Přeskočit na hlavní obsah

CHARLES S. ROBERTS AWARDS 2022 - vítězové

Jen pár dní poté, co se pomyslně uzavřely "volební místnosti", oznámil organizační výbor výsledky v jednotlivých kategoriích. Celkový přehled všech vítězů je možné si prostudovat na stránce CSR Awards nebo si můžete pustit napínavé 40 minutové video, které představí kandidáty i vítěze. A pak tu je třetí možnost, jednoduše si přečíst tento článek, v němž navíc bude možné porovnat tipy Válek v jednom se skutečností. Seznam nominovaných her a tipy na vítěze jsem představil na začátku července v poměrně dlouhém článku. Ještě doplním asi známý fakt, že nominované hry vybírali organizátoři CSR Awards, ale o vítězi rozhodovaly hlasů fanoušků a hráčů válečných her. I když je otázka, zda je termín válečná hra to správné, protože oficiálně jde o "confict simulations". I tentokrát se zaměřím jen na vybrané kategorie.

NEJLEPŠÍ SOLITÉRNÍ NEBO KOOPERAČNÍ HRA

Podruhé v řadě v této kategorii vítězí Jeremy White! Po loňském triumfu s Atlantic Chase se mu povedlo uspět i s hrou Skies above Britain. Ta sice není tak inovativní jako loňský vítěz, ale může se pochlubit úžasnou produkcí, skvěle napsanými pravidly a samozřejmě hratelností, která je silně zaměřená na vytváření příběhu. Jsem moc rád, že obě hry mám ve sbírce, i když se zatím žádná z nich nedostala na válečný stůl. Úspěch je dle mého o to větší, že letos byla konkurence opravdu skvělá. Asi velká řada z nás je zvědavá, jaká bude další jeho hra a zda se v ní znovu pokusí přinést do světa wargames nějaké nové herní prvky.

Další nominované hry:

  • American Tank Ace: 1944-1945 (Compass Games)
  • Enemy Action: Kharkov (Compass Games)
  • Lanzerath Ridge (DVG Games)
  • Resist! (Salt & Pepper Games)

Tip: Enemy Action: Kharkov

OD STAROVĚKU PO STŘEDOVĚK

Vítěz v této kategorii je důkazem, že klasické hex & counter hry stále patří mezi ty nejoblíbenější. Ačkoliv v případě Julia Ceasara jde "pouze" o deluxe verzi, porazil mého favorita, kterým byla hra Barbarians at Gates. Tahle deluxe verze obsahuje více než 2 tisíce žetonů a celkem 20 slavných i méně známých bitev. Ne v každé z nich se účastnil Julius Caesar, časový rozsah je přeci jen větší. Ještě bych doplnil, že některé boje se odehrávají i na vodě a tyto boje mají vlastní příručku s pravidly. Docela mě překvapil stupeň komplexity, který je uveden na zadní straně krabice. Hodnota 6 znamená docela složitou a náročnou hru, což možná při pohledu na mapy a žetonky člověka hned nenapadne. Sice je krátce po vydání, ale hodnocení hry na BGG (8.6) je hodně vysoké.

Další nominované hry:

  • 414 BC: Siege of Syracuse (Worthington Publishing)
  • Barbarians at the Gates (Compass Games)
  • Caesar! Seize Rome in 20 Minutes! (PSC Games)
  • The Punic Wars (Bonsai Games)

Tip: Barbarians at the Gates

STŘEDOVĚK (1200 - 1500)

A krasojízda v podání GM Games pokračuje! Třetí kategorie, třetí vítězství. A také můj první správný tip. Druhý díl série Levy & Campaign, která nyní zažívá velice úspěšně časy, a která by měla v některém z dalších dílů "navštívit" i českou historii. Almoravid je situován do období španělské rekonquisty v období 1085 - 1086. 

Hra je také označována jako "solitaire friendly", ale jsem v tom trochu mírný skeptik. Pokud máte s touto sérii v sólu nějaké zážitky, určitě napište do komentářů, protože já bych si rád nějakou hru vyzkoušel. Dá se očekávat, že příští rok dosáhnou minimálně na nominaci jak Inferno, tak Plantagenet (pokud tedy vyjdou obě ještě letos).

Další nominované hry:

  • 1212: Navas de Tolosa (Draco Ideas)
  • Battles of Medieval Britain (Mike Lambo)
  • Breizh 1341 (Shakos)
  • Saladin (Draco Ideas/Shakos)

Tip: Almoravid

RANNÁ ÉRA STŘELNÉHO PRACHU (1500 - 1800)

Evropské kolbiště během vlády Ludvíka XIV. zachycuje vítěz této kategorie. Hra, která vychází ze systému předchůdce No Peace without Spain!, je určena pro 2 hráče a zahrnuje krátkou tzv. Devoluční válku mezi Francií a Španělskem, dále francouzsko-nizozemskou válku v letech 1672-1678 a nakonec i válku reunií (1683-1684), což byl opět konflikt vyvolaný Bourbonem Ludvíkem XIV. pro Španělsku a jeho spojencům. 

Téma je jednoznačně atraktivní, je pouze škoda, že asi nelze hrát smysluplně v jednom hráči, protože je to kartami řízená hra bez sólo pravidel. No Peace Without Honor! přináší první triumf pro Compass Games. 

Další nominované hry:

  • 1565: Siege of Malta (Worthington Publishing)
  • Fire & Stone: Siege of Vienna 1683 (Capstone Games)
  • Nagashino 1575 & Shizugatake 1583 (Serious Historical Games)
  • Wars of Religion, France 1562-1598 (Fellowship of Simulations)

Tip: No Peace Without Honor!

RANNÝ NOVOVĚK (1800 - 1910)

Vítězná série GMT Games, přerušená v předchozí kategorií firmou Compass Games, pokračuje. Indiánské války druhé půlky 19. století na americkém kontinentu patří mezi má oblíbená témata. Plains Indian Wars patří mezi ty lehčí válečné hry a je určena pro 1-4 hráče (zvláštní pravidla pro sólo hru). Ve hře se relativně často dostávají ke slovu souboje, k nimž dochází, pokud proti obě stojící frakce obsadí stejný region. Kostky jsou speciální, takže např. symboly zbraně znamenají zásah, který odstraní protivníkovi kostku. Každá frakce navíc má v soubojích své silné a slabé stránky. Osadníci mají malou palebnou sílu, ale velké množství kostek. Kavalerie naopak disponuje největší palebnou silou, ale také nejmenším počtem kostek.

Další nominované hry:
  • Bloody Retribution: The Battle of Inkerman (Compass Games)
  • John Company Second Edition (Wehrlegig Games)
  • The Red Burnoose: Algeria 1857 (Hit ‘Em With a Shoe)
  • Votes for Women (Fort Circle Games)

Tip: Plain Indian Wars

NAPOLEONSKÁ ÉRA

Z mého pohledu se překvapivým vítězem v této kategorii stala hra Bonaparte in the Quadrilateral amerického vydavatele OSG (Operational Studies Group). Balení hry nabízí 5 bitev Napoleonova tažení z Rakouska do Itálie (Lodi, Castiglione, Mantova, Arcole a Rivoli v letech 1796 - 1797). Herně jde o klasickou hex & counter válečnou hru od nepříliš známého autora Kevina Zuckera. Patří také do veliké série The Library of Napoleonic Battles, jenž dosud čítá 29 titulů a ve většině případů jde o sérii bitev v rámci menší kampaně. Typickým rysem těchto her jsou krásně vyvedené mapy a spousta pomocných karet s tabulkami a grafy. 

Další nominované hry:

  • 1815 Scum of the Earth (Hall or Nothing Productions)
  • A Crowning Glory: Austerlitz 1805 (Against the Odds)
  • Napoléon 1815 (Shakos)
  • Siege of Mantua (Hollandspiele)

Tip: 1815 Scum of the Earth

AMERICKÁ OBČANSKÁ VÁLKA

V této kategorii jsem si byl asi nejvíce jistý svým tipem. Velkolepé zpracování třídenní bitvy u Gettysburgu bere dech. Hermann Luttmann vzal základ ze systému Blind Swords a i díky skvělé produkci (zásluha Flying Pig Games) nabízí A Most Fearful Sacrifice pro 1-2 hráče fantastické zážitky. V novém systému Black Swan dochází k aktivaci sborů (nikoliv menších formací jako u Blind Swords). Další odchylkou od Blind Swords jsou karty, které se k aktivaci používají (místo chit-pull žetonů) a které pomáhají vytvářet "Fog of War", obecný chaos, který byl běžný v bitvách americké občanské války. Nabízí ale také ideální možnost odehrát celou bitvu sólo s plnohodnotným zážitkem. 

V přípravě už je i další díl (Chickamauga), který bude mít skoro určitě stejné ambice. A tak jediným negativem hry zůstává prostorová a časová náročnost. A možná i cena, která je logicky trochu vyšší. Aktuálně je v prodeji druhé vydání. Ještě doplním, že na BGG má v době psaní článku hodnocení 8.9!

Další nominované hry:

  • Give Us Victories (Dissimula Edizioni)
  • Brothers at War: 1862 (Compass Games)
  • Border States (Shakos)
  • Into the Woods: The Battle of Shiloh (GMT Games)

Tip: A Most Fearful Sacrifice

OBDOBÍ KOLEM 1. SVĚTOVÉ VÁLKY (1910 - ZAČÁTEK WWII)

Ačkoliv jsem měl jiný tip na vítěze, mám velkou radost, že nejlepší hrou v této kategorii je hra 1914: Nach Paris právě od německého vydavatele VUCA Simulations. Jsem totiž jejich velkým fanouškem. V případě této hry je zapotřebí uvést, že jde o výsledek mravenčí práce autora a jeho spolupracovníků. Ti se rozhodli vytvořit věrnou simulaci prvních 6 týdnů první světové války ve formátu hex & counter hry. Hra nabízí scénáře menší i střední délky, které pokrývají jen část kampaně. Kampaň samotná už zabere mnohem více času. 

Důraz na detail a přesnou topografii se projevil i v herních mapách. Ty jsou celkem 4 a dohromady zaberou víc jak 1x1 metr. Kvalitou oplývají i žetonky, které jsou již zaoblené, a také skvěle napsaná pravidla.

Další nominované hry:

  • Death of an Army, Ypres 1914 (Revolution Games)
  • Imperial Tide: The Great War (Compass Games)
  • Kaiserkrieg! (White Dog Games)

  Tip: Kaiserkrieg!

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA

Asi nejvíc nabušená kategorie má vítěze v reprintu prastaré hry Marka Hermana z roku 1985. Pacific War: Deluxe Edition je skutečný gigant na poli válečných her, který přináší závan monster her ze 70. a 80. let. A to i přesto, že nejde tak úplně o monster hru, pokud nebudete hrát kampaň. Ta skutečně je mimo dosah normálních jedinců a sám autor od ní spíše odrazuje. Jinak je možné odehrát v podstatě každou bitvu, která se během války v Pacifiku stala. Což samo o sobě je neuvěřitelné. 

Jde také o případ, kdy GMT (všimněte si prosím už 5. vítězství!) prodává 4" krabici, jinak by se tam celý obsah vůbec nevešel. Pro solitérní hráče je dobrá zpráva, že je velké množství scénářů, které jde odehrát sólo za obě strany.

Další nominované hry:

  • Arracourt (Multi-Man Publishing)
  • Barbarossa: Army Group Center Second Edition (GMT Games)
  • Enemy Action: Kharkov (Compass Games)
  • Undaunted: Stalingrad (Osprey Games)

  Tip: Enemy Action: Kharkov

MODERNÍ ÉRA

A znovu GMT Games jako vítěz kategorie! Flashpoint: South China Sea je hra pro 1-2 hráče (zvláštní pravidla pro solitérní hraní včetně bota),v níž je hlavním cílem získat a udržet si vliv oblastech Jihočínského moře. Hráči představují dvě mocnosti - USA a Čínu. Prostřednictvím karet, které je možné zahrát vícero způsoby, provádí své akce. Úspěch obou stran odvisí od podpory a loajality zemí v dané oblasti. Jde spíše o jednodušší hru, není možné očekávat detailní simulaci potencionálního vojenského konfliktu. 

Tento úspěch dle mého bude znamenat další hry s podobnými herními mechanikami v této sérii (Lunchtime Games).

Další nominované hry:

  • 2 Minutes to Midnight (Plague Island Games)
  • Resist! (Salt & Pepper Games)
  • Twilight Struggle: Red Sea (GMT Games)
  • Zurmat (Catastrophe Games)

  Tip: 2 Minutes to Midnight

HYPOTETICKÉ KONFLIKTY

I zde (podobně jako v případě Pacific War) se stává vítězem reedice hry z 80. let. Signature edition ale není jen tak obyčejná nová edice. Byly přidány 3 další fronty, které udělaly ze Third World War pořádného otesánka. Navíc mapy, pomocné karty, žetony...to vše bylo upgradováno na požadavky současných hráčů válečných her. Hypotetický konflikt mezi NATO a státy Varšavské smlouvy má sice velký rozsah, ale jednotlivé scénáře je možné dohrát za 6-10 hodin. Kampaň zabere v podstatě celý týden hraní. Obrovský je playbook, který má 84 stran, zatímco pravidla obsahují přijatelných 44 stran. Jeden tah ve hře znamená cca 1 týden bojů. Sólo hraní za obě strany je bezproblémové, nejsou zde žádné tajné informace.

Další nominované hry:

  • Case Geld: The Axis Invasion of North America, 1945-46 (Compass Games)
  • CO-OPS (Nuts! Publishing)
  • Die Festung Hamburg (Thin Red Line Games)
  • Spruance Leader (DVG)

  Tip: Spruance Leader

NEJLEPŠÍ VÁLEČNÁ HRA ROKU / DALŠÍ KATEGORIE

Celkovým vítězem, nejlepší válečnou hrou roku 2022 se stává A Most Fearful Sacrifice! Konkurence byla opravdu velká, i když je zajímavé, že některé další nominované hry v této kategorii neuspěly ve svých kategoriích (Into the Woods, Napoleon 1815 nebo Undaunted: Stalingrad). Je ale třeba dodat, že podle pravidel soutěže se do kategorie Best Wargame nemohly řadit reedice.

Flying Pig Games získali s hrou A Most Fearful Sacrifice ještě další zlato v kategorii Nejlepší prezentaci válečné hry. V kategorii Nejlepší časopis zvítězil Strategy & Tactics, který vychází už od roku 1967 a je tak nejdéle vycházejícím časopisem. Už tak dlouhý seznam vavřínů GMT Games rozšířil triumf v kategorii o Nejlepší rozšíření, který získal Fall of Saigon, expanze ke COINu Fire in the Lake. Zajímavě skončila i kategorie Nejlepší nový autor, kterou vyhrál Richard Whitaker. Ten si vzal na svá bedra těžký úkol s novým dílem série Great Battles of the American Civil War. A jeho hra Into the Woods: The Battle of Shiloh, April 6-7, 1862 nakonec získala hned 2 nominace.

    Tip: Enemy Action: Kharkov

ZÁVĚR

Další ročník je za námi. Nezbývá než pogratulovat dvěma hlavním vítězům, kterými jsou GMT Games a pak hra A Most Fearful Sacrifice. Dařilo se i Compass Games se 2 vítězstvími. Naopak letos to nevyšlo vůbec další slavné značce. MMP nemají nic a vlastně ani v nominacích to nebylo nijak slavné. Ale musím upozornit, že příští rok budou mít jedno velké želízko v ohni! V těchto dnech vychází jejich olbřímí titul On to Richmond II: The Union Strikes South. Jde o další díl série Great Campaing of the American Civil War, který bude obsahovat v podstatě 3 hry v jednom. Kdo viděl unboxing, ten určitě bude souhlasit, že jde o výjimečnou záležitost.

Na konec jsem si nechal vyhodnocení mých tipů. Letos jsem dopadl ještě hůře než loni. Pouhých 5 uhádnutých kategorií z celkových 12 (loni 6/10), znamená méně než 50%. Příště se lépe připravím! Doufám, že vás oba články věnované CSR Awards 2022 pobavily a přinesly nějakou tu inspiraci pro nákup nebo zahrání přes Vassal.

Komentáře