Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (srpen 2024)

Dnešní nepříliš obsáhlý novinkový článek se mi docela hodil do současné situace, kdy především díky mé dvoutýdenní dovolené nebyl na psaní čas. Za celý srpen jsem neodehrál vůbec nic! Kromě dovolené na tom má podíl také příprava na ConSim. Procházím si pravidla her, které mě tam čekají. A protože jde vesměs o hry, které jsem nehrál, mám co dohánět. K tomu všemu začala sezóna univerzitního amerického fotbalu... V září tedy bude situace dost podobná a určitě nepřijde recenze nějaké hry, na to jednoduše nezbyde čas. Určitě ale v září dotáhnu do konce třetí díl historie firmy Avalon Hill a už teď můžu říct, že se máte na co těšit. Dostáváme v historii AH do období, kdy to je skoro jedna klasika za druhou. Ale zpět k novinkám. Musím nyní ocenit, že jsem před pár měsíci začal pokrývat i válečné hry, které nejsou čisté sólovky a nemají ani nějakou sólo variantu. Srpnové novinky jsou totiž jen o těchto hrách, žádné sólo. I tak jich není mnoho.

MIRAGES (VUCA Simulations)

VUCA přichází s další novou sérií! A má ji na svědomí jejich dvorní autor Dirk Blennemann, který stojí za úspěšnými tituly Crossing the Line: Aachen 1944 nebo třeba Operation Theseus: Ghazala 1942, kterou mám ve sbírce. Série má název Formation Series a tak trochu navazuje na právě zmíněné hry. Mirages bude hra pro dva hráče na operační úrovni a dějištěm bude severní Afrika během druhé světové války. 

Po stránce komponent asi nebude žádný prostor pro kompromisy. Můžeme se těšit na pevnou mapu, vizuální hody a jako vždy skvěle napsaná pravidla. Ty je možné si stáhnout už nyní ze stránek vydavatele. Ti z nás, kteří hrají sólo za obě strany, určitě přivítají, že ve hře nebudou žádné skryté informace. K dispozici budou celkem 4 scénáře, které nabídnou desítky hodin zábavy. Protože se bude válčit v Africe, bude kladen důraz i na zásobování jednotek. Autor si od hry slibuje, že bude příznivá i pro nováčky v žánru.

Zadní strana krabice ukazuje zhuštěně vše podstatné včetně grafiky hexové mapy a žetonků.
Designér: Dirk Blennemann
Link: https://vucasims.com/products/formation-series-1-mirages

SHILOH: THE FIRST DAY (Revolution Games)

Populární série Blind Swords stále chrlí nové díly. V těchto dnech vychází už jedenáctý a dle mého se dočkáme v budoucnu i dvacítky. Většinou se jedná o hry, které se odehrávají na jedné mapě, ale je pár výjimek a Shiloh: The First Day je jednou z nich. A to i přesto, že simuluje začátek slavné bitvy Americké občanské války, přesněji řečeno pouze první den. Celkem bude možné odehrát 7 scénářů, některé z nich i na zvláštních miniaturních mapách, určených pro seznámení se s herním systémem nebo pro rychle odehrání bitvy, kdy není moc času na hraní. 

Pěkná fotka všech komponentů od ZillaBlitze
Herní systém asi není třeba představovat, protože už jsem se o něm zmínil již několikrát při představování ostatních dílů. Základním mechanismem je chit pull systém, jímž dochází k aktivaci formací. To přináší do bitvy prvek chaosu, ale také to zpříjemňuje sólo hraní za obě strany.

Designér: Steve Carey
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/426999/shiloh-the-first-day

CHACO: BOLIVIA VS. PARAGUAY, 1932-1935 (Compass Games)

V Compass Games pokračují v oživování prastarých titulů, které vyšly pod hlavičkou GDW (Game Designers' Workshop) před mnoha lety. Tentokrát si vybrali kousek, který už je starý více jak 50 let. Chaco totiž vyšel už v roce 1973. Název hry odkazuje na region Gran Chaco, který před válkou náležel Bolívii. Válka propukla v roce 1932, ale ke zhoršování vztahů začalo o 4 roky dříve. Jak Bolívie, tak Paraguay se domnívaly, že tato oblast je bohatá na ropu, což byl mylný předpoklad. Zajímavé je, že Bolivijce podporovala americká společnost Standard Oil (dnešní Exxon-Mobil), Paraguayce zase Royal Dutch Shell. Konflikt má i československou stopu, protože Bolívii poskytlo Československo pět poradců v rámci vojenské mise. Válka, která trvala skoro 4 roky, skončila vítězstvím Paraguaye, která připojila spornou oblast ke svému území, čímž zvýšila své území téměř o 60%.

Mapa, kde není příliš mnoho typů terénních prvků, ale zrovna oblast kolem hranice s Paraguayí nabízí řadu komplikací s přesuny.
Hra bude určena pro 2 až 3 hráče a bude pokrývat válku na pomezí strategické a operační úrovně, a půjde o typický hex & counter titul. V krabici se bude ukrývat pevná mapa o standardních rozměrech 22x34". Žetonů bude spíše menší množství (264). Základní hra bude zaměřena především na souboj pěchoty. Mezi volitelná pravidla bude zařazena možnost nasadit větší množství leteckých jednotek a také sada pravidel zvaných Gran Chaco, které zohlední některé inovace a přidají strategický nádech ke hře. Ve scénářích budou i některé hypotetické.

Designéři: Frank Chadwick a Marc W. Miller
Link: https://www.compassgames.com/product/chaco-bolilvia-vs-paraguay-1932-35-pay-later/

THE RUSSO-JAPANESE WAR (Compass Games)

I další novinka je oživením válečné hry z produkce GDW. The Russo-Japanese War vyšla v roce 1975 a obsahovala v podstatě dvě menší hry (dvě mapy, dvoje pravidla) - Tsushima a Porth Arthur. V Compass Games zvolili stejný přístup k nové edici. I tentokrát hráči obdrží 2 mapy (není zatím specifikováno, zda půjde o pevné nebo papírové mapy) a dokonce troje pravidla. Obě hry jsou zaměřeny na trochu jiné aspekty války. V Port Arhur je simulován překvapivý útok Japonců na ruské jednotky na začátku války, která probíhala v letech 1904 až 1905. Tsushima se zase soustřeďuje na rozhodující námořní bitvu, která zpečetila ruskou porážku. 

I tomto díle novinek musím pochválit Compass za resurekci her od GDW a doufám, že v tom budou pokračovat, protože zajímavých her vyšlo v 70. a 80. letech opravdu hodně.


Mapy obou bitev (Cušima i Porth Atrhur)
Designér: Marc W. Miller
Link: https://www.compassgames.com/product/the-russo-japanese-war-pay-later/

STEPPING INTO HELL (GMT Games)

GMT oznámili jubilejní desátý díl série Great Battles of the America Civil War (GBACW). Tato série má své počátky již v titulech, které vyšly pod SPI, byť se ještě nejednalo o sérii s tímto názvem. Série je pověstná svou komplexností, kterou ne každý rozdýchá. V rámci P500 se již nahromadily 3 díly, i když Three Day of Gettysburg je pouze nové luxusní vydání původní hry. Battle of the Wilderness neboli dvoudenní bitva v Divočině se odehrála v květnu roku 1864 a patří mezi ty velké bitvy války. Wilderness odkazuje na hustě porostlou oblast (lesy a křoviska) střední Virginie o rozloze přes 180 km čtverečních. Bitvy se zúčastnili generálové Ulysses Grant i Robert Lee, ale přitomni byli i další známí protagonisté (Longstreet, Meade, Hill nebo Burnside). Scénářů bude dostatek jak na rychlé střety, tak i pro celou bitvu. Musím připomenout, že také MMP připravuje zpracování této bitvy v rámci série Line of Battle. A podle slov Carla Funga se hra blíží ve vývoji ke konci, takže to bude zajímavé srovnání.

Designér: Albert Smith
Link: https://www.gmtgames.com/p-1131-stepping-into-hell.aspx

THE END OF A REIGN: THE BATTLE OF NASEBY, JUNE 14, 1645 (High Flying Dice Games)

V pořadí již sedmá hra série o bitvách anglické občanské války, kterou má na svědomí Roberto Chiavini se zaměžuje na poměrně zásadní bitvu u Naseby, kde se střela hlavní armáda krále Karla I. s parlamentaristickým vojskem vedeným Thomasem Fairfaxem a Oliverem Cromwellem. Bitva skončila jasným vítězstvím parlamentaristů, královské vojsko bylo rozprášeno. Král ztratil svou zkušenou pěchotu, dělostřelectvo a velké množství zbraní. Nikdy se mu už nepodařilo sestavit armádu takových kvalit. Pikantní bylo, že parlamentaristé ukořistili i Karlova osobní zavazadla s korespondencí, z níž vyplynulo, že se král snažil hledat podporu v katolickém Irsku a mezi katolickými panovníky v Evropě. Zveřejněním této korespondence se zvýšila podpora parlamentaristů mezi veřejností a první fáze občanské války byla během roku ukončena. 

Svým zpracováním půjde o klasickou hex & counter hru menšího rozsahu. Tomu odpovídá i cena pod 17 dolarů.

Obsah hry
Designér: Roberto Chiavini
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/421644/the-end-of-a-reign-the-battle-of-naseby-june-14-16

RISORGIMENTO (Conflict Simulations LLC)

Nepříliš známá série Long Century Operation Series dostane další přírůstek. Risorgimento odkazuje na druhou válku o italské sjednocení. Půjde o hex & counter hru pro dva hráče, kde se jeden chopí velení armády francouzsko-italských spojenců, zatímco jeho protivník bude ovládat jednotky Rakouského císařství. Co se týče škály, tak každá jednotka představuje zhruba brigádu pěchoty nebo jezdectva, kterým mohou velet jednotky velitelství (HQ).

Ve hře budou dva scénáře. První pokrývá tažení roku 1859. Druhý je kratší a jde v něm o tažení začínající u Magenty. Pravidla série nejsou příliš obsáhlá, mají pouhých 16 stran.



Kompletní herní mapa, typická pro hry od CSL

Autor: Ray Weiss

STRUČNĚ

GMT newsletter přinesl informaci o větší porci reprintů jejich her. Vesměs jde o hry, které zatím mají za sebou pouze první tisk. Hry Downfall a Vijayanagara vyšly relativně nedávno. Pendragon je úplně jiný případ. Ten se dočká reprintu po dlouhých 7 letech. Poměrně překvapivě GMT oznámilo, že z programu P500 vyřazuje reprint hry The Russian Campaign Deluxe

Komentáře

  1. U Stepping Into Hell je chyba v popisu, vzhledem k tomu, že se hra týká Americké občanské války, nemohla se bitva odehrát v roce 1946 (leda bych měl větší mezery v historii než mám :-D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tyhle chybky se špatně hledají :) Opravím, díky moc za odhalení!

      Vymazat

Okomentovat