Přeskočit na hlavní obsah

Americká občanská válka (dokončení)

V minulém díle jsme sice ukončili pasáž o sérii Line of Battles od MMP, ale sériím ještě konec není. Zbývají nám ještě tři, z nichž ta první má skutečně prastaré kořeny. Po dokončení výčtu novějších dílů těchto tří sérií přijde čas na jednotlivé hry, kterých také není zrovna málo. A i tentokrát půjde o zajímavé kousky a pozitivní je, že se ukáží i další firmy. Ono je to logické, protože když jsem si dal na BGG zobrazit všechny tituly z období americké občanské války, dostal jsem číslo 866, což je na tak u nás neznámé období pořádné číslo řekl bych.

Série GREAT BATLES OF THE AMERICAN CIVIL WARS (GMT Games)

Počátky této série sahají až do roku 1976, kdy známý autor Richard Berg vytvořil hru Terrible Swift Sword: Battle of Gettysburg Game pod vydavatelstvím SPI. V ní se zaměřil na zpracování konfliktu na úrovni regimentů. S postupujícími dekádami se systém dále rozvíjel a série přešla pod GMT Games. Jedním z výrazných rysů těchto her je interaktivní systém náhodného tahání žetonů, simulující dost chaotický způsob tehdejších bojů. Jako u jiných sérií se s hrou dodávají vždy základní pravidla série a pak pravidla specifická pro konkrétní hru.

12. TWIN PEAKS

Přeskočíme několik her v sérii a začneme šestým dílem, který vyšel v roce 2014. Autor série Richard Berg si na pomoc přizval Grega Laubacha. Simulují se zde 2 bitvy z roku 1862 - bitva o Jižní horu (South Mountain) a bitva o Cedrovou horu (Cedar Mountain). Ač jde o 2 bitvy, vše se odehrává na jediné mapě. V první bitvě půjde o střet armád "Stonewall" Jacksona a generála Hilla s nově vytvořenou federální armádou Virginie generálmajora Popea. Bitva se odehrávala ve velkém parnu a ačkoliv se ve skutečnosti jednalo o menší bitvu v rámci války, padlo zde více než 3 500 vojáků.

Bitva o Jižní horu se odehrává krátce po druhé bitvě u Bull Runu, kde generál Lee dychtil po zničení armády McClellana a tak rozdělil armádu na dvě, které zamířily na sever do Marylandu a Pensylvánie. Armádě Unie se ale povedlo získat tajně kopie příkazů konfederačního generála...Skutečnost, že se obě bitvy udály v letních měsících s velmi vysokými teplotami se snažil R.Berg implementovat pomocí efektu únavy vojáků. Hra je na poměry GMT i cenově přijatelná, bohužel ale už je těžko k sehnání.

Detail mapy a žetonků
Překvapivě vysoký rating komplexnosti i vhodnosti pro solitérní hraní

13. DEATH VALLEY: BATTLES FOR THE SHENANDOAH

Údolí Shenandoah bylo svědkem hned několika bitev občanské války a sedmý díl série se zaměřuje právě na střety v tomto jinak krásném místě v USA. Autorem hry je již Greg Laubach sám a připravil pro hráče vskutku lahůdkovou věc. Čeká na ně totiž celkem 8 bitev z velkého tažení údolím Shenandoah během roku 1862 (tři bitvy) a 1864 (pět bitev), kde čelila armáda Stonewall Jacksona celkem úspěšně útokům unijní armády. Kromě těchto velkých bitev je možné si zahrát kratší scénáře, které jsou dohratelné za odpoledne. Počet map nakonec skončil na čísle 5, ale všechny jsou oboustranné. Pravidla specifická pro hru by měla být o trochu více přívětivější. V každém případě se jedná o poměrně zásadní počin ve wargamingovém světě (hra má stále velmi vysoký rating 8,6 na BGG). Jen je nutno upozornit, že je zde opravdu hodně žetonků (vice než 2 tisíce), takže kdo žetony zastřihuje, určitě bude mít v deštivém sobotním dopoledni co dělat.

Žetony pouze pro bitvy z roku 1862

V současné chvíli se také chystá devátý díl, který bude vlastně expanzí Death Valley a osmý díl tak bude ke hraní potřeba. Hra celkem rychle přesáhla hranici 500 objednávek (aktuálně v době psaní článku 798) a spadla do stavu Made the Cut.

Série CIVIL WAR BRIGADE BATTLE (Worthington Publishing)

Menší vydavatelství Worthington Publishing se relativně nedávno pustilo do vytvoření nové série na téma americké občanské války a jako formu zvolilo klasiku - hexy a žetonky. Pravidla série mají aktuálně jen 9 stran, což je opravdu výjimka. K jednotlivým hrám pak samozřejmě jsou ještě zvláštní pravidla, ale celkově se jedná o velmi přístupné tituly.

14. ANTIETAM 1862

V prvním díle autor Grant Wylie připravil pro hráče nejkrvavější bojiště americké historie, kdy v bitvě u Antietamu v roce 1862 v jediném dni padlo nebo bylo zraněno více než 22 tisíc mužů - Američanů. Armáda Unie generála McClellana převyšovala vojáky Konfederace generála Lee téměř dvojnásobně. 

Hra vznikla v roce 2019 a v krabici najdeme i pevnou mapu, což je příjemný bonus. Ačkoliv se na stránkách vydavatele píše o herní době 3-5 hodin, zkušeným hráčům by měla jedna partie trvat něco přes hodinu. Počet žetonů rozhodně není malý, jak by se mohlo zdát, hra obsahuje hned 4 archy žetonů.

Rozestavení prvního scénáře
Ukázkové žetony jednotek obou armád


15. SHILOH 1862

Rok po vydání Antietamu 1862 vychází v sérii další hra, věnovaná tentokrát bitvě u Shilohu. Stejně jako v předchozím díle i v Shilohu se používá systém "UGO-IGO" na bitevní mapě, kde jeden hex představuje 250 yardů. Hra obsahuje pouhé dva scénáře, jeden pro 6. duben, druhý pro následující den, tedy 7. duben. Na designu hry se podílel i Mike Wylie (předpokládám bratr Granta). Hra je dle vydavatele hratelná v 1 nebo ve 2 hráčích do cca 3 hodin. Samozřejmě výhodou pro znalce prvního dílu je, že pokud už hráli Antietam 1862, mohou rozehrát Shiloh de facto během pár minutek. Žetonky by měly mít stejný formát a hlavně by už měly být zaoblené (ovšem kde pak je radost ze zastřihávání?!). Mimochodem, na stránkách hry je také k dispozici 9 stránková analýza bitvy od autora hry a je to skutečně moc pěkné čtení.

Analýza skutečné bitvy
Herní mapa


Série BATTLE HYMN (Compass Games)

Rozhodl jsem se zařadit nakonec i tuto sérii, i když má zatím za sebou jediný vydaný díl. Další díly jsou teprve v plánu, byť díl druhý už má dokonce název - Vol. 2: Shiloh and Bentonville. Série je koncipována jako "hráčská" s cílem poskytnou rychlejší hru, zábavnou a přitom vtáhnout hráče do historických událostí. Systém používá standardní mechaniky pro pohyb a jednotky odlišené typem. Co vša by mělo být pro sérii nejtypičtější, jsou souboje. Svou detailností by měly nabídnout pocit z her s miniaturami. Autor série Eric Lee Smith má zkušenosti s tvorbou válečných her, a z nich právě použil chit pull systém pro aktivaci jednotek. Opět ideální systém pro simulaci chaosu těchto bitev.

16. VOL.1: GETTYSBURG AND PEA RIDGE

První díl vyšel v roce 2018 a nabídl rovnou dvě bitvy. Kromě obligátního Gettysburgu dostali hráči možnost změřit síly v bitvě u Pea Ridge ve státě Missouri. V první bitvě je k  dispozici 6 scénářů různé délky (většinou do jedné hodiny), u druhé bitvy jsou scénáře tři. Celá kampaň by měla zabrat cca 8 hodin. Nečekejte zde velké složitosti jako je řešení zásobování  nebo třeba velitelské hierarchie. Pracuje se tu se simulací demoralizace jednotek, které se mohou po určitých ztrátách úplně rozložit a tím pádem i zmizet z mapy/bojiště. Souboj má dvě fáze, a každá fáze se skládá ze 2 kol. Hra je cílena na dva hráče, ale díky chit pull systému je solitérně přívětivá.

Den první, bitva u Pea Ridge

Do sérií by možná měla patřit ještě relativně nová série American Civil War Operational Series (zkráceně ACWOS), jejíž první díl Our God Was My Shield s podtitulem Jackson's Valley Campaign vyšel letos relativně nedávno. Hollandspiele jako vydavatel uvádí počet hráčů 1-2, jenže jak je z obrázků zřejmé, jsou zde žetony v podstavcích a jsou vždy otočené obrázkem k jednomu hráči, čili skryté informace. Možná, že se to dá solitérně hrát a tak pokud máte někdo s hrou zkušenosti, napište do komentářů.

Nyní je čas opustit staré či nové série a na řadu přichází samojediné wargamesy. A pozor, konečně přijde nějaký ten čistý solitér! Vlastně tím hned začneme.

17. IN MAGNIFICIENT STYLE: PICKETT'S CHARGE (Worthington Publishing)

Gettysburg ještě zdaleka neřekl poslední slovo v tomto článku. Postarší hru z roku 2012 má na svědomí designér Hermann Luttmann (autor například velmi povedené hry At Any Cost : Metz 1870, kterou si určitě v budoucnu představíme). Už jsem myslel, že v tom kvantu her nebude nebude nic pro jednoho hráče, ale jeden kousek se nakonec našel. Podtitul naznačuje, že tématem hry je zoufalý útok generála Picketta (Konfederace), jenž 3. července 1863 v bitvě u Gettysburgu dotíral na pozice Unie. 

Pravidlově jde o nepříliš náročnou hru (18 stran), kde jeden tah má reprezentovat cca 10 minut reálného času. A těch tahů je přitom jenom 5. Pevná mapa vypadá hodně netradičně, nejsou na ní totiž žádné hexy. Ale zato v krabici najdete 12 kostek! Suma sumárum tu máme jednodušší, přístupnou hru, která je bohužel aktuálně vyprodaná (i když v poslední době na Facebooku ve skupině Solitaire Wargaming se objevilo pár lidí s fotkou nově pořízené krabice této hry...).

Ukázka karet
Herní mapa

18. CLASH OF GIANTS : CIVIL WAR (GMT Games)

Ačkoliv by se z názvu mohlo zdát, že jde o hru, která bude znázorňovat celý konflikt na globální úrovní, není tomu tak. Ted S. Racier využil systému náhodného tahání žetonů (chit pull system), použitého ve druhém díle "série" Clash of Giants (druhý díl se jmenuje Campaigns of Galicia and First Ypres, 1914) a nabídl hráčům 2 známé bitvy. Kromě bitvy u Gettysburgu je to ještě druhá bitva u Bull Runu. Jde o čistokrevnou žetonkovku na hexech, kde každý den je rozdělen na 4 denní tahy a 1 noční. I když je hra určená primárně pro dva hráče, tak aktivační systém, jenž kombinuje náhodnou aktivací formací a variabilní omezení pohybu jednotek, vytváří tu správnou "fog of war", která je tak typická pro bitvy této občanské války a hraní v jednom tak má být zábava i napětí. Hráči jako v řadě jiných válečných her nemají všechny jednotky k dispozici, ty se zapojují do bojů postupně. Hra vyšla v roce 2016.

Ohnisko bojů u Gettysburgu
Hromádky jednotek připravné k boji

19. A MOST FEARFUL SACRIFICE: The Three Days of Gettysburg (Flying Pig Games)

A máme tu další Gettysburg. Ale tento voní novotou, pokud se to tak dá nazvat. Jde totiž o úspěšně podpořenou hru na Kickstarteru od Flying Pig Games, kterou je stále ještě možné backnout a která vyjde (snad) v březnu 2022. Bylo mi prostě líto v tomto článku hru nezmínit, protože do novinek se to asi nedostane. Takže kdo by měl zájem, tak buď podpořit nebo si poznamenat očekávané datum vydání. Autorem hry je dnes již jednou zmíněný Hermann Luttmann a velkou předností dle mého jsou nádherné 2 mapy, vynikající zvláštní barevnou paletou. Ty se mi zalíbily okamžitě (a jak uvidíte dále v článku, tato stylizace zde není použita poprvé). 4 scénáře z celkových 13 využívají obě mapy. Spousta opravdu velkých a krásně vyvedených žetonků, aktivační systém, tak typický pro hry od Luttmanna, 90 karet pro aktivaci sborů a spouštění událostí. Pokud si pustíte trailer na hru, určitě vás do očí pleskne CRT tabulka, ta vypadá opravdu nabušeně. A pak ta mapa...V traileru mi přišlo, že hrají na plátěné mapě, což jsem tedy viděl snad poprvé. V pravidlech, které jsou už nyní k mání (i když ne finální) je i docela dobře udělaná ukázková hra. Pevně doufám, že to bude hratelné i sólo, jako skoro všechny Luttmannovy hry.

Koncentrace jednotek u Gettysburgu
Ukázka aktivační karty

Monstrózní CRT
Část celkové mapy (složené ze 2)

20. MANASSAS: SUNDAY, 21st APRIL 1861 (Compass Games)

Letos má vyjít tato hra jako Designer Edition, tedy vylepšená verze původní hry Manassas, jenž vyšla v roce 1980 a která má na BGG neuvěřitelný rating 8,6. Nová reedice po 21 letech má hráče opět donutit svést první bitvu u Bull Runu, neboli jinak nazvanou též u Manassasu z roku 1861. Hra je pro 2 a více hráčů, ale vydavatel uvádí, že je bez problémů hratelná i sólo. Původním autorem hry je Richard Britton, který se sám podílel i na vylepšeních.

O hře toho moc z materiálů Compass Games nevíme, herní doba by měla překročit 4 hodiny, půjde tedy o docela náročnější kousek. Autor pak na BGG v jednom diskusním vlákně zmínil, že přidal tabulku armád kvůli lepšímu sledování ztrát. Jinak by mělo jít v základu o stejnou hru jako byla ta původní, ale pravidla prošla slušnou editací, aby byla lépe srozumitelná. Na produktové stránce se pak píše, že původní hra byla jednou z nejlepších her z období americké občanské války, takže určitě je potřeba zbystřit pozornost!

Mapa...Jiné fotky zatím nejsou k mání.

21. THE DEVIL's TO PAY! THE FIRST DAY AT GETTYSBURG (Tiny Battle Publising)

A do třetice Hermann Lutmann! A už poněkolikáté Gettysburg. Ten skutečně přitahuje pozornost designérů ve velkém. Hra je pro dva hráče, nicméně díky chit pull aktivačnímu systému dá hrát bez problému solitérně. Stačí asi jediný pohled na mapu, aby se okamžitě vybavila jiná hra v článku. V připravované hře A Most Fearful Sacrifice je totiž grafikem také Richard Barber. Hráč za Konfederaci ovládá jednotky generálů Hilla Ewella, hráč za Unii pro změnu dává pokyny vojákům generálů Reynoldse a Howarda. Jednotky zde představují brigády (brigades), jenž se mohou formovat v pluky (regiments). Pravidla mají 36 stran, nicméně je v nich spousta obrázků, takže nepůjde o vyloženě náročnou záležitost. Žetony jsou většího formátu a jsou pěkně ilustrované. Jedná se o relativně novější hru z roku 2019.
Umělecké dílo (mapa) R. Barbera

CRT tabulka


22.  GETTYSBURG (GMT Games)

Asi znáte populární časopis firmy GMT Games zvaný C3i, který vychází periodicky, a obsahuje alespoň jednu menší hru. Navíc je možné se začíst v časopise do zajímavých článků. Obsahem jsou i nové kampaně, komponenty, pomocné karty a další užitečné věci k již existujícím hrám od GMT. Nás v tuto chvíli ale zajímá samotná hra Gettysburgh, která byla přílohou čísla 32, jenž vyšlo v roce 2018. Autorem je sám veliký Mark Hermann. Je určena pro dva hráče, ale protože se jedná o klasickou hexovou žetonkovku bez skrytých informací, sólo hraní se přímo nabízí. Menší barevná mapka, malý počet 28 žetonů a pouhých 12 stran pravidel znamená rychlé ponoření do hry s herní dobou 1-2 hodiny. Hráči si rozdělí role tak, že jeden ovládá jednotky Potomacké armády generála Meadea a druhý armádu generála Lee. Konfederační síly se snaží otevřít si bitvou cestu na Washington nebo Baltimore anebo zničit Meadovu armádu.

Ukazatel dělostřelecké podpory
Větší část mapy s žetony


Speciální kolonka

23. THIS GUILTY LAND (Hollandspiele)

Dlouho jsem přemýšlel, zda tuto hru nezařadit do kategorie her, které se zaměřují na globální konflikt, kam určitě patří. Ale zase se tak moc odlišuje od těch her zmíněných v předchozím díle, že jsem prostě vymyslel pro ni speciální kolonku. Firma Hollandspiele produkuje skoro vždy velmi zajímavé tituly. A This Guilty Land není výjimkou. Hlavním tématem hry totiž nejsou klasické souboje, ale politické soupeření o to, jakou roli vlastně má hrát otroctví v USA. Dva hráči představují v této hře protikladné abstraktní ideje - Spravedlnost (nebo Právo chcete-li) a Útlak/Útisk. Asi vám dojde, že jedna strana jsou abolicionisté, druzí zastánci otroctví. Jenže pak je tu ještě třetí strana "nehráčská" frakce, která se jmenuje Kompromis. Jedná se o kartami řízenou hru, v níž ale není žádná skrytá informace a tak je bez problémů hratelná v jednom. Hru je možné si i vytisknout a zahrát bez možnosti koupě (link na stránce Hollandspiele v názvu hry).

Herní plán
Ukázka karet

ZÁVĚR

Jsme na konci. Průzkum deskovkového trhu bojem by se dalo říct. Ale ten boj byl v každém případě zábavný (pro mě) a doufám, že i užitečný pro případné zájemce. Her se nakonec sešlo docela dost a myslím si, že je z čeho vybírat. Téma americké občanské války tedy určitě není vyčerpané, stále se objevují nové hry i série. A to je dobře, variabilitu svět válečných deskových her potřebuje. A já doufám, že najdu inspiraci, chuť a čas na nějaké další podobné téma.

Komentáře