Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (březen 2024)

Bohužel se mi nepovedlo zařadit mezi dva novinkové články představení hry, kterou mám už několik týdnů na stole. Mám už sepsaný úvod, popis pravidel, ale na dojmy je ještě potřeba odehrát 2 bitvy. A posouvat vydání novinek na půlku měsíce mi nepřijde jako dobrý nápad. 

Dnešní novinky jsou chudší na počet, vlastně pouze jediná z nich má sólo podporu. Ale pevně věřím, že to vyvažuje kvalita avizovanách her. Ve dvou případech totiž jde o nové vydání velmi starých, ale zvučných her. 

FIRE IN THE BLUE (Acies Edizioni)

Zajímavá kombinace italského vydavatelství, italského designéra a hry, odehrávající se ve Středozemní moři, se chystá zaujmout hráče na Kickstarteru. Na Středozemním moři probíhaly během druhé světové války zuřivé střety námořních i leteckých sil Osy a Spojenců. Hra nabídne hned 3 historické bitvy - Operaci Harpoon, Operaci Pedestal a bitvu u Punta Stilo. Primárně je určena pro dva hráče, kde jeden ovládá britskou Roayal Navy, a soupeř italské námořní síly (Regia Marina) a také část německých sil. Obě zmíněné operace měly za cíl dozásobit ostrov Malta. Hráč za spojence musí zajistit bezpečnou cestu pro dostatečné množství lodí z konvoje, zatímco hráč za Osu se snaží potopit co největší množství lodí. Hra bude podporovat sólo hraní (pro obě operace), v němž AI bude vést kroky Osy. Pravidla mají 24 stran, takže to nebude úplně jednoduchá hra.

Hlavní herní plán


Deska pro letecké bitvy (mezi letadly). Dále budou velmi podobné desky pro souboje mezi loděmi a pak speciální deska pro nálety letadel na lodě.

Designér: Mirco Corazza
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/416764/fire-in-the-blue
KS link: https://www.kickstarter.com/projects/kings-of-rome/fire-in-the-blue?ref=consimworld

AIR & ARMOR: Operational Armored Warfare in Europe - Designer Signature Edition (Compass Games)

Osobně velmi fandím novým vydáním velmi starých her, které původní autoři poupraví a připraví na současné požadavky hráčů. Je to i případ Air & Armor, která vyšla poprvé v roce 1986 ještě pod vydavatelem West End Games. Všichni fanoušci realistické simulace moderní války musí zbystřit svou pozornost. Jde o hypotetický konflikt - sovětský útok na NSR v polovině 80. let minulého století (bitvy by měly probíhat kolem města Würzburg). Autor Bruce Maxwell provedl důkladnou (aktualizovanou) analýzu vojsk NATO a Varšavského paktu té doby a můžeme se tak těšit na interaktivní herní systém s asymetrickými pravidly, modelujícími odlišné způsoby velení obou armád. Připravte se na naprosto obrovská pravidla. Postihují snad vše: průzkum, spolupráci různých složek armády, helikoptéry, útoky letectva, chemické a elektronické zbraňové systémy atd. Asi je zbytečné uvádět, že půjde o klasicku hex counter wargame pro dva hráče. Autor ale sám uvádí, že hra je ideální pro sólo hraní za obě strany.

Spojení dvou map do jedné. Nejde ale o finální mapu.
Stáhl jsem si pravidla a jen jsem zíral. 144 stran! Přitom to nebude vyloženě monster hra, co se týče počtu map. Na vše stačí "pouhé" 2 mapy standardní velikosti 22x34. Naopak žetonů bude požehnaně (6 archů). Kickstarter sice nevyužívám, ale jakmile bude možné si hru koupit v retailu, skáču okamžitě po ní. Tady nelze jinak.

Pokud by někdo nevěřil těm počtům stran pravidel...

Designér: Bruce Maxwell
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/316401/air-and-armor-operational-armored-warfare-in-europ
KS link: https://www.kickstarter.com/projects/compassgames/air-and-armor?ref=nav_search&result=project&term=air%20armor

DIVINE RIGHT (Pungo Games)

Oživení ještě starší legendy (tentokrát z roku 1979) chystá Pungo Games, dceřiná společnost známějšího vydavatele Worthington Publishing. Jde o fantasy válečnou hru od Wizards pro 2 až 6 hráčů. Knihy z toho prostředí vycházejí průběžně již 45 let. Hra nás zavede na kontinent Minaria, v němž koexistují království lidí, goblinů, trpaslíků a trolů. Hráči začínají jako monarchové ve svém království. Budují armády, utkávají se v památných bitvách včetně dobývání hradů, ale také vyvíjejí diplomatickou činnost. Od většiny fantasy válečných her se Divine Right velkou mapou tvořenou hexy a také tím, že zde nebudou plastové figurky, nýbrž žetony. Svou roli budou hrát i různé typy karet: karty identit, diplomatické karty a karty osobnostních charakteristik o velikost pokerových karet. Samozřejmě nesmí chybět magie. Po vydání hry má následovat expanze Scarlet Empire.

Důležité sdělení: mapa nebude papírová!


Detail části mapy. Uznejte, že to je krása!


Ukázka karet identit

Designéři: Glenn Rahman, Kenneth Rahman
Link na původní hru: https://boardgamegeek.com/boardgame/23/divine-right
KS link: https://www.kickstarter.com/projects/2141043266/divine-right-2024?ref=nav_search&result=project&term=divine%20right


Komentáře