Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (prosinec 2021)

Vítejte v prvních novinkách roku 2022, které ale budou ještě o hrách oznámených v právě skončeném roce. Stále mě překvapuje, že vlastně není měsíce, který by byl úplně bez sólo novinek. Navíc se začínají častěji objevovat tzv. gamebookové hry. Sice s tím nyní přichází jen Worthington Publishing, ale troufnul bych si říct, že to brzo bude v nabídce i některých dalších vydavatelských domů. Sám dosud žádnou nemám, pořád zvažuju, zda do některé jít. Bismarck Solitaire mě docela lákal, ale nakonec jsem peníze uvrtal jinam. Jestli to z vás někdo hrál, napište určitě, jaké jsou dojmy z hraní. 

WATERLOO SOLITAIRE (Worthington Publishing)

Nevím, zda uspěl nedávno vydaný Bismarck Solitaire (prodává se i na Amazonu pro nás Evropany). Zaznamenal jsem docela dost příspěvků na facebookové skupině Solitaire Wargames, kde si to lidé kupovali a i chválili. Stejná trojice autorů nabízí v dalším díle možnost hrát za jednu z obou stran slavného konfliktu napoleonské éry. V gamebooku je 12 her za Napoleona a 12 her za Wellingtona. Vždy proti vám bude "hrát" bot, přičemž hry jsou odstupňované podle 3 stupňů obtížnosti. Podmínky pro vítězství jsou trochu odlišné pro každou stranu. 

Líbí se mi heslo těchto gamebooků, které jednoduše láká na to, že ke hře už potřebujete jen tužku, kostku a smysl pro dobrodružství. 

Ukázka z gamebooku

Designéři: Mike Wylie, Sean Cooke, Grant Wylie
Link: https://www.worthingtonpublishing.com/waterloo-solitaire-bookgame

ACES OF VALOR (Legion Wargames)

A máme tu další čistokrevný solitér! Zanese nás do leteckých bojů na západní frontě v 1. světové válce. V kampani o délce 8, 12 nebo 16 misí budeme moci velet své letce ve snaze získat co nejvíce vítězných bodů a přispět tak v vítězství ve válce. Hrát bude možné za Němce nebo za jeden z národů, které stály proti nim (Angličané, Francouzi nebo Američané). 

Letku může tvořit až 8 strojů. O cílech jednotlivých misí rozhoduje otočená karta a mělo by jít o poměrně různorodou směsku - průzkumy terénů, eskorty bombardérů, ostřelování zákopů, hledání dělostřelectva atd. Pohyb letadel se bude dít po mapě rozdělené do menších čtverců. Dojde samozřejmě na souboje s dalšími letadly a ze země (hlavně poblíž zákopů) bude hrozit úporná protiletadlová střelba. V soubojích bude hrát roli kvalita letadla, pilota a samozřejmě i jistá dávka štěstí.

Mapa (playtest verze)


Ukázka žetonů
Ukázka karet

Designér : Erik von Rossing
Link: https://www.legionwargames.com/legion_AOV.html

INFERNAL MACHINE: Dawn of Submarine Warfare (GMT Games)

Řekl bych, že skoro v každém novinkovém článku je alespoň jeden "simulátor" letadla nebo ponorky. A nejinak tomu je i v tom dnešním. Letadla už byla zmíněna, teď jsou na řadě ponorky. Jenže je třeba zpozornět, protože tentokrát je vše trochu jinak. Nebudeme velet žádné ponorce v bojích, nýbrž jako vynálezci a podnikatelé budeme ponorky navrhovat, vyrábět a uvádět je do služby za časů americké občanské války v 19.století.

Hra bude obsahovat jednotlivé scénáře, ale hlavní motivací asi bude pro každého hráče kampaň. Jako podnikatel se budete snažit získat investory, protože bez financí nebude možné nakoupit materiály a zaplatit mzdy zaměstnancům. Jako vynálezce nebo designér zase budete samozřejmě dávat ponorce její tvar a aplikovat nejrůznější tehdejší technické vymoženosti. Budete najímat mechaniky, námořníky a další experty. 

Jedna z akčních desek (Charleston), karta mechaniků a design ponorky

Vaše první mise bude pravděpodobně spočívat pouze v tom, že se ponorka pohne dopředu, potopí se, otočí se a vrátí se zpět na hladinu. I proto, že vaše posádka nebude trénovaná. Postupně se ale bude zvyšovat úroveň jejich kvalifikace. Pozdější mise budou už směřovány na nepřítele. Ve hře si budete moci zvolit stranu konfliktu - unionisty nebo Konfederaci.

Schéma základního průběhu hry

Ještě pár slov k samotnému průběhu hry. Na začátku každého tahu/kola dostanete příležitost najmout personál, přičemž každý typ odborníka bude reprezentován balíčkem karet. Následně budete moci kupovat materiál a stavět či vylepšovat loď. Po ukončení obou fází proběhne tzv. plynutí času, v němž přijde na řadu několik věcí (splácení dluhu, události). Události by měly navodit tu správnou atmosféru US Civil War. Poslední fázi by měla být možnost ponorku uvést do "akce" přesunutím se na jednu ze 4 akčních desek. Což znamená v podstatě vyslat ponorku na misi. Během mise budete přiřazovat úkoly pro posádku a po setkání s nepřítelem se pro dění přesune na taktickou desku (bohužel není mi úplně jasné, jak to bude probíhat právě na této desce, protože dle mého nepůjde o boj, spíše o to, zůstat v utajení). 

Detail akční desky (Charleston)

Je samozřejmě otázka, zda to bude stále válečná hra, ale v každém případě to vypadá hodně zajímavě.

Designéři: Ed Ostermayer a Jeremy White
Link: 
https://www.gmtgames.com/p-963-infernal-machine-dawn-of-submarine-warfare.aspx

SPECIALITA (DÁREK) OD GMT GAMES

Těsně před vánoci oznámil team GMT One, že dávají všem zdarma k dispozici PnP sólo variantu s botem pro hru Fort Sumter (také z období americké občanské války mimochodem). Bylo využito zkušeností získaných při tvorbě sólo pravidel pro hru Red Flag over Paris, což je hra, která má stejné základy jako Fort Sumter. 

Link: https://insidegmt.com/a-holiday-gift-from-gmt-one-free-print-and-play-solo-opponent-for-fort-sumter/

Komentáře

  1. Už dlouho čekám až někdo oznámí ponorkovou hru z období americké občanské války. A je to tady, jdu rozbít prasátko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A neodradilo Tě, že to bude tak trochu ekonomicko-budovatelská hra? Já si asi počkám, až budou hotová pravidla.

      Vymazat
    2. Neodradilo. Těším se až si v polovině 19. století navrhnu a postavím vlastní ponorku se kterou budu moci vyplout a hlavně se v pořádku s celou posádkou vrátit do přístavu.

      Vymazat

Okomentovat