Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (únor 2022)

Opět přišel čas seznámit se s novinkami, které byly avizovány během února. Původně měl vzniknout nejprve článek s ukázkovou hrou Cuba Libre. Jenže strašné události na Ukrajině způsobily, že jsem na hraní neměl úplně náladu a čas (sledovat zprávy z desítek zdrojů je opravdu časově náročné). Takže jsem ponechal rozestavěnou Cubu Libre na stole a odjel na zimní dovolenou do Rakouska. A tady v Tyrolsku jsem konečně po náročné lyžovačce získal potřebný čas i klid na zpracování nových titulů. Není jich mnoho (jako poslední dobou často), ale rozhodně jsou zajímavé. Bohužel u některých jde jen o první nástřel informací.

HILL OF DOVES (Legion Wargames)

V tomto případě nejde o klasickou novinku, nýbrž o nové vydání původní hry z roku 2013. Hill of Doves je zajímavá především námětem. Zpracování anglo-búrské války nevidíme často. Autor Godfrey Bailey se zaměřil na první ze tří anglo-búrských válek. Hra je čistý solitér a hráč má možnost vést imperiální anglickou armádu do bojů s armádou búrské republiky Transvaal v letech 1880 - 1881. Cílem je samozřejmě vyhrát válku a to ovládnutím oblasti známé jako Laing's Nek, která leží mezi Transvaalem a Natalem. Na dosažení tohoto cíle má britská armáda 12 týdnů, pak vítězí Búrové.

Válka se odehrává současně na 3 různých mapách. Jde o strategickou, operační a taktickou mapu. Hra probíhá ve třech fázích, které odpovídají mapám. Srdcem je operační fáze představující 7-denní cyklus s odkazem na strategickou fázi na konci každé operační fáze, kdy se vyřeší všechny situace, které nastaly během týdne. K taktické fázi dochází vždy, když dojde k útoku/bitvě. Celkově ale hru "řídí" tzv. Sequence of Play karty. Kromě těchto karet jsou zde ještě karty událostí. Mapy jsou pevné a mají menší velikost (11x17"). Výjimkou je menší plán pro bitvy (8,5x11").

Operační mapa
Strategická mapa

I když mají pravidla "jen" 16 stran, v krabici je také "Introductory Book" a sešit s ukázkovou hrou. 

Designér: Godfrey Bailey
Link: 
https://www.legionwargames.com/legion_HDV.html

Ukázka žetonů
Taktická mapa

RESIST! (Salt & Peper Games)

Občanskou válku ve Španělsku zvolili jako hlavní téma hned tři autoři v kartami řízené hře Resist! V roli makistů se budeme snažit vést odbojové akce proti režimu generála Franca. Už z obrázků karet je zřejmé, že půjde o lehčí wargame s rychlejším průběhem. Cílem bude projít několik misí, v nichž bude potřeba bojovat s nepřáteli a získat vítězné body. Celkový počet bodů po všech misích bude rozhodovat o tom, zda hráč uspěje či nikoliv. 

Na začátku si hráč sestaví tým 12 makistů (maquis) pomocí draftu. Každé kolo mise se skládá ze 4 fází - plánování, útok, řešení následků (aftermath) a obnova (recover). Hra pokračuje dokud se hráč nerozhodne ve fázi Aftermath odpor ukončit nebo dokud nenastane jedna ze situací (neúspěšné 2 mise, ztráta 5 civilistů, vytáhnutí všech karet špionů).

Srdcem hry by mělo být hráčovo dilema, zda ponechat své makisty skryté před Francovými jednotkami (a tím pádem mít karty v balíčku pro budoucí mise) anebo odkrýt makisty a tím odemknout jejich potenciál, což ale znamená, že s velkou pravděpodobností po zbytek hry nebude už moci využít jejich vlastností. 

Ukázka karet misí
Ukázka karet nepřátel

Designéři:Trevor Benjamin, Roger Tankersley a David Thomson
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/352697/resist

DEFENDING RUINS: Pavlov's House (roll and write game)

Asi každého napadne při čtení názvu hry známý titul Pavlov's House od Davida Thompsona (DVG). A zdá se, že kromě lokace, kde se odehrává celá hra, bude společných prvků více. V obou případech jde o čistě solitérní hru. I zde budou jména obránců a cílem bude se ubránit, dokud nenastane konec hry, což je v případě Defending Ruins po 20. kole. Délka hry je odhadována na pouhých 20 minut, což zvyšuje šanci odehrát ji během přestávky na oběd. 

Zřejmě nejzajímavějším prvkem hry je právě "roll & write. Osobně nejsem velkým vyznavačem tohoto herního mechanismu, nicméně si dovedu představit, že někde najde skvělé uplatnění. Ke hře kromě pravidel bude potřeba už jen klasické šestistěnné kostky a smazatelného markeru pro zápis informací do herního plánu.

Vše potřebné ke hraní hry (v tomto případě španělské verze)

První stránka pravidel

Hra má 3 stupně obtížnosti, ale jak jsem zaznamenal na BGG, už ten první dá zabrat. 

Designér: Jorge Armando Aroce
Link: 
https://boardgamegeek.com/boardgame/356878/defending-ruins-pavlovs-house

DALŠÍ NOVINKY

U řady dalších novinek nejsou bližší informace, ale přijde mi škoda je tu nevypsat. Pokud bude později více detailů, určitě se v novinkové sekci objeví znovu. Firma Worthington Publishing rozjela velkou sérii solitérních válečných gamebooků. První byl Bismarck Solitaire a po něm Waterloo Solitaire. Obě jsme si představili v dřívějších novinkách. Už tenkrát jsem prorokoval (a určitě jsme nebyl sám), že přijdou další "díly". 

Braveheart Solitaire
Gettysburg Solitaire
A tak se také stalo. Na Amazonu se 31. března začnou prodávat gamebooky Braveheart Solitaire a Gettysburg Solitaire. Sice nejsou k dispozici žádné bližší podrobnosti k oběma hrám, ale dá se předpokládat, že jádro bude dost podobné již vyšlým gameboookům. 



Další díl série Leader od DVG, tentokrát Stuka Leader byl oznámen na dedikované facebookové stránce již v lednu. Práce pokračují, grafika se cizeluje a konečně byl oznámen i termín zahájení kickstarterové kampaně -20. duben. A vyjde rovnou se všemi expanzemi.


Ukázka karty pilota

Velmi málo informací je k další připravované hře z dílny Compass Games. Jde o solitérní hru Storm of Steel od nepříliš známého autora Joea Fernandeze. 

V tuto chvíli je veřejně znám pouze návrh coveru krabice. Na dotaz, zda půjde o hru podobnou těm, které dělá Gregory W. Smith (ponorkoví Hunters např.), tak odpověď od jednoho z lidí, kteří pomáhají Fernandezovi s tvorbou, zněla, že nikoliv. Prý půjde o management letky, výběr pilotů a přiřazení k jednotlivým letadlům, plnění misí, kdy se bude utvářet příběh. Přiznám se, že na mě to působí dost podobně jako letecké díly ze série Leader od DVG. Ale nechme se překvapit. Aktuálně je nějak moc Stuka her oznámených :) Kromě v dnešním článku zmíněných je to ještě Stuka Ace právě od G.W. Smithe.


Tolik k únorovým novinkám, doufám, že mi jich moc neuteklo. Pokud víte, napište do komentářů a přidám povídání do příštích novinek. Psát i diskutovat je možné už i na facebookové stránce Války v jednom (link na hlavní stránce). Na FB budu dávat kromě linků na články také různé postřehy, zajímavosti nebo třeba i pořízené hry, což samo o sobě nedá na klasický článek. A samozřejmě je tam i možnost v diskusi probrat některá téměta nebo cokoliv na téma válečných her.

Komentáře