Přeskočit na hlavní obsah

Novinky (březen/duben 2021)

Tak dlouho jsem odkládal článek o novinkách, až tu je půlka měsíce dubna...Očekával jsem, že průzkum po webech bude za tuto dobu mít trochu větší výtěžek, ale nakonec to bude zhruba ve stejném rozsahu jako má článek o únorových novinkách. Udělám ale dnes  hned dvě výjimky. Jde o hry, které jsem mohl uvést už v minulých novinkách ale pominul jsem je, protože jsem nabyl dojmu, že to v 1 hráči nebude to pravé ořechové. Díky práci týmu GMT One to ale vypadá, že hry budou v jednom hráči velmi dobře hratelné a to je to, co nás zájímá. Tolik úvodem a teď už se pojďme vrhnout na samotné tituly!

1815: Scum of the Earth – The Battle of Waterloo Card Game

Pod poměrně dlouhým názvem hry se skrývá již třetí hra z karetní série HEBS (Historic Epic Battle System). Předchozí díly 1066 - Tears to Many Mothers a 1565, St. Elmo's Pay zaznamenaly slušnou odezvu mezi hráči a především 1066 - Tears to Many Mothers má na Zatrolených hrách relativně dost hodnotcení. Bitva o Waterloo je určena pro 1-2 hráče a pochopitelně na výběr bude mezi dvěma hlavními hrdiny bitvy, tedy mezi Napoleonem a Wellingtonem. Ve hře bude více než 150 karet, mezi nimiž mají být karty historických událostí, jednotek a klíčových postav a spousta dalších typů karet. Má jít o hru asymetrickou, což zní rozhodně zajímavě. Pro solitérní hraní bude k dispozici speciální rulebook. Vydavatel nabízí hru na Kickstarteru a informace o dodání je květen 2022. Pro nás je pozitivní i EU friendly shipping. Udávaná herní doba 30-40 minut platí zřejmě pro hru 2 hráčů, ale věřím, že v sólo hře se dostaneme do jedné hodiny. Kromě karet, které tvoří základ, budou používány také dřevěné komponenty ve tvaru "slzy" a také speciální tracker ve tvaru vějíře. Rok času, který zbývá do vydání, snad bude dostatečný pro vyladění detailů a vybalancování hratelnosti.
 
Generálové v akci
Pěchota v boji

Western Front Ace: The Great War in the Air, 1916-1918

Gregory Smith je velmi plodný autor a v novinkách na blogu už jsem ho několikrát zmínil (série The Hunters např.). Novinka firmy Compass Games, u níž zatím nejsou k dispozici žádné obrázky, bude další díl ze série, která už má za sebou tituly jako Nightfighter Ace a Interceptor Ace. Opět půjde čistě o solitérní záležitost, v níž si budeme moci vybrat až ze 7 různých národností, za něž budeme hrát. Bojové mise se totiž budou odehrávat během druhé poloviny 1. světové války. Podobně jako v prvních dvou dílech i zde bude silný důraz na "příběh", který si hráč bude sám tvořit díky zlepšování schopností pilotů v průběhu hry. K dispozici bude 42 letadel včetně známých značek jako např. Fokker, Sopwith nebo Nieuport. K úspěchu v misi bude potřeba se spolehnout nejen na samotný letoun, ale také na wingmana nebo na obsluhu zbraně v zadní části letadla. Po každé misi bude možné rozdělit zkušenostní body a body prestiže do trénování posádky nebo do nákupu nových letadel. Uvidíme, nakolik se bude jednat o konkurenta chystanému Sopwith Camel Leader od DVG.

Designér: Gregory M. Smith, Ian Cooper
Link: https://www.compassgames.com/product/western-front-ace-the-great-war-in-the-air-1916-1918

Malta Besieged (1940-1942) Deluxe Edition

Na Kicskstarteru se objevila deluxe veze hry od firmy Old School Wargames. Jde o solitérní hru z WWII, která měla premiéru v roce 2011. Jak už název napovídá, v této hře se hráč zhostí role velitele Commonwealthu při obraně Malty během útoku sil Osy. Z historie víme, že klíčovou roli při obraně Malty hrály konvoje se zásobami. Zásobování obecně bude klíčové i v této hře. Jak je vidět z pohledu na herní mapu (byť se jedná o prototyp), bude dějištěm konliktu i serverní Afrika, kde bude válčit Rommel se svou Afrika Korps. A právě úspěch tam může otevřít dveře k vítězství bitvy o Maltu. To znamená, že bude důležité oslabit zásobování Rommela jak na moři, tak i ve vzduchu. Z pohledu na průběh hry z draftu pravidel bude hlavní činností přesun jednotek v podobě žetonů po mapě a řešení jednotlivých bitev. Ve hře jsou také akční karty a karty událostí, které alespoň soudě z obrázků prototypů, budou zachycovat základní historické události té doby

Součástí hry by měla být pevná mapa (v původní verzi pouze byla pouze papírová), balíček akčních karet a karet událostí, speciální velká karta zobrazující konvoje, arch žetonů a 1 kostka. Slibovaný termín je srpen 2021, což je skoro za chvíli. Za mě to zní vše moc pěkně a opravdu hodně přemýšlím o podpoře tohoto projektu.

Prototyp herního plánu

Prototyp herních karet
Prototyp karty konvojů

Designér: Steve Carey
Link: https://www.kickstarter.com/projects/1040417273/malta-besieged-deluxe-edition-1940-1942?ref=3gi9on&token=b9a6f5a2

Prime Minister

Tato hra byla oznámena již v únoru, já ji však do novinek v únoru nezařadil, protože jsem nabyl dojmu, že pro hru jednoho hráče to nebude úplně ideální koncept. Jenže pak přišel měsíční neswletter od GMT a v mé nejoblíbenější části GMT One věnované činností týmu,specializujícího se na solitérní hraní, byla informace, že mají výborné odezvy na pravidla pro jednoho hráče u této hry. A já zajásal, protože mě osobně se nápad hry velmi líbí, jen jsem si nedovedl představit, že takto čistě politickou hru budu hrát v jednom hráči. Hra samotná je určena pro 1-4 hráče a dává hráčům prostor být úspěšní v politice v době, kdy britskému impériu vládla královna Viktorie a země je dlouhodobě rozdělená mezi liberály a konzervativce. 10 předsedů vlády bylo u moci během vitoriánské éry s různou úspěšností. Na začátku hry si hráč lízne kartu jednoho z těchto 10 premiérů a tím získá některé unikátní schopnosti pro zbytek hry. Ve hře bude důležité zajistit si podporu ve volbách i při hlasování v parlamentu. Herní plán (zatím prototyp) ukazuje rozdělení frakcí v parlamentu se zastoupením jednotlivých stran a hnutí. Ke hraní se nabízí několik scénářů lišících se především délkou hry, která v plné verzi má dosahovat cca 2-3 hodiny. Tak co? Kdo se chce zhostit role slavných postav jako Benjamin Disraeli nebo třeba Gladstone?

Prototyp herní desky
Prototyp karet premiérů



In the Shadows: French Resistance 1943 - 1944

Stejný případ, jako Prime Minister. Opět hra oznámená v únorových novinkách GMT, na kterou se tým GMT One zaměřil, a díky jejich úsilí má nyní hra na stránkách GMT v grafu pro Solitaire suitability známku 9/9! Půjde o CDG hru pro dva hráče o zoufalé snaze francouzského odboje proti německým okupantům (a také kolaborantům z řad Francouzů) v letech 1943-1944. Hru budou řídit karty událostí a akce hráčů. Cílem hráče za odboj bude snížit autoritu okupantů a rekrutovat další odbojáře. Při hře za okupanty se bude hráč snažit odkrýt buňky odbojářů a zajistit jejich uvěznění. Hra skončí v okamžiku, kdy Resistance nemá žádnou přítomnost na mapě nebo pokud autorita okupantů dosáhne bodu kolapsu. Namísto kostek se pro řešení některých herních událostí ve hře používá speciální balíček karet. Sólo hra bude možná pouze za stranu odboje, ale s využitím pravidel pro 2 hráče. Autoři slibují, že to bude opravdu zážitek.

Herní plán
Ukázky karet

 

Designér: Dan Bullock, Chris Bennet a Joe Schmidt
Link: https://www.gmtgames.com/p-905-in-the-shadows.aspx

Komentáře