Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (červenec 2024)

Červencové novinky sice přinesly oznámení řady zajímavých her, ale vesměs šlo o tituly určené pro více hráčů. Čistý sólo kousek v nich nenajdete. Ti z vás, kteří hledají pouze tento typ her, tak alespoň ušetří. My ostatní zase máme o čem přemýšlet, do čeho se případně vrhnout s předobjednávkou. Než přejdeme k samotným hrám, jen pár informací k blogu. Protože se chystám na dvoutýdenní dovolenou, bude mít blog malinkou přestávku. Bohužel povaha dovolené neumožňuje ani hraní válečných her ani psaní článků (nebudu mít s sebou ani notebook). Přesto deskovky neopustím, protože nezbytnou součástí zavazadel budou pravidla her Successors, African Campaign a Salerno '43. Jde o přípravu na podzimní Czech Consim a tyto hry mám už domluvené na hraní. Dovolenou obecně mám vždy spojenou s poklidným studováním pravidel, tuhle činnost mám velmi rád.

BAND OF BROTHERS: STALIN'S FAVORITE (Worthington Publishing)

Pro začátek si dáme něco jednoduššího. Série Band of Brothers se dočká dalšího člena v již tak početné rodině. Dějištěm bude tentokrát východní fronta. V hlavní roli bude sovětská 2. gardová tanková armáda, která byla vytvořena v lednu 1943 a de facto existuje dodnes. Série zpracovává boje na úrovni čet, což ale je typické pro tuto taktickou sérii. 

Pro 2 hráče bude připraveno 16 scénářů z období 1943-1945 a pro každý ze scénářů bude k dispozici jiná mapa. Autoři lákají na velmi přístupná pravidla (není zde žádná soubojová tabulka). Stačí prý jen 6 minut k tomu, aby hráči mohli začít hrát. Na Kickstarteru je navíc možnost se slevou pořídit všech 6 dílů série. Součástí krabice bude dokonce i pořadač na žetony. 

Jedna z 8 oboustranných map

Žetony tankové armády


Designéři: Beresford Dickens a Jim Krohn
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/424552/band-of-brothers-stalins-favorite
KS Link: https://www.kickstarter.com/projects/1456271622/band-of-brothers-stalins-favorite?token=66e04609

TATTERED FLAGS: INTO THE WHIRLPOOL (Blue Panther LLC )

Další novinka od Hermanna Luttmanna a znovu je to přístupná taktická hra pro dva hráče. Konfliktem je zde Americká občanská válka, konkrétně bitva u Gettysburgu. Nepůjde o ztvárnění celé třídenní bitvy, nýbrž série střetů v oblasti, kde působily jednotky III. sboru generála Sicklese, když na něj 2. července 1863 zaútočil Longstreetův sbor (ihned jsem si vybavil hru od stejného autora s názvem Longstreet Attacks, kterou vydalo Revolution Games). Každý ví, že miniatury ve wargamingu jsou náročné na finance i čas (barvení). Tato hra má tak trochu připomínat figurkovou wargame. Budou to sice zase žetonky, ale jejich tvar i ilustrace by měly (pravda hodně vzdáleně) figurky připomínat. Herní mapa obsahuje reálné zobrazení terénů a používá netradiční soustavu osmibodových polí. Pro vyhodnocení bojů se budou zahrávat karty, kterých má být 40. 

Výsek mapy s ukázkou osmibodových polí
Ke všemu se jedná o novou sérii, takže můžeme čekat další přírůstky, které budou sdílet základní pravidla. Uvidíme, zda další díly budou také zasazeny do Americké občanské války.

Žetonky různých velikostí a soubojové karty

Designér: Hermann Luttmann
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/425799/tattered-flags-into-the-whirlpool

A SHATTERED UNION: THE BATTLE OF BRAWNER'S FARM (Tiny Battle Publishing)

Série Shattered Union má za sebou už dva díly, i když v tomto případě je lepší označení modul než díl. Duchovní inspiraci můžeme nalézt v autorově skvělé hře A Most Fearful Sacrifice. Nový díl bude opět zpracovávat bitvu z Americké občanské války. Tentokrát to bude počátek známé bitvy u Manassas, kdy "Stonewall "Jackson útočí na jedinou divizi Unie, ale shledá, že její jméno Železná brigáda je hodna svého jména.

Ačkoliv je primárně hra určena pro dva hráče, je víc než sólo friendly, protože se používají karty pro aktivaci formací. Mapa je skoro poloviční, má rozměry 22x17", takže se dá očekávat, že na ní bude trochu těsno. Žetonů je totiž přes 250, což není úplně málo na tak malé bitevní území. V krabici můžeme očekávat 5 kostek různých barev. 

Grafický styl je stejný jako v předchozích modulech série

Designér: Claude Templeton Whalen
Link: https://tinybattlepublishing.com/products/a-shattered-union-bring-out-your-men-gentlemen

ROAD TO THE RHINE (Compass Games)

V Compass Games pokračují v reprintech (nebo remasterech?) starých a výborných her, které v 70. letech vyšly pod dnes již neexistujícím vydavatelem GDW. Původní Road to the Rhine vyšel již v roce 1979 a šlo o klasickou hex & counter wargame pro 2 hráče, která se odehrávala pár měsíců po vylodění v Normandii (září 1944 až duben 1945). Nová edice bude mít upgradované komponenty, úplně nové mapy, rozšířené pomocné tabulky, větší žetony a učesaná pravidla. Herní doba scénářů se odhaduje na 2-5 hodin, u kampaně se čas blíží k 8 a více hodinám. Mezi těmi scénáři mě zaujal ten, který zahrnuje Operaci Market Garden. Mapy budou hned 2 a spojené dohromady nabídnou hráčům možnost uplatnit své strategické schopnosti.

Severní půlka mapy
Designér: Frank Chadwick
Link: https://www.compassgames.com/product/road-to-the-rhine-pay-later/

BREAKTHROUGH: RUSSIA (Compass Games)

Pokud předchozí novinka byla válečnou hrou na operační úrovni, tak Breakthrough: Russia se dívá na bojiště trochu z větší výšky, alebrž jde o strategickou hru. Přesto budou mapu tvořit hexy, byť jejich velikost bude abnormální. Dějištěm se stane východní fronta a počet hráčů uvedený v katalogu je 1-2. Nebude zde přítomen sólo režim, ale použití chit-pull žetonů znamená, že půjde rozumně hrát za obě strany. Zajímavé je, že tahání chit-pull žetonů nebude určovat formace jednotek, s nimiž je možné provádět akce, nýbrž hráčovy zdroje, které bude mít k dispozici. Časový horizont hry pokrývá období od léta 1941 do léta 1943. Komplexita bude nižší, což ale vůbec nemusí být na škodu. Autor myslel i na takové dílčí momenty této části války, takže se setkáme s Vlasovci, najímáním posil z gulagů či s obávanými kaťušemi.

Velikost hexů je znát i tohoto obrázku.
Designér: Ernie Copley
Link: https://www.compassgames.com/product/breakthrough-russia-pay-later/

LIMITS OF GLORY: MAIDA 1806 (Form Square Games)

Britské vydavatelství Form Square Games slavilo premiéru na deskoherním trhu až teprve letos. Šlo o první díl série Limits of Glory s názve Bonaparte's Eastern Emires. Hra vyšla poměrně nedávno, takže zatím čekáme na větší množství reakcí. Velmi přístupná válečná hra přenesla hráče na africký kontinent, kde Napoleon se svou armádou spustil tažení v letech 1798 až 1801. Základ série byl položen a autor ohlásil práce na druhém díle. Podtitul hry ukazuje na nepříliš známou bitvu u italského městečka Maida v Kalábrii. Tam se v roce 1806 střetli spojené britsko-sicilské síly zhruba v počtu 5400 mužů s Francouzi, kterým pomáhaly polské a italské jednotky. Vítěz této bitvy byl jednoznačně britský generál John Stuart. Ovšem poukazování na Maidu v názvu hry je trochu matoucí. Nejde o hex&counter wargame s detailní mapou bojiště. 

Detail části herní mapy (nejde o finální verzi)
Ve finále je to spíše strategická hra, která líčí pokus Třetí koalice reagovat na následky katastrofální porážky u Slavkova v roce 1805. Malá anglo-ruská armáda se ke konci roku 1805 vylodila u Neapole, aby podpořila sicilského krále Ferdinanda IV. A právě toto tažení je předmětem druhého dílu série.

Designér: Andrew Rourke
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/394550/limits-of-glory-maida-1806

ARABIAN STRUGGLE (Catastrophe Games)

Po delší době máme v novinkách kartami řízenou hru. 3 hráči se v ní mohou pustit do bojů na Arabském poloostrově na začátku 20. století. Každá ze tří frakcí se musí vypořádat s těmi konkurenčními, a přitom čelit zasahování do jejich záležitostí ze strany dvou nehráčských frakcí - Osmanů a Britů. Hráči si mohou volit Hášimovce, Rašídy nebo Saudy. Ve variantě dvou hráčů se stávají Rašídové další nehráčskou frakcí. Hra je rozdělena do tří epoch (před WWI, během WWI a po první světové válce). Titul také spadá do série Conflict of Wills a jejího prvního zástupce možná znáte, je to hra Judean Hammer z roku 2021. Uvidíme, jak dopadne druhý díl, ale tahle série má u mě plus v tom, jaká historická témata vybírá. A další plusem je určitě počet hráčů.

Bohužel lepší kvalitu obrázku mapy nemám.

Designéři: Nick Porter a Tim Uren
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/420147/arabian-struggle

PAINT IT BLACK: THE ATTACK ON LANG VEI FEBRUARY 6-7, 1968 (High Flying Dice Games)

Dobytí Khe Sanh bylo součástí plánu komunistické ofenzívy Tet v roce 1968. Jednalo se o opevněné pozice na vrcholu kopce Khe Sanh v blízkosti hranic Severního a Jižního Vietnamu. Důležitým opěrným bodem jihozápadně od Khe Sanh bylo právě Lang Vei. Z něj totiž podnikali nájezdy na komunisty držená území Američany vycvičení laoští a montagnardští domorodci s cílem narušit Ho Či Minovu stezku. Zničení americké základny v Lang Vei tak bylo klíčem k úspěchu komunistů.

Hra bude určena pro 2 hráče a bude využívat mechaniky area movement v kombinací s kartami příkazů. Herní plán není veliký, ale jak se zdá, bude na něm docházet k intenzivní akci. 

Herní pláns plánkem Lang Vei
Desinér: Paul Rohrbaugh
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/421466/paint-it-black-the-attack-on-lang-vei-february-6-7

A HOUSE DIVIDED: DESIGNER EDITION (GMT Games)

I v GTM obnovují slávu některých starých titulů. Tentokrát se dočká reprintu a notného vylepšení strategická hra z období Americké občanské války, která vyšla již v roce 1981. Nebude se jednat o první reprint, možné si někteří budou pamatovat verzi, s níž přišli Phalanx Games. Ve hře představují hráči hybatele obou znesvářených stran - států Unie a Konfederace. Rozsahem půjde o období od první bitvy u Bull Runu až po kapitulaci generála Lee u Apomattoxu (nebo kapitulaci generála Granta u Harrisburgu, pokud bude úspěšnější hráč za Jižany). Herní plán znázorňuje města jako čtvercová pole spojená pomocí dopravních cest (modré řeky, béžové silnice či černé železnice). Ačkoliv herní mapa trochu připomíná nedávno vyšlý titul For the People, nepůjde o CDG. Ve hře sice bude 32 karet událostí, ale to jsou všechny karty, které budou k dispozici.

Prototyp mapy

Varianty karet událostí (uprostřed možný rub karet)
Designér Frank Chadwick
Link: https://www.gmtgames.com/p-1124-a-house-divided-designer-edition.aspx

ITALY '43 (GMT Games)

Už dlouho se vědělo, že Mark Simonitch pracuje na další hře z jeho série ZOC Bonds. A také se vědělo, že půjde o italskou frontu a že půjde o díl, který bude navazovat na Salerno '43. GMT v červencovém mailu konečně odhalilo název. V hlavní roli bude 5. armáda a její postup směrem ke Gustavově linii opevnění ve střední Itálii, vybudovaných organizací Todt během druhé světové války. Časové údobí bude navazovat na konec v Salerno '43, tedy od 2. října 1943 do 31. prosince 1943. V tomto poměrně krátkém období došlo mj. k bitvám o San Pietro Infine, Monte Lungo a Monte Camino. Italy '43 bude používat stejné rozlišení mapy a škálu jednotek a vlastně téměř stejný herní systém jako v Salerno' 43. Opět se setkáme s herními prvky jako jsou ZOC Bonds, odhodlaná obrana, ale zároveň přibydou některé unikátní věci jako jsou horské jednotky nebo třeba nový termín "připravená ofenzíva". K dispozici budou 3 scénáře a jedna kampaň.

Typická (krásná) mapa od Marka Simonitche
Designér: Mark Simonitch
Link: https://www.gmtgames.com/p-1123-italy-43.aspx

STRUČNĚ ZE SVĚTA

V GMT Games oznámili druhé vydání hry Next War: India - Pakistan. Na tento díl ultra komplexní simulace moderní války v hypotetických konfliktech čeká řada fanoušků série. Když se tato série dostala do mého hledáčku, vybral jsem si tento díl jako první, který bych chtěl zkusit. Důvodem je absence námořních bojů, což výrazně zjednodušuje hru. Bohužel v té době už byl titul nesehnatelný, takže jsem rád, že nyní se po 9 letech v GMT rozhodli k reprintu. Předtím mi však dorazí domů jiné díly (Írán a Tchajwan) a nemůžu zaručit, že s rozehráním budu čekat až vyjde Indie - Pákistán.

Velkým úspěchem pro GMT je hra A Gest of Robin Hood. Přestože vyšla před pár měsíci, rychle se vyprodala a nyní byl oznámen dotisk. Jedná se o druhý díl série Irregular Conflict Series (první díl Vijaynagara vyšel také letos, v přípravě je třetí díl Cross Bronx Expressway), která má některé společné prvky se sérií COIN. Newsletter také naznačil, že v budoucnu bude oznámen další díl, který však bude zasazen do scifi prostředí. Je to asi logický krok, když vezmeme v potaz, kolik předobjednávek se sešlo u scifi COINu Red Dust Rebellion. Která další série se dočká vesmírného dílu? :)

Velký úspěch mělo také samostatné vydání opravených či chybějících žetonků do několika her. GMT chystají druhé kolo. Bohužel cenově to vychází špičkově pro obyvatele USA (pouhé 3 dolary), pro našince se vyplatí vzít tento arch nejlépe s nějakou hrou, aby se náklady na dopravu rozmělnily.

Autor ekonomicko-politické hry Prime Minister Paul Hellyer chystá další podobnou hru a já se velmi těším, až bude oznámen název a téma. Fanoušci série Men of Iron se prý mají na co těšit. Co to bude? Sedmý díl nebo druhý Tri-Pack?

Po dlouhých 4 letech se dočká hra Target For Tonight rozšíření. Italian Camaign Expansion bude vyžadovat původní hru (expanze se bude prodávat pouze v ziplogu) a přidá navíc spoustu žetonků nových letadel a řadu scénářů včetně kampaně pro bombardování cílů v Itálii. Na to, že jde pouze o rozšíření vyžadující základní hru, je cena trochu vyšší než bych očekával (35 dolarů). Avšak fanoušků této solitérní krásky, která skvěle "píše" příběhy, je dostatek. Takže se nebojím, že by rozšíření zůstalo trčet ve skladech Legion Wargames.

Komentáře

  1. Na ten Next War som si tiez brusil zuby svojho casu.... Az sa vypredal 😀

    OdpovědětVymazat

Okomentovat