Přeskočit na hlavní obsah

Novinky (květen/červen 2021)

Stejně jako v případě minulého dílu novinek musí (díky zpoždění způsobenému nedostatkem času), pokrýt ohlášené hry za poslední dva měsíce. Což znamená, že někdo z vás už možná nějaký titul z dnešních novinek má a hraje. Na druhou stranu to má zase jeden pozitivní dopad, a to ten, že nových her je tím pádem trochu víc. Přesto bych se chtěl i nadále držet měsíčního cyklu vydávání novinek. I tentokrát jsem se neudržel a zařadil do článku jednu hru, která není úplně tak novinkou oznámenou mezi květnem a červnem. Ale při pohledu na "uniklý" obrázek s komponentami hry to prostě nešlo.

STALINGRAD SOLITAIRE

Menší vydavatel Canvas Temple Publishing připravil ve spolupráci s autorem Gary Graberem čistě solitérní hru, která simuluje poslední týdny bojů obklíčené německé 6. armády v kapse, známé jako "Kotel". Cílem hráče, který se zhostí role generála Pauluse, je zachránit armádu z pasti a v součinnosti s velením (OKW) zachovat integritu celého jížního frontu v Rusku. Mapa možná překvapivě není klasická hexová, jde spíše o point-to-point systém, zobrazující západní část města a jeho okolí na 64 políčkách. Německé jednotky jsou zde prezentovány jako divize, u sovětských jednotek by mělo jít zhruba o ekvivalent německých divizí. Hráč ovládá všechny prázdné oblasti (pole), které spadají do německého perimetru označeného na mapě a také pole obsahující německé jednotky (popřípadě jednotky rumunských spojenců). Prázdná pole mimo perimetr nebo pole se sovětskými jednotkami jsou pod kontrolou Sovětů. Na políčku (oblasti) nemohou být jednotky obou stran. Hra používá i karty, které mají různé efekty (počasí, ofenzívy, individuální útoky a další náhodné události). Pravidla mají příjemných 16 stran a obsahují i jednoduchou ukázkovou hru a dokonce i pár základních strategií, jak ve hře nejlépe postupovat.

Rozehraná hra
Jedna z 25 karet  

Designér: Gary Graber
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/310833/stalingrad-solitaire

GREAT SIEGES SOLITAIRE BUNDLE

Firma Worthington Publishing vydala v roce 2018 hru 1759: Siege of Quebec. Jednalo se o jednodušší hru, kterou bylo možné hrát sólo proti enginu hry anebo ve dvou hráčích (vyvíjena ale byla primárně jako solitér). Letos se firma rozhodla vydat Siege of Quebec znovu a k tomu přibalit 2 další hry na stejných základech - 1565: Siege of Malta a 414 BC: Siege of Syracuse. Všechny hry používají pevnou mapu a dřevené bloky, které představují vojenské jednotky. Hráč volí své akce prostřednictvím výběru z tzv. knihy polních příkazů (Field Order Book) v kombinaci s akcemi svých velitelů. Následný hod kostkou pak určí výsledek akce. Pravidlově to opět je spíše jednoduchá hra, kterou je určitě možné dohrát za večer. Bonusem určitě je možnost hrát sólo za obě strany konfliktu, tedy za dobyvatele i obránce. Autorem her je Mike Wylie, kterého si možná budete pamatovat z mého dvoudílného článku o hrách věnovaných americké občanské válce. Pojďme se podívat ve zkratce na všechny hry postupně.

1759: Siege of Quebec

Ve hře si můžete zahrát buď za Francouze nebo za Brity. Jedním z klíčových prvků hry je morálka. Pokud klesne na nulu, soupeř vítězí. V tomto novém (druhém) vydání byla vylepšena mapa a jsou zde i nové jednotky artilérie.

Vylepšená mapa

Ukázka volby akce

1565: Siege of Malta

Střet muslimských Turků a křesťanských rytířů je určitě atraktivní přírůstek do této série o dobývání. Autor přidal prvek elitních jednotek a také střelného prachu, protože bitva se odehrává v čase, kdy se tento prostředek začal používat. 

Herní plán
Ukázka karet

 

 

 
 

414 BC: Syracuse

Třetí hra je zasazena historicky do nejvzdálenšjšího období a líčí boj mezi Athéňany a obránci Syrakúz (kterým pomáhal Archimédes). Dobyvatelé musí postavit dobývací valy a čelit posilám obránců. Ti zase hrají o čas a musí čelit útokům ze země i od moře.

Herní plán

Jeden z příkazů pro stavbu dobývacího valu


Designér: Mike Wylie
Link: https://www.kickstarter.com/projects/1456271622/great-sieges-solitaire-game-series 

SCHNELL BOATS: SCOURGE OF THE ENGLISH CHANNEL

Letos vyšla pod hlavičkou Compass Games solitérní simulace ponorek Devil Boats : PT Boats in the Solomons od Joe Cartera. Hráči se mohli v roli komandérů amerických torpédových člunů střetnout s japonskými námořními silami v Pacifiku u Šalamounových ostrovů. A čekala na ně poměrně detailní simulace počasí a obecně situace na moři a také rozsáhlý model poškození člunu. Hra se setkala s pozitivními ohlasy a tak se autor pustil do dalšího dílu, který bude vycházet z pravidel Devil Boats. A tentokrát budou v hlavní roli německé torpédové čluny operující v Lamanšském průlivu. O hře moc informací k dispozici není, autor na facebooku uvádí, že budou 2 hratelné čluny - Typ S-100 a pak experimentální Projekt 5b Tragfügel. Grafický styl zůstává stejný (autor Bruce Yerian).

Paluba člunu typu S100
Mapa kanálu La Manche

Designér: Joe Carter

SNIPER KILL CONFIRMED

U firmy Compass Games zůstaneme. Dalším připravovaným titulem je docela zajímavě pojatý kartami řízený solitér. Jako sniper budete plnit mise, které lze spojit do kampaně (max. 10 misí). "Soukromá" bitva mezi sniperem a jeho obětí se bude odehrávat na čtyřech různých terénech (pro každý z nich jedna mapa): džungle, poušť, venkov a ruiny města. Cílové oblasti, kde se vyskytuje oběť, je potřeba dosáhnout pomocí přesunu, během něhož je také nutné likvidovat nepřátele, dávat pozor na miny a ostnaté dráty a samozřejmě za žádnou cenu nepřilákat pozornost. Ke hraní budou využívány karty, které dají hráči možnost provést akce jako střelba, přesun, plížení nebo skrývání. Po dokončení mise je možné za získané body vylepšit si zbraně a jiné vybavení.

Hlavní deska hráče
Ukázka pouštního terénu

Designér: Jay Kirkpatrick
Link: https://www.boardgamegeek.com/boardgame/340282/sniper-kill-confirmed

EL REY PLANETA (PLANET KING)

Jsem rád, že se mi povedlo do tohoto dílu novinek zařadit i tento hodně čerstvý titul. Španělský designér Ivan Notario postaví hráče do role Filipa IV., krále španělského a portugalského. Píše se rok 1621, kdy je Filipovi pouhých 16 let. Pomocí ekonomických, diplomatických i válečných akcí se bude "Král planety" snažit udržet postavení Španělska jako největší tehdejší říše. Jenže ostatní evropské mocnosti mají své zájmy a řada událostí bude podkopávat základy španělského impéria. A tak bude "denním chlebíčkem" hráče najímání armád, pověřování šlechticů jejich velením a zlepšování ekonomiky. Autor myslel i na to, že nejen vládnutím živ je král. Proto bude hráč také vyvíjet úsilí o zajištění nástupce trůnu, bude si hledat konkubínu a snažit se přivést na dvůr nejlepší umělce doby.

Půjde o hru pro 1 až 2 hráče (pravidla pro sólo hraní i pro kooperativní hraní ve dvou hráčích). Herní tah ukrojí z historické doby cca 2-4 roky. A já doufám, že hra vyjde i v angličtině, ne jen ve španělském jazyce.

Stylová mapa

Detail mapy s žetonky
Výběr z karet událostí

Designér: Ivan Notario
Link: https://www.boardgamegeek.com/boardgame/316704/el-rey-planeta

TRIUMVIR

Podtitul hry CAASAR, POMPEY, AND CRASSUS SUBJUGATE THE ROMAN REPUBLIC jsem si dovolil dát až do popisu, protože je extrémně dlouhý. Přesunuli jsme se na samotný konec novinkové části, věnovaný GMT Games. Vraťme se v čase do období 60 let před naším letopočtem. Tři nejmocnější mužové Říma vytváří volné spojenectví založené na sňatcích, osobních zájmech a žízni po moci. V Triumviru se ujmete role jednoho z těchto Římanů a vaše snaha o získání moci nevyhnutelně povede k občanské válce. Triumvir staví na základech relativně nedávno vydané hry Versailles 1919 a budete v něm využívat svůj vliv pomocí popularity, peněz a legií v soupeření se svými dřívějšími přáteli o konzulství, o úřad nejvyššího kněze (Pontifex Maximus) a o vládu na půdě senátu. Hra je určena pro 1-3 hráče a osobně mě dost překvapilo, že na stránkách hry je uvedena vhodnost pro sólo hraní 10/10. Ačkoliv jsem dosud Versailles 1919 nehrál, četl jsem některé názory, že sólo není úplně dobré (viz i tabulka na BGG). Hra zatím nemá žádný obrázek komponent, pouze testovací schématickou mapu.

Designéři: Mark Hermann, Geoff Engelstein
Link: https://www.gmtgames.com/p-935-triumvir.aspx

Ze skupiny GMT One během těch posledních 2 vydání informačního letáku nepřišlo nic objevného. Dokončují již rozdělané projekty, které už jsem dříve zmiňoval. Tím by mohl výčet novinek skončit. Já ale udělám zase jednu výjimku a zmíním tu hru, která sice ještě nevyšla, ale její oznámení už je staršího data než je počátek mého blogu.

PLAIN INDIAN WARS

Téma indiánských válek výborně zpracovává už Comanchería nebo Navajo Wars, obě čistě solitérní hry. Novým počinem na toto téma je hra, kterou vymyslel Johna Poniske, což není žádný nováček v deskoherním světě. Hra je určena pro 1-4 hráče (nejlepší ale prý ve dvou) a já zpočátku hře nevěnoval tolik pozornosti, protože jsem měl pocit, že sólo hraní nebude úplně nejzábavnější. Jenže nedávno se objevila série videí o tom, jak hra v jednom vypadá a přestože se jednalo o prototyp hry (těžce schématický), řekl jsem si, že tuhle hru si určitě pořídím. Překvapivě autorem sólo varianty není Poniske, ale Steve Michot.

Děj je zasazen do druhé poloviny 19. století, kdy se již naplno rozhořel boj o nová území na amerických pláních a do toho všeho se stavěla transkontinentální železnice. Každá frakce má svých 15 karet, obsahujících vůdce i události. Mezi komponentami budou i klasické barevné dřevěné kostičky. Souboje jsou řešeny pomocí hodu kostkou. Zaujalo mě především velké množství cílů, které jsou předmětem bodování na konci hry. Od schématického prototypu mapy se už hra posunula ve výrobní fázi ke krásným komponentám!


Designér: John Poniske
Link: https://www.gmtgames.com/p-654-plains-indian-wars.aspx

Komentáře

  1. Ten španělský Planet King mě zaujal asi nejvíce. Pak samozřejmě Stalingrad.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat