Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (březen 2022)

I když byl březen relativně dlouhý, stejně mi přijde, že jsem nic nestihnul. Po odehrání ukázkové hry Cuba Libre, kde nakonec při vyhodnocení druhé karty propagandy zvítězil vládní režim, jsem na stůl nedostal ani jednu hru. To však ale neznamená, že jsem se deskovým hrám vůbec nevěnoval. Jak možná někteří zaregistrovali na facebookové stránce Válek v jednom, dočetl jsem výbornou knihu o prusko-francouzské válce v letech 1870-1871 a díky tomu jsem začal psát po dlouhé době zase tematický článek, který by měl být publikován ještě v dubnu. Zda se mi podaří do konce měsíce i pořádně zahrát hru z tohoto období, je otázka. Vzhledem k délce i těch malých scénářů hry, jsem spíše pesimistou. Tolik tedy k blogovým záležitostem a nyní už následují novinky.

SPITFIRE: THE FIGHT FOR AIR SUPREMACY

Takřka v každém z několika posledních novinkových článků mám zmínku o solitérní válečné hře, která svou povahou připomíná gamebook. Speciálně vydavatelství Worthington Publishing odpaluje jeden titul za druhým (např. Bismarck Solitaire, Waterloo Solitaire a další). Jsou tu však i další autoři, kteří své hry prodávají např. přes Amazon bez nějakého velkého vydavatele. Autorem připravované roll&write hry je Jamie Kirkpatrick. Na Amazonu je k mání jeho prvotina B-17: The Fight for Air Supremacy, s níž nová hra bude sdílet základní pravidla. Hlavní náplní bude sestřelování německých stíhaček a bombardérů během letecké války o Británii. V kokpitu Spitfire bude hlavní cílem hráče zabránit bombardování cílů v Británii. Paperback by měl obsahovat celkem 42 stran, takže zřejmě nepůjde o nějaké komplexní válčení. Ti hráči, kteří nemají moc v oblibě hry se značnou mírou náhody, se asi tomuto titulu vyhnou. Na druhou stranu půjde o svižnou hru s krátkou herní délkou.

Autor: Jamie Kirkpatrick
Link: https://www.amazon.co.uk/SPITFIRE-FIGHT-AIR-SUPREMACY-SOLITAIRE/dp/B09WQ8991C

IRISH FREEDOM (White Dog Games)

Zajímavý čistě solitérní titul připravují ve White Dog Games. Autor David Kershaw se rozhodl zpracovat téma irské války o nezávislost v letech 1919-1921 včetně následující občanské války v Irsku (1922-1923). Hráč v této hře bude ovládat irské síly v boji proti britským vojskům. A pokud uspěje a vybojuje nezávislost, čeká ho v další fázi občanská války, kde bude čelit zuřivému nepříteli v podobě republikánů (pozdější IRA). Na zjednodušené mapě Irska, rozdělené do 6 hlavní oblastí, bude hráč přesouvat jednotky v podobě žetonů. Jednou z oblastí je i nechvalně známý Ulster. Z obrázku mapy jsou vidět i spojnice, po nichž se budou žetony přemisťovat. Pro dotvoření atmosféry jsou ve hře 2 sady karet po 9 s historickými událostmi. Jak jsem z BGG zjistil, půjde o reimplementaci Davidovy hry stejného názvu z roku 2013. A když porovnám grafickou stránku hry, musím uznat, že půjde o dost značný pokrok. White Dog Games nabízí hru ve 3 různých vydání. Kromě krabice je možné koupit hru v ziplog fólii a také si ji vyrobit dle poskytnutých zdrojových materiálů.

Obrázek herní mapy a vybraných karet
Krvavá neděle na kartě události

Designér: David Kershaw
Link: https://www.whitedoggames.com/irish-freedom

F6F HELLCAT (SixJAM)

A máme tu další solitér s letadly. Změníme ale kolbiště, protože se bude bojovat v Pacifiku. Je 26. červenec roku 1943 a vaše eskadra stíhaček Grumman F6F Hellcat dorazila na lehké letadlové lodi Belleau Wood do Pearl Harboru, aby se zúčastnila dalších bojů o pacifické ostrovy. Během misí se vaše stíhačky utkají s japonskými Zery, ale jejich cílem budou také  bombardéry ve vyšších letových hladinách, protože primárním cílem bude ochránit mateřskou letadlovou loď. Tu kromě bombardérů mohou ohrozit i japonská kamikadze. Jakmile totiž je Belleau Wood potopena, hra končí a vy prohráváte. Dalším prvkem, který bude hráče stresovat je dostatek paliva pro návrat a přistání na lodi.

Hra se pyšní speciálním karetní systémem Gear Card System, o němž jsem nezjistil moc informací. Herní plán je tvořen soustavou menších karet, které poskytují v jakési abstraktní formě přehled o tom, co se děje ve vzduchu. Po úspěšné misi je možné upgradovat letadla (o tom, zda se to týká i pilotů jsem zmínku nenašel). Překvapil mě údaj o herní době, který má být 90-120 minut, což tedy rozhodně není málo od tohoto typu her.

Ukázka z rozehrané hry (ve spodní části karty z zv. Gear Card systému)

Kompletní obsah

Designér: Josh Malbon
Link: https://www.thegamecrafter.com/games/f6f-hellcat

GMT ONE

Z informací od týmu GMT One mě zaujaly 2 zprávy. Tou první je, že se chystá další CDG Solo Pack! Ten první už je prý hotový a bude rozesílán doufám v nějaké nejbližší době. A protože měl velký úspěch (čísla předobjednávek aktuálně překročila 2500), rozhodli v GMT pro sestavení dalšího. Bohužel zatím nevíme o žádné hře, která bude do něj zařazena. Druhá informace, která stojí za pozornost, je článek v InsideGMT, kde se rozebírala sólo varianta připravované hry Border Reivers. Oznámení o vydání této hry je sice už staršího data, ale možná by stálo za to si hru připomenout, když sólo mód byl tak vychválen.

BORDER REIVERS (GMT Games)

Celý název hry jsem do nadpisu nedával, protože je strašně dlouhý. Nicméně podtitul říká vše. Přeshraniční nájezdy Angličanů a Skotů v letech 1513-1613 je hlavní téma hry. Hráč se zhostí role jednoho ze 6 nájezdnických klanů a bude se snažit zvýšit bohatství komunity a slávu bojovníků během období, kdy vládli Jindřich a Alžběta až do konce 16. století. Vítězí hráč s největším počtem vítězných bodů. Ty bude možné získat za úspěšné nájezdy, za vlastnictvím velkých stád dobytka nebo třeba za to, jak se jejich klan proslavil (i mimo jejich domovinu).

Hra je určena pro  1 až 6 hráčů a já pevně doufám, že sólo mód bude tak dobrý, jak se o něj článek v InsideGMT zmiňuje. Komponenty budou hodně připomínat euro hry, protože se tu setkáme např. s dřevěnými zvířaty (koně, ovce). Aktuálně je hra v rámci programu P500 ve fázi finalizace vývoje.

Ukázka stále ještě prototypu herního plánu s dřevěnými zvířátky


Komentáře

  1. Snad v tom CDG solo packu nebude Pad Nebes, ked som si konecne zvykol na tych botov 😀 Ale potesilo by nejak vylepsit Churchilla. To pozeranie kariet superom,nie je moc stastne riesenie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že COINovky v tom nebudou. Tam to řeší případně těmi upgrady (viz Fire in the Lake). Churchilla bohužel nemám, měl jsem za to, že to sólo moc hrát nejde. Ty máš s ním zkušenosti? Já bych třeba čekal, že tam budou hry jako Wilderness War. Takové ty klasické CDGčka, ale jestli to mají v přípravě, tak asi už mají seznam her. Třeba se to dozvíme ke konci měsíce :)

      Vymazat
    2. Churchill solo hrat ide, mas tam flowcharty na botov. Ideal je samozrejme plny pocet hracov, ale na naucenie postaci aj to solo😀 Osobne ma to solo bavi, len by som zmenil jednu vec. Ked hras tah bota, tak zoberes do ruk jeho balik kariet a vyberas moznosti. Tym padom ta atmosfera je prec a vies si pomoct, kedze vies co maju vsetci na ruke. Mozno keby tam bol system jak v Labyrinthe, ze tahas nahodne, prip. to upravit nejak inak. Ale takto ..... Ale hra je inak skvela. A mam dojem ze na Wildneress war vyslo na Gmt one aj PnP solo. Alebo to bolo univerzalne, s tym ,ze to ide aplikovat an nato. Uz si nepamatam.

      Vymazat
    3. No to ale vypadá docela jako dobrý kandidát na ten CDG Solo Pack II. On ten první pack bude spíš o těch komponentách než že by nějak dramaticky měnil hratelnost CDG her.

      Vymazat
  2. Irish Freedom je pro mě velké zklamání za ty prachy. Kromě redesignu grafiky tam není vůbec nic nového oproti free PNP verzi ke které už jeden celkem povedený redesign existuje na BGG.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No i ta PnP verze je u White Dog Games k mání za 30 USD. To je docela dost. Bohužek krabicová verze pro non-US je už pálka. Ale to je bohužel dnes už skoro vše. A hrál jsi tu původní PnP verzi? Mě by fakt zajímalo, jak to je hratelné.

      Vymazat
    2. Tu původní PNP mám. Hra je to velice jednoduchá a náhodná. V podstatě o všem rozhodují kostky. V první části hry máš jen dvě akce Move a Recruit. V druhé máš akce tři, ale zase jen posily a pohyb. Potřebuješ posily do Kerry? Hoď si kostkou. Fajn, dostaneš posily do Dublinu. Posily nepřítele jsou rovněž řešeny náhodně. V soubojích sice máš nějaké bonusy vyplívající z prostředí ve kterém operuješ (city, townland, bogland), ale opět o vítězi rozhodnou kostky. Líbí se mi téma a to jak je hra rozdělená na valku o nezávislost a pak se to překlene do občanské války. Karty událostí jsou fajn. Jedna hra je 15-60 minut (záleží jak ti to padá) Mám za sebou asi 10 her a myslím, že už to na stůl nedám. Zatím jsem nenašel žádné info o tom, že by ta nová verze měla být jiná.

      Vymazat

Okomentovat