Přeskočit na hlavní obsah

Prusko-francouzská válka (1870-1871) (dokončení)

V prvním díle jsem v seznamu titulů zabývajících se prusko-francouzskou válkou skončil na čísle sedm. V tomto závěrečném shrnutí se podíváme na hry z posledních 3 let. Už jich nebude mnoho, zato stále platí, že se vesměs jedná o hry s neuvěřitelně dlouhými názvy. Pokud ale čekáte nějakou pořádnou monster hru nebo alespoň něco většího, nedočkáte se. Nejsem designér, takže možná je příčinou charakter té války, kde zřejmě není možné vytvořit strategickou hru se záběrem simulovat celou války naráz. A že významné bitvy války se nejlépe hodí pro menší formáty. Nechtěl bych ale tady dopředu shazovat hry malého formátu, nicméně si dovolím postesknout ještě jednou a to v závěrečné kapitole.

8. 1870: THE WAR AGAINST THE EMPIRE (Conflict Simulations LLC)

Hra, která vyšla v roce 2019, je první z mini série s názvem Longest Century Operations Series. Tato série se zabývá různými konflikty 19. století. Rok v názvu této hry napovídá, že autor hry Ray Weiss se zaměřil na první fázi prusko-francouzské války během léta 1870. Jde o první hru ze seznamu, která se snaží zabývat strategickou, dlouhodobější částí, nikoliv jen jednou nebo více bitvami. Každé kolo se skládá ze 4 fází. V administrativní části získává každá ze stran body zdrojů, které pak spotřebovávají za účelem mobilizace nebo tyto body šetří na akční fázi, která je srdcem celé hry. V ní se přesouvají jednotky a dochází k útokům. Předposlední fází je fáze dobývání pevností. Konec kola je věnovaný obnovovací fázi. K tomu také slouží body zdrojů, pokud hráč nějaké pošetřil. O výhře rozhodují vítězné body, které symbolizují jakousi národní morálku Druhého císařství. Takže Francouzi přidávají body, zatímco Prusové je odečítají. Vesměs jde o body získávané za ovládaná města a pevnosti. Získat je může i vítěz velkého souboje, pokud se sejde větší síla jednotek.

Kompletní mapa

Mapa je menší velikosti (22x17") a také počet žetonů je na nižší úrovni (140). Tomu odpovídá i velikost krabice, která budí dojem, že jde o nějakou karetní hru.

9. SEDAN 1870 (Vae Victis)

Máme tu další díl francouzského časopisu Vae Victis, tentokrát číslo 152 z roku 2020. Francouzský autor Arnold Giraud-Moster zvolil poměrně zajímavý úsek prusko-francouzské války. V době, kdy maršál Bazaine je uvězněný se svou armádou v pevnosti Méty, je vyslána armáda pod velením generála Mac Mahona, aby maršálovi pomohla dostat se z obklíčení. Chalonská armáda složená jak z pařížských gardistů, tak i zuávských pluků z Afriky má nelehký úkol pohybovat se rychle a zároveň se vyhnout bočním útokům pruských sil. Podaří se Mac Mahonovi včas překročit Mázu a zachránit maršálovu armádu? Nebo Moltke zaskočí Francouze nepřipravené a definitivně tak zničí chalonskou armádu a tím vezme jejich poslední naději?

Jak je patrné z následujícího obrázku, herní mapa nejsou klasické hexy, nýbrž je rozdělena do zón s přirozeným terénem (lesy, bažiny, horské oblasti) propojených spojnicemi.

Ukázka z přípravy hry (všimněte si, že není až tak úplně jednoznačné, které jednotky jsou francouzské a které pruské. Což je ale tím, že konkrétní jednotka je na druhé straně žetonu).

Hra počítá s proměnlivostí počasí, má svou denní i noční fázi. Pomocí ženijních operací je možné ničit nebo opravovat mosty. Kromě soubojů jednotek jsou důležitou součástí útoky na pevnosti. Zajmutí Napoleona III či Moltkeho znamená automatické vítězství. Pokud toto nenastane, určí vítěze počet pěších divizí, které Francouz dokáže přesunout do cílových zón (řečeno zjednodušeně). Pravidla mají celkem 23 stran, ale několik stránek zabírají pomocné tabulky a informace.

10. A MATTER OF HONOR: The Battle of Le Bourget (Tiny Battle Publishing)

Dominanci francouzských autorů potvrzuje i Jacques Rabier, který připravil v roce 2020 válečnou hru o bitvě u La Bourget. Jedná se o velmi jednoduchou válečnou hru, v níž se žetonky přesouvají po mapě, která není hexová, nýbrž zobrazuje jednotlivé části města (hřbitov, škola, kostel apod.). I žetony nejsou klasické abstraktní, ale mají ilustraci dobových vojáků a číselné informace jsou rozmístěny trochu jinak než je běžné v jiných hrách. Ke hře patří i karty událostí, které hráči mohou zahrát pro zvýšení svých šancí v boji. 

Bitva o Le Bourget probíhala během 27. až 30. října 1870 a měl ji na svědomí generál Bellemare, který o útoku neinformoval pařížské vedení (generála Trochyho). Útok na vesnici 3 km od Paříže nesl moment překvapení, takže pruské jednotky v rychlosti opouštěli svá postavení. Nicméně se v 6 hodin ráno vrátili a pokoušeli se několikrát dobýt vesnici zpět. Jenže útoky byly vždy odraženy, a tak přišla ke slovu artilérie, která společně s příchodem pruských posil znamenala devastaci mezi řadami obránců. Zbytek poté kapituloval.

Karty událostí

Zajímavý styl žetonů jednotek

Pouhých 8 stran pravidel by mohlo přilákat hráče, kteří chtějí mít ve své sbírce nějakou válečnou hru s krátkou herní dobou. Herní plán je menší velikost (22x17") a žetonů je celkem 120. Pokud jsem správně pochopil, hra je stále dostupná na stránkách vydavatele.

11.MARS LA TOUR (Conflict Simulations LLC)

Zpracování nejznámější bitvy prusko-francouzské války v malém měřítku. Tak by se dala označit pravidlově jednodušší hra od dvojice autorů Matthew Ward a Ray Weiss z roku 2020. Vydavatel hru označuje jako vstupní hru do světa válečných her, v níž najdou to své i váleční matadoři. Autoři se inspirovali hrou Gettysburg, jenž v té době vyšla v časopise C3i. Když jsem psal o malém formátu, měl jsem na mysli vše. Na mapě o velikosti 17x11" se odehrává bitva, v níž je maximálně 32 žetonů. I herní doba je krátká, vše by se mělo stihnout do půlhodiny. Obvykle je konec po 6 kolech, ale pokud hráč za Francii dokáže převést alespoň 4 pěchoty mimo mapu na označených hexech, automaticky vyhrává. Jinak rozhoduje počet dosažených vítězných bodů, které se sbírají za eliminované jednotky. Francouzi navíc získávají body za každý hex v Mars la tour, který udrží do konce hry. Herně jde o hex&counter hru, v níž fungují ZOCy, formace, nedostatek munice a další standardní prvky wargames.

Hrubě neošetřené žetony na hexové mapě. Všimněte si modrých jednotek držících hexy, symbolizující Mars la Tour

12. Imperial Bayonets: We Were Not Cowards – Sedan 1870 (Conflict Simulations LLC)

Zdá se, že nejvíce her v přehledu má jednoznačně vydavatel Conflict Simulatons LLC. Stejně jako v předchozí hře i zde je stejná dvojice autorů. Dokonce i tato hra vyšla v roce 2020. Námět ale už je jiný a také šířka záběru. Hra zpracovává téma bitvy u Sedanu, která se odehrála v září roku 1870. Během této bitvy byl zajat císař Napoleon III. a poté byla vyhlášena třetí republika. V bitvě měly klíčovou roli pruské kanóny, které způsobily Francouzům velké ztráty.

Hexová mapa má už standardní velikost 22x34". Vyloupat je potřeba 560 žetonů, což je docela velké číslo, které se ve hrách z této války moc často nevidí. Kromě pravidel (přestože to není nikde uvedeno, jsou zde pravidla série i hry) a pomocných karet jsou v krabici pouze 2 šestistěnní kostky. K dispozici je i ziplog verze, která ušetří pár dolarů.

Detali na stacky žetonků

Herní plán Sedanu a okolí

13. LA GUERRE DE 1870: La chute de Napoléon III (juillet-août 1870) (VaeVictis)

O pár odstavců výše je popis hry Sedan 1870, který vyšel v časopise Vae Victis. Od stejného autora (Arnold Giraud-Moser) je i tato hra. A asi není překvapení, že jde o stejný pravidlový základ a stejnou výtvarnou stylizaci. Dokonce je možné v případě vlastnictví obou her je spojit a zahrát si dlouhou kampaň od počátku války až do definitivního konce, čímž je zde bitva u Sedanu (1870). La Guerre (neboli česky válka) se zaměřuje na počáteční fázi války, neřeší konkrétní historické bitvy. To znamená, že k té definitivní může dojít tam, kde se bitva ve skutečnosti vůbec neodehrála.

Ve hře jsou 3 scénáře a pravidla celé série. Papírová mapa má velikost 41x59cm. K dispozici je celkem 216 žetonků. Svůj vlastní mají jak Napoleon III., tak i von Moltke.

Kompletní herní plán

Arch žetonů

ZÁVĚR

A jsme na konci. Nejste jako já trochu zklamaní? Vím, že jsem to psal už v úvodu článku, ale tahle válka by si zasloužila mnohem větší výběr. Nemám vůbec nic proti časopisovým hrám. Ale že bude ve výstupním seznamu tak velké zastoupení těchto typu her jsem nečekal. A když vezmu zbytek, tak v něm zase převažují "malé" hry. Kde jsou velcí hráči jako MMP nebo Legion Wargames? Jediná hra od GMT? Doufejme, že se tématu chytí nějaký zkušený designér a vytvoří obdobu US Civil War. Já jsme v každém případě s tématem prusko-francouzské války ještě neskončil. Čeká mě představení hry At Any Cost od GMT a určitě bych rád sepsal i AAR z nějakého scénáře této hry. Ale nejprve budu publikovat v příští týdnu klasické novinky. Třeba se tam objeví nějaká čistě solitérní hra z této války! Doufám, že druhý "ponor" do velkého trhu s válečnými hrami nebyl zklamáním. Osobně se těším na další podobnou analýzu tentokrát s jiným tématem, které není až tak úplně profláknuté.

Komentáře

  1. Mam dojem, ze nieco na dane tema ma aj Decision games. Bud v ramci mini serie, alebo klasicky zip lock. Skus na Gamers-Hq.de. Prip. od inych vydavatelstiev. Je tam v pohode vyber.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prošel jsem všechny mini série, folio i ziplog verze. Možná měli něco v minulosti, ale teď jsem tam nic nenašel. Ale jak jsem psal, vzal jsem hry za posledních 10 let. Navíc jsem nezahrnul hry, které na BGG neměli vůbec žádný obrázek ani hodnocení.

      Vymazat

Okomentovat