný fanoušek žetonků, musím uznat, že tohle bude vypadat luxusně!
Ve hře mají uplatnění karty pokerového formátu a budou se používat ke spuštění událostí nebo při vyhodnocení soubojů. Zaujal mě také mechanismus cube-pull aktivace, která má řídit jednotlivé herní fáze (pohyby jednotek, souboje, dobírání karet apod.). Dobrá zpráva je, že hra má být solo friendly, což si představuju, že znamená hraní za obě strany. Do krabice se mají vejít hned 3 pevné mapy (oboustranné). Musím přiznat, že tahle hra vypadá opravdu hodně lákavě! A je také potěšitelné, že se rýsuje další respektovaný evropský vydavatel.

Ukázka karet lídrů na francouzské straně (nejde o finální verzi)

Designér: Carl Paradis

ASSAULT ON GALLIPOLI (Hexasim)

Ještě jsme s první světovou válkou neskončili. Francouzský Hexasim připravil druhé vydání hry Assault on Gallipoli (první edice z roku 2022 se rychle vyprodala). Hra je určena pro 2 hráče a simuluje klíčové bitvy Gallipolské operace v roce 1915. Asi nikoho nepřekvapí, že jeden hráč kontroluje turecké jednotky a druhý má na starost australské, novozélandské a samozřejmě britské síly. Hráči se střídají v aktivaci skupin jednotek v jedné oblasti. Poté, co takto aktivované jednotky provedou své akce, jsou otočeny na znamení, že v tomto kole už s nimi není možné hrát. Součástí hry je také 36 karet pro použití v boji na blízko. Hexasim také dodává ke hře pevnou mapu a 4 archy žetonků.

Detail části mapy

Vybrané karty pro souboje na blízko

Designéři: Kieran Oakley a Russell Lowke
Link: https://www.hexasim.com/en/3951-Assault-on-Gallipoli.html

PURGATORIO: BATTLES BETWEEN GUELPHS AND GHIBELLINES (GMT Games)

Když jsem si pořizoval Tri-Pack série Men of Iron, měla celá série na kontě 4 zástupce. Letos v červnu byl ohlášen šestý díl, takže se doufám můžu začít opatrně těšit další vydání Tri-Packu. Pro mě osobně má tento šestý díl speciální význam, protože jsem si díky skvělému Infernu přečetl Dějiny Itálie a tím pádem se i docela pěknou formou (hra a kniha) seznámil s tímto málo známým úsekem italských dějin. Možná trochu překvapivě nestojí na pozici designéra nějaký Ital (jako v případě Inferna), ale osvědčený autor Ralph Shelton, který má svědomí čtvrtý i pátý díl. Oznámených bitev je šest včetně té nejznámější u Montaperti z roku 1260. 

Ke hře zatím nejsou žádné obrázky komponent, nicméně se dá očekávat známý graficky styl z předchozích dílů.

Designér: Ralph Shelton
Link: https://www.gmtgames.com/p-1116-purgatorio-men-of-iron-volume-vi.aspx

VIVA MEXICO: THE MEXICAN REVOLUTION 1910-1920 (White Dog Games)

Konečně čistokrevný solitér! David Kershaw, který má za sebou již několik her (asi nejúspěšnější je MOG, jenž získal i nominaci na CSR Awards), dává hráči volbu, na kterou stranu se přidat. Chcete zastávat pozice vlády v boji proti rebelům? Nebo vás láká vyzkoušet si roli revolucionáře a získat věhlas jako třeba Emiliano Zapata? Ve hře můžete zkusit 4 různé scénáře, které navíc je možné spojit do jedné velké kampaně. V průběhu hry se seznámíte s řadou historických událostí (např. americká intervence) a osobností (vedle jmenovaného Zapaty třeba Pancho Villa nebo brutální generál Huerta). Z mého pohledu se jedná o velice atraktivní téma a budu určitě zvědavý, jak dopadnou první reakce hráčů. 


Herní plán

Sympatické žetony historických osobností

Designér: David Kershaw
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/423016/viva-mexico-the-mexican-revolution-1910-1920 

THUNDER ON BALTIC (GMT Games)

Série Flying Colors už bude mít šestý přírůstek! Musím přiznat, že jsem k ní pojal nesmyslný předsudek díky tomu, že její mapy jsou vlastně jen velké modré nic rozdělené na hexy. Tuto hloupou averzi jsem pojal sice při vědomí, ale už hodně dávno, přesněji v době, kdy Flying Colors vyšlo poprvé. Od té doby jsem pomalu změnil názor a nyní už jen čekám, kdy mi stav financí dovolí koupit některý díl. Asi nejvíc mě lákají ty úžasné žetony lodí, ale také herní mechaniky. A vlastně i to, že jakýkoliv díl je možné hrát bez problémů v jednom za obě strany. Thunder on Baltic ztvární námořní bitvy v 18 scénářích. V nich se v různých kombinacích objeví britské královské námořnictvo a flotily dánské, švédské a norské. Časový rozsah je poměrně značný - 138 let (1676 - 1814). Stejně jako přechozí díly, je i tento samostatně hratelný.

Designér: Mike Nagel
Link: https://www.gmtgames.com/p-1115-thunder-on-the-baltic.aspx

LA BATAILLE DE MONT SAINT JEAN, JUNE 18, 1815 (Clash of Arms)

Zřejmě největší vážnosti mezi wargamery má z období napoleonských válek série La Bataille. Jde o velmi komplexní systém, který se navíc hodí pro zpracování bitev velkých rozměrů. Bohužel to je hlavní příčina, proč se této sérii zatím vyhýbám. Není totiž výjimkou, že potřebujete stůl pro 3-4 mapy. Ačkoliv francouzský název může některé zmást, jde o nejslavnější bitvu té doby - Waterloo. Hra vyšla poprvé v roce 1993 a Clash of Arms nedávno dali do prodeje deluxe verzi, kterou má naskladněnou dokonce i český eshop Svět her. Bohužel cena není zrovna nejmenší, ale zase v případě La Bataille máte skoro jistotu, že se hra bohatě odmění svým zážitkem.

Dovolil jsem si vypůjčit foto z BGG, protože docela pěkně ilustruje, co vás ve hře čeká.
Designér: Ed Wimble
Link: https://www.hexasim.com/en/3481-La-Bataille-de-Mont-Saint-Jean-Deluxe-2nd-edition.html

BATTLE OF WYSE FORK (Blue Panther)

Do novinek se nakonec vešla i jedna hra z americké občanské války. Konkrétně se jedná o méně známou bitvu o Wyse Fork v Severní Karolíně z roku 1865, tedy na samém konci války. Půjde o lehčí válečnou hru pro 2 hráče. Jeden se ujme role generála Unie Coxe, jehož úkolem bude obsazení důležitého železničního zásobovacího bodu. Protihráčovou postavou bude známý konfederační generál Bragg. Ten se logicky bude snažit zabránit Coxovi v dosažení cíle a zdržet postup Unie. Přítomný ve hře bude i konfederační dělový člun CSS Neuse, poskytující podporu a který byl ve skutečnosti poté zlikvidován posádkou, aby nedošlo k převzetí vojskem Unie. Bitva samotná trvala skoro 3 březnové dny.

Mapa bitvy s klíčovou železnicí
Designér: Bill Molyneaux
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/418137/wyse-fork-2nd-battle-of-kinston-march-8-10-1865

LETEM SVĚTEM

Dlouho jsem bojoval s tím, zda do novinek zařadit i chystaný titul City of Six Moons od Hollandspiele. Je to sice sólovka, ale nejde o hru s historickým tématem. Hráč v ní řídí osud mimozemské civilizace. Co je ale na ní naprosto unikátní, jsou pravidla. Ty jsou totiž psané pouze formou symbolů nebo ikon a hráč je musí sám rozluštit! Nedozvíte se ani, zda jste pravidla správně pochopili, protože tvůrci vám na případné dotazy NIKDY neodpoví! Hollandspiele navíc prodává hru pouze napřímo a v Evropě bude k dispozici pouze přes britský eshop Second Chance Games.

GMT se rozhodli přidat do programu P500 reprint politické hry Prime Minister, kterou je možné hrát i sólo. To svědčí o tom, že hra měla mezi hráči úspěch. Dokonce pátého vydání se dočká kultovní SPQR Deluxe, která nabízí 26 bitev z období Říma.

Komentáře

  1. Tak toto su luxusne novinky .... Clovek nevie,co by bral skor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příští měsíc už to nebude tak horké. Zatím mám jen 2 novinky :)

      Vymazat
  2. https://boardgametales.wordpress.com14. srpna 2024 v 11:04

    Ou, tak Viva Mexico je pre mňa úžasný tip, ďakujem. Hneď to idem zháňať :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat