Přeskočit na hlavní obsah

Novinky (GMT Games)

Pokud se podívám na svou sbírku válečných deskových her, na první pohled je tam jeden dominantní faktor. Logo GMT se skví na drtivé většině krabic. Tato americká firma z Kalifornie funguje na trhu deskovek už 30 let a ačkoliv jejími hlavními produkty jsou válečné hry, najdeme v jejím portfoliu i eurohry nebo třeba vyloženě rodinné tituly. Pro vydáváné nové hry i reprinty používají speciální program s názvem P500. Velmi zjednodušeně GMT uvede hry, které jsou do programu zařazeny a jakmile se nasbírá pro hru alespoň 500 předobjednávek, postupuje hra do dalších fází (příprava komponent, tisk v Číně, stržení platby zákazníka, doprava k zákazníkovi). Někdy tento proces trvá í rok nebo dva, jindy je celý proces naopak krátký, protože se potřebný počet zájemců nasčítá velice rychle. Já se podobně jako v článku o hrách v přípravě u Compass Games podívám na hry, které nyní v programu P500 jsou alespoň ve fázi, kdy je již rozhodnuto o výrobě.

1. CDG Solo System


A začnu úplně horkou novinkou, které se povedlo nasbírat 500 objednávek během 18 hodin (včetně té mé)! A přitom se nejedná o žádnou hru! Asi každý, kdo hraje válečné hry sólo, ví, že tzv. CDG hry (kartami řízené hry) se prostě v jednom hráči hrát nedají nebo dají, ale není to úplně ono. A přitom těch CDG her, které opravdu jsou skvělé, je tolik, že to je věčná škoda. Není ale novinkou, že jisté řešení přinesl dlouholetý veterán válečných deskovek Joe Stuka. Jeho pojetí sólo hraní hry Paths of Glory přivedlo dokonce i mě k tomu, že jsem si hru koupil právě kvůli tomu. A právě Stukova CDG Solo metoda je předmětem samostatného vydání již pod hlavičkou GMT Games. Mělo by jít o lehce vylepšenou verzi, přičemž součástí balení bude i speciální šestistěnná kostka, 2 velké kartónové karty, žetonky s ukazately a navíc i 6 sheetů pro konkrétní hry:
Caesar: Rome vs Gaul, Commands & Colors: Ancients, For The People, Illusions of Glory, Paths of Glory, Washington’s War.

 

Stav v rámci programu P500: Made the Cust
Designér: Ken Kuhn (původní řešení Joe Stuka)
Link: https://www.gmtgames.com/p-908-cdg-solo-system.aspx

2. Fire in the Lake - Tru'ng Bot Update Pack

Pokud jste někdy zkoušeli hrát solitérně Fire in the Lake, těžkotonážní kousek v rámci COIN her, pak mi asi dáte za pravdu, že to není vůbec lehké. I když jsou k dispozici flowcharty, hraní za ostatní frakce trvá násobně déle než samotný hráčův tah. Poté, co Bruce Mansfield přišel s novým systémem AI botů ve hře Gandhi: The Decolonization of British India, 1917–1947, napadlo chytré hlavy, že by bylo fajn implementovat něco podobného i do jasně nejtěžší COIN hry. A výsledkem je tento Tru'ng Bot Update Pack. Díky němu by tak mělo být plynulejší sólo hraní se zachováním komplexity hry.

A protože tento balíček už je čerstvě v prodeji (i u nás v ČR) a já jsem jeho hrdým majitelem, můžu prozradit, že vše je zabaleno do tzv ziplogu a uvnitř jsou 8 stránková pravidla, 20 stránkový booklet, kde je mimo jiné u rozsáhlá ukázková hra, 2 pomocné archy a nakonec i 24 oboustranných operačních karet. A mám další dobrou zprávu - vše se vejde do původní krabice s hrou.


Designér:  Bruce Mansfield
Stav v rámci P500: Shiping
Link: https://www.gmtgames.com/p-856-fire-in-the-lake-trung-bot-update-pack.aspx

3. Atlantic Chase

Námořní boje v severním Atlantiku během druhé světové války jsou častým námětem deskových her. Autor Jeremy White se zaměřuje konkrétně na období 1939 -1942 a souboje mezi Royal Navy a německou Kriegsmarine. V praxi to znamená útoky německých ponorek na konvoje doprovázené námořním svazem. Milým překvapením pro mě jsou dřevěné komponenty, znázorňující námořní svazy. Hra pracuje s trajektoriemi, které mají znázorňovat "fog of war". Dění se odehrává na pevné mapě o standardní velikosti 22x34". Hra je určena pro 1-2 hráče a právě pro sólo hraní by zde měly být speciální scénáře. Na tuto hru jsem velmi zvědavý, ale trochu váhám, zda to bude pravé ořechové i v tom solitérním módu. Autor na youtube má několik výukových videí, kde detailně popisuje herní mechanismy.

 
 
Designér: Jeremy White
Stav rámci programu P500: At the printer

Link: https://www.gmtgames.com/p-706-atlantic-chase.aspx

4. Storm over Reich

Jeremy White podruhé, i když tentokrát ve spolupráci s Markem Aastedem. Po velkém úspěchu předchůdce Skies above Reich v roce 2018 byla otázka času, kdy bude koncept využit znovu. Storm over Reich je tedy další hrou v sérii, k níž není nutné vlastnit původní hru. Nicméně, pokud jste vlastníky Skies abov Reich, může vám tento nový titul sloužit jako rozšíření. Bf109ky v boji proti leteckým náletům na území říše střídají tentokrát především Fw109ky. Jednotlivá letadla jsou zde prezentována pomocí bloků s nalepeným obrázkem na horní straně, kterými hráč manipuluje na mapě s políčky v podobě jakýchsi zkosených čtverců. Jednotlivé mise by měly trvat od 30 minut do 1 hodiny. Jádrem ale je kampaň, která může obsahovat až 60 misí. A stejně jako v případě původní hry i tentokrát bude krabice doslova naditá komponenty, což ale zároveň znamená trochu vyšší cenu i v rámci P500.

Designéři: Jeremy White, Mark Aasted
Stav v rámci P500: At the printer
Link: https://www.gmtgames.com/p-725-storm-above-the-reich.aspx

5. Mr. President

Čistokrevný solitér o tom, jaké to je sedět v oválné pracovně úřadujícího prezidenta USA. Není to hra o volbách, prezidentem se hráč stává v okamžiku rozehrání hry. A asi jak se dá očekávat, hráč bude čelit opravdu těžkým výzvám jak na domácí scéně, tak především v zahraniční politice. O to se postará více než 170 karet krizí, které mají být srdcem hry. Pevná herní mapa bude rozdělena do několika sekcí - Kongres, část pro poradce pro vnitřní politiku s ukazateli a dostupnými akčními body, OSN a pak mapa světa s osmi oblastmi. Protože prezident je volen na 4 roky, bude hra rozdělena na 4 "tahy". Na hráči pak je, aby své plány a strategie přetavil v úspěch na obou frontách (domácí i zahraniční politika). Hra je v P500 už nějakou dobu a na to, že má poměrně velké množství předobjednávek, stále toho není moc známého a pro mě překvapivě se stále status nemění. Jsem ale opravdu na tuto hru maximálně zvědav a pokud se objeví bližší informace a detailnější obrázky komponent, budu se muset rozhodnout, zda do hry jít. Zatím ale opatrně vyčkávám.

  







Designér: Gene Billingsley
Stav na P500: Made the Cut
Link: https://www.gmtgames.com/p-555-mr-president-the-american-presidency-2001-2020.aspx

6. Skies above Britain

A do třetice Jeremy White (společně s Ginou Willis). Dal by se při velkém zjednodušení použít stejný popis jako u Storm above Reich s tím rozdílem, že nyní půjde o opačné strany barikády. V úloze pilotů RAF se budete snažit bránit jihovýchod Anglie v létě 1940 před německými bombardéry. Užijete si dogfightů i soubojů stíhaček proti bombardérům. Důležitým prvkem ve hře budou formace stíhaček. Na rozdíl od obou zmíněných her odehrávajících se nad územím Německa, zde budou německé bombardéry jen lehce ozbrojené, ovšem vše vynahradí smrtící eskorta stíhaček Luftwaffe. I zde bude několik velice nebezpečných misí a pochopitelně ten nejlepší zážitek bude odehrání celé kampaně, která ale může skončit dřív, protože už nebudete mít dostatek zkušených pilotů.

Designéři: Jeremy White a Gina Willis
Stav na P500: Made the Cut
Link: https://www.gmtgames.com/p-897-skies-above-britain.aspx

7. The Weimar Republic

1. světová válka právě skončila, císař abdikoval a Německo je na kolenou. Zemi začíná sužovat ekonomická krize, na domácí politické scéně to vře. Do takto zajímavého období neměckých dějin nás zavede CDG hra od Gunnara Holmbacka. Umožní nám převzít zásadní roli v mocenském boji ve výmarské republice za jedno ze 4 politických uskupení - Demokratická koalice, Komunistická strana (s podporou bolševického SSSR), Hitlerovy národní socialisté a Radikální konzervativci. O moc se bude bojovat v období 1919 - 1933. Délka scénářů je od 3 do 8 hodin včetně tutoriálu, který by měl nováček zvládnout do 90 minut. Hra je určena pro 1 - 4 hráče. Nás zajímá asi nejvíc, že v případě hry 1 hráče jsou ostatní frakce ovládány podobně jako v COIN hrách pomocí pravidel pro "boty". Zajímavé je, že konec hry neznamená nějaké porovnání vítězných bodů, ale jde v podstatě o to, kdo dosáhne tzv. "náhlé smrti". Musíme doufat, že AI botů bude nelítostná a minimálně tak dobrá jako u COIN her. Protože alespoň pro mě je tohle velmi přitažlivé téma.

Prototyp karet frakcí
Prototyp mapy

Designér : Gunnar Holmback
Stav v rámci P500: Made the Cut
Link: https://www.gmtgames.com/p-841-the-weimar-republic.aspx

8. Wolfpack 

Severní Atlantik už v tomto dílu zastoupený máme. A podobně jako Atlantic Chase i zde jde o napadání konvojů německými ponorkami. Přesto se ale obě dost liší. Wolpack zdánlivě do značné míry připomíná sérii Hunters, ale nenechte se zmýlit, nejde o žádnou kopii. Jednak je zde přítomna oboustranná mapa 34x22" se čtvercovou sítí, dále je ve hře i 240 karet, které určují řadu efektů (pokud jsem pochopil správně, nejsou zde kostky!). Samozřejmostí je sledování nejrůznějších ukazatelů poškození ponorek, k čemuž slouží speciální herní karta. Srdcem hry bude jako obvykle kampaň, která umožní sledovat vojenské kariéry posádek ponorek od roku 1941 do roku 1943. Překvapivě nejde o čistý solitér, je možné přizvat až 3 další hráče. V případě sólo hráč ovládá 2-4 ponorek, v týmové hře pak každý hráč řídí 1-2 ponorky v závislosti na počtu hráčů.


Designér: Mike Bertucelli
Stav v rámci P500: Made the Cut
Link: https://www.gmtgames.com/p-896-wolfpack.aspx

Komentáře

  1. Tak jsem si v tom našel jasné favority. Atlantic Chase a Wolfpack.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejde mi jinak vložit komentář, tak si dovolím takto připojit poznámku k bodu 7. -Compass games chystají na podobné téma hru Weimar: The Fight for Democracy
      https://boardgamegeek.com/boardgame/265537/weimar-fight-democracy

      Vymazat
    2. O Výmaru od Compassu jsem nevěděl, díky za tip. Vypadá, že to je stále jen prototyp, nemohl jsem to najít na stránkách Compassu. Dle BGG se zdá, že by se to mohlo hrát i sólo.

      Vymazat
  2. Wolfpack je můj jasný favorit, ponorek není nikdy dost.
    Mr.president mě zaujal, toho budu bedlivě sledovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Na Wolfpack se těším. Nevíte, kdy bude v prodeji? Hrál jste už někdo Tru'ng Bot Update Pack solo? Zajímá mě, do jaké míry to zrychluje management hry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se těžko odhaduje, to může být v řádu měsíců ale i třeba za rok/dva (to ale doufám ne). Autor M. Bertolucci občas hodí fotky a komentář na FB do skupiny Solitair Wargames, ale termín nikoliv.
      Tru'ng Bot Update Pack - no to by mě také zajímalo :) Pevně doufám, že to bude výrazné snížení. I když zase...Mě třeba až tolik nevadí, že trvá dlouho než se dostanu na svůj tah. Spíš bych chtěl méně hledání ve flowchartech. A doufám, že i ty karty přinesou svoje ovoce.

      Vymazat

Okomentovat