Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (prosinec 2022)

Poslední měsíc loňského roku mnoho oznámených novinek v kategorii solitérních válečných her nepřinesl. Jedinou větší událostí tak je nový titul v sérii COIN her, který (pokud se nemýlím) (bohužel se mýlím - Colonial Twilight) přichází poprvé s protipovstaleckou aktivitou na africkém kontinentu. Mezi prosincovými novinkami jsou také 2 zástupci print and play her. Dlouho jsem zvažoval, zda je zařadit, ale nakonec jsem se rozhodl, že to může někoho navnadit. Asi nemá cenu dodávat, že i tentokrát nebude chybět gamebooková hra. Doufám, že trochu rozpačitější zakončení starého roku vystřídají úžasné tituly oznámené v průběhu roku 2023!

CORAL SEA SOLITAIRE (Worthington Publishing)

Jak jsem naznačoval v úvodu, gamebookové tituly od Worthington Publishing se v novinkách objevují pravidelně. Minulý měsíc to byl Bismarck Solitaire Midnight Edition, v říjnu zase Guadalcanal Solitaire. Tentokrát to bude znovu válka v Pacifiku. Stejná trojice autorů se rozhodla využít základních herních mechanismů použitých v Bismarck Solitaire pro námořní souboje v Korálovém moři. 

Úkolem hráče bude řízení amerických letadlových lodí (Yorktown a Lexington) v několika misích proti japonskému invaznímu loďstvu, které ohrožuje Austrálii. Hráč musí zabránit konvojům císařské flotily v dosažení Post Moresby. Mise by měly odrážet i různé strategie japonských letadlových lodí. To vypadá jako docela zajímavé zpestření oproti Bismarcku. Hru bude možné koupit jako vždy na Amazonu a vydavatel nabízí dokonce dvě verze - barevnou (20 her) a černobílou "půlnoční" (50 her).

Zadní strana "sešitu" zobrazující klasickou dvoustranu pro jednu misi. Vizuálně téměř totožné s Bismarck Solitaire.

Designéři: Sean Cooke, Mike Wylie, Grant Wylie
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/376302/coral-sea-solitaire
Amazon: https://www.amazon.com/Coral-Sea-Solitaire-Original-Bookgames/dp/B0BNZ5TDF8
Amazon (Midnight edition): https://www.amazon.com/gp/product/B0BPGBTCS6

GIFT OF THE NILE (White Dog Games)

Máme tu dalšího zástupce firem, které se ve značné míře orientují na sólo hráče. Můj oblíbený autor Ben R. Madison (např. Jeff Davis, Mrs. Thatcher's War, White Tribe atd.) připravuje pro White Dog Games solitérní hru ze starověkého Egypta. Na mapě severního Egypta bude hráč budovat říši, stavět chrámy, pyramidy a čelit nepřátelům, mezi něž budou patřit mj. i Peršané. A na závěr přijde to nejhorší. Brutální a efektivní Římané! V této fázi zatím nejsou k dispozici žádné obrázky komponent. Jak ale znám autora, bude zde spousta historických vsuvek jak v pravidlech, tak i v událostech. Takže pevně doufám, že nepůjde jen o "běžnou" civilizačně-válečnou hru, ale že se také dozvíme spoustu zajímavostí ze starověkého Egypta.

Designér: Ben R. Madison
Link: https://www.whitedoggames.com/gift-of-the-nile

BRING GUNS TO BEAR (print and play)

Běžně se nezajímám o print&play hry. Tentokrát udělám hned 2 výjimky, protože mi přijde, že obě hry mají určitý potenciál a je docela pravděpodobné, že se nějaký vydavatel jedné či druhé hry ujme a vydá ji jako deluxe verzi. Ve hře Bring Guns To Bear jde o hru pro 2 hráče, kterou je možné hrát i sólo díky implementaci velmi jednoduché AI. Námětem jsou námořní bitvy během 1. a 2. světové války. Během hry se může na scéně objevit až 14 lodí. Je třeba počítat s větším podílem náhody v podobě kostek. Hra dokonce nabízí i generátor scénářů.

Autor poskytl všechny potřebné soubory pro přípravu hry na BGG (pravidla, databázi lodí i nejrůznější pomocné tabulky), takže stačí jen stáhnout, vytisknout a začít hrát. Jediné, co jsem úplně nepochopil, je hexová mapa. Tu jsem nikde nenašel a zřejmě je na hráči, aby si nějakou (generickou) připravil či stáhl.

Ilustrativní ukázka bojů na hexové mapě

Autor: Harvey T. Dearden
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/376593/bring-guns-bear

BATTLE CARD: MARKET GARDEN (print and play)

U PnP verzí zůstanemem je tu druhý zástupce. Extrémně jednoduchá (doba hry cca 5 minut!) sólo hra o známé operaci Market Garden z období WWII má pravidla na 1 stranu A4. Po stažení herního plánu stačí sehnat 8 kostek d6 ve dvou barevných sadách. Tyto kostky budou symbolizovat německé a spojenecké jednotky, přičemž hodnota kostky určuje sílu jednotky). Kromě kostek bude ještě potřeba si připravit ukazatel některých stavů a situací ve hře (např. počasí).


Ke hře jsem nenašel žádný titulní obrázek, pouze ukázku vytištěného herního plánu a stylizovaných kostek.

Designéři: Nils Johansson and David Thompson
Link: https://djackthompson.itch.io/battle-card-market-garden

FADING STAR: Insurgency and Piracy in Somalia (GMT Games)

GMT oznámili již 15. hru ze série COIN her. Tentokrát se bude jednat o bojích s povstalci (a také s piráty!) v severních oblastech Somálska. Za hrou stojí pro mě zcela neznámý autor Yann de Villeneuve, takže budu opatrný při případné koupi. Nicméně zasazení do Somálska je pro mě velmi atraktivní. 

Pojďme se podívat na jednotlivé frakce. Cíl islamistického hnutí Al-Šabáb je vytvořit v zemi chalífát a to i za pomoci velmi násilných metod. Další frakcí jsou ugandské a burundské vojenské jednotky, které v rámci africké spojenecké mise (AMISOM) působí v zemi a snaží se zajistit mír a podpořit vládní síly. Třetím do party je přechodná federální vláda, která se snaží přenést svou pravomoc i na další území země. Zajímavá je čtvrtá frakce, která je trochu nehomogenní. Jsou v ní totiž piráti a zástupci klanů, kteří sledují vlastní obohacení a vyhovuje jim klanový způsob vládnutí. Jak je u COIN her pravidlem, můžeme se těšit i na sólo hraní proti velmi dobře hrajícím AI botům. 

Sice stále prototyp, ale řekl bych, že toto bude už skoro finální verze herního plánu

Designér: Yann de Villeneuve
Link: https://www.gmtgames.com/p-1021-a-fading-star-insurgency-and-piracy-in-somalia.aspx


Komentáře

  1. Coinům zatím odolávám, ale je to čím dál težší. Tohle téma je super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se snažím být rezistentní, protože jinak bych měl asi všechny COINy. Nejvíc mě lákají právě ty, které mapují relativně nedávné konflikty jako je Distant Plain nebo právě Fading Star.

      Vymazat
  2. P&p by som nezatracoval,obcas sa podari najst skvelu vec. Posledne som si vyrobil Hungarian fights for freedom a vcelku prekvapilo. Je to na styl serie States of siege. A ten Africky COIN asi bude must have. Inu komu sedi tema, tak odporucam casopis Modern War s prilohou hry Somali pirates, skvela vec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je nechci zatracovat, jen jsou prostě mimo můj hledáček. Takže občas něco zachytím, ale je to málo samozřejmě. Jinak States of siege je moc pěkný systém. Pokud se autorovi podaří to pěkně naroubovat na historii a obohatit hru o nepříliš známé události, pak je to vždy velký bonus. Hodně zvažuji koupi White Tribe o bojích v Rhodésii z této série.

      Vymazat

Okomentovat