Přeskočit na hlavní obsah

Ukázka ze hry: LABYRINTH: THE WAR ON TERROR, 2001 - ? (2. část)

V první části zahrály obě strany po 2 kartách. Připomeňme si, že se nám povedlo svrhnout islamistický režim v Afghánistánu, kde ale stále není rozhodnuto. Džihádisté naproti tomu zřídili teroristické buňky v Pákistánu, Somálsku a dokonce i ve Spojených státech amerických. Prestiž USA je vysoká (9) a máme štěstí, že stejně jako my (USA) má tvrdý postoj ke globálnímu terorismu i svět. Uvidíme, jak se nám povede v další části ukázkové hry. 

Než se pustíme dál, musím uvést na pravou míru jednu nepřesnost z první části. Když byla totiž provedena akce Změna režimu a bylo nasazeno 6 jednotek, upozornil jsem, že žeton Troops (Jednotky) se posouvá do pole "OVERSTRETCH" a že ve druhém kole obdržíme 7 karet místo 9. Jenže správně se žeton měl přesunout do prostředního pole "WAR", což znamená, že při rozdávání karet v dalším kolem získáme 8 karet.

Karta džihádistů 3

Třetí kartou otočenou z hromádky karet džihádistů je #9 Special Forces s operační hodnotou 1. Jde o kartu asociovanou s USA, která je hratelná. Dle diagramu se tím pádem bude provádět akce Teroristický útok. A je to tu! Hned první kritériem pro určení země, jenž se má stát cílem útoku, je možnost útočit v USA. A tím, že je zde jedna buňka, je možné se o útok pokusit. Naštěstí OP hodnota karty je 1, což znamená, že budeme házet pouze jednou kostkou (tedy max. 1 útok). USA mají silnou vládu, což znamená, že úspěchu bude dosaženo pouze, když padne 1. Ještě než hodíme kostkou, otočíme váleček buňky v USA na jeho aktivní stranu (tedy zeleným půlměsícem nahoru). Štěstí v kostkách se opět přiklonilo na mou stranu, padla 6. Útok se tedy nepovedl.

Karta Specal Forces a situace v USA

Karta džihádistů 4

Odkrývám čtvrtou karty džihádistů, což je #32 Back Channel s hodnotou 3 OP. Událost spojená s USA však není hratelná (Spojené státy nemají mírný postoj), a protože nelze provést velký džihád, posouváme se na flowchartu k testu na malý džihád. Ten už proveditelný je, protože existují buňky v Pákistánu, Afghánistánu a Somálsku (vzhledem k tomu, že džihád se provádí v muslimských zemích, nepřipadá v úvahu džihád v USA, i když tam je aktivní buňka). Operační hodnota karty určuje počet pokusů o džihád. První kritérium při volbě cílové země s buňkami, které lze uplatnit, je stabilní vláda. Všechny tři země, které připadají v úvahu mají stabilní vládu, takže použijeme prioritu uvedenou v rámečku flowchartu pro malý džihád, a z ní je zřejmé, že to bude Pákistán. Otočíme buňku v Pákistánu na aktivní stranu. Házím kostkou a k mé úlevě padá šestka, džihád je zažehnán. Navíc jediná buňka v zemi se vrací na ukazatel financování džihádu.

Zbývají 2 operační body a dvě země, které obě mají status svrženého režimu. Hodíme kostkou pro určení pořadí. Řekněme, že sudé hodnoty znamenají Afghánistán, liché Somálsko. Padá trojka, tedy Somálsko. Po otočení buňky házím kostkou a trojka opět ukazuje na neúspěšný džihád. Buňku tedy přesouvám na stupnici financování džihádu. Poslední pokus je tím pádem učiněn v Afghánistánu. I zde jako v předchozích případech je nutné hodit 1 nebo 2 pro úspěšný džihád. Po hodu kostkou 4 s úsměvem na rtech přesouvám jednu buňku z Afghánistánu na stupnici financování džihádu. Kostky mi tedy pomohly i tentokrát. A že to byla fuška!

 

Karta Back Channel a stav po neúspěšných džihádech

Karta USA 3

Po menším rozmýšlení, jaké karty zahrát, mi vykrystalizovaly dva hlavní cíle. Prvním cílem je udělat něco s teroristickou buňkou v USA. K tomu účelu slouží akce Disrupt (Narušení nebo chcete-li Rozbití). Pro její exekuci postačí karta s jakoukoliv operační hodnotou, protože v USA je silná vláda a tudíž je potřeba mít kartu s alespoň 1 OP. Druhým cílem je Afghánistán. V ruce mám totiž kartu #109 Tora Bora, která zajistí zničení 2 buněk v zemi se svrženým režimem. Určitou nejistotou je nutný hod na prestiž, ale to mi za to riziko stojí. Odstraňuji tedy 2 buňky z Afghánistánu (zůstává tam už pouze poslední buňka). Následuje hod kostkami na prestiž. První hod (5) ukazuje na růst, druhý hod (4) posouvá americkou prestiž na nejvyšší možnou hodnotu (12). Poslední úkonem události je líznutí nové karty do ruky. Tou je karta #18 Euro Islam. Kartu Tora Bora musíme odstranit ze hry, protože má na sobě značku "REMOVE".

Karta Tora Bora a Euro-Islam a zlepšená situace v Afghánistánu

Karta USA 4

Jak už jsem nastínil v předchozím odstavci, měli bychom odstranit hrozbu ve vlastní domovině. K tomu poslouží karta #18 Danish Cartoon. Využijeme její operační hodnotu (1) pro zahrání akce Narušení/Rozbití. Jednoduše odstraníme buňku z USA. I tuto kartu po použití odstraníme ze hry. Situace najednou vypadá o moc lépe. Na mapě už je jediná teroristická buňka. Přesto jsme ale daleko k vítězství, protože ke splnění vítězných podmínek jsme se ani nepřiblížili.

Karta Dannish Cartoons a bezpečná situace v USA

Karta džihádistů 5

Z hromádky karet džihádistů následně otáčím kartu #43 Patriot Act. Protože jde o hratelnou událost spojenou s USA, bude nutné za stranu džihádistů provést naplánování teroristických útoků. Jediným možným cílem je Afghánistán, protože pouze tam je jediná teroristická buňka. Bude tedy proveden jeden pokus o naplánování teroristického útoku a zbylé dva OP se použijí pro akci Radikalizace. Úroveň vlády v Afghánistánu je stabilní, takže pro úspěšné naplánování útoku je potřeba hodit 1 nebo 2. Po dlouhé řadě hodů kostkou přichází smůla a padá 1. Teroristický útok se podařilo naplánovat. Pokládám žeton "Terror Plot" do Afghánistánu. 

Nyní je potřeba uplatnit zbylé 2 OP prostřednictvím akce Radikalizace. První buňka bude umístěna do náhodně určené země. Jak černá, tak i béžová kostka ukazují po hodu hodnotu 3. Nešťastnou zemí je Čína. Musíme ale nejprve provést test postoje země. Hod kostkou (3) určuje mírný postoj Číny ke globálnímu terorismu. Tím se posouvá ukazatel světové postoje na úroveň Hard 1 (Francie a Izrael mají tvrdý postoj, Čína mírný). Poslední OP bude využit v rámci Radikalizace pro přesun teroristické buňky. Nejprve určíme, kam se bude buňka přesouvat. První kritérium totiž splňují hned 2 země se svrženým režimem - Afghánistán a Somálsko. Protože obě země mají shodnou hodnotu zdrojů (1), musí proběhnout mezi nimi náhodné určení pomocí hodu kostkou. Lichá čísla budou znamenat Afghánistán, sudá Somálsko. Padá dvojka, cílová země bude Somálsko. Protože Afghánistán i Čína, které jediné mají na svém území teroristické buňky, spadají do stejné priority, musíme mezi nimi rozhodnout, která z nich bude země, odkud se buňka přesune. Použijeme úplně stejnou metodu. Lichá čísla značí Afghánistán, sudá Čínu. Padá jednička, což ale mění celou situaci. Existuje totiž pravidlo, že pokud je v zemi se svrženým režimem poslední buňka, ignoruje se cílová destinace pro přesun a místo toho se buňka stane spící, stáhne se do utajení. Což je případ Afghánistánu. Otáčím tedy váleček půlměsícem dolů.

Karta Patriot Act a situace v Afhánistánu

Karta džihádistů 6

Šestou kartou je #95 Wahhabism. Protože jde o hratelnou událost pro džihádisty, bude se provádět. Podstatou události je zvýšení rozpočtu džihádistů o hodnotu odpovídající síle vlády v Saúdské Arábii, což je 3. Ukazatel financování se tak posune na maximální hodnotu 9.

Karta Wahhabism s pohledem na Saúdksou Arábii

Karta USA 5

Abychom zmařili naplánovaný teroristický útok v Afghánistánu, provedeme akci Pohotovost (Alert). Lze to ale provést pouze pomocí karty se 3 OP. V ruce máme jedinou - #34 Enhanced Measured. Provedení je jednoduché, pouze odstraníme žeton útoku a přemístíme ho do přihrádky dostupných teroristických útoků.

Karta Enhanced Measures a opět bezpečnější Afghánistán

Karta USA 6

Naskýtá se velká příležitost učinit rázný krok v Afghánistánu. Pokusíme se totiž o akci Ideologická válka a pokud se nám povede hod kostkou, změní se síla vlády na silnou, což bude mít za následek odstranění žetonů Změna režimu a Svržený režim! Můžeme se o to pokusit, protože v zemi je celkem 6 vojenských jednotek a pouze 1 buňka (je potřeba mít o 5 více jednotek). Nebude to jednoduché, protože je potřeba, aby modifikovaný hod kostkou byl alespoň 5. V případě modifikované čtyřky bude možné alespoň přidat žeton podpory, který učiní případný další pokus snazší. Uplatní se zde dva modifikátory. První je -1, protože se pokoušíme o změnu vlády na silnou. Druhý modifikátor je +2, protože prestiž USA je na maximální úrovni. Kostka nám přeje, padá 5. Odstraňuji tedy žetony změny režimu a napadeného režimu a žeton stabilní vlády měním na silnou vládu. Důsledkem této změny je také posun ukazatele celkového počtu zdrojů silných vlád muslimských zemí z 0 na 1. Kolem Afghánistánu se skoro vše točí, nemáte ten pocit? Jen pro pořádek uvedu, že byla zahráná karta #59 Amerithrax s 2 OP (splňuje podmínku počtu OP, protože před akcí byla vláda stabilní - 2).

Karta Amerithrax akonečně normální silná vláda v Afghánistánu

Karta džihádistů 7

V pořadí již sedmá zahrávaná karta džihádistů má název #28 Sharia. Jde o americkou hratelnou událost (odstranění žetonu svrženého režimu). Dle diagramu to znamená pokus o naplánování 2 teroristických útoků. První zemí, kde bude pokus o zosnování útoku, je Afghánistán, protože má na svém území buňku a navíc i vojenské jednotky. Musela by ale padnout 1, aby to vyšlo. Naštěstí ale padá 4, takže útok se nepovedlo ani naplánovat. Zároveň buňka v zemi se stává aktivní.

Nyní by se zdálo, že by měl být proveden útok v Číně, kde je buňka. Jenže diagram nakonec končí u akce Radikalizace, protože financování džihádistů je na úrovni 9. Kostky tedy určí náhodnou zemi, kam umístíme buňku. Padají 5 (černá) a 2 (béžová). Cílovou zemí se stává Keňa. Test v Keni dopadá dobře, hod kostkou (5) stanovuje tvrdý postoj země, čímž se mění i světový postoj (z úrovně 1 na 2).

Karta Sharia  

Změny v Keni

Karta džihádistů 8

Tentokrát to bude docela jednoduché. Karta, kterou jsme otočili, je #49 Al-Ittihad al-Islami s hratelnou džihádistickou událostí. Text událostí přikazuje umístit buňku do Somálska. Kartu poté odstraníme ze hry.

Karta Al-Ittihad al-Islami a buňka v Somálsku

Karta USA 7

Protože nehrozí akutní nebezpečí, má asi smysl pokračovat ve zlepšování úrovně vlád muslimských zemí. Hlavně těch, které mají velkou hodnotu ve zdrojích. Proto zahrajeme kartu #105 Iran s hodnotou 2 OP a zvolíme akci Ideologická válka v zemích Perského zálivu. Hod kostkou (4) upravíme díky modifikátoru (+2). Výsledkem je, že vláda v zemích Perského zálivu se mění na silnou a ukazatel zdrojů zemí se silnou vládou můžeme přesunout na hodnotu 4.

Karta Iran a silná vláda v zemích Perského zálivu

Karta USA 8

Znovu se zaměříme na Afghánistán a pomocí akce Disrupt (Rozbití/Narušení) vytlačíme poslední teroristickou buňku z této zkoušené země. K tomu použijeme kartu #102 Former Soviet Union. Poté musíme umístit do země žeton jádra (Cadre) pro potencionální verbování ze strany džihádistů.

Karta Former Soviet Union a pohled na Afghánistán bez teroristických buněk

Karta džihádistů 9

Poslední kartou džihádistů v prvním kole je #1 Backlash. Protože jde o nehratelnou americkou událost (na mapě není žádný žeton plánovaného teroristického útoku) a není možné provést velký džihád, pokusí se džihádisté o malý džihád (pouze jeden, protože OP karty je 1). Džihád je možný pouze v jediné zemi a tou je Somálsko. Protože ale na kostce padá 4 (pro úspěšný džihád je potřeba v Somálsku 1 nebo 2), takže džihád selhal a buňka v Somálsku se stává aktivní.

Karta Backlash a odkrytá buňka v Somálsku

Karta USA 9

Protože v ruce máme kartu #19 Kemalist Republic, která díky události může posunout Turecko mezi naše spojence, zkusíme nejprve zahrát kartu #16 Euro-Islam a zlepšit vládu v této zemi. Operační hodnota karty (2) nám to umožňuje. V akci Ideologická válka máme opět dva modifikátory (-1 za pokus o změnu na silnou vládu a +2 za vysokou úroveň prestiže USA). Bohužel kostka tentokrát příliš nepomáhá. Padá trojka a to znamená 4 při započtení modifikátorů. Alespoň do Turecka umístíme žeton pomoci. Zahranou kartu musíme odtranit ze hry.

Karta Euro-IsLam a Turecko s žetonem pomoci.

Karta USA 10

Protože džihádisté odehráli již všechny karty v tomto kole, je možné si jednu kartu (v našem případě Kemalist Republic) ponechat a přenést ji do dalšího kola. Což rozhodně uděláme, protože v příštím kole dostaneme pouze 8 karet, na rozdíl od džihádistů, kteří budou mít k dispozici karet 9.

Stav hlavních ukazatelů:

Zdroje silných vlád: 4
Zdroje islamistických zemí: 0
Počet zemí se stabilní nebo silnou vládou: 6
Počet zemí se slabou nebo islamistickou vládou:4

KONEC 1. KOLA

Na konci první kola snížíme rozpočet džihádistů o 1 (z 9 na 8). Protože ve světě není žádná země pod islamistickou správou, neztratíme bod prestiže, ten zůstává na maximální úrovni. Džihádisté obdrží nových 9 karet, Američané pouze 8 (plus jedna z předchozího kola). Naše ukázková hra ale v této fázi končí. Samozřejmě během prvního kola je v podstatě nemožné, aby jedna ze stran vyhrála. I když nám štěstí přálo v podobě vysokých čísel na kostkách a siuace je o mnoho lepší než na samotném začátku, přesto není vyhráno a útoky mohou přijít kdekoliv ve světě. 

Mým cílem ale bylo především poskytnout představu, jak se Labyrinth hraje. A to i přesto, že s hrou je dodávaná ukázková hra a na Zatrolených hrách je k dispozici její překlad. Chtěl jsem i demonstrovat, jaká byla motivace mých kroků a občas přidat svůj postřeh z nastalé situace na mapě. Protože tahle hra, ač již postarší věkem a svůj vrchol zájmu zažila před 10 lety, si zaslouží pozornost i dnes. Z pohledu GMT jde stále o bestseller, který je stále reprintován a díky rozšířením navíc obohacený o nové herní prvka a historické události. Pevně doufám, že k oběma rozšířením se nakonec dostanu a na blogu pak udělám články o tom, jak moc hratelnost mění.

Stav po prvním kole (chybí žeton Troops v přihrádce WAR)


Komentáře

  1. Super report, tesim na tie rozsirenia. A inak, ked si odstranil bunku v USA,mal sa tam umiestnit zeton Cadre,nie?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm máš pravdu, přitom u Afghánistánu jsem si to ohlídal a žeton Cadre položil. Naštěstí to neovlivnilo první kolo, protože Recruite už poté nenastal.

      Vymazat
  2. Super dík moc, zkusím to znova rozhejbat a uvidím, snad se někam posunu....

    OdpovědětVymazat

Okomentovat