Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (leden 2022)

Ještě než se rozepíšu o novinkách, kterých je ale pohříchu málo, musím se přiznat, že i mě dostal COVID. Nebylo to nic dramatického, nicméně těch 5 dní jsem na hraní neměl úplně sílu a chuť. Což mě mrzí, protože se vždy těším na další představovanou hru. Znamená to pro chvíle seznámení se s novými pravidly, ponoření se do tématu, první zkušební hry atd. Což mám na deskovkách straně rád. Toto jsem musel odložit a představení hry tedy bude trochu později. Stále ještě nevím, zda předtím ještě nesepsat tematický článek, protože série, kam hra patří, je skutečně fenomén. Ještě si to rozmyslím... Pojďme se ale nyní věnovat novinkám.

LANZERATH RIDGE (DVG)

O této hře jsem psal pár vět již listopadových novinkách, jenže tenkrát mnoho informací o hře nebylo. Teď je situace jiná. Čtvrtá hra v sérii Valiant Defense, kam patří hry Pavlov's House, Castle Itter a Soldiers in Postmen's Uniforms, se bude odehrávat (možná trochu překvapivě) na západní frontě a to během prvních dnů bojů o výběžek v Ardénách. Stejně jako ostatní díly půjde o čistý solitaire. Hráč bude mít k dispozici malou skupinku amerických vojáků, jenž bude čelit útokům německých parašutistů a části pěchoty u belgického městečka Lanzerath. Cílem bude toto městečko ubránit a zdržet tak postup německých sil.

Všechny znaky příznačné pro celou sérii by měly být zachované. Důraz na individuality obránců, snaha o historický přístup a také svižná hratelnost. Útoky ve hře přijdou ve 4 "vlnách" reprezentovaných balíčky karet. Pokud hráč vydrží všechny útoky, morálka obránců neklesne na nulu a Němci neobsadí klíčové pozice, může se slavit vítězství.


Ukázky z herního plánu

Designér: David Thompson
Link (BGG): https://boardgamegeek.com/boardgame/352483/lanzerath-ridge
Link (KS): https://www.kickstarter.com/projects/danverssengames/dvg-valiant-defense-lanzerath-ridge

SOVEREIGN OF DISCORD (GMT Games)

Jeden z pilířů série COIN (Fire in the Lake) se dočká už druhého rozšíření. Je zajímavé, že první rozšíření Fall of Saigon ještě stále nevyšlo, byť už nasbíralo úctyhodných téměř 2 tisíce předobjednávek. Důležitá informace také je (a asi logická), že solitérní systém ve druhém rozšíření nebude možné aplikovat na scénáře v původní hře. Nepůjde ale o samostatně hratelné rozšíření, budete stále potřebovat Fire in the Lake a může to být klidně i první vydání (což je i můj případ). 

Zatímco Fall of Saigon se odehrává po ukončení událostí ve Fire in the Lake, s druhým rozšířením se dostaneme časově před události ze základní hry (konkrétně půjde o období 1961-1963). Součástí balení ale také bude bonusový materiál pro základní hru v podobě 2 menších scénářů a 40 nových událostí. Hlavními frakcemi budou opět USA, Vietcong, armáda Severního Vietnamu a Vietnamská republika.

Samotný solitérní systém bude na bázi karet a bude podobný tomu ve Fall of Saigon nebo v ziplogu Tru'ng Bot update. Určitě si říkáte, má cenu mít obě rozšíření? Na to lze ale odpovědět jednoznačně. Teprve pak totiž bude možné si zahrát COIN z celé války v Indočíně!


Ukázky karet tak typických pro COIN hry

Designér: Stephen Rangazas (pro mě překvapení)
Link: https://www.gmtgames.com/p-966-sovereign-of-discord-a-fire-in-the-lake-expansion.aspx

GMT ONE

Tým, který se specializuje v GMT na podporu sólo hraní her, které jsou určeny pro více hráčů, avizoval v lednovém e-mailu, že hra The Bell of Treason: 1938 Munich Crisis in Czechoslovakia od českého autora Petra Mojžíše bude mít oponenta pro sólo hraní a to na stejném principu, jaký byl použit u nedávno vydané hry Red Flag over Paris. Snad to Petrovi vyjde, čísla předobjednávek se přehoupla přes 400.

Jason Carr připravil také možnost zahrát si proti botovi v připravované hře Twilight Struggle: Red Sea, která stojí na základech světoznámé hry Twilight Struggle (v české vydání pod názvem Studená válka). Red Sea ale má být jednodušší hra, patřící do tzv. Lunchtime série. Hra původně je pro dva hráče a protože jde o kartami řízenou hru (CDG), není lehké vytvořit bota, který "hraje" obstojně. Snad se to podaří. Mimochodem angažování Jasona Carra a vytvoření divize GMT One pod jeho vedením bylo v lednovém "měsíčníku" extrémně chváleno a pro nás hráče to je určitě pozitivní, že i samotní majitelé GMT uznávají, že nás není málo! A ještě jedna potěšující zpráva, CDG Solo System je již v tisku a měl by být součástí příští várky, která se bude expedovat.



Komentáře

  1. Hra Lanzerath Ridge je momentálně na Kickstarteru:
    https://www.kickstarter.com/projects/danverssengames/dvg-valiant-defense-lanzerath-ridge/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, přidal jsem do článku. Nevím, proč jsem tam nakonec dal BGG link :)

      Vymazat
  2. Lanzerath Ridge mám v plánu pořídit a ještě bych přibral další kousek ze serie, ale nechci mít zase úplně dvě stejné hry. Je to jen můj dojem, nebo Pavlov, Itter a Pošťáci mají více shodného než právě chystaná Lanzerath Ridge?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel nemám a nehrál jsem zatím žádnou hru ze série (byť to chci napravit). Nicméně co jsem pochytil z rozhovoru s Davidem, kterého zpovídal Grant (The Player's Aid), tak tam určitě jsou nové prvky - dosah zbraní, uchovávání/konzervace střeliva nebo třeba různé fyzické překážky, které mohou pomoci obráncům. Nejvíce se to má lišit od hry Pavlov's House (nebude mít operační prvky) a naopak nejblíže to bude mít ke Castle Itter. Ale zase to má 4 herní balíčky, které tak trochu odpovídají 3 herní balíčkům v Soldiers in Postmen Uniforms :) Je to těžký rozhodování.

      Vymazat
    2. Takže prostě pořídit všechny čtyři kousky, aby měl člověk klid :D

      Vymazat
  3. @Charlie: Možná pomůže Richmondem zmiňovaný a přeložený rozhovor Granta s Davidem viz: https://webshare.cz/#/group/yvXPkVEV4R/. Pokud by se to nelíbilo, tak je možné to tady Richmondem smazat.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat