Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (červenec 2022)

Vzhledem k mému blízkému odjezdu na dovolenou vychází novinky konečně tak, jak mají, tedy v prvním týdnu nového měsíce. Má to ale také svou stinnou stránku. Nebudu mít skoro 2 týdny možnost hrát žádnou válečnou deskovku. Zní to strašidelně, ale vydržet se to musí. Pochopitelně si beru na dovolenou vytištěná pravidla dvou her a už teď se těším, až si budu na dovolené užívat jejich prozkoumávání. Nevím, jestli jsem to někdy v nějakém článku zmínil, ale čtení pravidel je pro mě skoro stejně zábavné, jako samotné hraní.  Jedna z těch dvou her (Paths of Glory s CDG Solo systémem) bude předmětem dalšího článku po mém návratu z dovolené. Ale protože to není žádná jednohubka, budu rád, pokud stihnu odehrát zodpovědnou porci partií pro představení hry do konce srpna. 

ON TO MOSCOW SOLITAIRE (Worthington Publishing)

Novinkovou sekci začneme zlehka. Worthington  Publishing totiž i nadále chrlí "gamebookové" solitérní válečné hry. Tato "série" zjevně má své věrné fanoušky a proto se osvědčená trojice autorů rozhodla využít tentokrát téma útoku na Moskvu v roce 1941. Gamebook nabízí celkem 25 příležitostí pro odehrání invaze za německou stranu. Dějištěm ale nejsou jen frontové linie ve vnitrozemí Sovětského svazu, boje se budou odehrávat i v Severní Africe nebo na finském území. Bohužel se mi nepodařilo sehnat bližší informace o tom, jak přesně se hra bude hrát. Hra dosud nemá na BGG ani svou stránku. Z obrázku, který poskytl vydavatel bych mohl soudit, že hráč se bude snažit postupovat na 6 frontách proti různým nepřátelům. Není to tedy stejný engine, pohání hry jako Gettysburg, Waterloo nebo Braveheart Solitaire.

Co však mají společné všechny tyto solitérní gamebooky od Worthingtonu, jsou minimální "hardwarové požadavky"- 2 kostky a ostrá tužka. Hru je možné koupit na eshopu Amazonu.

Zadní strana paperbacku

Designéři: Mike Wylie, Sean Cooke a Grant Wylie
Link: https://www.amazon.com/gp/product/B0B68YJSDW?ref_=dbs_m_mng_rwt_calw_tpbk_3&storeType=ebooks&qid=1657890329&sr=8-1

ANZIO: The Fight for the Beachhead (White Dog Games)

White Dog Games oprášili 14 let starý titul a v reedici vydávají válečnou hru pro 1-2 hráče, která se zabývá vyloděním spojenců v Itálii v roce 1944. U Anzia se střetnou armády polního maršála Kesselringa a generálmajora Johna P. Lucase. Cílem vyloďovací operace je obklíčit německé jednotky a uvolnit tak cestu na Řím. Jde o čistě hex&counter hru, která ale má pouhých 8 stran pravidel a tudíž nevyžaduje veké úsilí při jejich učení. Výhodou pro sólo hráče je, že autor přidal také pravidla pro hraní za spojence, kdy Němce "řídí" AI, byť nejde o plnohodnotné AI, je spíše pár instrukcí, jak se zachovat v určitých situacích, kdy je na tahu německá strana.

Menšímu formátu hry vychází vstříc i herní mapa (rozměr jen 17x22") a nízký počet žetonů (69). Vydavatel jako tradičně nabízí hned 3 verze k zakoupení (PnP, ziplog a krabice).

Ilustrace z vyloďovací fáze


Designér: Michael W. Kennedy
Link: https://www.whitedoggames.com/anzio

VOLTERS LEAD THE WAY! (White Dog Games)

Podtitul hry Battles of the 324th Volter Regiment dává tušit, že ačkoliv cover hry je z vesmíru, bude se v ní bojovat o stošest. Rozhodl jsem se zařadit Volters do novinek, i když nejde i historickou hru, protože za ní stojí můj velký oblíbenec Hermann Luttmann (mimochodem víte, že Hermann nemá úplně v oblibě COINy?). Asi není žádným překvapením, že úkolem hráče v této hře bude vypořádat se s invazí mimozemské rasy (Fermiťané, pojmenovaní po italském astronomovi Enrico Fermim). Záhy je totiž jasné, že cílem Fermiťanů je zničit kolonizovaný Mars použitím ultraničivé bomby. Aby toho nebylo málo, objeví se invazní flotila také na Měsíci. Záchrana lidstva tak spočívá na bedrech 324. regimentu tzv. "Volters", což je elitní jednotka rangerů, kteří se pokusí invazi na obou tělesech sluneční soustavy zastavit.

Bojiště na Marsu
Měsíc

Obě kolbiště mají samostatné herní plány (Mars a Měsíc). K dispozici budou 3 scénáře dle obtížnosti, přičemž ta poslední má být brutálně těžká. Podstatnou herní mechanikou je tzv. "push your luck", kterou Hermann použil třeba ve své hře In Magnificent Style, což je také sólo hra zobrazující bitvu u Gettysburgu. Výsadek vetřelců je náhodný, takže každá hra bude mít jiné počáteční rozestavení. Jednotky alienů mají mít různé schopnosti, podobně jako samotní Volters. Do hry budou zasahovat i náhodné události. Nepůjde navíc jen o souboj jednotek, protože ve hře budou i žetony výzkumných stanic nebo marťanských kolonií. 

Ukázka žetonů

Hra je určena pro 1-3 osoby a nabízí kromě solitérního zážitku také kooperativní hraní ve 2 nebo semi-kooperaci ve 3 hráčích. Herní doba je odhadovaná na 1-2 hodiny. Asi největším problémem hry tak bude její vyšší cena (platí obecně pro hry od WDG).

Ukázka akční karty

Designér: Hermann Luttmann
Link: https://www.whitedoggames.com/volters

FIELDS OF FIRE: Deluxe Edition (GMT Games)

Je to tady! Konečně se někdo vlivný v GMT praštil hlavou o futra, načež se mu rozsvítilo a napadlo ho vydat kultovní hru Fields of Fire v 3" krabici. A nejen to, do nové deluxe edice GMT přidává spousta dalšího skvělého obsahu. Nutnost zvládnout 64 stran pravidel, která ani ve druhé edici nebyla sepsána úplně srozumitelně, odradila zřejmě spoustu případných zájemců o hru. Ti, co to "přežili" ještě museli nasávat informace z různých videí na internetu. I přesto se vytvořila velká skupina oddaných fanoušků.  Co tedy bude navíc oproti poslednímu vydání?

Především jsou to přepracovaná (již podruhé) pravidla série. Do třetí edice bylo vloženo více ilustrativních příkladů, diagramů a vysvětlujících poznámek. K tomu, aby noví hráči mohli začít s hrou postupnými krůčky slouží příručka Starter Guide. V ní se půjde od základních pravidel s postupným přidáváním složitějších herních prvků a hráči si budou moci na příkladech vše vyzkoušet. Ani to však autorům nestačilo a proto přidávají počáteční misi (Full Starter Mission), která bude sloužit pro úvodní hraní. Došlo k redesignu sešitu misí a to podle formátu implementovaného v připravované expanzi pro Fields of Fire. Součástí edice bude také více než 200 aktualizovaných žetonů. Vylepšení se dočkaly také přehledové karty. Tu nejpraktičtější novinku jsem již zmínil na začátku.Do 3" krabice by se už měly vejít všechny komponenty včetně inserů pro žetony.

Bohužel zatím není žádný obrázek z připravovaných komponent, tak alespoň banner...

Pokud jste jako já majiteli druhé edice a jen vám závistí blednou rysy, nebuďte zklamaní! GMT připravilo Update Kit, kde bude vše, co je navíc v deluxe edici, a za mnohem menší cenu. Vůbec jsem neváhal a okamžitě objednal. A hned druhý den jsem dostal notifikaci, že hra přesáhla 500 předobjedávek a jde do stavu Made the Cut! Neni divu, tohle je za mě skvělý nápad. Hru Fields of Fire jsem už několikrát zvažoval, že představím na blogu, ale dobře, že jsem tak neučinil. Myslím, že ideální bude vrhnout se na ni, až dorazí update kit.

Designéři (deluxe edice): Andrew Stead a Colin Parsons
Link (deluxe edice): https://www.gmtgames.com/p-998-fields-of-fire-deluxe-edition.aspx
Link (update kit): https://www.gmtgames.com/p-999-fields-of-fire-deluxe-edition-update-kit.aspx

RŮZNÉ

Na konec článku bych rád ještě přidal dvě zajímavé informace. První se týká znovu hry Fields of Fire. Objevila se totiž fotka z prototypu hry Fields of Fire 1917-1918. Kromě fotky, kterou sdíleli Alexander a Grant (The Player's Aid) a informace, že autorem je znovu Ben Hull, však nevím nic dalšího. 

Prototyp FoF 1917-1918

Druhá informace potěšila mou maličkost. Mám totiž předobjednanou v rámci P500 4. edici hry For the People, což je CDG hra z období americké občanské války, kterou podporuje první CDG Solo System. Tou informací je, že součástí reprintu bude přepracovaná pevná mapa. Ta původní z roku 1998 tak dojde docela zásadní proměnou. 

Návrh nové mapy pro For the People (4. edice)

A to je vše k červencovým novinkám. Všem, kteří jsou právě na dovolené nebo se na ni chystají, přeji krásné dovolenkování ideálně s nějakou deskovkou nebo pravidly. 

Komentáře

  1. Medzi novinkami od Gmt je aj Flaspoint- south china sea. Je to pre dvoch,ale ma to solo mod. Zaujalo ma to,len odradzuje nizka komplexnost....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Flashpointu jsem psal už dříve v novinkách, když se v GMT One rozhodli přidat ke hře sólo mód. Je pravda, že to je takový "rychlovka", ale zase co jsem viděl videa a hodnocení, tak to nevypadá zle. Akorát že člověk nemůže mít všechno. Já jsem o víkendu prohledával nějaké válečné hry na téma moderní námořní války a moc jsem toho nenašel. Tedy z těch, které se dají hrát sólo. Nejvíce mě zaujala hra Blue Water Navy.

      Vymazat

Okomentovat