Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (srpen 2023)

Usilovné hraní Mr. Presidenta způsobilo (opět) posunuté vydání článku o oznámených novinkách. Po výživných titulech v posledním článku, který ovšem těžil z dvouměsíčního sběru dat (červen a červenec), přichází tentokrát dietnější deskoherní strava. Ještěže novinkami nešetřili ve White Dog Games. Přesto si dovolím tvrdit, že všechny zmíněné hry mají co nabídnout a že si své fanoušky najdou. V kapitole Letem světem pak číhá jedno velké (alespoň pro mě) překvapení, o kterém jsem dosud neměl ani tušení. Nejprve však standardní novinky.

THAT OTHERS MAY LIVE (Hollandspiele)

Podtitul hry Combat Search and Rescue - Vietnam napovídá, jaká je hlavní náplň této čistě solitérní hry. Záchrana amerických vojáků během války ve Vietnamu využívá mechanismus CDG. Pro úspěch mise je nutné zvládnout všechny prostředky, které jsou pro misi k dispozici, včetně letadel (např. A1- Skyraider) a vrtulníků (HH-53 Jolly Green). Karet je více typů. Akční karty poslouží k navedení letadel proti nepřátelské palbě, ke shození speciálních zbraní jako jsou kazetová munice nebo napalm. Příkazové karty se hodí třeba k přivolání letadel a dalších posil. Karty událostí přidávají do hry prvky chaosu, to znamená, že mohou hráči pomoci nebo naopak zkomplikovat jeho snahy. Karty pilotů a parašutistů je možné přidělovat k letadlům, čímž strojům poskytnou své jedinečné schopnosti.

Portfolio karet

Nepřátelé jsou umisťováni na herní mapu skrytě a mohou být odkryti pomocí akcí hráče. Hra obsahuje standardní scénář, 4 historické scénáře a jednu minikampaň. Novinka už je dokonce v prodeji, takže kdo má zájem, může rovnou objednávat.

Herní plán (zatím bez žetonků)

Designér: Brad Smith
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/395200/others-may-live-combat-search-and-rescue-vietnam

SHILOH SOLITAIRE (White Dog Games)

Americká občanská válka je častým námětem válečných deskových her. Velmi známou (a krvavou) bitvu u Shilohu se rozhodl zpracovat Michael W. Kennedy pod taktovkou White Dog Games a nás může těšit, že půjde o hru pro jednoho hráče. Autor má za sebou už několik her z tohoto období, byť jeho asi nejznámější titul The Night spadá do kategorie zombie her. Hráč bude mít k dispozici jednotky armády Konfederace a AI hry bude ovládat stranu Unie. Zajímavě pojatá je v této hře iniciativa. V prvních 5 kolech začíná vždy straně hráče (Konfederace), od 6. kola patří iniciativa té straně, kterou určí hod kostkou. Celkem se počítá s 16 koly, která mají představovat zhruba 60 minut reálného boje. Protože cílem je vytvořit rychle plynoucí a spíše jednoduchou hru, jsou ve hře pouze 4 typy jednotek - pěchota, dělostřelectvo, kavalérie a překvapivě dělové čluny (pouze pro Unii).

Zatím nejsou k dispozici žádné obrázky. Na stránkách WDG lze najít pouze miniaturní obrázek coveru s tím, že titul bude brzy v prodeji.

Designér: Michael W. Kennedy
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/398648/shiloh-solitaire

PYRATES! (White Dog Games)

Kdo by neměl rád hry z pirátského prostředí v Karibiku?! Navíc, když je tu možnost hrát v jednom hráči. Přestože na obálce hry je podtitul "A Solitaire Board Game", má jít o hru pro 1 až 4 hráče. Předpokládám tedy, že hra bude obsahovat pravidla pro soliterní mód. Hráč v úloze korzárského kapitána bude brázdit Karibik a vést ostatní piráty za bohatstvím a slávou. Protože v historii je známo mnoho případů, kdy piráti plnili i "delikátní" úkoly zadané velmocemi, jsou ve hře přítomné lodě Angličanů, Francouzů, Španělů a Holanďanů. Mezi aktivity, které bude moci kapitán provádět, patří najímání lodí a posádky, obchodování a pochopitelně útoky na lodě s lákavým nákladem. Bude také možné pořádat nájezdy na přístavy (na herní mapě můžeme najít známé přístavy jako Tortuga, Nassau nebo Port Royal).

Karta piráta a karta pirátské lodi


Karibik na herní mapě



Pirátských her, které se opírají o historická fakta, zase tolik není, takže já osobně jsem na "Pyráty" hodně zvědavý.

Designér: ? (na stránce není zatím uveden žádný autor)
Link: https://www.whitedoggames.com/copy-of-mogadishu (trochu divný odkaz že?)

LETEM SVĚTEM

Do této rubriky řadím informaci vydání druhé edice solitérní ponorkové hry Silent War 2.0. Tato deluxe verze obsahuje i rozšíření IJN (Imperial Japanese Navy) a kdo viděl unboxing hry, tak musí uznat, že to je naprosto výjimečná záležitost. Lidéí v Compass Games si tentokrát dali záležet. Papírovou mapu nahradila krásná pevná mapa, do pravidel byly implementovány všechny opravy, pomocné tabulky byly doplněny o další potřebné informace, a tak snad jedině u coveru by šlo zvolit trochu atraktivnější grafiku. Pokud budete hrát kampaň, počítejte s desítkami hodin. Mimochodem informace o této novince vyšla na mém blogu v rámci úvodních novinek věnovaných Compass Games už v lednu 2020.

Při probírání se weby známějších vydavatelů jsem zabrouzdal také na stránky Decision Games. Tam jsem objevil mezi tituly, čekajícími v rámci pledge programu, hru Stalingrad Onslaught. Určitě nejde o čerstvě oznámený titul, ale protože mi jednoduše informace o ní unikla, zkusím to napravit nyní. Důležitá informace je, že jde o solitér. To by ještě možná nebyla tak překvapující zpráva. Jenže... V popisu je hra přirovnávána k sérii D-Day. Ve hře bude více než 1000 žetonků, 165 karet a pravidla na 48 stran (takže žádná jednoduchá hra). A navíc 3 pevné herní mapy, řada scénářů a kampaň! Cena sice nevypadá úplně vstřícně (odhadovaná retail cena 200 USD), ale mě to postačí, abych hru zařadil do svého hledáčku.

Komentáře