Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (červen 2022)

Venku usilovně prší a to je ideální čas pro psaní mých oblíbených novinek, které se objevily v měsíci červnu. Skoro vždy mám obavu, že nebude o čem psát, ale vždy se něco najde. Občas totiž uvažuji o tom, že začnu pokrývat novinky i z kategorie těch válečných her, které nemají podporu hraní pro jednoho hráče, ale přitom je bez problémů možné je hrát sólo. Narážím samozřejmě na klasické hex & counter hry. Naštěstí jsem vždy odolal. Zabralo by to spoustu času, novinky by byly značně obsáhlejší, a navíc si pořád nejsem jistý, že by to oslovilo moc hráčů. Ale co není, může být :) Já samozřejmě nové hex & counter hry sleduju, protože každá novinky v tomto žánru je strašně přitažlivá, akorát o nich nepíšu do novinek (zatím). Pokud by byl zájem, asi bych to zvážil. Tolik k obligátnímu úvodu a teď už směle na ty nové tituly! Je zajímavé, že všechny jsou to CDG hry...

WERWOLF: Insurgency in Occupied Germany, 1945 - 1948 (Legion Wargames)

COINy se stále hřejí na výsluní popularity. GMT se povedlo vytvořit skvělou sérii, která chrlí nové díly a hráči je kupují, protože jsou témata atraktivní a série se navíc zajímavě vyvíjí. A tak je logické, že COINy také inspirují další vydavatelské firmy. Takovým příkladem je připravovaná hra Werwolf, kterou pro Legion Wargames chystá dvojice autorů - Clint Warren-Davey a Ben Fiene. Stejně jako v případě COIN her má jí o asymetrickou hru pro 1-4 hráče odehrávající se v roce 1945, kdy do Německa pronikly jednotky Rudé armády i západních spojenců. V této hře však kladou Němci odpor a přecházejí na guerilový způsob boje. Nacisté totiž už od roku 1943 tajně budovali velkou síť partyzánských oddílů (werwolfů) v obavách z možné porážky. Nacističtí pohlaváři se skrývají a čekají, až se stane okupace pro Západ i Sovětský svaz příliš nákladnou.

Kromě nacistů je v zemi aktivní ještě další frakce - hnutí Edelweiss. Jejich cílem je obnovit nezávislé a vlastenecké Německo. Takže bojují proti okupačním silám i proti werwolfům.  Vítejte v alternativní historii!

Herní plán včetně komponent připomínající COIN hry

Máme tu tedy 4 frakce - spojenecké okupační síly (armádní jednotky a německá policie), Sovětský svaz (jednotky Rudé armády a NKVD), hnutí Edelweiss a Werwolfové (dřívější jednotky SS a fanatičtí nacisté). Jako u COIN her i zde mohou vznikat dočasná "spojenectví", kdy např. Sovětský svaz bude kooperovat se Západem při postupu proti werwolfům, ale zároveň se bude snažit urvat co nejvíc z německého vědeckého programu. Ten totiž poběží dál bez ohledu na okupaci. Boj, který se rozhoří mezi všemi frakcemi určí konečné směřování země - komunismus, demokracie, nacionalismus nebo nacismus.

Kompletní obsah hry

4 různé typy karet, které přidávají zajímavé prvky do hry

Designéři: Clint Warren-Davey a Ben Fiene
Link: https://www.legionwargames.com/legion_WER.html

VOTES FOR WOMEN (Fort Circle Games)

Hodně dlouho jsem váhal, zda zařadit tuto novinku do přehledu. Podle mého nejde vůbec o válečnou hru, ale zase je to historická hra se zajímavým tématem a je pravda, že na svém blogu občas o hrách na pomezí wargame píšu. Hnutí žen za získání volebního práva v USA má poměrně dlouho historii. Jejich boj za politická práva trval dlouhé roky (1848 - 1920). A do role sufražetek (suffrage = volební hlas) nás postaví novinka od Toryho Browna. Půjde o kartami řízenou hru (CDG), které bude možné hrát až ve 3 hráčích a to jak kooperativně, tak i kompetitivně. Pro sólo hru je k dispozici tzv. Oppobot. Pro výhru hráče za sufražetky je nutné, aby americký kongres schválil 19. dodatek ústavy, který ženám dává právo volit. K tomu je potřeba mít hlas od 3/4 států. V případě, že alespoň 13 států (ze 48) odmítne ratifikovat tento dodatek, vítězí hráč za druhou stranu. 

Hra trvá celkem 6 kol. Každé kolo zahrnuje dobírání karet z vlastního balíčku, aukci o strategické karty a následně zahrání karet. Karty přestavují události, ale jako v každé CDG hře, je možné je použít i na jiné účely jako třeba v této hře na lobování v Kongresu a na organizování kampaní.

Obsah balení (kde ale chybí dřevěné komponenty, což je škoda, protože dřevěná postava sufražetky vypadá...ehm.. zajímavě)

Osobně se mi námět líbí moc. Navíc, pokud bude Oppobot dobře navržený, mohlo by jít o další originální hru. Mám akorát obavu, zda není cena (72 USD bez dopravy) a hru trochu přepálená vzhledem k tomu, že některé komponenty (herní plán např.) nevypadají úplně top.

Herní plán s označenou volbou jednotlivých států

Designér: Tory Brown
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/311900/votes-women

WEIMAR: The Fight for Democracy (Capstone Games)

I zde jsem byl na vážkách, zda zařadit do novinek, a to ze stejných důvodů, jako v případě Votes for Women. Jenže boj jsem prohrál. Téma točící se kolem Výmarské republiky si nedovolím vynechat. Autor Mathias Cramer je známý designér, i když do wargames v podstatě vůbec nefušuje. Přesto občas nějakou hru s historickým pozadí vytvoří, jako tomu bylo v případě Watergate. Tentokrát se pustil do hry pro 1-4 hráče, která hráče přenese do období prvních kroků demokracie v Německu od roku 1918. Opět jde o CDG hru a jednotlivé frakce soupeřící o moc jsou sociální demokraté, konzervativci, komunisté a nacionalisté. Autor hry pokládá otázku, jak dopadne Německo? Skončí v rukách nacistů nebo se z něj stane Svaz německých socialistických republik? 

V čem ale bude tkvět hlavní jádro hry? Všechny strany se budou snažit získat vliv v klíčových oblastech veřejného mínění - politika, ekonomika, média a zahraniční záležitosti. Za úspěchy v těchto oblastech budou získávat body. Druhou herní "vrstvou" bude snaha získat ulici. Tedy organizovat demonstrace, pouliční boje a využívat polovojenské jednotky. Karty bude možné zahrát jako událost, pro získání vlivu na veřejné mínění nebo pro pro vyprovokování akcí v ulicích.

Prototyp karet
Prototyp dřevěných komponent

Cíle stran by měly být asymetrické, čemuž odpovídá i odlišné odměňování body (demokratické strany za zajištění stability, nedemokratické za úspěšné nepokoje). V souvislosti s touto hrou 
bych rád připomněl, že před rokem a půl jsem psal o připravované novince The Weimar Republic od GTM Games, která se zabývá stejným tématem. Hra by měla být ve finální fázi vývoje, ale kdy bude na trhu, těžko říct.

Herní plán (prototyp)
Designér: Matthias Cramer

CDG SOLO SYSTEM #2 (GMT Games)

V březnových novinkách jsem upozorňoval, že se připravuje druhý díl CDG Solo System balíčku. Netrvalo dlouho a už je možné objednávat v rámci P500. A není divu, po tak velkém úspěchu. Pokud nevíte, co je CDG Solo System, doporučuji přečíst si můj letmý pohled na první balíček. Dozvíte se v něm, k čemu slouží a jaké hry jsou podporované.

Druhý balíček má na starosti opět stejná dvojice autorů - Joe Stuka a Ken Kuhn. Co se týče komponent, budou totožné. Pouze hlavní herní desky/pásy, na něž se pokládají karty, bodu mít jiné barvy než ty v první balíčku. I tentokrát budou pro každou hru k dispozici velké karty ve formátu A4 se zvláštními instrukcemi pro úvodní nastavení, práci s kartami, událostmi a pro interpretaci výsledků hodů kostkou.

Možná řadu z vás napadne, proč další pár těchto herních komponent, když jsou 2 stejné v prvním balíčku (byť v jiných barvách)? Hlavním důvodem je možnost ovládat až 4 frakce, což se sice nevyužije ani ve druhém balíčku, ale pravděpodobně bude v tom dalším připravovaná hra Clash of Sovereigns.


Ukázka hraní 1960: The Making President pomocí komponent z CDG Solo System #2.

Asi každého zajímá, jaké hry se do balíčku dostaly tentokrát? Je jich celkem 6 a nejlepší bude si je v krátkosti představit.

Zásada mít v každém balíčku zástupce série Commands & Colors byla dodržena i zde. Další hrou z této série, jenž CDG Solo System podporuje je Commands & Colors: Napolenics. Je to už postarší hra (2010), ale v rámci série velmi dobře hodnocena na BGG (8.0).


Druhou podporovanou hrou z této série v balíčku #2 je Commands & Colors: Medieval. Relativně nová hra (rok 2019), která čerpá z prostředí Byzantské říše a dynastie Sasánovců v Persii a přidává několik menších doplnění série. Hodnocení této hry je na BGG ještě vyšší (8.3) a tak není divu, že GMT One tento titul zahrnuly do nového balíčku.


I u této hry můžeme najít kontinuitu s první balíčkem. Pursuit of Glory je totiž nástupcem hry Paths of Glory. Stále se vše odehrává během 1. světové války, ale tentokrát válčí britské a ruské jednotky proti otomanské říši, takže dojde i na známá bojiště jako bylo např. Gallipoli. Autorem už není Ted. S. Raicer, ale Brian a Brad Stockovi.


Hra 1960: Making of the President zachycuje slavný souboj o prezidentské křeslo mezi Johnem F. Kennedym a Richardem Nixonem. V době vrcholící studené války se oba kandidáti střetnou ve snaze získat voliče na svou stranu. Která barva převáží na volební mapě (modrá nebo červená)? Relativně jednoduchá hra, která ale oplývá spoustou historických událostí.



Války s Indiány je docela časté téma ve válečných deskových hrách. Wilderness War je starší titul (2001) od známého autora Volko Ruhnkeho, který umístil dění své hry do let 1755-1760. Tedy do období velkého úsilí Francie a Británie o ovládnutí severní Ameriky za podpory různých indiánských kmenů.


Ted Raicer se dočkal i tentokrát své hry v balíčku. Tentokrát je to World War II: Barbarossa to Berlin. Notně modifikovaná verze Paths of Glory byla uzpůsobena na trochu jiný charakter druhé světové války. Hra se snaží pokrýt téměř celou 2. světovou války v Evropě od vyhlášení války Sovětskému svazu. To znamená, že kromě východní fronty se bojuje i v severní Africe a dojde i na vylodění v Normandii a boje v Ardenách.


Designéři: José "Stuka Joe" Ruiz a Ken Kuhn
Link: https://www.gmtgames.com/p-995-cdg-solo-system-pack-2.aspx

LETEM SVĚTEM

Za poslední měsíc se také objevily různé střípky, které si zaslouží alespoň textovou zmínku. Chystá se prý 5. díl série Valiant Defense (Pavlov's House, Castle Itter, Soldiers in Postmen's Uniforms a Lanzerath Ridge). Zatím není vůbec jasné, o čem to bude, ale překvapivě nebude autorem hry David Thompson, který má na svědomí všechny 4 díly. Před dokončením je 3. verze pravidel pro Fields of Fire. Navíc by měla být k dispozici série dokumentů, které pomohou s učením této komplexní hry. Kdo dosud váhal a obával se pravidel, má nyní šanci! 

Velkým překvapením alespoň pro mě informace od GMT One, že pracují na pravidlech pro sólo hraní hry Bear Trap. Překvapením to je z toho důvodu, že jde o blokovku ve stylu Sekigahary. Tam bych něco podobného nečekal. Bear Trap by měl být její duchovní nástupce odehrávající se v Afghánistánu během sovětské invaze. 

Další informace se týká těch, kteří mají zájem o hru Mr. President: The American Presidency, 2001-2020 od GMT. Došlo totiž ke zvýšení prodejní cena na 99 dolarů. Bude to hra naplněná komponenty, takže bude dodávána ve 4" krabici (podobně jako třeba Pacific War). Pozitivní zprávou je, že v rámci P500 cena zůstala stejná - 52 dolarů, takže zájemci mohou získat pěknou slevu. Navíc hra konečně má finální cover, který se mně líbí.

Komentáře

  1. Urcite chceme aj klasicke hex and counters .... Na Mr. President som zvedavy. A su tie solo packy fakt dobre? Ja som u CDG zvyknuty na flowcharty😀 A ten CaC sa hra s blokmi nie? To ich superovi vidis?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemohu říct zatím, zda jsou dobré či ne, protože mě čeká první test u Paths of Glory. Ale zrovna u PoG jsou ty reference dobré. Otázkou spíš je, zda to kupovat nebo si to vytisknout. U druhého packu budu dost dlouho zvažovat, zda do něj jít, protože mě to láká pouze kvůli Pursuit of Glory a Wilderness War. A protože už mám ty 2 pásy na karty i kostku, tak mi vlastně bude stačit si vytisknout na tvrdší papír pouze A4 oboustrannou kartu k samotné hře. Jinak flowcharty dle mého jsou jen u CDG, kde jsou sólo pravidla ne? Protože tady hraješ za obě strany jako aktivní hráč, nejsou to AI. Ta sólo metoda ti pouze umožní, abys měl nějakou "fog of war" a netrpěl tím, že vlastně víš, co má druhá strana v rukách. Já jsem radši, že je to takto. Vymyslet AI u Paths of glory by nemuselo dopadnout dobře :)

      Commands&Colors jsem nehrál, ale viděl jsem, že u té sólo varianty jsou ty bloky otočené na hráče (logicky).

      Vymazat
  2. Jedno téma zajímavější než druhé. Ten Werwolf vypadá luxusně. Tahle podoba alternativní reality vůbec není moc častá. To je samé vítězství nacistů, ale porážka a odlišný následný vývoj jsem snad nikde neviděl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle určitě není první hra, nejrůzější what-if scénáře se ve válečných hrách vyskytují, byť jen okrajově.

      Vymazat
    2. Asi to tak bude. Zamýšlel jsem se na PC hrami a tam mě napadá jen pár scénářů ve Steel Panthers. Deskovky jsou zjevně v tomto ohledu kreativnější odvětví.

      Vymazat

Okomentovat