Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (únor 2024)

Po přechozích novinkách, které zahrnovaly 2 měsíce, se vracíme do normálního režimu. Naštěstí nově oznámených her s podporou sólo hraní bylo dostatek, takže je o čem psát. I tak jsem si ale neodpustil v poslední kapitole uvést zajímavé tipy, které jsou úplně bez sólo variant. Jde ale o (pro mě) natolik atraktivní hry, že si nedokážu odpustit se o nich zmínit alespoň stručně. 

Než se pustíme do samotných novinek, musím uvést jednu smutnou zprávu. Už jsem to psal na Facebooku, ale ne každý tuto sociální síť navštěvuje. Legendární autor Dean Essig, tvůrce sérií Operational Combat Series, Batallion Combat Series, Line of Battle, Standard Combat Series a spousty dalších her, prohrává svůj boj s rakovinou. MMP uvedlo, že byl převezen do hospicu. S největší pravděpodobností už se žádné nové hry od něj nedočkáme, ačkoliv bych si moc přál opak. Jeho místo v MMP zaujal Carl Jung, který je určitě velmi dobrou volbou.

WAR OF WAR 1812 / PACIFIC WAR 1942 (Worthington Publishing)

Chcete mít na svých cestách po republice nebo po světě k dispozici solitérní válečnou CESTOVNÍ hru? Worthington zahájil na Kickstarteru kampaň rovnou pro 2 hry, které budou mít společná základní pravidla. Kvalitní komponenty, dokonce i pevná mapa a vše v jedné krabičce tak, aby bylo pohodlné si ji vzít kdykoliv na cesty. Dokonce i insert by měl být hře přizpůsobený. Ve hře Pacific War bude hráč bojovat za spojence a AI bude řídit expanzi japonského impéria. Námětem druhé hry War of 1812 je invaze amerických jednotek do Kanady. AI v tomto případě bude ovládat britské síly. K tomu všemu se ještě do bojů přidají domorodí Indiáni. Partie by neměla přesáhnout 30 minut. 

Mapy obou včetně detailu na část mapy ze hry War of 1812
Asi největší problémem u tohoto dual-packu bude cena. Pokud bude přijatelná, mohlo by se jednat o výborný doplněk do sbírky právě pro ty chvíle, kdy balíte na dovolenou a řešíte, co vzít s sebou, aby to nezabralo moc místa.

KS Link: https://www.kickstarter.com/projects/1456271622/pacific-war-1942-war-of-1812-solitaire-travel-war-games?ref=102voy&token=10642980

SEMINAL CATASTROPHE: The Imperial World at War 1850-1920 (VUCA Simulations)

Diplomacie, válka a státnictví. Tito tři hlavní hybateleésvětových dějin budou v popředí nové CDG hry od německého vydavatelství VUCA Simulations. Hráč si bude moci vybrat jednu ze 6 světových mocností - Německo/Prusko, Velkou Británii, Francii, Rakousko-Uhersko, Rusko nebo Osmanskou říši. Každé z kol představuje přesně 10 let historie. Pomocí karet bude možné kolonizovat, řídit diplomacii nebo válčit. Standardně jako u většiny CDG her budou mít svou roli události, které budou do jisté míry posouvat děj. To, že hra začíná už v roce 1850, je pro mě hodně zajímavý nápad. Většina her, které zahrnují období před 1. světovou válkou, nejde až tak hluboko do minulosti. Bude tedy zajímavé sledovat, jak se do hry podaří implementovat takové události, jako je prusko-rakouská nebo prusko-francouzská válka. 

Design hry je koncipován na počet 6 hráčů. Bude však možné hrát v menším počtu a k dispozici bude i sólo varianta. V průběhu hry hráči získávají vítězné body a snaží se splnit národní cíle. Ovšem, jakmile vypukne Velká válka, mění se vítězné podmínky! Navíc je do hry zabudováno okamžité vítězství v případě, že některá z mocností kontroluje definovaný počet území.

Docela "zaměstnaná" herní mapa


RIFLES IN THE 'NAM (Tiny Battle Publishing)

Série Rifles in ... má za sebou už tři tituly (pokud nepočítám Rifles in the Peninsula: The Duel). Nejlepší hodnocení má zatím Rifles in the Penninsula z roku 2019. Ve všech případech jde o solitérní kousky s lehčími pravidly, kde mapu (nebo spíše bojiště) tvoří specifický "žebřík". Název hry nenechává žádné pochybnosti o tom, že nový díl se bude odehrávat ve Vietnamu. Boje budou probíhat v podzemních tunelech, v džungli a ve městské zástavbě. Pro každé prostředí bude samostatný herní plán. 

Scénáře (celkem 12) mají být různorodé a mezi ně bude patřit třeba záchrana konvoje, prohledávání tunelů nebo přepady v džungli. Navíc má hra obsahovat i kampaň. K rychlé hratelnosti přispěje i to, že počet jednotek na obou stranách se budou pohybovat od 5 do 10.

Část herního plánu pro boje v městské části

Designér: Gottardo Zancani
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/414348/rifles-nam

THE SPANISH ROAD (Časopis C3i Nr. 37)

Nejnovější číslo úžasného časopisu C3i, který vydává RBM Studio s vazbami na GMT Games, obsahuje hned 3 hry a pro mě to je jasná koupě. Jednou z nich je solitérní hra The Spanish Road, v níž hráč ovládá španělskou armádu (tvořenou především veterány Tercios) během třicetileté války na jejím pochodu z Lombardie do Flander přes nepřátelská území. Velmi přístupná hra klade důraz i na udržení zásobovací linie. Cílem je dosáhnout Flander do daného počtu kol. Pokud se to podaří, bude záležet na dosaženém skóre. Původně hra vyšla pouze ve španělštině, pro časopis C3i byla připravena anglická mutace.

Téměř kompletní herní plán

Designér: Daniel Hernandéz
Link: https://c3iopscenter.com/rbm-studio-store/C3i-Magazine-Nr-37-Pre-Order-p613193796

TRACES OF HUBRIS (VUCA Simulations)

Přestože tato hra nemá podporu sólo hraní a jde čistě o hru pro dva hráče, dovolím si ji zde zmínit hned ze dvou důvodů. Tím hlavním je mechanismus chit pull žetonů. Pro mě je to vždy znamení, že sólo hraní za obě strany je úplně bez problémů. Dalším důvodem je vydavatel. Hry od VUCA Simulations jsou vždy fantastické, co se týče kvality komponent. Ústředním motivem hry je německá ofenzíva v roce 1942 pod krycím názvem Case Blue (německy Fall Blau). Tato operace měla za cíl dosáhnout ropných polí v Kavkazu. Pokud vám název hry připadá povědomý, není to náhoda. Stejný autor vytvořil pro VUCA hru Traces of War a dnešní novinka bude používat stejné základní mechaniky, i když nejde přímo o sérii. Jednotky, které se budou po mapě přesouvat, budou divize a sbory. Mapy budou dvě o standardní velikosti 22x34. Žetonků bude relativně málo, 297 na dvě mapy opravdu není mnoho.

Detail části mapy. Žetonky jako vždy kvalitní, navíc nebude nutné je zastřihávat.

Designér: Tetsuya Nakamura
Link: https://vucasims.com/products/traces-of-hubris

LENIN'S LEGACY (GMT Games)

Námětem této hry je boj o moc mezi Trockým a Stalinem v době, kdy začaly prosakovat informace o chátrajícím Leninově zdraví obzvláště po pokusu o atentát na něj. Pomocí karet budou hráči soupeřit o vliv v NKVD, politbyru nebo třeba o osobní přistup k V.I. Leninovi. Karty budou moci být zahrány i jako skutečné historické události. Vítězství může být dosaženo třemi způsoby. Buď pomocí ovládnutí armády, dominancí ve straně a v poslední řadě získáním trvalé slávy po Leninově smrti. V každém případě půjde spíše o lehčí, rychle plynoucí hru, v níž má každá karta velmi důležitou roli. 

Počet hráčů je uvedený 1-2, takže se sólohráči mohou těšit na plnohodnotnou variantu pro hraní v jednom. Matthias Cramer je osvědčený autor, jeho každá nová hra je přijímána s velkým očekáváním. Uvidíme, jak se mu povede tentokrát. 

Marx, Engels, Beatles!

Designér: Matthias Cramer
Link: https://www.gmtgames.com/p-1101-lenins-legacy.aspx

STRUČNĚ

GMT Games ve svém newsletteru oznámili mj., že chystají Another ACW multi-pack for your American Civil War wargamers. S velkou pravděpodobností to vypadá, že součástí tohoto tri-packu budou všechny tři díly série Glory. Jde o sérii, která zachycuje bitvy během americké občanské války. Na rozdíl od slavné série Great Battles of the American Civil War, která patří mezi ty nejkomplexnější herní systémy vůbec, je Glory mnohem přístupnější. Musím však upozornit, že zde není žádná podpora sólo hraní, jde o klasickou hex & counter pro 2 hráče. Pro mě je to však téměř jistota nákupu. Mám totiž tyhle tri/dual packy GMT Games ve velké oblibě. Navíc v těch třech dílech jsou opravdu velmi zajímavé bitvy jako třeba Chickamauga, druhá bitva u Manassasu nebo Fredricksburg! 

Několik zajímavých informací dorazilo také od MMP. Známé série dostanou nové díly. Fanoušci Grand Tactical Series jistě netrpělivě čekají na vydání hry The Greatest Day: Utah Beach. Hra bude skoro určitě fenomenální, produkčně skvělá, ale také obrovská a bohužel i velmi drahá. Cena v předprodeji ve slevě je 249 dolarů... Upgradovaná verze hry The Devil's Cauldron je také velmi očekávána fanoušky, protože původní verze šlape pouze na pravidlech verze 1.0. Zbrusu nový příspěvek do série Line of Battle bude zohledňovat bitvu mezi jednotkami generálů Granta a Lee v roce 1864, kteří se střetli v zalesněné oblasti ve Virginii. Odtud i název hry - The Wilderness. Slavná série OCS brzy dostane dalších dvou bratříčků v podobě časopisových her Luzon a Sicily. No a na konec tu máme oznámení o nové hře v sérii GCACW (Great Campaigns of the American Civil War). Název Thunder on the Mississippi zní myslím dostatečně průrazně. U všech zmíněných sérií mám v plánu na blogu představit alespoň jednoho zástupce.

Na Kickstarteru začala kampaň pro hru Bismarck: The Last Battle od Compass Games. O této hře jsem psal hned v prvním novinkovém článku na blogu v lednu 2021. Teď konečně se zdá, že bychom se mohli jejího vydání dočkat. Osobně jsem měl tuto hru ve svém TOP 9 nejočekávanějších her. Jenže po prostudování KS stránky jsem se rozhodl zatím počkat. Čekal jsem trochu komplexnější hru. Přijde mi, že Bismarck bude velmi jednoduchá hra (pravidlově). To není samo o sobě špatné, jen mám obavy, že se brzy ohraje. Ale můžu se samozřejmě mýlit. V každém případě si počkám na první recenze a komentáře.

Komentáře

  1. Ahoj, ty dve male solovky vypadaji fajn, jen shipping to zabiji. Kde by mohly byt dostupne za rozumny peniz?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Worthington tento typ her nabízí na Amazonu, ale to si myslím celkové ceně moc nepomůže. Nejsem si jist, zda to bude k mání i na Hexasimu, kde je poštovné rozumné.

      Vymazat

Okomentovat