Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (květen 2023)

Květnové novinky jsou tu a já bych zase mohl psát o tom, proč tak pozdě. Tentokrát to nechám bez komentáře. Dlouho to vypadalo, že novinek bude pramálo, až jsem chvíli zvažoval, jestli novinkový článek tento měsíc nepřeskočit a ty pouhé dvě hry nezmínit až příště. Ale pak přišel konec května a já jsem si pustil jedno video, které mě pozitivně naladilo, k tomu jsem získal informace o třetí hře, a tak jsem usoudil, že by byla škoda se o novinky nepodělit. Jedná se totiž vesměs o docela zajímavé tituly, které nabízí nepříliš často zpracovávaná historická období. U první novinky to možná tak nevypadá, ale když si přečtete, jakou část slavného období hra zpracovává, uznáte doufám, že nepůjde o běžný námět.

KING OF ROME (Acies)

Máme tu další hru z období slavného Říma, i když tentokrát jde o počátky římské éry. Ačkoliv jde o hru pro 1-4 hráče, zaměřím se na sólo verzi, protože ta má svá vlastní pravidla. Hráč se ujme role vládce Říma, který pomocí svého politického vlivu (např. přes senát) a vojenské moci ovlivňuje dění v Římě i okolních státech. Hrozby přichází od Samnitů, Etrusků a dalších národů vesměs nepřátelských vůči římské moci. Zajímavé je, že hráč nebude čelit AI botů, ale samotnému systému hry, který mu bude klást různé překážky a překvapení v podobě událostí. Hlavním úkolem je získávání vítězných bodů prostřednictvím vítězných bitev, dobytí měst a řady další akcí. Oproti pravidlům pro více hráčů nemá sólo hra politickou fázi.

Upřímně jsem nečekal dle popisu, že mapu budou tvořit hexy. Žetony jednotek nesou na sobě jednoduché informace o síle a také, k jakému veliteli náleží. Bitvy se odehrávají na zvláštním malém herním plánu. Pilířem sólo hry jsou chit-pull žetony, které řídí průběh hry, a tak trochu simulují akce ostatních národů. Možná z mého popisu hra budí zdání, že půjde o vesměs jednoduchou hru, kde se bude pouze hýbat žetony po hexové mapě a občas dojde k soubojům, které nebudou mít hloubku. Nenechte se mýlit, hra má 32 stran pravidel (ty jsou na KS stránkách ke stažení) já sám se začínám o tuto hru zajímat. Uznejte, že začínat jako král Romulus se čtyřmi pěchotami a jednou kavalérií zní jako skvělá výzva. Navíc autor není úplně neznámý. Stojí například za nedávno vydanou hrou Inferno: Guelphs and Ghibellines Vie for Tuscany, 1259-1261 od GMT Games.

Obsah hry

Designér: Enrico Acerbi
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/380770/kings-rome
Kickstarter: https://www.kickstarter.com/projects/kings-of-rome/kings-of-rome-0

THE FATE OF ALL (Thin Red Line Games)

Fate of All je hra, kterou vydavatel Red Thin Line Games poctivě skrýval a pouze občas vypouštěl balónky se zavádějícími informacemi. Jde o válečnou hru, která bude volně navazovat na titul The Conquerors, který vyšel v roce 1977 pod hlavičkou legendárního vydavatele válečných deskovek SPI. Poměrně vágní název hry toho moc neříká, ale děj je zasazen do období prvních 4 let tažení Alexandra Velikého proti perské říši Dareia III. Záměr tvůrců je poskytnout hráčům realistickou podobu starověkého válečnictví bez příkras. Obě strany budou čelit problémům s morálkou, se zásobováním na dlouhé vzdálenosti a s organizací armád. Důležitou složkou hry bude politika. Získat podporu bude možné pomocí podplácení nebo vyhrožování. Zrada, revolta a pochybná spojenectví asi také patří do běžného portfolia akcí této doby. 

Detail malé části mapy

Celkem 4 mapy pokrývají Řecko, část Balkánu, Anatolii, Egypt a střední a Blízký východ až k Babylonské říši. Žetony budou mít velikost 5/8" a ilustrace na nich vypadají nádherně. K dispozici budou i žetony velitelů a námořní síly. Trochu mě zaskočilo zpracování bitev. Ty mohou být vyhodnoceny jako strategické bitvy, což znamená rychlejší metodou. Nebo v případě klíčových bitev je možné použít zvláštní pravidla a mapu pro detailní průběh. A teď asi ta nejzajímavější informace na konec. Součástí hry budou i pravidla pro sólo hraní celé kampaně za Makedonce!

Ukázka žetonů vybraných jednotek plus detail žetonu Parmeniona


Bohužel v době psaní článku nebyl znám ani autor a nelze poskytnout žádný odkaz na BGG nebo na produktovou stránku Thin Red Line Games.

TWILIGHT STRUGGLE: SOUTH ASIAN MONSOON (GMT Games)

Twilight Struggle (v českém vydání Studená válka) je bezesporu jedna z nejúspěšnějších her GMT Games. Nebál bych se ji označit jako jednu z vlajkových lodí. Proto je zřejmé, že se vydavatel pokouší přidat další samostatné hry postavené na základech původní hry. South Asian Monsoon se zaměřuje na období druhé půlky 20. století, v němž soupeřily dvě hlavní velmoci USA a Sovětský svaz o svůj vliv jihoasijské části světa. A to od vypuknutí tibetského povstání až po normalizaci vztahů mezi Čínou a USA. V průběhu hry se budete moci "setkat" s takovými historickými postavami, jako byli Mao Ce Tung, indický premiér Nehrú, dalajláma, zastřelená Indíra Ghándhíová nebo ruský vůdce Chruščov. 

Podobně jako nedávno vydaná hra Twilight Struggle: Red Sea - Conflict in the Horn of Africa bude spíš štíhlejší (pouhá 4 kola) než původní hra, a stejně tak bude obsahovat pravidla pro hru v jednom hráči, byť půjde primárně o dvojkovku. Hrát tak bude možné sólo jak za USA, tak i za SSSR. Zajímavá je informace, že hra bude plně kompatibilní s původní hrou Twilight Struggle.

Prototyp herního plánu

Prototypy karet

Designéři: Jason Carr, Jason Matthews
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/383492/twilight-struggle-south-asian-monsoon

LETEM SVĚTEM

Na Gamefoundu aktuálně běží kampaň na reprint 3 her ze série Valiant Defense. Proč jen 3 hry, když celkem už vyšly čtyři, nevím. Pavlov's House, Castle Itter a Lanzerath Ridge jsou ty, které se reprintu dočkají, smůlu má Soldiers in Postmen's Uniforms. 

Na konci května byl hostem živého streamu youtubového kanálu Ardwulf's Lair legendární John Butterfield. Tématem byly sólo a multisólo hry. Naprosto skvělý rozhovor, v němž pobavila Johnova výslovnost jména Vládi Chvátila, přinesla hned 2 zajímavé informace. První až tolik nepřekvapí. Butterfield pokračuje v práci na sólo hře Away Team, o níž jsem nadšeně informoval v dřívějších novinkách. Druhá informace je už těžšího kalibru. V úvahách je totiž třetí díl série Enemy Action (dosud vyšly Ardennes a Kharkov). A téma? Co říkáte na operaci Market Garden? Za mě jednoznačně atraktivní téma, protože nabízí spoustu rozmanitých akcí na několika místech. Dost dobře si zatím nedovedu představit hru na toto téma implementovanou do systému Enemy Action. Ale Johnovi věřím, že se mu to podaří. Video určitě doporučuji, probírají se tam i další sólovky jako je D-Day série, RAF, Battle of Britain a další.

Komentáře