Přeskočit na hlavní obsah

Novinky (zbytek světa)

Je tu závěrečné shrnutí novinek, které by se s trochou štěstí mohly objevit na trhu v roce 2021. Tentokrát se nezaměřím na jedinou společnost, ale probereme "zbytek" trhu s jejich plány. Poruším také slib, že nebudu psát o hrách, které vychází přes Kickstarter. Přeci jen by asi byla škoda některé z nich vynechat. Kupříkladu velmi známá firma Dan Verseen Games v podstatě už nové hry řeší jen přes KS.

DVG Games

Známý vydavatel solitérních válečných her má v přípravě hned několik titulů, které zapadají do portfolia DVG.  A nejde jen o další díly Leader série!

1. Soldiers in Postmen's Uniforms

Dějiště hry je zasazeno do Danzigu (dnešního Gdaňsku) v prvních dnech 2. světové války. Jak napovídá název hry, úkolem hráče bude bránit poštovní úřad proti Němcům a pokusit se zopakovat heroické úsilí polských obránců (kteří ale nakonec byli zmasakrováni). Hra bude rozdělena do 3 částí, odpovídajících časnému ránu, prostřední části dne a večeru. Měřítkem úspěchu bude počet přeživších po třetí poslední části hry. Autorem hry je David Thompson, který má na svědomí další podobné hry - Castle Itter a Pavlov's House. A protože na grafické části pracuje David ve spolupráci s Mattem Whitem, je i vizuální stránky hry velmi podobná svým mladším bratříčkům. Osobně se na hru těším, protože obě předchozí jmenované hry patří mezi velmi oblíbené a úspěšné.

Designér: David Thompson
Link: https://soldiers-in-postmens-uniforms.backerkit.com/hosted_preorders

2. Zero Leader

Historických konfliktů, kterých je možné využít v sérii Leader, je nepřeberné množství. Bylo otázkou času, kdy DVG přijde s nabídkou hráčům vyzkoušet, jaké to je vyzbrojit japonské Mitsubishi A6M2 neboli Zero a vypustit letku stíhaček na americké cíle v Pacifiku. Hra by měla vycházet ze hry Corsair Leader, která se také odehrává během WII v Pacifiku. Změn v herním konceptu by ale nemělo být mnoho. Především půjde o to začlenit do hry samurujský duch japonských letců a kamikadze nálety letadel na americké lodě. Výčet japonských strojů by měl zahrnovat i KI-84 Frank, KI-43 Oscar, G4M Betty nebo G3M Nell. Kampaně budou opět různě dlouhé v rozmezí od 1941 do roku 1945.

Designér: Chuck Seegert
Link: https://dvg-zero-leader.backerkit.com/hosted_preorders

3. T-34 Leader

I další nová hra od DVG patří do Leader série, tentokrát půjde o již třetí hru s tanky a opět od Ricka Martina. Po Tiger LeaderuSherman Leaderu přichází na scénu kultovní sovětský tank T-34. Ačkoliv tanky budou hrát hlavní roli, hráč bude při přípravě na jednotlivé mise mít k dispozici i obrněná vozidla, nákladní auta a pěchotu. Zatímco v sérii s letadly se pracuje se stresem pilotů, zde to bude únava velitelů. Asi není třeba dodávat, že zábavnou částí hry bude rozmýšlení, které jednotky a velitele do mise vzít a které nechat odpočívat.


Designér: Rick Martin
Link: https://boardgamegeek.com/boardgame/328734/t34-leader

Worthington Publishing

Menší americké vydavatelství, které se zaměřuje často na americké dějiny (občanská válka, válka o nezávislost), ale v jejím portfoliu najdeme i solitérní hry a to i z evropských dějin.


4. Soviet Down : Deluxe Edition

Poměrně netradiční námět boje proti nepřátelům bolševické revoluce vychází v deluxe verzi, která má obsahovat navíc pevnou mapu. Původní hru bohužel vůbec neznám, ale z materiálu lze vyčíst, že budete mít v roli organizátora revoluce spoustu práce. Problémů je totiž spousta. Vnější v podobě účasti v první světové válce, vnitřní v podobě bělogvardějců, kteří se budou snažit zachránit cara (dáte ho včas popravit?) či špatné ekonomické situaci. Příběh hry pak budou tvořit karty s velkou porcí událostí z období revoluce (1918 - 1921).


Ukázka karet

Herní mapa


Designér: Darin Leviloff
Link: https://www.kickstarter.com/projects/1040417273/soviet-dawn-deluxe-edition

5. Tarawa 1943

Dobýtí atolu Tarawa americkými námořními silami bylo dosaženo za cenu velkých obětí i přes počáteční intenzivní bombardování. Invazi si budeme moci zopakovat i v tomto kartami řízeném solitéru a přesvědčit se, že rok přípravy stačil japonskému generálu Šibazakimu na to, aby pro Američany proměnil atol v peklo. Cílem hry bude samozřejmě dobytí ostrova za cenu co nejmenších ztrát na životech. Hra by něměla být pravidlově příliš obtížná a autoři slibují, že do bojů se bude možné pustit po prvním přečtení pravidel i díky krátkému setupu.

Ukázka karet
Herní plán

Designér: Grant Wylie, Mike Wylie
Link: https://www.kickstarter.com/projects/1456271622/tarawa-1943-launching-january-23?ref=947juo&token=b85beab9

Canvas Temple Publishing

Malé vydavatelství založené veteránem deskoherního průmyslu Jonem Comptonem a jeho přáteli s cílem vydávat si hry na pohodu bez klasického tlaku běžných vydavatelství.

6. Atlantic Wolves

Čerstvou novinku, kterou je možné již nyní objednávat, je úspěšný solitér z Kickstarteru. Ponorky jsou poměrně častým námětem válečných her pro jednoho hráče. Bitva o Atlantik, vlčí smečky, kruté počasí...Známé atributy klíčového konfliktu druhé světové války. Atlantic Wolves se zaměřuje na krátké období mezi srpnem 1942 a květnem 1943. Hráčova úloha bude spočívat v organizování útoků Krisgsmarine na spojenecké konvoje. Samozřejmě čím větší potopená tonáž, tím lépe. A vězte, že požadovaná tonáž pro vítězství není rozhodně nízká. Herní mapa ukazuje hlavní oblasti, kde se boje pod vodou budou odehrávat. Balíček 40 karet pak poskytuje nejrůznější události. Pro někoho může být pozitivní zprávou, že pravidla by měla být na 10 stran (pokud jsem správně odvodil z obrázků).

Karta události s popisem
Herní plán


Designér: Gary Graber
Link: https://canvastemple.com/index.php?main_page=product_info&products_id=60

Komentáře

  1. Na FB jsem zaregistroval zmínku o tom, že je ve vývoji Sopwith Camel Leader.
    Mluvila o tom přímo Sarah Eandi Verssen. To pro mě bude must have stejně jako Spruance Leader od Deana Browna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Tedy Sopwith Camel Leader zní fakt zajímavě. Otázkou je, jak z toho udělají komplexní hru, přeci jen u moderních letadel toho je k řešení o dost víc (ale zase já mám malou představivost).

      Vymazat
    2. Dogfighty, bombardování zákopů a hangárů, možná sestřelíme i nějakého Zeppelina. Já bych se toho nebál, možností bude spousta.

      Vymazat

Okomentovat