Přeskočit na hlavní obsah

Ukázka ze hry: ENEMY ACTION: ARDENNES (2. část)

V první části ukázkové hry jsem skončil pěkným vítězstvím v bitvě I. SS panzer divize 6. německé armády na pozici 0803. V ruce mám stále 6 karet. Z nich po zralé úvaze vybírám kartu #50, která mi umožní aktivovat jednotky LVIII. sboru 5. armády. Hodlám totiž zaútočit stackem složeným ze 3 tankových jednotek 116. panzer divize na pole 1406, kde je opevněná 28. divize pěchoty VIII. sboru. Do útoku se zapojí také 560. divize pěchoty, která je na pozici 1506. Karta #50 umožňuje zahrát až 2 karty jako soubojové taktiky. Využívám toho a rozhoduji se pro karty #56 a #59, konkrétně taktiky "Infantry Infiltration" (útok bude považovaný jako flank attack, i když půjde o útok pouze ze 2 pozic) a "Press the attack" (umožní vytáhnout 1 žeton navíc).

Zahrané karty
Situace před útokem

Minimální počet žetonů je 2, maximální počet 8 (5 útočících jednotek + 2 zahrané taktiky + 1 žeton za elitní jednotku). Poměr sil je 14:3, tedy větší než 4:1. Oba žetony je možné uplatnit. První platí pro poměr sil ≥ 4:1 a určuje poškození A1 a D2 (tedy attacker 1, defender 2). Druhý žeton je platný pro 16. prosinec a uděluje D1 obránci. Výsledek 3 poškození nepřítele je určitě výborný. Ale 1 dmg pro mnou vybranou jednotku je nepříjemná. Útočník totiž musí první poškození vždy aplikovat jako ztrátu tečky ("života"), nelze místo toho provést ústup. Máme tedy stále možnost vytáhnout dalších 6 žetonů, ale protože hrozí další Ačkové poškození, rozhoduji se nepokračovat v tahání žetonů a přijmout výsledek bitvy.

Výsledek v podobě chit-pull žetonů

První poškození spojenecké jednotky vyrovnávám odstraněním žetonu IP. Protože zbývající počet poškození je shodný s počtem teček na žetonu, musím provést ústup. Nabízí se 2 pole, která nejsou v ZOC (1307 a 1407). Protože ani jedno z nich není město či vesnice a ani jedno není les, do něhož by nevedla silnice, nechám jednotku ustoupit přes most na pole 1407, kam ukazuje ústupová modrá šipka. Nyní je počet zbývajících poškození (1) menší než je počet teček (2), musím tedy ověřit, zda by ztráta tečky znamenala, že jednotka nebude uplatňovat ZOC. Otočím tedy žeton a tam je síla jednotka v hranatých závorkách, což znamená, že jednotka ZOC nevykonává. Takže logika AI velí v tomto případě ústup o další pole. Ze tří možných ústupových polí (1508, 1408 a 1308) "vítězí" díky modré ústupové šipce pole 1308. Na jednotku pokládám žeton "Dispersed". Následuje postup mých jednotek. Seskupení 3 jednotek 116 Panzer divize se přesouvá na pole, kde se bránila spojenecká jednotka. Protože 1407 je "Position hex" se silnicí, musím provést "Roadblock check". Házím 1 a to znamená umístění žeton překážky na silnici. Další postup je tak zastaven.

Dopad bitvy na mapu

(bohužel jsem zde zapomněl provést ztrátu tečky!)

Součet hodnot odehraných karet je 6, což dohromady s přechozím útokem (7) převyšuje povinných 10. Nyní je tedy na řadě impulz spojenců. Předtím ale ještě doplním karty v ruce na 6 kartami z balíčku v přihrádce "Draw Pile".

1. impulz (Spojenci)

Odkrývám vrchní kartu z balíčku spojeneckých příkazových karet. Je to karta #15. Tato karta nemá uvedenou žádnou specifikaci sboru nebo divize. Jde o kartu s textem "NO COMMAND". Postupuji tedy tak, že se pokusím provést první možnou událost. Tou je nakonec událost "Engineers", která je platná pro dny 16. až 19. 12. Tato událost znamená, že bude umístěna spojenecká jednotka z rezerv na pole, kde je nyní "Roadblock marker". Na mapě jsou nyní 2 taková pole a obě mají stejnou hodnotu (3). Rozhoduje tedy pravidlo "nejvíce na západ". To znamená, že žeton překážky na silnici na poli 1407 (tedy ten, který jsme umístili v předchozí bitvě) bude nahrazen rezervní jednotkou. V přihrádce rezerv tedy hledám jednotku ze stejné divize, jako je jednotka nejblíže poli 1407, což je ta, která sem ustoupila po mém útoku. 28. divize v rezervách není. Ale jsou tam 2 jednotky ze stejného VIII. sboru, takže mezi nimi nakonec volím tu s menším číslem jednotky, což je 9. obrněná divize a pokládám ji na pole 1407 místo žetonu RB.

Combat engineers
Rezervní jednotka dislokována

Tím je událost "Engineers" kompletní a končí impulz spojenců.

2. impulz (Němci)

Nyní tedy již neplatí zvláštní pravidla pro první impulz. To znamená, že mohu provádět přesuny aktivovanými jednotkami, mohu provádět dislokaci rezerv, ale také budu muset při souboji odkrýt spojeneckou kartu pro případné určení jeji soubojové taktiky. 6 karet v ruce mi bohužel nedává možnost aktivace jednotek I. SS panzer divizí na severu. Proto se zaměřuji na situaci XLVII. sboru, který řeší problém s řekou, která brání rychlým přesunům a vlastně i útokům (při výpočtu poměru sil se totiž síla dělí dvěma, pokud je útok veden přes řeku. Vybírám si tedy kartu #44 a z možných akcí volím aktivaci všech jednotek XLVII. sboru.

Karty v ruce na začátku impulzu
Odehraná karta

Nejprve přesouvám žeton elitní 2. panzer divize přes zničený most na pole 1708 (další postup už není možný). Jelikož jde o přechod řeky bez mostu, není možné přesunout další jednotky ze stacku. Zároveň ale musím provést Roadblock check. Házím 3 a výsledkem je žeton překážky na silnici na poli 1709. Dále aktivuji stack se 2 jednotkami 26. divize na poli 1806 a přesouvám jednu jednotku přes řeku na pole 1807, kde již je jednotka ze stejné divize. Dále přesouvám jednotku 243. brigády na pole 1707, kde doplní již existující stack. Žeton 26. pěší divize přesouvám z pole 1806 přes pole 1706 a 1606 na cílové pole 1607 (na pole, kde je Západní val). Náklady na přesun v podobě 3 bodů akorát vystačily. Na uvolněné místo (tedy na pole 1806) pak přesunuji stack Panzer Lehr divize z pole 1805. Po těchto přesunech snad mám připravenu lepší pozici pro další útok. Nebudu ale útočit nyní (i když bych mohl), protože útočit by mohly pouze 3 jednotky a to je na opevněného nepřítele málo.

Výsledek přesunů

Hodnota odehrané karty je 3, což znamená, že jsem nepřekročil povinných 5 bodů. Ze zbytku karet je těžké si vybrat, ale musím. Hraji kartu #58 a přesouvám 11. tankovou brigádu z poice 1906 na pole 2006 (Západní val) a následně útočím touto jednotkou společně se stackem 5. FJ tankové divize ze sousedního pole na pozice spojenecké 28. divize VIII. sboru. Útok je vedený přes zničený most, takže síla mých jednotek bude poloviční. Není to vůbec ideální tah, ale z dostupných karet se mi jeví pořád jako nejlepší. Jako soubojovou taktiku zahrávám kartu #57 s taktikou "Artillery".

Karty pro souboj

Pohled na bojiště před začátkem bitvy

Musím ale tentokrát odkrýt vrchní příkazovou kartu spojenců. Je to karta #01, která je pro XVIII. sbor, což je jiný sbor než je u bránící se jednotky. Tím pádem není potřeba provádět kontrolu na neodhalenou nepřátelskou jednotku. Použije se pouze taktika "Engineers". Tato taktika znamená umístit žeton IP pod obránce. Jenže jednotka je ve vesnici a v tomto případě se žeton IP neaplikuje. Vypočítám tedy minimální a maximální počty žetony, které budou vytaženy. Minimum je 2, maximum 5 (4 útočící jednotky + 1 taktika). Celková síla mých jednotek (11) je půlena na 5. Takže poměr sil je 5:3. No to opravdu není žádná výhra. První dva žetony nemohou být ani jeden uplatněny a proto zkusím vytáhnout další 3. Z nich pak je patný pouze ten, který je určen pro terén Town a říká, že obránce si odečítá 1 poškození. Výsledek bitvy je tedy bez následků. Ničeho jsem nedosáhl. Celkově jsem překročil minimální hodnotu karet pro střídání impulzu a tudíž jsou na řadě spojenci. Dobírám si 3 karty, abych měl v ruce celkově 6 karet.

Bídný výsledek bitvy

2. impulz (Spojenci)

Z balíčku příkazových karet odkrývám kartu #02 pro XVIII. sbor americké 1. armády. Musím provést první proveditelný příkaz nebo událost. Nejprve ověřím možnost realizace prvního příkazu - dislokace rezerv tohoto sboru. V přihrádce rezerv se totiž skutečně nachází jedna jednotka, konkrétně 106. divize. Systém pro umístění rezerv na herní mapu je v případě spojenců tak trochu hra ve hře. Existují totiž 2 hlavní metody. Druhá metoda však v tomto případě nepřipadá v úvahu, protože je jí možné aplikovat až od 18.12. Dle flowchartu nacházím jediný prázdný "Position hex", kam má dosah některá německá jednotka. Jde o pole 1508. Jenže hned vedle je spojenecká jednotka, která do toho pole uplatňuje svůj ZOC. A protože toto pole nemá hodnotu 5 nebo 6, nelze sem rezervu umístit a tudíž příkaz nebude proveden. Druhý příkaz na kartě se týká až období od 20. do 29. prosince. Takže se provede až třetí příkaz - aktivace všech jednotek sboru.

Na mapě je celkem 5 jednotek VIII. sboru (vždy stack o 1 žetonu). Podmínkou pro aktivaci je, že jednotka musí býť buď dispersed (což je jednotka 28. divize na poli 1308) nebo Out of Contact (není žádná) nebo Wandering behind Enemy Lines (žádná) anebo jednotka, která může přijmout žeton IP (což není žádná, protože zbývající jednotky buď už žeton IP mají nebo jsou umístěné ve vesnici. Protože jediná aktivovaná jednotka je dispersed, provede se pouze odstranění žetonu dispersed.

Spojenecká karta
Flowchart pro deploy jednotek

3. impulz (Němci)

Pomaličku už dochází karty v Draw Pile a já nemám jediný vítězný bod! Je třeba tentokrát pořádně zaútočit. Proto si vybírám kartu #60 pro aktivaci jednotek 12. VG divize a 3. Falmschirmjägger divize na severu. Přesouvám 12.VG divizi o 1 pole na východ (0704). Stack s jednotkami 3. Falmschirmjägger divize pak přemisťuji na pole 0603. Spojenecká 99. divize na poli 0604 tak čelí útoku obou těchto stacků. A protože na poli 0504 je německá jednotka 277. pěší brigády, hodlám toho využít. Je to sice jednotka z jiného sboru, ale díky taktice "Assault Coordination" mohu použít k útoku i sousedící jednotky bez ohledu na příslušnost k armádě/sboru. 

Zahrané karty
Situace po přesunech před bitvou

Odkrývám příkazovou kartu pro spojence. Naštěstí je to pro VIII. sbor, takže bude uplatněna pouze taktika Artillery. Napadený stack dvou jednotek divize má dohromady tečky, takže to je minimální počet žetonů. Maximum je 8 (6 útočících jednotek + 1 taktika + 1 jednotka se 3 tečkami). Poměr sil je 15:5, neboli 3:1. Ze čtyř žetonů se uplatní 2. Jeden pro útok ze stran (D1) a další pro poměr sil ≥2:1 (A1 D1). Musím riskovat a proto tahám další 4 žetony. Z nich je aplikovatelný pouze žeton D1 pro přítomnost nováčků v řadách obránce. Celkový výsledek tedy je A1 a D3. 
Spojenecká karta s taktikou a vylosované žetony

Protože obránci jsou ve vesnici, neguje se 1 poškození. Počet zbývajících poškození (2) je menší než součet teček obránců (4). Pokud bych aplikoval ztrátu tečky, znamenalo by to, že jednotka nebude uplatňovat ZOC a tak celý stack ustoupí. A to na jediné možné pole - 0605. Poslední poškození bude uplatněno podobně jako předchozí s tím rozdílem, že tentokrát jsou k dispozici 2 pole s městem/vesnicí. "Remízu" rozhoduje modrá ústupová šipka. Stack ustoupí na pole 0606 do města Elsenborn, kde vytvoří stack s jednotkou 2. divize. Na celý stack je pak položen žeton "Dispersed". Nyní je třeba aplikovat poškození na vybranou německou jednotku. Volím 277. brigádu LXVII. sboru, která jediná po otočení žetonu bude stále uplatňovat ZOC. Ani jedna útočící jednotka není mechanizovaná, takže není možné provést postup o 2 pole. Proto na pole, které opustil nepřítel přesouvám stack 2. F divize. Získávám tak první vítězný bod.

Situace po bitvě

Jako další kartu vybírám velmi silnou kartu #6, která mi umožní aktivovat jakýkoliv sbor v 7. armádě. Mým cílem je LVIII. sbor. Nejprve na pole 1507 přesouvám jednotku 560. divize a pak i tankovou jednotku z pozice 1605. Tyto jednotky společně se stackem 116. panzer divize zaútočí na 9. obrněnou divizi VIII. sboru na pozici 1407. Jako taktiku zahrávám kartu #45 - "Infatry Infiltration", která umožní provést flank attack, i když útočím jen ze 2 stran. Z balíčku spojeneckých příkazových karet tahám kartu #06. Zde bude uplatněna pouze taktika "Reinforce Battle". To bohužel znamená, že sousedící jednotka 28. pěší divize se přemístí k bránící jednotce do stacku. 

Mocná karta a taktiky
Situace před bitvou

Minimální počet žetonů 4, maximální 6. Poměr sil 8:7 (mých 16 je nutné dělit dvěma kvůli útoku přes řeku). To nedopadne dobře... Ze 4 žetonů se uplatní jediný pro poměr sil menší než 2:1 (A1). Chtě nechtě musím pokračovat dál. Z druhé várky žeton pro terén lesa znamená -1 poškození nepřítele, který ale stejně žádné nemá. Bitva tedy končí 1 poškozením útočníka. Aplikuji ho na 560. pěší divizi.

Spojenecká karta
Oslabení útočící jednotky
 

Protože jsem přesáhl zahranými kartami v tomto impulzu hodnotu 5, dolízávám si poslední kartu z přihrádky Draw Pile a na řadě jsou spojenci. V této fázi ukončuji druhou část ukázkové hry a záverečné impulzy se objeví v posledním třetím článku. Už teď ale je zřejmé, že tento jednodenní scénář bude nad mé síly...

Komentáře