Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (březen 2023)

Velikonoční svátky představují ideální čas pro přípravu novinek. A těch březnových nebylo vůbec málo (minimálně při porovnání s některými předchozími měsíci)! Hlavně ta poslední, oznámená ke konci března, mi udělala velkou radost. Také jsem jí věnoval nejvíce prostoru. Ale i zbytek si zaslouží pozornost, dovedu si představit, že bych mohl mít všechny z nich. Ovšem jen teoreticky, protože není už moc prostoru na nové kousky a upřímně dnešní hry stojí docela dost. Nedávno došlo k opětovnému naskladnění v jednom mém oblíbeném eshopu, a u řady titulů byla cena o více než 20% vyšší než před měsícem. Což u her, které stojí 2500 a víc není malá částka. To prosím není žádná kritika onoho eshopu, jednoduše ceny deskovek (a nejen těch válečných) se šplhají a je potřeba s tím počítat.

INTERCEPTOR ACE: VOLUME 2 – Last Days of the Luftwaffe, 1944-45 (Compass Games)

Za ukrutně dlouhým názvem se skrývá pokračování úspěšného solitérního "simulátoru" vzdušných soubojů pilotů německých stíhaček, kteří se snažili zničit americké bombardéry letící nad Evropou s cílem narušit německou infrastrukturu. Druhý díl bude o tom samém, pouze se přesuneme v čase do posledních dnů Luftwaffe, jak naznačuje podtitul hry.

Každé kolo ve hře zahrnuje několik dní, během nichž bude hráč v roli pilotů Luftwaffe startovat na mise z různých základen v Evropě. Cíle zůstávají podobné těm z prvního dílu. Útočit na americké bombardéry a odolat jejich eskortám. Jak je to u těchto her obvyklé, získávají piloti za úspěšné mise body prestiže, které jim umožní zvýšit nejrůznější dovednosti a které mohou znamenat i povýšení a zisk medailí. Asi právem jsou tyto sólo hry označované jako narative-driven games. Příběhy, které hry vytváří, jsou to hlavní, co v nich hráči hledají a očekávají. Dalším společným znakem je vysoká obtížnost, dohrát kampaň s větším úspěchem je skoro vždy otázka velkého štěstí. 

Operační mapa

Karta pilotovaného letadla


Pro mě je velkým překvapením, že za druhým dílem už nestojí Gregory M. Smith, nýbrž Fernando Sola Ramos. Hra se chlubí obrovskou nabídkou až 38 letadel, které může hráč pilotovat, z nichž jednoznačně převažují Bf 109 a FW 190. Asi největší změnou oproti první dílu je zvýšení důležitosti sestřelu nepřátelského pilota, což má konečně větší dopad na celkové vítězství. 
Velkým bonusem pro majitele prvního dílu bude, že mohou spojit obě hry dohromady a zkusit přežít po celé období 1943-1945.

Ukazatel pozice letadla

Tabulka pro bombardování




Designér: Fernando Sola Ramos
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/324426/interceptor-ace-volume-2-last-days-luftwaffe-1944

GLOBAR WAR: World War II Worldwide 1939-1945 (White Dog Games)

O Benu R. Madisonovi jsem psal na blog několikrát. Patří mezi mé velké oblíbence. Líbí se mi, že dokáže vytvořit hry na témata, která nejsou úplně běžně zpracovávaná (např. válka o Falklandy nebo válka v Rhodesii). Tentokrát Ben oznámil hru, která svým námětem rozhodně nevybočuje z řady. Tak trochu generický název hry ohlašuje strategickou sólo hru z druhé světové války. Bohužel na stránkách White Dog Games není o hře žádná zmínka, takže obrázky, které v popisu vidíte, jsou z FB profilu Bena R. Madisona. 

Z pohledu na mapu i na žetonky je ale možné odhadnout, že půjde o podobný herní koncept, který Ben použil ve hře Kaiserkrieg! v loňském roce. Hráč se ujme role spojeneckého velení, kroky Osy bude řídit hra. Pravidla budou mít cca 20 stran, což je obvyklým standardem jeho her. Herní doba celé kampaně je odhadována na 3 hodiny. 

Foto z testování hry (mapa může doznat změn)

Běžně nedávám do novinek obrázky platíček s žetony, ale zde činím výjimku. Překvapila mě tam totiž přítomnost M. Ghándhího, protože boje v Pacifiku (a obecně v Asii) soudě dle mapy ve hře nebudou.

Designér: Ben R. Madison
Link: zatím není...

'85 AFGHANISTAN: Graveyard of Empires (Flying Pig Games)

Před 7 lety vydali Flying Pig Games úvodní díl série Squad Battles s názvem '65: Squad-Level Combat in the Jungles of Vietnam. Jednalo se o taktickou hru na úrovni čet, zaměřenou na boje ve Vietnamu. Byla primárně určena pro 2 hráče, ale později k ní vyšel datadisk Alone in the Jungle, který umožnil hrát hru v jednom hráči za Američany, přičemž komunistické oddíly řídil balíček karet. Letos v březnu byl oznámen další díl série. Mechanicky velmi podobný díl se má odehrávat v Afghánistánu, konkrétně v roce 1985, kdy si tehdejší Sovětský svaz vyzkoušel invazi do této těžce zkoušené země. Najdeme zde řadu vylepšení: větší žetony, větší mapy a hlavně 4 události, aktivované pomocí karet. Map bude 5 a půjde o menší velikosti (11x17"). Na Kickstarteru je také oznámeno rozšíření Alone in the Mountains a to je také důvod, proč se hra dostala do dnešních novinek. Je ale pravda, že pořízení expanze pro sólo hraní hru docela prodraží. Cena expanze má být totiž 45 USD, ale na druhou stranu, půjde také o nové scénáře, karty a žetony, což fanoušci série určitě ocení.

Typický obrázek pro připravovaný i předchozí díl série.


Přepad zásobovacího konvoje

Designér: Mark H. Walker
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/381375/85-afghanistan-graveyard-empires

BRITISH TANK ACE, 1940-1945 (Compass Games)

Relativně nedávno vydaný American Tank Ace bude mít v letošním roce bratříčka. Gregory M. Smith dokončuje práce na pokračování sólo simulace tankových bojů během druhé světové války. Jak název napovídá, hlavní roli budou hrát britské tanky. Celkem jich bude k mání cca 20 včetně Sherman Fireflies z bitev v Ardénách. Bojovat se ale bude na více bojištích. Kromě Evropy je avizována i severní Arika. Ačkoliv zatím nebyl zveřejněn žádný obrázek komponent, dá se tušit, že půjde o velmi podobnou hru jako v případě American Tank Ace. Tak mě napadá...dočkáme se i German nebo Soviet Tank Ace? Compass Games pro mě zcela nepochopitelně nemá tuto hru ještě zkatalogizovanou, ačkoliv sám autor psal v březnu, že by hra mohla v dubnu vyjít...

THE GUERILLA GENERATION: Cold War Insurgencies in Latin America (GMT Games)

Nebude to trvat dlouho a GMT Games začnou expedovat první balíček "mini-COINů" v podobě hry The British Way: Counterinsurgency at the End o Empire (ti, kdo sledují duo Alexander & Grant alias The Player's Aid, už ví, jak vypadá fyzicky krabice i komponenty, a že jde o skvělý obsah!). V posledním newsletteru oznámil Gene druhý díl, který bude také zahrnovat 4 menší COINy, tematicky zasazené do povstalecké nálady ve Střední a Jižní Americe v období studené války. Pojďme se podívat, ve kterých zemích se budou povstalecké a protipovstalecké akce odehrávat.

Salvador - vnitrostátní konflikt v letech 1979-1992 byl nejdéle trvající občanskou válkou v Latinské Americe. Střet mezi krajně pravicovou vládou a povstalci z levicové Národní osvobozenecké fronty Farabunda Martího si vyžádal téměř 75 tisíc obětí, především z řad civilistů. Jako počátek občanské války je datován 17.říjen 1979, kdy úřadujícího vojenského prezidenta svrhla tzv. Revoluční vládnoucí junta. I předchozí vojenský režim používal tzv. eskadry smrti, které stály i za vraždou arcibiskupa římskokatolické církve, jenž vyzýval k ukončení vojenské podpory salvadorské vlády USA, přímo v kostele během mše. Na události zareagovala FMLN (podporována Kubou) rozsáhlou protiofenzívou  a ovládla několik venkovských oblastí. Postupem času bylo zjevné, že ani jedna strana konfliktu není schopna vojensky zvítězit a protože se zvyšoval mezinárodní tlak na ukončení, došlo nakonec k mírovým jednáním, která vyvrcholila podepsáním mírové smlouvy v roce 1992.

Prototyp map ke hrám El Salvador a Peru. Všimněte si, že v prvním případě jsou přihrádky i v Hondurasi, protože odtud prchali Salvadorci (cca 300 tisíc) zpět do již tak přeplněného Salvadoru.


Nikaragua
- v podstatě stejně dlouhý konflikt (1979-1990), v němž však bylo podstatně větší zapojení USA a Sovětského svazu v této jedné z nejchudších zemí Latinské Ameriky. V roce 1979 došlo v Nikaragui k převratu, kdy byl svržen diktátorský režim Somozů a k moci se dostali Sandinisté, hlásící se k marxismu. To nenechali bez povšimnutí Spojené státy. Kromě uvalení ekonomických sankcí začala Reaganova administrativa významně podporovat povstalecké skupiny Contras. Ve hře bude jedna zajímavá možnost a to spojit obě jmenované hry (El Salvador a Nicaragua) do jedného scénáře "Resisting Reagan".

Uruguay - ač to tak nevypadá, i tato země trpěla při střetech vlády s levicovým guerilovým hnutím. Tím bylo hnutí Tupamaros, jenž bojovalo proti vládě v letech 1968-1972. Specifickým rysem tohoto povstání bylo, že se týkalo především městského prostředí (hlavní město Montevideo), což přinášelo typické prvky pro tento způsob boje. Vládní hráč bude muset ve hře vyvažovat volbu podkopání demokracie zvýšením role armády, což může přinést kýžený efekt potlačení povstání, ale cena může být vysoká. Zemi může hrozit vojenský převrat. Osobně jsem zvědav na tento díl, protože mi přijde, že se tak trochu vymyká zbytku her.

Ukázka návrhů událostí některých karet
Peru - i zde byla, podobně jako v ostatních zemích, jednou z hlavních příčin povstání ekonomická krize. Chronická inflace vedla v roce 1985 k pádu peruánské měny a peruánský HDP klesl o 20%. Především na venkově docházelo k vzestupu násilných povstaleckých hnutí. Civilní vláda postupně umisťovala armádní jednotky pro potlačení nepokojů. Nejvýraznější povstaleckou skupinou bylo maoistické hnutí Světlá stezka. Postupně se situace vyhrotila v krvavou občanskou válku, která si vyžádala 70 tisíc obětí. Lídr Světlé stezky Guzmán razil ideologii, která schvalovala použití násilí k dosažení sociálních změn. Jednalo se o velmi centralizované hnutí často srovnávané s Rudými Khmery. 

Všechny 4 hry jsou určeny pro 2 hráče, ale díky GMT One bude pro každou z nich připraven sólo mód. Pro mě je to v podstatě okamžitý preorder a ideální příležitost si "projít" událostmi, které jsou temou stránkou historie Latinské Ameriky. 

Designér: Stephen Rangazas
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/382924/guerrilla-generation-cold-war-insurgencies-latin-a


Komentáře

  1. Mockrát děkuji za velmi zajímavý tip, okamžitě jsem objednal The British Way i The Gerilla Generation.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat