Přeskočit na hlavní obsah

CHARLES S. ROBERTS AWARDS 2023 - nominace

Letošní ročník přináší hned několik změn v kategoriích. Základní členění na historická období zůstává, ale z původních 10 kategorií máme nyní jen 8. Některé kategorie byly také přejmenovány, aby lépe odrážely historickou periodu. Zároveň došlo k rozšíření dílčích kategorií, kam byla přesměrována třeba kategorie Hypotetické konflikty. A zavedly se kategorie nové, které jsou docela zajímavé. Oproti minulým letům už zde nenajdeme kategori Fantasy/Scifi. Čas ukáže, zda je to krok správným směrem, ale já osobně s novým členením nemám vůbec žádný problém. Dokonce si myslím, že se restrukturalizace povedla. Trochu mi dělá starosti neustále posouvání termínu pro hlasování. Loni to byl červen, nyní už půlka května. Přeci jen válečné hry, které vyjdou ke konci roku, není jednoduché stihnout zahrát během prvních měsíců nového roku.

NOMINOVANÉ HRY PODLE HISTORICKÉHO OBDOBÍ

STAROVĚK (cca až po rok 800 n.l.)

Fanoušci hry Ancient Civilization of the Inner Sea se dočkali v loňském roce pokračování, které přeneslo děj hry na Blízký východ. Ancient Civilization of the Middle East zůstává i nadále velmi přístupnou hrou, v níž hraje hlavní roli mechanika area control. Přestože jde o wargame, je možné se ve hře bojům vyhnout, a zaměřit se na budování měst, rozvoj obchodu a objevování. Pozitivní je, že hra obsahuje také sólo mód. * Italští designéři jsou v letošních nominacích hojně zastoupeni a někteří dokonce 2x. V případě Kings of Rome dává smysl, že autoři hry pocházejí z Itálie. Když jsem o hře psal do novinkové rubriky, říkal jsem si, že ten koncept vlády nad Římem v kombinaci s hexovou mapou vypadá atraktivně. A zdá se, že měl u hráčů úspěch. Ještě dodám, že autoři připravili i sólo mód. * Je s podivem, že se mi nepodařilo do novinek zařadit hru ONUS! Traianus. Přitom hra nabízí možnost hrát v jednom hráči. Bitvy z časů starého Říma, kde jsou ztvárněny tak, že jednotky jsou vlastně karty. Nahradit figurky kartami je z mého pohledu zajímavý nápad. ONUS! je série her a Traianus je jejím posledním zástupcem. Aktuálně v době psaní článku je hodnocení na BGG 8.6! * Dobyvání Jeruzaléma v roce 70 je námětem válečné hry Storm over Jerusalem, určené pro 2 hráče. Nejde o klasickou hex&counter hru. Používají se zde karty a herní mapa vypadá spíše jako půdorys města. Jeden hráč ovládá jednotky Tita Vespasiána, protihráč hraje za judejské obránce.


Tip: Onus! Traianus

STŘEDOVĚK(800 - 1500 n.l.)

Jedním z pozitivních rysů CSR jsou nominace her, o kterých jsem neměl tušení. V této kategorii se objevily hned dva kousky. Carolingian Twilight vyšla v rámci časopisu Strategy & Tactics. Autor zvolil zajímavé historické období po smrti Karla Velikého v roce 814. Cílem hry je znovu sjednotit říši pod jedním panovníkem. Počet hráčů může být 2 až 6. * Série Levy & Campaign v nominacích výrazně zabodoval. První jejím zástupce je Inferno: Guelphs and Ghibellines Vie for Tuscany. Předpokládám, že není třeba ke hře více dodávat, vše podstatné bylo zmíněno v představení hry. * Le Fléau de Martins je dalším zástupcem her z časopisu, konkrétně Vae Victis. Jde o hex & counter hru o arabském expanzi do Levanty. Boje se odehrávají na 2 spojených mapách, takže rozhodně nejde o nějakou minihru a oba hráči zde soupeří v několika oblastech jako třeba Egypt, Sýrie nebo Malá Asie. * Druhý zástupce série Levy & Campaign je zasazen do známého období Válek růží. Plantagenet: Cousins' War for England přišel s určitým zjednodušením některých herní prvků, což překvapivě ocenila řada hráčů. Navíc vše vypadá krásně.

Tip: Plantagenet

ÉRA STŘELNÉHO PRACHU / PRŮMYSLOVÁ ÉRA

Jde o období, které začíná rozhodným používáním zbraní na střelný prach, až po začátek první světové války s tím, že jsou z něj vyňaty napoleonské války a americká občanská válka.

3 bitvy náboženských válek mezi katolíky a Hugenoty ve Francii v polovině 16. století nabízí hra 1562: The Beginning of a Tragedy. Vojenské jednotky se však nepohybují po hexech, nýbrž po větších či menších oblastech. Jinak ale jde o klasickou wargame, která však nabízí některá zajímavá (volitelná) pravidla jako třeba jsou ztracené děti nebo speciální manévrovací taktika pro jezdectvo karakola. * Nominace 1812! War on the Great Lakes Frontier mě vůbec nepřekvapila. Tohle CDG možná nemá přiliš atraktivní téma. Britsko - americká válka v roce 1812 se však v této hře odehrává kolem velkých jezer v Severní Americe a díky tomu je herní mapa velmi zajímavá a nabízí námořní souboje v celé kráse. Pro Kena Repela to je první designerský počin a já jsem zvědav, co bude jeho další výtvor. * A do třetice hra, jejíž název začíná letopočtem. 1854: Alma je jednoduchá hex & counter hra pro dva hráče odehrávají se na malé mapě. Vyšla v časopise Vae Victis a zachycuje první pozemní bitvu  tzv. Krymské války. * Mark Miklos je neúnavný autor, který se věnuje bitvám z války o nezávislost. The Battle of White Plains je v pořadí 10. dílem série American Revolution Series. Ve hře se používají karty (taktické, karty příležitostí), které činí hru trochu odlišnou od klasických válečných her. * El Gran Capitán: Campaign of the Italian Wars je, ač to z názvu nevypadá, již druhým dílem. Jde o poměrně netradiční hru na operační úrovni, v níž je velký podíl interakce mezi hráči. Kromě menších šarvátek a větších bitev první třetiny 16. století, je možné zkusit i dobývání. Hráč je možné jednotlivé scénáře, které lze propojit do kampaně. * Dobývání aztéckého mesta Tenochtitlan španělskou armádou je ústřední motivem hry Siege of Tenochtitlan. Přesuny jednotek a boje se odehrávají na hexové mapě a k atmosféře přispívá i 20 karet událostí.

NAPOLEONSKÁ ÉRA

Bitva u Wagramu je často zpracována v deskovkách. Letos by např. měla vyjít hra La Bataille de Wagram od Legion Wargames LLC. Battle of Wagram nabízí prožít bitvu z roku 1809 na hexové mapě, ale podobně jako u některých jiných nominovaných her, i zde jsou ve hře používány karty. * Mezi nárornými hráči je série The Library of Napoleonic Battles velmi uznávaná. Bonaparte Overruns Piedmont je předposledním v sérii (letos vyšel Napoleon's End). K dispozici jsou 4 bitvy z piemontského regionu. * Jednoznačně nejatraktivnější komponentou hry Napoleon's Conquest je herní plán, kterému dominuje mapa Evropy. Ta vypadá jako skutečná mapa z počátku 19. století. Proti hráči, který hraje za Napoleona se mohou postavit až 4 hráči, kteří ovládají Prusko, Rakousko, Rusko a Anglii. Jde spíše o strategickou hru než o vojenskou simulaci. Napoleon's Eagles 2: The Hundred Days je (logicky) druhým dílem série, který se zaměřuje na velké napolenské bitvy. Tento díl obsahuje čtyři bitvy z roku 1815, které vyvrcholily bitvou u Waterloo a hráči mají možnost je spojit do dvou kampaní. K hře není žádný herní plán, jde o karetní hru. 225 karty o velikosti pokerových karet pokrývá jak samotné jednotky v bitvě, tak i karty terénů. * Solitérní Vive L'Empereur! nabízí možnost zahrát si v bitvě u Waterloo za Napoleno. Jednotky aliance proti Napoleonovi řídí samotná hra. Čistý solitér není běžný u hex & counter her a i proto si hra nominaci zaslouží.

Tip: Bonaparte Overruns Piedmont

AMERICKÁ OBČANSKÁ VÁLKA

Rok 2023 překvapivě nenabízí v nominacích velký počet her v kategorii, která patří mezi TOP3 nejžádanější. První nominovanou hrou je Gettysburg. Ta vyšla v rámci časopisu Special Ops, který vydává MMP. Jde o relativně jednoduchou válečnou hru, která však pokrývá celé 3 dny známé bitvy. Herné doba by neměla přesáhnout 90 minut, takže ideální kandidát na večerní seanci u válečného stolu. Jako řada her z americké občanské války, klade Gettysburg důraz na únavu a morálku jednotek. * Série Blind Swords je neuvěřitelně úspěšná. Každý rok vychází alespoň jeden díl (letos už dokonce vyšly 2 tituly). Grand Havoc: Peryville 1862 hráče přivádí do Kentucky, kde se odehrála krátká, ale zuřivá bitva u Peryville. *  O něco mladší a méně početnou sérií je Civil War Bridage Battle Series. Třetí díl The Seven Days Battles je jejím teprve třetím zástupcem. Jde o oldschoolovou hex & counter hru s 8 scénáři, z nichž se 6 odehrává na jedné mapě a zbylé 2 na dvou mapách.

Tip: Grand Havoc

1. SVĚTOVÁ VÁLKA

Paul Rohrbauch má za sebou u více než 250 her! Jsou to z velké části menší hry, které vychází v časopisech. The Cruelest Month sice také vyšla v časopise, ale tak úplně jednoduchá není. Obsahuje totiž 2 herní plány - jede pro vedení pozemních bitev a druhý pro letecké souboje. Pozemní bitvy jsou spíše abstraktního charakteru, klíčové jsou bitvy ve vzduchu. * U vzdušných střetů zůstaneme. Eagles in the Sky je karetní hra pro dva a je plná dogfightů, z nichž každý by neměl trvat déle než 15 minut. * 11. bitvě u řeky Soči (italsky Isonzo) na italské frontě se věnuje hra Inferno sull’Isonzo, Bainsizza 1917. Tradiční h&c wargame, kde jeden hráče hraje za italskou armádu a druhý řídí armádu Rakouska-Uherska. * Zajímavý úsek počátku WWI si vybral Ray Weiss pro svou hru The World Undone: Serbia. Jde o počátek války, kdy se rakousko-uherské armády neúspěšně snažily o invazi do Srbska. Bohužel na BGG ani na stránkách vydavatele jsem nenašel jediný obrázek. Pouze z pravidel, které mají pouhých 8 stran jsem odvodil, že jde o klasickou h&c válečnou hru na dvou menších mapách. * A do třetice všeho dobrého. Opět v hlavní roli letadla. Známý autor nejrůznějších "simulátorů" Gregory M. Smith získal nominaci za hru Western Front Ace. Pure solitér, kde hráč ovládající svou letku na italské frontě. Asi není třeba víc dodávat.

Tip: Eagles in the Sky

2. SVĚTOVÁ VÁLKA

Musím přiznat, že jindy nabitá kategorie letos z mého nevypadá tak úžasně. Nevyložte si to zle, protože jde vesměs o velmi dobré tituly. Jen v porovnání s jinými ročníky to nejsou hvězdné hry. Carrier Battle: Philippine Sea je solitérní reinkarnace původní hry od Victory Games z roku 1990. Hru vlastním a chystám se na ni příští rok. Ti, co hru hráli, si ji neuvěřitelně vychvalují, hodnocení na BGG atakuje hodnotu 9 a to už je hra opravdu nějaký ten pátek venku. Pro mě je to samozřejmě velmi atraktivní hra, protože mám rád souboje námořních svazů v Pacifiku. * Nejnovější díl série Operational Combat Series jako jeden z mála vyšel pouze s jednou mapou. Mapa v Crimea: Conquest & Liberation navíc obsahuje oblasti, které jsou dnes známé díky válce na Ukrajině. Tedy nejen Krym, ale také jižní oblasti s městy jako Cherson nebo Mariupol. * Downfall: Conquest of the Third Reich začal původně vyvíjet Chad Jensen, ale bohužel před 5 lety zemřel a jeho práci dokončil John Butterfield. Hra má některé zajímavé herní mechanismy. Jeden hráč totiž ovládá jednotky spojenců a druhý hraje za Rudou armádu. Oba tedy mají společného nepřítele - Německo. Z toho důvodu hráč za spojence řídí akce menší německé armády na východní frontě a protihráč pro změnu velí německým a italským uskupením na západní frontě. Klíčovou roli zde hraje iniciativa, která řídí průběh hry. * Série Lock 'n' Load Tactical dostala loni dalšího potomka. Aktuálně vyšlo již 42 dílů nebo možné lépe napsáno modulů. Heroes of the Bitter Harvest se odehrává na východní frontě v době letní ofenzívy v jižních oblastech SSSR (označované jako Case Blue, případně v němčině Fall Blau). Jako vždy se jedná o velkou porci scénářů pro taktické boje. * Asymetrickou dvojkovku The Hunt vydalo u nás vydavatelství Fox in the Box pod názvem Štvanice. * Undaunted: Battle of Britain je dalším zástupce velmi úspěšné série Undaunted autora Davida Thompsona. Přestože jde asi o nejkomplexnější díl ze série, jde stále o velmi přístunou deckbuildingovou hru. Hru vydá v češtině MindOK.

Tip: Downfall: Conquest of the Third Reich

MODERNÍ ÉRA

Závěrečná kategorie z pohledu historických období je dle mého názoru nejnabušenější. Svědčí o tom i nominace 3 her z této kategorie na hru roku. Začneme skvělým nápadem na balení 4 mini COINů s tématikou povstání pro ti britské nadvládě ve 4 koloniích (Palestina, Kypr, Malajsie a Keňa) mezi lety 1945 a 1960. British Way je určena pro 2 hráče, což není v této sérii vůbec běžné. Úspěch hry určitě znamená, že se dočkáme dalších dílů (aktuálně je v přípravě Guerilla Generation). * Všichni fanoušci filmu Černý jestřáb sestřelen jistě budou znát solitérní hru The MOG: Mogadishu 1993. Cílem hry je dostat americké jednotky pryč z pekla Mogadishu do bezpečí základny. Boje se odehrávají na menší mapě, rozdělené na jednotlivé oblasti města. * Další nominant je také sólo hra a podobný je i cíl hráče. záchrana. Tentokrát se jedná o bojové a záchranné mise ve Vietnamu. That Others May Live je kartami řízená hra, přičemž nepřátelé jsou umisťováni na herní plán během hráčových akcí, což přináší napínavé momenty. * Jednoznačně nejkomplexnější ze všech nominovaných her je poslední zástupce série Battalion Combat Series - Valley of Tears. Menší monstrum, které obsahuje 4 mapy zachycuje boje během Jomkipurské války v roce 1973. Autor Carl Fung se nedávno stal nástupce zesnulého Dean Essiga na pozici jakéhosi projektového manažera sérií spadajích do The Gamers. A já mu přeju hodně štěstí! * Pro ty, kteří si chtějí vyzkoušet moderní válku v městské zástavbě či na venkově pomocí nejmodernějších zbraní, je určena hra Warfare: Modern Tactical Combat. Velmi přístpuná hra, která souboje řeší pomocí speciálních kostek nabízí řadu scénářů a také vojáky několika národností. * Poslední zástupce moderní éry We Are Coming, Nineveh je dílem hned 4 autorů a má velmi zajímavé zasazení. Boje se totiž odehrávají v Iráku během tažené irácké vlády za osvobození západní části Mosulu, která byla v držení ISIS. Hra hodnotí tři klíčové aspekty kampaně: rychlost dokončení operace, ztráty iráckých vládních sil a vedlejší škody způsobené v Mosulu. Jinými slovy při obsazování města je nutné hledět i na civilní ztráty.

Tip: Valley of Tears

OSTATNÍ KATEGORIE

Nominace v dalších kategoriích už zmíním jen letmo a bude se týkat především her, které se nedostaly do nominací v kategoriích dle historických období.

NEJLEPŠÍ STRATEGICKÁ HRA

    Pro některé je možná překvapením nominace hry Europa Universalis: The Price of Power. Někteří hráči i experti ji neřadí mezi válečné hry. Přesto ale dle mého splňuje podmínku historického konfliktu, takže jsem rád, že se do nominace dostala. Předpokládám, že snad každý hrál alespoň nějakou chvíli jeden z dílů počítačové verze (já strávil desítky hodin u druhého dílu a vlastním velkou krabici, kterou vydal CD Projekt), takže je zbytečné se o hře rozepisovat. Jen dodám, že českou verzi nabídne Fox in the Box. * Druhá světová válka v relativně malé hře určené pro jednoho hráče nabízí překvapivě spoustu výzev. Global War – World War II Worldwide sice obsahuje hodně chromu a nízkou pravděpodobnost vítězství, ale hráči si pochvalují. Stačí se podívat na hodnocení na BGG. Ben Madison prostě umí (navíc tentokrát si přizval na pomoc Wese Erniho). * Her přesně pro tři hráče mnoho není . Land and Freedom je kartami řízená hra, v níž hráči (zástupci tří frakcí) soupeří během španělské občanské války o získání kontroly nad parlamentem. Karty je možné použít jako zahrání události nebo pro získání bodů do tzv. tabla pro budoucí lepší využití.

    Tip: Europa Universalis

    NEJLEPŠÍ OPERAČNÍ HRA

    Musím přiznat, že je docela zvláštní porovnávat některé hry v této kategorii. Je lepší Plantagenet nebo Red Strike? Těžko říct. V každém případě se tu sešly moc zajímavé hry. Littoral Commander: Info-Pacific umožnuje zasednout ke stolu až 6 hráčům. Jde o takový hybrid h&c a kartami řízené hry. Opět musí upozornit na BGG hodnocení, které je neuvěřitelné vysoké. * O Red Strike jsem psal už v článku s vánočními tipy. Neuvěřitelně obrovská hra, skvělé komponenty a atraktivní téma hypotetického střetu mezi NATO a státy Varšavské smlouvy jsou dle mého zárukou toho, že hra se stane legendou a bude dáván za příklad ještě po několika letech.

    Tip: Red Strike

    NEJLEPŠÍ TAKTICKÁ HRA

    Tady mám jednoduchou práci, protože všechny hry jsem zmínil v předchozích kategoriích.

    Tip: We are coming, Nineveh

    NEJLEPŠÍ NOVÁ EDICE DŘÍVE VYDANÉ HRY

    Jsem velmi rád, že vznikla tato kategorie. Vesměs všechny nominované hry patří mezi ty nejlepší kousky, co byly vydané v loňském roce. Dovolím si tipnout, že Axis Empires: Ultimate Edition byla ze všech her ta nejočekávanější. Jde o reprint dvou her s tím, že byly přidány ještě další 4 mapy. Monumentální edice bohužel znamená i monumentální cenu. Jinak další hra, která má n BGG devítkové hodnocení. * Cruel Necessity: The English Civil Wars si o reprint říkalo. Původní verze přeci jen po stránce komponent nebyla úplná hitparáda. Oceňovaný solitér, pokrývající občanskou válku v Anglii v letech 1640-1653 dostal loni nový a moc pěkný kabátek, který nedělá hře ostudu. * Další zástupce mi stále dělá vrásky na čele. Od vydání totiž řeším dilema, zda si hru pořídit nebo ne. On To Richmond II: The Union Strikes South je nejen reprint původní hry. Římskou dvojku dostala za to, že její součástí je i nový kampaň v Petersburghu. Jediným důvod, proč jsem ji nekoupil, je vyšší cena. Sérii Great Campaigns of the American Civil War bych chtěl mí kompletní, ale pochybuju, že se mi to podaří. * Každá hra, v níž je jméno maršála Radeckého, stojí za pozornost. Radetzky’s March: The Road to Novara je dílem italského autora, takže je logické, že se zaměřuje na krátké tažení armády Sardinského království proti rakousko-uherským vojskům maršála Radeckého v roce 1949, které vyvrcholilo v bitvě u Novary. * Přestože název hry The Russian Campaign: Deluxe 5th Edition svádí k tomu, že půjde o velkou monster hru, pravý opak je pravdou. Velmi přístupná hra, která se odehrává na dvou mapách si získala fanoušky už od prvního vydání v roce 1974, tehde ještě pod hlavičkou Avalon Hill. * Podobně starou hrou je i Task Force: Carrier Battles in the Pacific. Ginchiró Suzuki ji vytvořil v roce 1982 a letos se po dlouhé době dočkala reprintu, kterého se chopila VUCA Simulations. * I za další hrou stojí japonský autor. Traces of War simuluje intenzivní boje u Kurska během let 1942-1943. Přetože jde o hru primárně pro dva hráče, autor připravil i různé varianty pro podporu sólo hry za obě strany.

    Tip: Axis Empires

    NEJLEPŠÍ POLITICKÁ/SOCÁLNÍ/EKONOMICKÁ HRA

    Téma přeshraničních nájezdů Angličanů a Skotů mezi lety 1513 a 1613 nabízí hra Border Reivers od GTM Games. Ve hře se používají na poměry wargame netradičně dřevěné figurky zvířat. Hrá má blízko k eurohrám i tím, že se hráči snaží získat co nejvíce vítězných bodů. * Horkým kandidátem na ocenění bude jistě těžkotonážní Mr. President. Výtečnou sólovku jsem měl možnost hrát docela dlouhou dobu a kdo nečetl mé představení, může to napravit. * Poměrně malá hra Sleepwalkers: Imperial Rivalries and the Great War se snaží hráče nalákat na historickou eopchu, která předcházela 1. světové válce. Pravidla mají pouhých 8 stran, takže nejde o žádnou komplexní hru. Nejvíce si ji hráči užijí ve 3-5.  * Téma Výmarské republiky považuji za unikátní. I proto jsem rád, že kromě nominované hry Weimar: The Fight for Democracy vyjde ještě další pokus z dílny GMT Games. 4 známé frakce bojují s trochu rozdílnými cíly. Někteř se snaží svrhnout stávající vládu a nastolit vlastní režim, jiní naopak se snaží zachovat demokratickou republiku. Povahou jde o CDG, které je nejlepší hrát ve 4´čtyřech.

    Tip: Mr. President

    NEJLEPŠÍ SOLITÉRNÍ / KOOPERČNÍ HRA

    Jak je možné, že v této kategorii není Mr. President?! Pokud důvod znáte, dejte mi v komentářích vědět. Řekl bych, že minimálně nominaci v této kategorii si zaslouží. Tím spíš, když se tento politický simulátor dostal nominaci na celkou hru roku 2023... Ale pojďme se podívat na tituly, které zde dosud zmíněny nebyly. A Glorious Chance je nenápadná sólovka, v níž hráč ovládá buď britské nebo americké loďstvo na jezeře Ontario, které se snaží v průběhu 4 měsíců ovládnout. * Halls of Hegra strhla v roce 2023 poměrně velkou pozornost všech, kteří se o válečné hry zajímají. Hra láka na luxusní komponenty a kombinaci herních prvků jako worker placement area control/tower defence. Hráč velí skupině norských dobrovolníků, kteří bojují v opuštěné lesní pevnosti proti německým jednotkám.

    Tip: Halls of Hegra

    NEJLEPŠÍ HRA S HYPOTETICKÝM KONFLIKTEM

    Jedinou nepředstavenou hrou je The Doomsday Project: Episode 2 – The Battle for the Balkans. Jde o druhý díl série Operational Scale System, která se zaměřuje na války, které se (zatím) nestaly. Zatímco první díl byl o střetu mezi NATO a Východem v roce 1985, druhý díl přenáší konflikt obou nepřátelských uskupení na Balkán. Série patří mezi ty komplexnější hry a zvládnout pravidla není úplně jednoduché. Pro milovníky alternativní historie však jde určitě o přitažlivý kousek.

    Tip: Littoral Commander

    HRA ROKU 2023

    Které hry byly nominované v té hlavní kategorii?

    Tipnout si možného vítěze nebylo vůbec jednoduché. Hrál jsem pouze jedinou z nominovaných her, i když u drtivé většiny z těch ostatních jsem pročítal pravidla. Myslím si, že všechny hry by si titul zasloužily a že to bude vyrovnaný boj. Což je jenom dobře.

    Tip: Valley of Tears

    Doufám, že také přispějete svými hlasy. Máte možnost do 13. května.

    Link na stránky s nominacemi: https://charlessrobertsawards.com/csr-2023-nominees-announced/
    Link na formulář pro hlasování: https://forms.gle/SCPjWvDp7abnc9Ty5




    Komentáře