Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (leden 2023)

Nový rok 2023 začal v poklidném tempu. Mám na mysli samozřejmě oznámené sólo novinky. Je jich totiž žalostně málo (ale stále je tu možnost, že mi jich několik uteklo). K tomu všemu se jedná vesměs o hry zaměřené na letecké souboje nebo bombardování. Dokonce jsem i váhal, zda mezi lednové novinky nezažadit jednu hru, která byla ohlášena v únoru. Ale odolal jsem, ono se totiž může stát, že také únor bude chudší měsíc.

Pokud jsem psal v první větě článku o poklidném tempu v souvislosti s oznámenými novinkami, nemohu to samé napsat o své deskoherní činnosti. V práci se toho nakupilo až moc a protože i doma bylo spousta neočekávaných povinností, neodehrál jsem v lednu takřka vůbec nic. Plánoval jsem v lednu představení další hry, ale budu nakonec rád, pokud se mi článek podaří vydat ještě v únoru.

JU-87 STUKA ACE (Lock'n'Load Publishing)

Začínáme s hrou, která měla být v prodeji už v prosinci. Z názvu je patrné, že v hlavní roli bude německý střemhlavý bombardér a bitevní letoun Junkers Ju-87. Možná si říkáte, že tu máme další odnož Leader série nebo her typu Target for Today či Nightfighter Ace. Zcela určite zde bude mnoho společných herních prvků. Je zde však jeden zajímavý rozdíl. V této hře totiž nebude potřeba žádných kostek! Autor se vydal cestou řešení náhody pomocí karet, což je myslím příjemná změna. Velký důraz je kladen na to, co dělá Ju87 tím, čím je (nebo přesněji čím tento bombardér byl). Celý proces bombardování nebude zahrnovat jen samotné shození bomb. Letdala budou muset mít také správnou formaci a výšku (vzhledem k povětrnostním podmínkám). Pilot bude muset shodit bomby v pravou chvíli a ani tím to nekončí, protože po shození bomb následuje zvednutí nosu letadla a opuštění bitevního pole. Zvolený management karet v ruce může hráči pomoci nebo naopak jej odsoudit k potupnému sestřelení. Po použití karty se totiž ne vždy dobírá další.

Karty misí

Karty cílů


Létat se bude na řadě míst v průběhu celé druhé světové války ,což zahrnuje Polsko, Francii, Anglii, Norsko, Středozemní moře, severní Afriku, Itálii a pochopitelně Sovětský svaz. Jednotlivé mise mají být pestré. Mezo cíle misí patří např. zničení pěchoty a dělostřeckých pozic nebo útoky na transporty včetně lodí. Přehled zemí, které jsem uvedl také naznačuje velkou pestrost terénů, které budou mít vliv na probíhající operace. 

S postupem kampaně se hráč dostane k lepším a výkonnějším modelům a bude hlavně na něm, aby charakteru mise přizpůsobil svou volbu letadel. Asi nikoho nepřekvapí, že úspěšným průchodem jednotlivých misí se hráč/pilot zlepšují v různých statistikách, získává ocenění a další bonusové prvky. Z mého pohledu je tato část jedna z nejoblíbenějších u těchto typů her. 

Karty letadel

Karty zemí/oblastí

Uvidíme, jak se hra popasuje se svou konkurencí od DVG Games, kteří chystají letecký solitér Stuka Leader. Osobně úspěch firmě Lock'n'Load v tomto hodně populárním žánru přeji.

Designér: Gottardo Zancani
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/361488/ju-87-stuka-ace

8TH AIR FORCE / 20TH AIR FORCE (Fortress Games)

Zcela výjimečně zmíním hned 2 hry naráz. Jedná se o reedice verzí z roku 2020. V tomto roce se objevil nový vydavatel válečných sólo her - Fortress Games. Obě hry používají stejný herní systém, odlišnosti jsou dané především tím, kde se bojuje. 8th Air Force pokrývá letecké bombardování střední Evropy (především Německa), zatímco 20th Air Force se zaměřuje na válku proti Japonsku v posledních 2 letech druhé světové války. Oproti některým známým solitérním "simulátorům" leteckého bombardování obsahují obě hry mapu s městy a zachycují tak stav kampaně z globálního pohledu. Hlavní přednosti je přístupnost a rychle plynoucí hraní, protože jde spíš o jednodušší hry.

Herní plán 8th Air Force
Herní plán 20th Air Force
Detail herního plánu 8th Air Force se simulovanými žetony

Fortress Games slibují, že nová edice obou dozná změn k lepšímu ve všem - herní plán, karty, větší žetony, srozumitelnější pravidla, pomocné tabulky pro rychlejší orientaci.

Designér: Robert Phaneuf
Link: https://www.kickstarter.com/projects/1301120681/8th-air-force-20th-air-force-second-edition

LETEM SVĚTEM

Tentokrát mám jen jednu drobnou zprávu, která si zaslouží zmínku. DVG Games připravují další Leader hru. Tentokrát to je Mustang Leader. Protože o hře nejsou zatím žádné detailnější informace, objeví s novinkách na blogu později. Čistě pro úplnost ještě přidám informaci, kterou jsem již uvedl v lednovém Malém ohlédnutí. Jde o CDG Solo System určený pro hru Empire of the Sun, který GMT Games poskytli zdarma ke stažení: 

Link: https://gmtwebsiteassets.s3.us-west2.amazonaws.com/nneots/EotS_Playsheet.pdf


Komentáře