Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (listopad 2022)

Jsou tu poslední novinky v roce 2022. Nakonec se sešlo 5 kousků, z nichž větší polovinu zabraly tzv. "book wargames", které stále mají své zákazníky. Mně osobně udělala radost ohlášená novinka od mého oblíbeného autora solitérních válečných her (Johna Butterfielda), a to i přesto, že nejde o historickou válečnou hru. Popis hry vypadá naprosto úžasně a ihned po přečtení jsem hru předobjednal. Pětici doplňuje zajímavá hra z napoleonských válek se sólo asistentem.

FIRST VICTORIES: WELLINGTON VERSUS NAPOLEON (Lock 'n' Load Publising)

A tou hned začínáme. Lock 'n' Load přichází s novou sérií Glory and Empires, jenž cílí do období francouzské revoluce a následné vlády Napoleona Bonaparte.

První díl s podtitulem Firt Victories odkazuje na první úspěchy Wellingtona proti Napoleonovi v bitvách v tzv. poloostrovní válce, což je označení letitého konfliktu, který zuřil ve Španělsku a Portugalsku, a který v mnohém přispěl k Napoleonovu pádu. V jádru hex&counter hra, která klade důraz na formace, systém velení a manévrování při boji. Zajímavé je rozložení komplexnosti hry do 3 druhů pravidel (Soldiers, Battalion a Advanced Battalion rules), takže hráči si mohou postupně přidávat obtížnost. Trochu mě překvapilo, že je hra určena až pro 5 hráčů.

Pro nás je pozitivní informací, že hra bude podporovat sólo mód pomocí tzv. sólo asistenta. Ten bude řízený kartami a budou ho tvořit dva balíčky akčních a velitelských karet.

Bitva v plném proudu


Ukázka karty z velitelského balíčku

Ukázka akční karty


Designér: Terry Doherty
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/340120/first-victories-wellington-versus-napoleon

TALLY-HO! (Historic Wings)

Leteckou bitvu o Británii se rozhodl zpracovat do "gamebookové" podoby autor Thomas Van Hare. Hráč se bude v 15 misích snažit ve službách RAF bránit Anglii proti náletům Luftwaffe. Každou z misí by mělo být možné dohrát do 30 minut. Nepůjde samozřejmě o detailní simulaci leteckých bojů, což asi nikdo u tohoto typu her neočekává. Velkou roli bude hrát náhoda v podobě kostky, na což je třeba se připravit. Pozitivem, alespoň pro mě, je skutečnost, že výsledek jedné mise má dopad na misi následující (může např. snížit množství německých letadel). Proti jednoduchosti pravidel půjde obtížnost. Dá se očekávat, že letadlům Luftwaffe hráč jen těžko zabrání v bombardování britských měst. Myslím, že je to poprvé, co je v novinkách "gamebooková" hra s hexovou mapou a žetonky, kterými hráč po mapě hýbe. Hru je možné koupit (jak jinak u těchto typů her) na Amazonu.

Možná překvapivě hexový podklad, který u "gamebookových" vidím poprvé

Designér: Thomas Van Hare
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/374751/tally-ho
Amazon: 
https://www.amazon.com/dp/B0BMSP4MXM/

BISMARCK SOLITAIRE: MIDNIGHT EDITION (Worthington Publishing)

Komerční úspěch hry Bismarck Solitaire, která byla představena na blogu Války v jednom letos v dubnu, přiměla autory, aby začali připravovat dotisk, a při té příležitosti ke hře přidat nové mapy ve 3 misích zaměřených na boje v dánských úžinách. Kdo tedy už dohrál všechny mise původní hry a chce nášup, bude pro něj půlnoční edice jako stvořená. Ačkoliv nejsou tyhle "gamebooky" moje nejoblíbenější zpracování historických konfliktů, naprosto rozumím, že mají své plusy. Rychle odehratelné, nic nezabírají, prostě ideální na letní dovolené. Škoda, že díky poštovnému do ČR/SR, je celková cena krapet vysoká vzhledem k tomu, že jde vlastně o "pouhý" brožovaný sešit.


Designéři: Sean Cooke, Mike Wylie a Grant Wylie
Link: https://boardgamegeek.com/image/7207928/bismarck-solitaire-midnight-edition

MEN OF WAR: RHODESIAN BUSH WAR – Forward Together (Art of Wargames)

A do třetice solitérní "book wargame". Tahle hra se podobně jako Tally-Ho! trochu vymyká standardům těchto typů her. I zde je základem hexová mapa a žetonky jednotek. Těch je celkem 104 a je potřeba je buď vystříhat ze sešitu nebo si je vyrobit na nějakém lepším materiálu (předtím oskenovat). Čím se liší úplně nejvíc je téma. Zpracovává konflikt v africké Rhodesii v moderní době. Hráč ovládá bezpečnostní síly Rhodesie při potlačování povstání podporované komunistickými velmocemi v době studené války. Důraz je kladen na taktickou část, kdy se na mapě pohybují týmy po 2-4 mužích. Pravidla mají pouze 6 stran. Ke hře je potřeba mít už jen dvě kostky (D6 a D10). Na titulním obrázku je také označení Module 1, které dává tušit, že budou následovat další moduly v rámci série Men of War. Pokud půjde o nepříliš často zpracovávaná historická témata, proč ne?

Protipovstalecké boje v buši někde v Rhodesii

Designér: Joe Fernandez
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/374923/men-war-rhodesian-bush-war-forward-together

AWAY TEAM: THE VOYAGES OF THE PANDORA (GMT Games)

Když jsem v minulých říjnových novinkách psal o hře Galaxy Force: Battles of the Fallen Stars, nenapadlo mě, že hned v následujících novinkách bude mým hlavním kandidátem opět vesmírná válečná hra. Away Team bude o objevování cizích světů ve vzdálených hvězdných systémech. Hráč bude velet průzkumné mezihvězdné lodi během jejího putování vesmírem. Na cílové lokaci (planeta nebo její satelity) bude vysazen speciální tým, aby prozkoumal terén, zjistil, zda tam není život, zda jsou tam podmínky pro lidskou rasu a sesbíral nějaké vzorky. Dá se předpokládát, že někteří obyvatelé si tuto exploraci nenechají líbít.

Autorem hry je John Butterfield, který podobnou hru vytvořil před více než 40 lety. Hra se jmenovala podobně - Voyage of the B.S.M. Pandora. Butterfield se rozhodl svou hru oživit, adaptovat na dnešní dobu a pod vydavatelstvím GMT ji nabídnout hráčům. 

Hvězdný systém New Goergia (žádný z obrázků ze hry nemá finální verzi)

Away Team nabízí 3 herní módy. Prvním z nich je solitérní kampaň, která nabízí epické objevování až 7 různých hvězdných systémů, přičemž odhad herní doby činí neuvěřitelných 80 hodin. Pro ty, kteří se tak velké herní doby děsí, nebo kteří se s hrou jen seznamují, bude připravena možnost solitérního hraní spojeného pouze s jednou hvězdnou soustavou. Třetí mód je určen pro hru 2 hráčů, v němž budou průzkumné týmy obou hráčů soupeřit v jediném hvězdném systému. 

Ukázka environmentální mapy

Dění bude probíhat na pevné oboustranné mapě o standardní velkosti 22x34". V balení také najdete 12 menších environmentálních map a 4 mapy hvězdných systémů. Vše oboustranné. Kromě pravidel a brožurky pro tréninkovou misi bude ke hře dodáván téměř 100 stránkový Passage book. A to není vše. Přidejte si 240 karet, 50 dřevěných kostiček, 2 plata žetonků a řadu dalších pomocných komponent. Hra bude pochopitelně dodávána ve 4" krabici. Nedovedu si představit, že by se vše vešlo do jiného rozměru. Obávám se pouze toho, zda hra vyjde v roce 2023...Nevím, jak vy, ale já se na tuhle hru těším maximálně!

Ukázka karty setkání s cizí rasou


Ukázka karty lidského člena posádky Away Teamu

Designér: John Butterfield
Link: https://www.gmtgames.com/p-1013-away-team-the-voyages-of-the-pandora.aspx

RŮZNÉ

Pokud jste sledovali jeden díl Deskofobie věnovaný TOP10 sólo válečných her, možná vás překvapilo, kterou hru zařadil David na druhé místo. Hru Combat! chválí kdekdo. Ale snad všichni unisono dodávají, že ta hra má příšerné žetonky a vůbec, že produkce není zrovna na nejvyšší úrovni s přihlédnutím k vysoké ceně hry. Letos vyšla expanze označovaná jako Volume 2. No a proč to vlastně všechno píšu? Compass totiž oznámil, že první díl se dočká nového vydání, kde budou vylepšené žetonky, nová grafika map a některé další změny. Možná konečně důvod, abych si tuhle hru pořídil do sbírky. 

Pokud vás novinky moc nenalákaly, vězte, že další článek už bude výživnější! Budou to vánoční tipy pod stromeček, i když tak trochu netradičně pojaté.

Komentáře