Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (říjen 2023)

Říjen byl docela bohatý na oznámené sólo novinky. Stále ve mně hlodá červíček pochybností, zda bych se neměl v novinkách věnovat obecně všem žetonkovým válečným hrám. Tedy bez ohledu na to, zda ve hře je či není podpora sólo hraní. Ale upřímně si nedovedu představit, kolik by to znamenalo času sesmolit takový článek. Těch her je totiž násobně více a přestože mě osobně zajímají úplně stejně jako sólo hry, tak to časově zatím nedávám. Ono by bylo nejlepší udělat na průřez novinkami nějaký živý stream, ale to je hudba budoucnosti. Zatím je nutné vzít za vděk stávající formou informování o novinkách. 

Pokud vás zajímají nejbližší články, které na blogu vyjdou, tak mám už několik týdnů na stole hru ze série Levy & Campaign, o které jsem si myslel, že sólo nejde smysluplně hrát. Ukázalo se však, že to jde, a tak doufám, že někdy na přelomu listopadu a prosince bude velké představení (uvažuji i o ukázkové hře). Blíží se také prosinec a podobně jako loni chystám i tentokrát vánoční tipy na válečné deskové hry pod stromeček. No a za pár týdnů už zase budou novinky...

1854: ALMA (Conflict Simulations LLC)

Krymskou válku mezi Ruskem, Francií, Anglií a Tureckem zachycuje maličká solitérní hra, o níž není mnoho informací (a bohužel ani obrázků). 1854: ALMA vychází z her, které již má vydavatelství Conflict Simulatons LLS na svém kontě, konkrétně ze série Imperial Bayonets a Koniggratz. Pouhých 6 stran pravidel, absence CRT, malá mapa a jen zhruba 70 žetonů dělají z Almy ideální hru pro wargamery - začátečníky. V tomto kontextu mě možná trochu překvapuje cena, která činí 40 dolarů. Čekal bych příznivější částku. Možná bude pro některé schůdnější PnP verze za poloviční cenu, která je už v obchodech.

Z pohledu na ten jediný kousek mapy a na žetony bych si skoro troufl napsat, že to bude hra pro 2 hráče, která jako většina hex&counter her bude bezproblémově hratelná i v jednom hráči. Nicméně na produktové stránce skutečně je "...solitaire minigame...". Ale rád se nechám překvapit.


Jediné dostupné obrazové materiály...


Designér: Ray Weiss

MANILA:THE SAVAGE STREETS (Revolution Games)

Není to tak dlouho, co vyšel úvodní díl série s trochu zvláštním názvem Solitaire Area Movement Series, která se zaměřuje na boje uvnitř a v blízkém okolí měst. Stalingrad: Advance to the Volga zaznamenal poměrně značný úspěch, a tak není divu, že autor Michael Rinella pracuje na pokračování. Tentokrát se posuneme na konec druhé světové války do Filipín, přesněji do Manily, kde v únoru a březnu roku 1945 probíhaly boje v městské zástavbě. Hráč bude mít na starosti akce amerických sil. Převážně statické japonské síly pak ovládá hra samotná. Výzva spočívá nejenom v náhodných událostech, ale také v nejistém zásobování a nečitelné síle japonských obránců. Odpor Japonců se stává tím zuřivější, čím hlouběji do města pronikají americké jednotky. Autor slibuje přípravu hry do 15 minut, nižší počty žetonků a plynulou hratelnost. Systém bude téměř identický jako v první díle, tedy město rozdělené do oblastí, mezi nimiž se jednotky pohybují a dochází ke střetům.

Vzhled mapy nápadně připomíná první díl.


Designér: Michael Rinella
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/404179/manila-savage-streets-1945

OPERATION STORM-333: Soviet Coup in Kabul, 1979 (Compass Games)

Tento titul jsem zařadil do novinkové sekce, ačkoliv jeho oznámení je už více než 2 roky staré. Bohužel tenkrát unikl mé pozornosti (což není zase tak velký problém) a protože jde o zajímavou hru, dovolím si na ní upozornit. Jedná se o čistý solitér, který má být úvodním dílem nové série Great Raids. Přenese nás do roku 1979, kdy došlo v Kábulu k vojenskému převratu za pomoci Sovětského svazu, čímž započal známý konflikt mezi SSSR a povstalci z Afghánistánu. Mapu bude tvořit point-to-point systém a jednotlivé mise budou spíše taktické než strategické. Během plánovací fáze hráč rekrutuje lídry z KGB, GRU a armády, aby pomohli k vytvoření taktických jednotek pro 8 specifických cílů. Snaží se také získávat informace ze zpravodajských služeb. Poté přichází ke slovu fáze provedení akcí včetně spuštění náhodných událostí. Iniciativu řídí chit-pull aktivační žetony. Z toho vyplývá, že hra bude řídit akce afghánské frakce povstalců. 

V diskusi na BGG psal sám autor, že by hra měla být už ve fázi testování, nicméně zatím se mi nepodařilo sehnat jiný obrázek spojený s hrou, než návrh obalu krabice, který také nemusí být finální.

Designér: Chris Davis
Link: https://boardgmegeek.com/boardgame/313710/operation-storm-333

PHANTOM FURY (Nuts! Publishing)

I tato novinka není klasickou novinkou, ale jde o novou edici hry, která původně vyšla v roce 2011, a pro niž Nuts! Publishing spustili v říjnu předobjednávky. Tématem je druhá bitva o iráckou Falúdžu (operace se jmenovala Phantom Fury), kterou svedly americké jednotky (společně s Brity) v listopadu 2004 s iráckými povstalci, kteří město okupovali. Jednalo se o nejkrvavější bitvu v této válce a dokonce o nejkrvavější bitvu s účastí mariňáků od války ve Vietnamu (celková bilance na straně koalice - 107 mrtvých a 613 zraněných). Protože se jedná o solitérní hru, ujímá se hráč jednotek mariňáků (USMC) ve snaze zabezpečit město Falúdža, hra pro změnu ovládá povstalecké jednotky. 

Simulace bojů ve městě znamená, že půjde o taktickou hru na úrovní družstev (6-12 mužů) nebo skupin povstalců (6 mužů). Umístění povstaleckých jednotek je skryté až do chvíle, kdy mají přijít do hry, čímž se zvyšuje nebezpečí pro jednotky koalice ve městě. Pro vítězství je potřeba, aby hráč kontroloval všechny zóny ve městě, jinak prohrává. Počet vítězných bodů pak určí, o jaký charakter vítězství se jedná.

Trochu vzdálený pohled na herní mapu města rozdělenou do zón

Detailní záběr odhalí přítomnost jednotek mariňáků

Designér: Laurent Closier
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/91010/phantom-fury

COMBAT! VOLUME 3: ARNHEM (Compass Games)

Není to tak dlouho, co vyšel druhý díl oblíbené solitérní série Combat!, která se zaměřuje na taktické boje muže proti muži ve 2. světové válce, a už Compass Games oznamují třetí díl. Ten nabídne boje o arnhemský most během operace Market Garden. Hlavní roli zde tentokrát budou mít britské jednotky. Scénáře ve hře budou na sebe navazovat, takže pokud budete hrát kampaň, výsledek jednoho ovlivní začátek toho následujícího. 

I ve třetím díle bude "řádit" unikátní AI hry, která zaručí intenzivní boje a velkou znovuhratelnost. Na rozdl od Volume 2 půjde o samostatnou hru. A tak nezbývá než doufat, že produkční stránka hry bude alespoň na úrovni druhého dílu. K dispozici budou hned 3 větší (24x38") a jedna malá (11x17") mapa. Příznivci zastřihávání žetonků si přijdou na své, protože na jejich nástroje čeká hned 6 archů a jak je vidět z jednoho z následujících obrázků, je o co stát.

Ač se to nezdá, jde o jednu kompletní mapu ze hry s detailem mostu

Vzorek žetonků se jmény konkrétních vojáků

Designéři: Ross Mortell, Adam Starkweather
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/402947/combat-volume-3-arnhem

SOLITAIRE TACOPS: ORTONA (GMT Games)

Podtitul hry avizuje boje na italské frontě v roce 1943. Přístavní město Ortona stálo v cestě kanadským jednotkám při jejich postupu na Pescaru a následně na Řím. Je tedy jasné, že hráč dostane za úkol v rámci kampaně, jenž zahrnuje celkem 12 misí, postoupit se svými jednotkami od řeky Moro na jihu až do Ortony, v níž se teprve ukáže, jak jsou vojáci připraveni na boje v městské zástavbě. AI hry pak má zaručit, že německý odpor bude výživný, a že dobýt každičkou píď země bude obtížné. Na začátku jsou dostupné 4 pěší prapory, obrněný pluk, dělostřelecká baterie a ženijní rota. Je na hráči, kdy, kde a jakým způsobem tyto jednotky použije. Boje se odehrávají na hexové mapě a využívá se tzv. megahexový aktivační systém, který bude ovládat kroky německých jednotek. Závěrečné boje v Ortoně budou zahrnovat i takové prvky, jako je ničení budov, min, sniperů a obecně zde budou kanadské jednotky 1. divize čelit spoustě výzev. 


Opravdu jsem dlouho zvažoval, zda sem dávat obrázky těchto prototypů. Jenže když není nic jiného k dispozici...

Scénáře mají mít délku od 30 do 90 minut a kromě hraní v jednom hráči bude možné zkusit i kooperační variantu. Jádrem ale zůstává kampaň, kde na sebe budou mise navazovat a budou reagovat na výsledky předchozích misí. Hra je zatím ve velmi rané fázi, dostupné jsou pouze obrázky prototypů, které mohou některé wargamery i odradit :)

Designér:Non-Breaking Space (??)
Link: https://www.gmtgames.com/p-1072-solitaire-tacops-ortona.aspx

STRUČNĚ

Compass Games oznámili horkou novinku, která mně udělala radost. Jde o druhý díl série Battle Hymn, která zachycuje významné bitvy americké občanské války. První díl se zaměřil na bitvy u Gettysburgu a Pea Ridge. Šlo primárně o hru pro dva hráče, který se díky mechanismu chit-pull aktivačních žetonů hrála a hraje skvěle i sólo. Oznámený druhý díl s podtitulem Shiloh and Bentonville však má na své produktové stránce informaci, že bude do hry zabudován nový systém pro sólo verzi. Protože však nejsou k dispozici žádné bližší informace (dokonce ani cover ještě nebyl zveřejněn), ponechávám zmínku o hře pouze v této kapitole. Jakmile bude známo více, určitě hru vměstnám do některého z budoucích novinkových článků. Pro mě ale horký kandidát ke koupi. Přiznám se, že bych hru pořizoval i bez zmíněného solitaire systému, ale takhle se můj zájem jen zvýšil.


Komentáře