Přeskočit na hlavní obsah

NOVINKY (červenec 2021)

GMT P500 SUMMER SALE

Než se pustím do novinek za první letní měsíc letošního roku, rád bych ještě za čerstva informoval zájemce, že od 4. srpna začíná tradiční slevová akce GMT. Pokud jste v rámci programu P500 obdrželi hru v roce 2020 nebo 2021, pak se můžete zúčastnit a zakoupit tak hru, která je skladem a která není součástí P500 se slevou 50%. Jedná se o určitý způsob poděkování lidem, kteří tímto způsobem podporují GMT. Osobně mě teprve čeká výběr, který si chci užít a podrobně se katalogem probrat. Poštovné by mělo být EU Friendly, tak snad celková cena bude pořád menší než to koupit někde v obchodech. To byla tedy malá, ale aktuální, vsuvka a nyní pojďme na novinky, kterých moc není.

SPRUANCE LEADER (DVG)

Tuto novinku jsem měl správně zařadit už do předchozího dílu novinek, ale nepovedlo se, a tak činím nápravu. Když jsem poprvé viděl název nového dílu Leader série, řekl jsem si, že to bude zřejmě zasazeno do Pacifiku, kde se admirál Spruance, hrdina bitvy o Midway, tolik proslavil. Nezmýlil jsem se sice v tom, že i Pacifik bude dějištěm hry, ale krutě jsem se netrefil v čase. Půjde totiž o souboje letadlových lodí za časů studené války v 80. a 90. letech minulého století! A vedle Pacifiku bude logiciky cílem operací i Atlantický oceán. Na Kickstarterové stránce se můžeme dočíst, že inspirací je počítačová hra Red Storm Rising od legendárních MicroProse. Tato americká firma v 80. a první půlce 90. let chrlila řadu skvělých válečných strategií a simulátorů, které dodnes hraje spousta lidí. A dokonce po dlouhých letech klinické smrti u ní došlo ke zmrtvýchvstání v loňském roce, kdy ohlásila hned několik nových a zajímavých titulů.

Popis hry vypadá naprosto úžasně. Střety námořních svazů, které budou zahrnovat letadlové lodě a jejich ochranu (křižníky, torpédoborce), útoky letadel a ponorek. Záležet bude na správném načasování útoků a také na tom, jaké svazy si hráč vytvoří a pošle do boje proti sovětským námořním silám. Nezbytné bude povyšování velitelů. Každý velitel lodě nebo celého svazu (Task Force) bude mít 6 úrovní dle získaných zkušeností. Opět budeme pracovat se stresem velitelů podobně jako např. u stresu pilotů v jiných dílech série.

Základem hry budou kampaně s mnoha misemi. V rámci Kicstarteru už byly odemčeny první stretch goaly, takže bude např. pevná mapa, mise s možností potopit bitevní křižník Kirov nebo mise obsahující válku o Falklandy. Můžeme se také dočíst o expanzích (včetně ceny za ně), které mohou přinést do hry další jednotky na obou stranách. Možná bude nejlepší počkat na deluxe edici poté, co se vše "usadí".

Ukázka části bojové mapy
Karta kampaně
Designér: Dean Brown
Vydavatel: DVG
Link: https://www.kickstarter.com/projects/danverssengames/dvg-spruance-leader

2 MINUTES TO MIDNIGHT

Další kickstarterová novinka a vlastně i dost podobné téma - studená válka mezi USA a Sovětským svazem v letech 1946 - 1991.

Hra je určena pro 1 - 2 hráče a bude obsahovat pravidla pro hru v jednom a to za obě strany. Mělo by jít o detailní simulaci studené války pokrývající všechny klíčové aspekty - vojenství, ekonomiku, kulturu a obchod. Délka scénářů se má pohybovat od 1 do 3 hodin, dohrát kampaň zabere cca 6-7 hodin. Půjde o asymetrickou hru, zatímco v USA budou probíhat prezidentské volby a hráč se bude starat i o výši národního dluhu, v SSSR bude hráč muset zvládat 5-leté plány a snažit se o mírné reformy, aby se komunistický systém nezhroutil příliš rychle. Hlavní zdrojem budou peníze, které mohou být použity na:

  • ovlivnění zemí a zařazení těchto zemí do svého vlivu
  • najímání tajných agentů
  • investice do ekonomiky
  • výzkumu a vývoj
  • posílení vojska včetně vybavení nejnovější technologií
  • nasazení armády do jiných zemí, kde jsou např. občanské války
  • uklidnění vlastní populace

Herní mapa

150 karet má zajistit také spouštění různých událostí, k dispozici bude i strom technologií a to hlavní - pevná mapa světa, kde se bude celý konflikt odehrávat. Popis hry je na stránkách Kickstarteru poměrně podrobný a pokud se opravdu podaří splnit vše, co je zde slíbeno a hra bude vyvážená, je určitě na co se těšit. Trochu mám obavy z toho, že si vzali autoři velké sousto. Přesto můžeme na KS stránce najít už některé ohlasy a ty jsou vesměs pozitivní (Archmair General, Gimpy Player např.).

Ukázka karet
Technologický strom

Designér: Stuart Tonge
Vydavatel: Draco Ideas, Plague Island Games
Link: https://www.kickstarter.com/projects/plagueislandgames/2-minutes-to-midnight/description

MIDWAY SOLITAIRE DELUXE

Další novinka není až tak úplně novinkou. Decision Games se rozhodli vydat 4 roky starou hru v deluxe verzi s pevnou mapou, s aktualizovanými žetonky a s doplněním variant do pravidel. Hráč bude mít na starosti námořní síly USA, hra bude "řídit" japonské námořnictvo a letectvo. Vše bude probíhat mezi dubnem a červnem roku 1942.

Mapa vypadá poměrně zajímavě, nejde o hexy, ale ani o klasický point-to-point systém. Jsou zde ale pevně dané námořní trasy, po kterých se žetonky pohybují. Bohužel produktová stránka je na informace chudá a o původní hře na BGG toho také moc není. Je tam ale video, které ukazuje první tahy původní hry (mimochodem překvapila mě barva žetonků japonských jednotek). Žetonků není moc, celkem 260, pravidla mají celkem 32 stran, takže by mohlo jít o středně náročnou válečnou hru. Koho láká Pacific Theatre, určitě by měl zbystřit. 

Žetonky jednotek a velitelů
Pevná herní mapa


 

Designéři: Eric R. Harvey, Joseph Miranda
Vydavatel: Decision Games
Link: https://shop.decisiongames.com/ProductDetails.asp?ProductCode=P1028

THE BRITISH WAY: Counterinsurgency at the End of Empire

Jednou z novinek od GMT je nová hra z prostředí COIN, i když ve skutečnosti se jedná o 4 menší hry v jednom balení. Všechny čtyři hry budou na sobě nezávislé, ale budou mít společné téma - povstání proti nadvládě Britů ve 40. a 50. letech 20. století. Britové budou čelit komunistickému povstání v Malajsii, militantním nacionalistům v Keni nebo menším utajeným teroristickým ogranizacím v Palestině a na Kypru. Oproti klasickým COINům by mělo jít o pravidlově lehčí bratříčky/sestřičky. Ve všech 4 případech půjde o hru pro 1 - 2 hráče, kdy hru v jednom bude řídit za protistranu bot. Navíc autor Stephen Rangazas připravil kampaň, která propojí všechny 4 hry s možností porovnat na konci celkové skóre. Každá hra bude mít vlastní pevnou mapu, což vyvolává otázku, jak se to vše vejde do krabice? Doufám, že použijí 3" bigbox, jinou možnost nevidím. Osobně se mi tento koncept velmi zamlouvá a věřím, že to přinese čerstvý vítr do série COIN. Navíc i téma je skvělé, za mě jednoznačný nákup.

Prototypy map Keni a Malajsie
Prototypy map Palestiny a Kypru


Ukázky karet

Designér: Stephen Rangazas
Vydavatel: GMT Games
Link: https://www.gmtgames.com/p-945-the-british-way-counterinsurgency-at-the-end-of-empire.aspx

Komentáře

  1. Hra inspitrovaná Red Storm Rising, to zní hodně dobře. A lákavě vypadá i ta studená válka 2 Minutes to midnight (trochu mi název připomněl písničku od Depeche Mode, Two Minutes Warning, která je o jaderné hrozbě :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Two minutes warning znám :)

      Vymazat
    2. To minutes to midnight je song od Iron Maiden 🤣🤣 Ten Spruance vyzera hooodne zaujimavo. Robi to Dean Brown,co spravil neoficialne rozsirenie Uboat leaderu...

      Vymazat

Okomentovat