Přeskočit na hlavní obsah

Novinky (Compass Games)

A je tu premiérový článek o novinkách. Původní záměr byl přinášet zhruba v měsíčním cyklu příval informací o nově ohlášených solitérní hrách. Jenže..Když teprve začínám, tak vlastně už spousta her byla v minulosti ohlášena, dosud nevyšla a přitom by mi bylo líto je z hledáčku vyhodit. Rozhodl jsem se tedy, že než začnu s měsíčními novinkami, udělám nejprve jakousi inventarizaci her pro jednotlivé herní domy. Projdu si jejich katalogy a vypíchnu ty, které mají šanci letos vyjít, je u nich už alespoň cover a nějaký bližší popis. Je mi jasné, že u řady her to pro vás nebude nic nového, ale pro mě to bude dobrý startovní bod.

Ačkoliv zde na blogu mají své místo multiplayer válečné hry, které se dají hrát bez problémů v jednom hráči, u novinek tento typ her vynechám, aby nebyly články příliš dlouhé. Zastoupené tak budou pouze čisté solitéry anebo hry, u nichž je jasné, že budou pravidla pro sólo hraní.

COMPASS GAMES

Čest být prvním vydavatelským domem má firma Compass Games LLC. Jde o americkou firmu se sídlem v Connecticutu, založenou v roce 2004, která se postupně propracovala mezi elitu vydavatelů válečných her.
 

 1. Carrier Battle: Phillippine Sea

Před samotnou invazí amerických námořních sil na ostrov Saipan v červnu roku 1944 proběhlo velké střetnutí námořních svazů. Toto střetnutí se snaží simulovat Carrier Battle. V roli amerického velitele budete organizovat námořní svazy (Task Forces), řídit útoky letadel a vyhledávat lokace japonských sil, protože znalost jejich pozice bude nutná a bude záviset i na tom, zda je zaměříte radarem. Jednoduchý mechanismus implementovaný do hry bude kontrolovat přesuny Japonců a určovat sílu jejich útoků a načasování. 

Hra bude obsahovat 9 scénářů (4 z nich budou výukové). Mapa bude klasická hexová a k dispozici bude 528 žetonlů. Odhadovaná herní doba se liší podle toho, zda budete hrát tréninkové mise (několik minut) nebo celou kampaň (několik hodin). Hra vychází z původní hry Carrier z roku 1990 od Victory Games a designérem je John Southard.

Link: https://www.compassgames.com/preorders/carrier-battle-philippine-sea.html

2. Silent War and IJN (Deluxe)

V roce 2005 vyšla hra Silent War, válečná simulace ponorkové války US Navy proti japonským námořním silám během 2. světové války. Hra posbírala hned několik ocenění a tak není divu, že po 15 letech se Compass Games rozhodli hru znovu vydat v deluxe verzi s pevnou mapou a to včetně prvního rozšíření IJN (Imperial Japan Navy), které přidává další realismus do hry.

Trochu děsivě zní údaj o herní době. Zatímco jednotlivé scénáře se dají dohrát do 1 hodiny, celá kampaň může zabrat až 125 hodin! Ono není divu, každá ponorka, která byla během války v Pacifiku vyslána do bojů, tu má svůj žeton. Celkem bude v krabici 8 archů narvaných žetony. Ač se jedná o monstrum na poli ponorkových simulací, cena v předprodeji není až tak úplně přestřelená. Autorem hry je Brian J. Miller.

Link: https://www.compassgames.com/preorders/silent-war-and-ijn-deluxe-2nd-edition.html

3. Interceptor Ace : Volume 2 (Last Days of the Luftwaffe, 1944-1945)

Chystá se druhý díl série Interceptor Ace (první díl zahrnuje období 1943-1944), kterou vytvořil známý herní designér Gregory W. Smith (má na svědomí i velmi známou ponorkovou sérii "The Hunters") a která vychází ze hry Nightfighter Ace: Air Defense Over Germany, 1943-44. Opět půjde o obranu Německa proti náletům amerických bombardéru. I zde bude možné sledovat kariéru vašich pilotů během kampaně a těšit se nejen z úspěšných sestřelů, ale i z nejrůznějších ocenění v podobě medailí. Autoři slibují majitelům prvního dílů možnost propojit mise z prvního dílu a prodloužit tak kampaň na období 1943-1945.

Zajímavé je, že autorem druhého dílu už není Gregory W. Smith, ale Fernando Sola Ramos, pro něhož to bude, pokud se nemýlím, premiéra.

Link: https://www.compassgames.com/preorders/interceptor-ace-volume-2-last-days-of-the-luftwaffe-1944-1945.html

4. Defending Amerika : Intercepting Amerika Bombers, 1947-1948

Jméno Gregory W. Smith jsem zmínil v předchozí hře a zmínit ho musím i nyní. Compass totiž vydal v loňském roce hru Amerika Bomber: Evil Queen of the Skies, která se odehrává v hypotetickém scénáři prohrané druhé světové války v Evropě. Hitler se po pokoření Evropy zaměří na USA a ze základny na Azorech vysílá piloty letadel "Amerika Bombers" s cílem způsobit bombardováním USA co největší škody. A jak z názvu pokračování hry vyplývá, tentokrát budeme Spojené státy bránit a snažit se zničit bombardéry "Amerika Bombers".

Piloti budou moci létat na historických i fiktivních strojích jak USAF tak i US Navy. Mělo by se jednat o poměrně svižnou hru, jejíž herní doba se udává v rozmezí 60-90 minut. Zdá se, že fanoušci Gregoryho W. Smithe si budou muset doma pořídit samostatnou poličku na jeho hry :)

Link: https://www.compassgames.com/preorders/defending-america-intercepting-amerika-bombers.html

5. Bismarck : The Last Battle

Osud bitevní lodi Bismarck je asi dostatečně znám a je logické, že autoři deskových her toto téma už nejednou zpracovali. Nově se o to pokusí Petros Sorilos ve hře, která si bere na mušku posledních 5 dní "života" německého giganta. A možná překvapivě nebude úlohou hráče Bismarck potopit, nýbrž jej udržet v chodu až do posledního pátého tahu/dne. A během nich se bude bránit nepřátelským válečným lodím (bitevní lodě, torpédoborce, křižníky) a sestřelovat bombardéry.

K dispozici bude 5 historických scénářů a také kampaň. Herní doba je odhadována na 1-2 hodiny ovšem bez specifikace, zda jde o scénáře nebo kampaň. Souboje budou řízeny pomocí karet. Ke hře bude dodávána mapa 18x18 palců s klasickou hexovou sítí. Hra měla být v prodeji už v roce 2020, ale podle zákulisních zpráv měl autor nějaké zdravotní problémy a vydání se tak přesouvá na tento rok. Doufám, že se vše povede, protože na tuto hru se obzvlášť těším.


Link: https://www.compassgames.com/preorders/bismarck-the-last-battle.html

6. Maori: Warriors of the Long White Cloud

Konečně tu máme jedno neotřelé téma! Klanové války Maorů, původních obyvatel Nového Zélandu rozhodně není běžně zpracovávaná část historie. Konflikty mezi klany se mají odehrávat před příchodem kolonistů. Autorská dvojice Kevin McPartland a Jerry Shiles koncipuje hru jako kartami řízenou. Ve svém tahu zahrajete kartu buď jako událost nebo použijete její operační body (pro stavění a přesuny). Počet karet v ruce pak se zvyšuje podle velikosti klanu. Nicméně na startu hry začínáte jako vůdce svého klanu téměř s prázdnýma rukama a své místo na slunci si musíte vybojovat ať už najímáním lidí ze sousedních klanů, správným využíváním zdrojů a také válčením. Jelikož Maorové do příchodu kolonistů neznali kov, budete mít k dispozici dřevěné zbraně. Souboje nebudou pouze na souši, budete mít možnost postavit válečné kánoe a sužovat ostatní klany po moři.

Součástí hry bude pevná mapa o standardní velikosti 22x34 palců. Hra je určena pro 1-4 hráče s tím, že zde budou speciální pravidla pro sólo hraní.

Link: https://www.compassgames.com/preorders/maori-warriors-of-the-long-white-cloud.html

7. Enemy Action : Kharkov

Ještě jsem neměl tu čest vyjádřit na blogu svůj obdiv k jednomu jménu, které je pro mě symbolem výborné solitérní hry. To jméno je John Butterfield. Mám od něj sice jen 2 hry, ale obě to jsou naprosté bomby. Jednou z nich je monster hra Enemy Action : Ardennes. Titul, který obsahuje vlastně 3 hry v jednom. Můžete hrát hru dvou hráčích anebo sólo za Němce a Spojence. Každý typ hry má svá pravidla, mapu a počet stránek pravidel u každé z nich se blíží k sedmdesátce! Tento behemot je bohužel poměrně drahý a tak ne každý si ho mohl pořídit. Butterfield zamýšlel od počátku vytvoření nové série. A tak nepřekvapilo, když Compass Games ohlásili druhý díl s podtitulem Charkov. I tentokrát najdete v krabici 3 tlusté sešity s pravidly a 3 papírové mapy o standardní velikosti 22x34 palců. A stejně jako v Ardénách i zde jistě budou do herních mechanismů implementována specifika konfliktu (v první díle například rychlý a překvapivý postup německých sil ve výběžku, Západní val atd.).

Ač půjde o monster hru, počet žetonů nebude velký (2 archy) a mapa díky své standardní velikosti bude dobře "ovladatelná". Bohužel téměř jistojistě i druhý díl bude patřit mezi ty, které odsají spoustu peněz z peněženek. Předprodejní cena je stanovena na 82 dolarů a když k tomu připočteme poštovné (případně clo), vyšplhá se konečná cena určitě hodně přes 3 tisíce korun českých. Já jen pevně doufám, že než vyjde druhý díl spáchám alespoň představení prvního dílu v některé článku.

Link: https://www.compassgames.com/preorders/enemy-action-kharkov.html

Komentáře

  1. Škoda, že Compass není EU friendly. Nezbývá než čekat až to k nám někdo doveze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel je to tak. Anebo zkusit Hexasim či Second Chance Games. I když myslím, že do ČR se celkem hry od Compass Games dostávají (samozřejmě v malém množství).

      Vymazat
  2. Tak jako fanoušek bitevní lodi Bismarck mě teda jasně zaujala Bismarck : The Last Battle. I když vím, že posledních 6 let nejsem pořádně schopen v častějších intervalech hru vůbec rozbalit, natož se jí naučit a rozehrát, prostě málo času, tak tohle mě nalákalo hodně a jsem otevřen myšlence mít takovou jednu věcičku, kterou bych měl rozloženou na nějakém stole s bitevním plánem této hry a budu bránit Bismarck :-) Ale zaujaly mě i další z novinek, určítě Carrier Battle: Phillippine Sea, Enemy Action : Kharkov a Silent War and IJN.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bismarck si myslím, že bude hratelný s rozumnou herní dobou. Ale Charkov bude velký ořech na zvládnutí a Silent War je nehorázně dlouhý (kampaň). I když obě jsou lákavé. Charkov bude fakt dilema, protože první díl se stal téměř okamžitě mým oblíbencem. Jenže ta cena...

      Vymazat

Okomentovat