Přeskočit na hlavní obsah

TOP 20 NEJPŮSOBIVĚJŠÍCH OBRÁZKŮ NA KRABICÍCH aneb 100. článek na blogu

Proces volby námětu jubilejního 100. článku procházel v posledních týdnech nejrůznějšími verzemi. Nakonec jsem usoudil, že by mělo jít především o odlehčený článek, který pobaví a přitom v něm čtenář najde pár zajímavých informací, které budou pro něj nové. Ale proč zrovna žebříček nejpůsobivějších ilustrací na krabicích deskovek? Důvod je celkem jednoduchý. Dělat TOP 10 sólo her mi jednoduše nepřijde tak zajímavé. Jednak jsem jich stále nenahrál dostatečné množství a pak si myslím, že by to nebylo moc napínavé. Každý, kdo čte mé články, je schopen si udělat představu, jak by takový žebříček dopadl.

A proč tedy box arty? Musím se přiznat, že ilustrace na krabici hry hraje v mém konečném rozhodnutí koupit či nekoupit deskovku, důležitou roli. Nemám na mysli hry, kde je o nákupu rozhodnuto dávno dopředu. Týká se to her, kde to dilema je velmi dlouhé. Třeba proto, že hra je dražší, než bych chtěl, nebo téma je už v mé sbírce několikrát zastoupeno, anebo proto, že nejsou na hru úplně skvělé reakce. Zatímco u euroher mě cover až tolik nikdy nebral, u historických her je to úplně jiná písnička. Je to skoro první informace, která mě zajímá. Jednoduše na mě výtvarné zpracování krabice působí, vyvolá nějaké představy, umím se na hru nabudit a koneckonců to také vypadá na poličce o dost lépe.

Během těch více než 3 let od založení blogu mi prošlo hledáčkem opravdu velké množství her včetně těch nejstarších. Ať už díky sledování streamů mých oblíbenců, nebo při vytěžování informací pro novinkovém články. Vždy to skončí tak, že si hru najdu na BGG a tam první, co vidím, je box art. A ten už v mé hlavě zůstane, obzvlášť, pokud je to ilustrace, která je působivá. A tak si dovolím se podělit o některé z nich. Původně se mi do širšího výběru dostala cca padesátka titulů. Následovala vyřazovací fáze, načež zbylo 25 těch opravdu nej. Eliminovat posledních 5 titulů bylo opravdu těžké. Odolal jsem tlaku na to rozšířit TOP na TOP25, dokonce ani nemám kategorii honorable mentions. Dvacet je i tak dostatečný počet na dlouhý článek, protože mám v úmyslu ke každému box artu přidat nějaký postřeh. Asi nemá cenu zdůrazňovat, že jde o čistě subjektivní výběr. Co se líbí mně, se nemusí líbit někomu jinému a naopak. Nejsem žádný grafik, ilustrátor ani člověk se sklonem (až vůbec ne talentem) k výtvarnému umění. Na základní škole jsem míval většinou z výtvarné výchovy dvojku... I proto jsem do žebříčku neuvedl přídavné jméno "nejlepší". Žebříček začne od dvacátého místa, ať je to alespoň trochu napínavé.

A ještě jedna poznámka před samotným soupisem. Setkal jsem se na internetu s řadou hráčů deskovek, kteří se ke grafice válečných deskových her (a měli především na mysli covery!) nevyjadřovali příliš uctivě. Samozřejmě na to mají svaté právo, jen mi to přijde hodně nespravedlivé. Takže i tato dvacítka doufám vyvrátí tuto zakořeněnou pomluvu :)

20. SUCCESSORS (GMT Games, 2008)

Autor: Rodger B. MacGowan

Jsem rád, že žebříček může odstartovat jeden z mých nejoblíbenějších autorů Rodger B. MacGowan. Dvorní grafik a ilustrátor GMT Games (předtím i Avalon Hill) se podílel na stovkách ilustrací, které můžeme vidět nejen na krabicích deskovek, ale i v časopise C3i. Jeho kresby pro mě mají neuvěřitelné kouzlo pro zachycení vypjatých okamžiků. Není náhoda, že už několikrát získal ocenění v rámci Charles S. Roberts Award. Je majitelem studia RMB Design Studio, které poskytuje své služby již od roku 1975. Asi nikoho nepřekvapím, že když prozradím, že Rodger bude mít v žebříčku ještě několik dalších zástupců.

Ilustrace je ke třetí edici Successors, kterou jsem dokonce i jeden čas vlastnil, než jsem se rozhodl ji prodat, protože nebylo s kým ji hrát. Box art té nové čtvrté edice je také fajn, ale tu třetí u mne nepřekonává. Zajímavým prvkem je kombinace barevně vyvedených postav vojáků v popředí s děním v pozadí, které je již v odstínech šedi. Dramatický Hannibalův přechod Alp se slony je sice častým námětem (viz např. Hannibal: Rome vs. Carthage od Valley Games), ale tento Rodgerův na mě působí asi nejvíce.

19. PRELUDE TO VICKSBURG: Chickasaw Bayou (Revolution Games,  2024)


Jako velkým fanouškem série Blind Swords od Revolution Games a tak jsem si nemohl pomoci. Protlačil jsem alespoň jednoho zástupce do Top 20. A dokonce toho nejnovějšího. Až na dvě výjimky mají všechny díly série černočerné krabice, na nichž je dobová ilustrace, která se váže ke konkrétní bitvě. Ač jsem se snažil, nenašel jsem původního autora obrázku na krabici. Ale není to jen obrázek samotný, který ve mně evokuje bitvy americké občanské války. Jde i o tu kombinaci s černý pozadím a vkusně vyvedeným logem Revolution Games. Třešničkou na dortu je růžový okraj. 

18. CROSS OF IRON: A Squad Leader Gamette (Avalon Hill, 1978)

Autor: Rodger B. MacGowan

Asi bych dostal od fanoušků ASL pořádně vyčiněno, pokud bych do žebříčku nezařadil ani jeden cover. Nabízelo se jich hned několik. Nakonec jsem vybíral ze dvou. Druhým kandidátem byl Crescendo of Doom. ASL asi nemá cenu představovat, je to legendární herní systém, který si získal spoustu fanoušků a vychází k němu stále nové moduly. Osobně ale jsem rozhodnut se nevlamovat do tohoto masomlýnku, protože by mi nezbyl asi už žádný čas (ani peníze) na jiné hry. 

Pokud to nevíte, autorem je znovu Rodger B. MacGowan, který stojí jako ilustrátor i za box artem úvodního dílu. Obrázek nenabízí příliš mnoho a přesto říká vše. Spodní část s vyobrazením železného kříže na černém pozadí a k tomu horní polovina, která dává tušit, že se bude bojovat na východní frontě.

17. PACIFIC WAR: The Struggle Against Japan, 1941 - 1945 (Victory Games, 1985)


Monumentální a legendární hra od Marka Hermana vyšla už v roce 1985 pod křídly Victory Games a dočkala se loni nového vydání již pod taktovkou GMT. Nové vydání už má na krabici jinou fotku, která sice více zdůrazňuje boje na moři, ale ta původní má pro mě své kouzlo okamžiku mnohem výraznější. Vzlet z letadlové lodi do západu (nebo východu?) slunce jakoby bez přítomností lidí. Do toho klidné moře a zdánlivá idylka. Použitý font by asi dnes už neprošel, ale dle mého názoru tam docela sedne. Autora fotky jsem nevypátral. Nepředpokládám, že jde o stejného člověka, který v této verzi měl na starost grafiku hry (Ted Koller).

16. BARBAROSSA: Army Group South, 1941 (GMT Games, 1996)


Autor: Rodger B. MacGowan

GMT Games má několik sérií, které dnes patří mezi uznávané, a East Front patří mezi ně. Zahrnuje ještě dalších 5 titulů. Mapy ze 4 her je možné dokonce pospojovat, což ve výsledku vede k obří mapě složené ze 14 dílů, které se různě překrývají. Všechny hry ze série mají moc pěkné ilustrace, takže vybrat jednu z nich byl obrovsky těžký úkol. Volba ale nakonec padla na Army Group South, protože mě ten obrázek vyloženě láká otevřít tu krabici a začít hrát (aktuálně je nová edice v přípravě v rámci P500, takže na to reálné otevření si budu muset ještě pár měsíců počkat). Pochodující německé jednotky po trávě, zatímco po zpevněné cestě jedou tanky a za nimi "zní" dozvuky bitvy - to je jednoduchý popis děje na obrázku. Líbí se mi i hra stínů na uniformách vojáků.

15. CASE BLUE (MMP, 2007)


Autor: Nicolás Eskubi

Když jsem se procházel katalogem Multiman Publishing, rostla ve mně postupně obava, že se nakonec tento gigant do žebříčku vůbec nedostane. Ne že by covery byly zlé, většinu z nich mám rád, ale dlouho to nebylo na Top 20. Nakonec se do dvacítky vměstnaly 2 hry. První z nich je Case Blue, zástupce série OCS (Operational Combat Series). Jde o opravdové monstrum, v krabici najdete 10 map a i když některé scénáře se odehrávají na jedné mapě, pro většinu budete potřebovat velký stůl nebo ještě lépe dva či tři stoly spojené dohromady. 

Věřím tomu, že tento obrázek asi bude pro většinu čtenářů nejkontroverznější. Nebo ještě jinak... Myslím, že ani jeden z vás by tuto ilustraci nedal do žádné TOPky. Sám pro jeho zařazení nemám nějaké přesvědčivé vysvětlení. Líbí se mi to, jak dominuje horní část s bílým nápisem, zatímco na tmavě modrém pozadí jsou jen nejasně vidět obrysy vojáků a také část mapy.

14. ATLANTIC WALL: The Invasion of Europe June 1944 (SPI, 1978)


Více než 35 let starou hru Atlantic Wall vydalo legendární, dnes již neexistující vydavatelství SPI (Simulations Publications, Inc.). Je to až neuvěřitelné, že v době, kdy v naší zemi v vycházely deskové hry jako Dědeček automobil vítězí, si mohli lidé na Západě koupit monstrózní válečnou hru, simulující celou kampaň druhé světové války od vylodění v Normandii a to na 5 mapách s více než 2 tisíci žetony a s pravidly na 32 stran. Bohužel netuším, zda za coverem stojí Redmond A. Simonsen, který má na svědomí grafiku komponent. V každém případě na mě cover působí dost "děsivě", pokud to tak mohu napsat. Ne snad, že by ve mně vzbuzoval strach, je to spíš takový nekomfortní pocit. K výslednému dojmu přidává i nádech "zašpiněných" fotek.

13. ONWARD, CHRISTIAN SOLDIERS: The Crusades (GMT Games, 2006)

Autor: Rodger B. MacGowan

Po velké sérii hex & counter her v žebříčku máme změnu. Přichází slavný designér Richard H. Berg se svou hrou na téma křižáckých výprav. Nejde tedy o systém podobný tomu, který byl použit v sérii Men of Iron (také od Berga). Hra na BGG nemá úplně skvělá hodnocení, ale to pro náš žebříček není důležité. Krabice s hrou má totiž úžasnou ilustraci od Rodgera B. MacGowana. Svým stylem hodně připomíná Successors. Tentokrát z "davu" vystupuje neohrožený rytíř víry na bílém koni. Na vše "shlíží" rozpálené slunce. Za mě nádherný kousek.

12. FIRE IN THE SKY: The Great Pacific War 1941-1945 (MMP, 1999)

Autor: Nicolás Eskubi

Japonský autor Tetsuya Nakamura získal pro hru vydavatele v podobě MMP, které zároveň oslovilo Nicoláse Eskubiho, aby vytvořil cover ke hře. Ten si s úkolem poradil vskutku překvapivě. Minimalistický obrázek, kterému dominuje odstín oranžové barvy a teprve při bližším pohledu zjistíme, že jde o padající sestřelené letadlo a loď, jejíž protiletadlová palba zřejmě letoun zasáhla. Měně je někdy víc - tohle zde platí stoprocentně. Skoro by se chtělo napsat, že jde o umělecký kousek. 

Hra samotná avizuje, že je možné celou válku v Pacifiku dohrát do 5 hodin. Může se také chlubit několika nominacemi a jednou trofejí v Charles S. Roberts Awards. Není úplně běžné, že japonský designér vytvoří hru o válce v Pacifiku, takže může být velmi zajímavé si tutu hru zahrát a získat tak perspektivu z té "druhé" strany. Před 2 lety vyšla nová a vylepšená verze s úplně jiným coverem.

11. SELJUK: BYZANTIUM BESIGED, 1068 - 1071 (GMT Games, 2024-2025)


Autor: Justin Martinez

Série Levy & Campaign se nyní veze na velké vlně zájmu. Také GMT sérii věnuje veškerou podporu, takže aktuálně jsou ve vývoji hned 3 hry. Jednou z nich je Seljuk: Byzantium Besieged, jenž umožní prožít středověké boje mezi ortodoxními křesťany a muslimy v Malé Asii. Není ještě jisté, zda hra vyjde v letošním roce, ale cover už je snad finální. A za sebe můžu napsat, že vystihuje podstatu série dokonale. Celou kresbu navíc podtrhuje zdobené písmo "S" v názvu hry. Pokud vám jméno ilustrátora nic neříká, pak vězte, že jeho kresby můžete vidět třeba na krabici Vietnam 1965-1975, také od GMT.

10. FIRE IN THE LAKE (GMT Games, 2014)

Autor: Rodger B. MacGowan

Začínáme závěrečnou desítku a tu čest dostává možná nejlepší zástupce série COIN. Své síly zde spojili autor série Volko Ruhnke a legenda mezi designéry Mark Herman. Jejich společné úsilí vyústilo ve 4. díl série, který je zasazen do období války ve Vietnamu. Ilustrace COIN her mě povětšinou nechávají klidným. Některé mi dokonce přijdou i ošklivé (např. Pendragon), ale v případě Fire in the Lake se coveru chopil Rodger B. MacGowan a vdechl krabici úžasnou atmosféru. Přitom jde o "pouhé" siluety vrtulníků přelétávájící nad džunglí při západu slunce. Jenže ono to prostě funguje.

9. RED STORM: The Air War Over Central Germany, 1987 (GMT Games, 2019)

Autor: Antonis Karidis

Hypotetický konflikt mezi NATO a zeměmi Varšavské smlouvy zpracovává Red Storm s důrazem na letecké souboje. Velmi komplexní válečná hra, k níž vyšel i datadisk, má stále vysoké hodnocení na BGG. Ačkoliv obrázek na krabici na první pohled říká, že jde o fotku, není tomu tak! Antonis Karidis vytváří vskutku fotorealistické obrázky, které jsou od skutečných fotek k nerozeznání. Jistě mi to potvrdíte, pokud máte doma Skies abot the Reich, Skies above Britain nebo třeba něco ze série Wing Leader. Já si vybral nakonec moderní stíhačky, ale obdivuji všechna Karidisova díla. Pokud si říkáte jako já, že by mohlo být zajímavé, kdyby Karidis zkusil něco mimo letecké prostředí, tak odpověď je, že už zkusil! Vytvářel totiž covery pro Simonitchovy hry - Holland '44 a North Africa '41

8. LA BATAILLE DE DRESDE (Clash of Arms, 2015)


Asi jediná hra, jejíž cover na první pohled nedává žádnou souvislost s válečnou tématikou. Tedy pokud se nepodíváte na název hry samozřejmě. Série La Bataille je velmi uznávanou díky věrnému zpracování bitev napoleonských válek. Většinou jde o velké kolosy, stejně jako tomu je i v případě Bitvy u Drážďan. Nápad umístit na krabici dobovou ilustraci města a k tomu přidat zdobně vyvedený název hry není vůbec originální. Ale na mě to stejně působí mocně. Dokonce jsem měl hru jednu chvíli v košíku, protože jsem si ji chtěl hlavně vystavit. Ale vyšší cena a také fakt, že hra se mi na stůl nevejde, rozhodly v neprospěch koupě. Obraz původně nakreslil italský umělec Bernardo Bellotto. Bohužel se mi nepodařilo zjistit, který ze čtyř grafiků (Rick Barber, Charles Kibler, Timothy Schleif a Robert Tunstall) má na svědomí koncepci coveru. Předpokládám, že Rick Barber to nebude, jeho specializace jsou mapy.

7. OPERATION MERCURY: The German Airborne Assault On Crete (GMT Games, 1992)

Autor: Rodger B. MacGowan

Nepříliš známá hra, kterou však někteří hráči považují za nejlepší zpracování invaze na Krétu v roce 1941. Že nejde o nějakou vstupní hru pro nováčky svědčí i 40 stran pravidel.  Znovu se setkáváme s prací RBM, který má v žebříčku výsadní postavení. Asi největším důvodem pro zařazení je pro mě zvláštní barevná kombinace odstínů světle modré a oranžové. Nikde jinde jsem takovou kombinaci barev neviděl. Ale to není vše. Detaily výsadkářů jsou úžasné, okamžitě vím, že se jedná o chvíli po seskoku, takže spěchají. Na pozadí jsou vidět další parašutisté, ale také sestřelená letadla, která efektně vybočují z rámu obrázku. Osobně jsem velkým fanouškem tohoto coveru. Vlastně nevím proč jej nemám ještě výš na žebříčku.

6. RISE AND DECLINE OF THE THIRD REICH (Avalon Hill, 1974)


Druhá nejstarší hra v mém žebříčku letos oslaví 50. "narozeniny". Strategická válečná hra umožňuje projít celou válku od roku 1939 až po 1945. Navíc hru může hrát 2 až 6 hráčů. Přestože mapa je tvořena hexy, nejde o klasickou H&C hru. Avalon Hill dokonce vydal v roce 1996 počítačové zpracování pod zkráceným názvem Third Reich. Hra vyšla jen pro DOS. Oříškem, který se mi nepovedlo rozlousknout, je autorství coveru. Na BGG jsou uvedeni tři grafici - Don Greenwood, Rodger B. MacGowan a W. Scott Moores. Především ztvárnění stínů mi napovídá, že by to měl být RBM, ale jistotu nemám. V každém případě jde opět o obrázek, který mě nenechává chladným. Válečná apokalypsa v černo-oranžové kombinaci dává tušit, co se bude odehrávat na herním stole.

5. BITTER WOODS (Compass Games, 2014)


Autor: David Pentland

A máme tu první ryze zimní obrázek! Deskoherních zpracování bitvy v Ardénách je značné množství, ale Bitter Woods patří mezi ty povedené. Původní verze hry si prošla nejprve deluxe vydáním a pak v roce 2014 spatřila světlo světa Designer Edition, z níž je i tento cover. Je to vlastně klasická hex & counter hra na dvou mapách pro dva hráče. Patří také mezi těch pár her, které jsem si koupil hlavně kvůli obrázku na krabici. Mám rád zimní prostředí v ilustracích a ardenský les, kde se zastavili němečtí vojáci na kus řeči, je zde zobrazen nádherně. 

4. TERRIBLE SWIFT SWORD: Battle of Gettysburg (SPI, 1976)


Autor: Larry Elmore

O bitvě u Gettysburgu platí to samé, co jsem psal o ztvárnění bitvy v Ardenách. Her, které umožňují zahrát si tuto památnou bitvu americké občanské války, je snad ještě víc. Za hrou stojí Richard H. Berg, který později využil řadu herních prvků z této hry pro založení série Great Battles of the American Civil War (GBACW). Hra získala v roce 1976 dvě vítězství v rámci Charles S. Roberts Awards. Kresby se chopil fenomenální Larry Elmore, kterého mnozí z vás určitě znají. Především ti, kteří čtou fantasy knihy, protože Larry vytvářel ústřední kresby pro sérii Dragonlance a má na svědomí také několik balíčků karet pro Magic: The Gathering. A jeho výtvor na krabici Terrible Swift Sword tak trochu nese rysy jeho fantasy tvorby. Což dle mého není na škodu. Výsledkem je tak netradiční cover, který se ihned zařadil mezi mé nejoblíbenější.

3. WE THE PEOPLE (Avalon Hill, 1993)


Autor: William B. T. Trego

Tato hra má jeden nesmazatelný přínos pro deskoherní svět. Mark Herman v ní poprvé použil mechanismus práce s kartami, kterému se dnes říká CDG (Card driven game). Tématem hry je válka za americkou nezávislost a je určena pro 2 hráče. Přitom nejde o příliš složitou hru, která našla svého nástupce v podobě Washington's War. Co napsat k obrázku? Vypadá skoro jako z nějakého filmu! Napomáhá tomu jednak to, že krabice je koncipována na šířku, a pak také jednoduché, jednobarevné pásy podél obrázku. A naprosto skvěle zvolené je i písmo. Zasloužená bronzová medaile!

2. ARDENNES '44 (GTM Games, 2003)


Autor: Rodger B. MacGowan

Ardeny...Kolik zástupců už se v žebříčku vystřídalo? Hra Ardennes'44 je zástupce série "Čtyřicet a něco X" od Marka Simonitche už nyní patří mezi ty nejuznávanější série z druhé světové války. A proč mám tento cover tak vysoko? Těžko se mi to vysvětluje. Jako u řady jiných ilustrací od RBM to je nějaké zachycení momentu, chvíle. Zde jsou to kouřící chlapíci během přestávky na hlídce. Zaujalo mě také fialové stínování sněhu (všimněte si ale, že sníh na stromech je bílý) s prolínáním druhého obrázku pochodujících vojáků v mraze. Je tam něco víc, co nedokážu vyjádřit. Ale níž než na stříbro to umístit nemohu. Mimochodem stále čekám na svou předobjednávku P500...

1. PANZERBLITZ (Avalon Hill, 1970)


Autor: Redmond A. Simonsen

A máme tu vítěze! Paradoxně jde o jednoznačně nejstarší hru v žebříčku. Je normální, že za celých 54 let nebyl nikdo schopen překonat tento naprosto jednoduchý cover? 

PanzerBlitz je opravdu stará hra. Zachycuje tankové souboje na taktické úrovni na malých hexových mapách. Zub času se na ní trochu podepsal, ale v té době musela způsobit poprask. Dnes už je to záležitost především pro sběratele. Pokud bych chtěl mít tuto hru ve sbírce, bylo by to hlavně kvůli ústřednímu obrázku na krabici. Když jsem jej uviděl poprvé, nechtělo se mi věřit, že jde o hru z roku 1970. Přitom téměř polovině ilustrace dominuje pouze černá barva. Jenže ono to sedne k tomu bílému nápisu a hlavně k té horní třetině, kde jsou zobrazeny německé tanky. Jejich dlouhé hlavně pod zvláštním úhlem působí opravdu hrozivě. Temně oranžové pozadí přidává na kontrastu. Cover dle mého skvěle naplňuje heslo "V jednoduchosti je síla". Majstrštyk, pro mě bez debaty zlatá medile jak vyšitá. Kruci mít tuhle hru v době, kdy mi bylo 10-12 (což byl začátek 80. let)! Dostat ji v té době k vánocům, tak se zblázním radostí! A ta závist spolužáků ze základky!

ZÁVĚR

Jsme na konci. Doufám, že některým z vás udělal radost. A věřím, že některé také nadzvedl ze židle, protože nevěřícně kroutí hlavou, jak jsem mohl ten či onen nudný cover dát tak vysoko. A tak je to správně! Budu moc rád, když dáte svůj feedback v komentářích pod článkem nebo na Facebooku. Protože mě opravdu zajímá, jak jsou na tom ostatní hráči. Jaké mají oblíbené covery? Zda u nich hraje při koupi obrázek na krabici nějakou roli či nikoliv? 

No a mně teď nezbývá než načít druhou stovku článků. To zas bude peklo...

Komentáře

  1. Red Storm nie je fotka? Tak fo vsetka cest. Asi najkrajsi mi pride ten Bitter Woods. A u mna vedie z tych starych Wach am Rhein

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pisem z mobilu .... Tak ten Wacht am Rhein. I ked neviem ci je to fotka,ci malba. A z tych novsich ,v celku sa mi paci motiv na Conquest of Paradise a Pad Nebes.

      Vymazat
    2. Wacht am Rhein - byl v té padesátce. Podle mě to je fotka, ale krásně převedená, takže to není úplně tak jednoznačně poznat. Mimochodem..Pád nebes je opět RBM :)

      Vymazat
  2. Vynikající článek a zajímavé téma. Díky!
    Podíval jsem se do své sbírky a pokusil se vybrat mezi covery mých válečných her ty, které oslovily mě. Bez nároku na pořadí:
    Fire in the Lake. Naprostý souhlas, má to atmosféru a v jednoduchosti je krása.
    Skies Above Britain. Jinou hru s coverem Antonise Karidise nemám. A určitě jsou lepší. Líbí se mi fotorealistická kresba, která zdůrazňuje techniku v popředí. To je pro jeho covery charakteristické.
    Border Reivers. Ano, na coveru je fotografie. Ale Smailholm Tower v západu slunce v kombinaci se světlou fialovou - to je nádhera.
    By Stealth and Sea. Přestřihávání protiponorkové sítě v přístavu. Výborná volba obrazu od malíře Rudolfa Clauduse.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu! Fire in the Lake zdá se jak ideální průsečík. Objevuje se asi nejčastějši v reakci na můj žebříček. Na Karidise máme stejný názor, mimochodem také vlastním Skies above Britain, akorát jsem se ke hře nedostal. Border Reivers považuji za velmi zajímavý počin, rozhodně z něj cítím atmosféru. O autorovi kresby By Stealth and Sea jsem netušil, měl jsem za to, že jde o ilustraci na "zakázku, tedy 2 posádky lidského torpéda.

      Vymazat
  3. Děkuji ješrě jednou všem za reakce. Když sečtu komentáře zde na blogu, na Facebooku a na Twitteru, tak mi to vydalo na menší souhrnnou zprávu se spoustou obrázků, které můžete najít na FB proflilu Války v jednom.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat