Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (srpen 2022)

Možná jste zaregistrovali, že se v sprnu neobjevil na blogu žádný článek. Bohužel se sešlo více příčin, které za to mohou. Jednou z nich byla moje 14 denní dovolená. Po návratu z dovolené následovalo větší vytížení pracovní i rodinné. Za celý srpen (a platí i na začátek září) jsem si nemohl pořádně sednout za válečnický stůl a rozehrát novou hru. Na stole mi tak už pár týdnů leží a smutně kouká Paths of Glory (odehrána pouze ukázková hra z pravidel). Časově je to nyní pořád špatné, ale novinky nelze odkládat příliš dlouho.

SAS: ROGUE REGIMENT (Word Forge Games)

Staňte se vojákem SAS (Special Air Service) a zúčastněte se nebezpečných akcí v týlu nepřítele těsně po vylodění v Normandii! Pozvánka to je věru lákavá. Nápadité mise by měly zahrnovat přepady konvojů, zneškodnění vysokých důstojníků, ničení muničních skladů a další záškodnické aktivity. Ke splnění misí bude zapotřebí speciálních zbraní, zbroje i munice. Jak bude probíhat "běžné" kolo? Každý voják SAS bude mít k dispozici 4 akční body, které budou sloužit pro přesuny, střelbu a plnění dalších úkolů. Následuje fáze, kdy je na tahu nepřítel. Pro pohyb jeho jednotek jsou využívány karty s událostmi, které se odkrývají každé kolo. Každá mise má svůj vlastní "stealth meter", jenž se postupně zaplňuje tak, jak hráčovy postavy při svých akcích vytváří hluk či přispívají k prozrazení jinou neopatrnou činností. Jakmile je dosažena mezní hodnota, spustí se fáze bitvy. Splněním mise však úloha SAS nekončí, je třeba se bez úhony vrátit zpět z místa činu.

Karty vojáků SAS

Detail herní desky



Hra je určena pro 1-5 hráčů. Bude ji možné hrát sólo nebo s dalšími hráči v kooperaci proti AI hry. Také vám to trochu připomíná Jagged Alliance nebo Commandos?

Celkový pohled na kompomenty
Designer: Robert Butler
Link: https://www.kickstarter.com/projects/wordforgegames/sas-rogue-regiment

SPARTA! STRUGGLE FOR GREECE (Plague Island Games)

Sparťané a Athéňané v bitvě o ovládnutí Řecka. Konfllikt, který je v deskových hrách často ztvárněn. Která z obou znesvářených stran zvítězí, bude záviset na tom, jak si hráči povedou ve snaze ovládnout území, získat mocné spojence (Peršany nebo Makedonce) nebo třeba využít známých postav války na svou stranu (např. Perseus nebo Kleón). Dočkáme se standardních strategických prvků v podobě přesunů jednotek po souši i na moři, nájezdů na pevniny nebo dobývání měst. Zmíněné historické postavy budou mít speciální schopnosti, které hráči mohou ještě o jednu úroveň vylepšit. Karetní bitvy mají být svižné a krvavé.

Hra je určena pro 1-2 hráče a pro sólo hraní bude připravena AI, podle níž se bude chovat bot. Délku hry stanovil vydavatel na 2-3 hodiny. Vydání je cíleno až na rok 2023.

Ukázka vybraných typů karet 

Herní plán

Designér: Kris Van Beurden
Link: https://www.kickstarter.com/projects/plagueislandgames/sparta-struggle-for-greece

GOLDEN AGE OF PIRACY (Compass Games)

U tého hry prosím o shovívavost. Důvodem je skutečnost, že hra je ve vývoji už druhým rokem. Nejde tedy o novinku. Nicméně byl to minulý měsíc, kdy spatřil světlo světa cover hry a také sám autor zveřejnil hrubý nástin herních prvků. Stále však není k dispozici žádný obrázek komponent. Myslím, že řada zkušených hráčů si vzpomene na jinou pirátskou hru - Blackbeard: The Golden Age of Piracy, za níž stála firma GMT Games. Joe Carter, autor připravované hry, tvrdí, že půjde o značně odlišnou hru. V první řadě to bude čistý solitér, což je skvělá zpráva. Oproti Blackbeardu nepůjde o hru založenou na kartách. Hodně mě zaujala Carterova vlastní definice hry. Bude to tak trochu sandbox, částečně wargame, částečně adventure a do toho budou implementovány v lehčí formě rpg prvky. To zní dobře, ne? Možností, které bude mít hráč k dispozici, bude opravdu široká paleta. Vše směřuje k tomu, že hra bude mít skvělou znovuhratelnost. 

Odehrává se v roce 1718 v Karibském moři. V roli kapitána pirátské lodě bude hlavním cílem hráče získat co největší bohatství pomocí přepadávání lodí a nájezdů na města. Jako správný pirát se nebude zdráhat únášet významné osoby nebo dokonce vraždit ty nepohodlné. Lákavě zní i možnost objevit poklady poté, co se hráči podaří získat kousek nové mapy. Z opravdu velkolepého množství bych ještě zmínil sázení v Nassau, možnost onemocnění pohlavními nemocemi, mučení kapitánů zajatých lodí nebo třeba setkání s krakeny, loděmi duchů či s opilou opicí. Nezbývá než doufat, že takové množství akcí bude dávat smysl a nedojde k nějakému rozmělnění. Mimochodem součástí hry by měly být navigační mapy...

Autor: Joe Carter
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/319060/golden-age-piracy-1718

IRON STORM : The First World War 1914-1918 (GMT Games)

Máme tu další válečnou hru, která se zabývá 1. světovou válkou. Pokud ale očekáváte klasickou hex&counter hru, musím vás zklamat (nebo potěšit). Půjde totiž především o strategickou hru, navíc dohratelnou za jedno odpoledne (cca 3-5 hodin). GMT dokonce uvádí, že hra bude vhodná i pro začátečníky v žánru válečných her. Motorem hry budou karty, jejichž zahrání umožní aktivovat armády, províádět různé operace a svádět bitvy. Karty budou také spouště historické události, na něž budou muset hráči reagovat. Bitvy jsou řešeny pomocí kostek a speciálních karet určených právě pro ně. K dispozici budou celkem 4 scénáře různých délek. Herní mapa zobrazuje hlavní bojistě WWI a zabere na stole 22x34".

Ačkoliv primárně je hra určena pro 2 hráče, bude podporovat již vydaný CD Solo System. To znamená, že případní zájemci o sólo musí počítat s tím, že budou hrát za obě strany, pokud si chtějí zahrát bez protihráče.

Celá mapa

Vybrané karty včetně těch soubojových

Designér: Edgar Fenollar
Link: https://www.gmtgames.com/p-997-iron-storm-the-first-world-war-1914-1918.aspx

Komentáře